Bloggen

Men var är kossorna?

Av
den
5 juli 2023

När jag i våras för första gången besökte Myran, ett naturvårdsområde mitt i Falun, 80 hektar våtmark, tallskog och ängar så hade jag tidigare bara passerat området i buss på motorvägen intill. Jag blev så glad över detta andningshål så nära mig att jag kunde gå dit hemifrån med hunden när jag kände för en längre promenad.
Jag hade också sett betande kor från bussfönstret och läst att man har en flock kossor där på bete om somrarna.
Sen kom värmen och långpromenader var inte att tänka på varken för Daniel eller mig.
Men nu när det blivit behagligare temperaturer kom tanken tillbaka så härom dagen traskade vi iväg.

Det fanns många blommor, bland annat älggräs som jag tycker mycket om sedan min tid i finnskogarna där den var en av de vanligaste sommarväxterna. Man kan göra saft av älggräset på samma sätt som man gör saft på fläderblom. Smaken är något honungsaktig.

Tistlarna var välbesökta av humlor och bin.

Här har jag hittat smällglim, jag ville vara säker så jag googlade och hittade en intressant sida där man tillagar risotto med smällglimsblad som ingrediens ! Kolla länken vetja!

Här trivs finnkäringen att gå o promenera och fundilera och bara njuta

Men hallå, var är kossorna??
Inga råmanden, inga kohorn, glosögon eller komockor…
Jag såg att man tagit bort stakettrådarna som satt i stolpar tidigare…
Nu tappade jag lusten och vände hemåt, jag hade ju gärna tagit med tjejerna hit, framför allt lilla Noelle, för att hälsa på kossorna, men nu var det bara att glömma.

När vi närmar oss utgången från Myran som gränsar till ett stort handelsområde ser jag något långt borta

Jag zoomar så mycket det går med min kamera (18xoptisk zoom) och därborta ser jag kossorna, nästan uppe på motorvägen!

Trafikbruset är högt, bilarna susar förbi med en farlig fart och där går de lugnt och betar precis intill!

Lite snopet känns det allt, samtidigt är jag glad att djuren anpassar sig och inte verkar störas nämnvärt av trafikbruset.

Vid pilen på kartan går kossorna och betar, precis längs motorvägen.

Jag bjuder på ett par fågelfoton som dagens tema-djur eftersom jag inte lyckades fota närbilder på kossor.

På första bilden är det pippimamma som håller koll på pippibebis på andra bilden. Ja det är i alla fall min tolkning, “ler”

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  5 juli 2023

  Nu har man slagit dikeskanterna här så mitt älggräs är väck, lite sur blev jag men jag har fler ställen, pilutta dom! 🙂 Det där med smällglim var en nyhet för mig, kollade receptet och känner att det är värt att testa, så tack för det! Vilket härligt strövområde du hittat, synd bara att kossorna var flyttade, kram på’re

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Ja visst var det spännande med smällglim, jag liksom bara ramlade över receptet. Berätta gärna vad du tyckte! Jag har inte gjort älggrässaft, det beror nog på att all saft kräver socker och det är ju något jag undviker. Sur som en citron är jag…
   Kramen

 2. Svara

  LillaSyster

  5 juli 2023

  Så söta pippi du fotat, men jag går faktiskt bet på vad det är för en liten filur…..den har ju lite “prickar” som en stare, men en stare är det ju inte. Kossorna kanske kommer till det andra stället när det är dags att byta betesmark? Numera styrs ju vissa kossors beteshagar med gps halsband ,så att inga riktiga staket behövs. Nu regnar det igen……efter galen blåst i flera dagar- jag tar gärna lite värme igen ? Ha en bra kväll!

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Kan det vara en sånglärka tro? Tittar på bilder och hittar likheter men jag är inte duktig på fåglar, tycker så många påminner om varandra. Har det blivit så? Att kossorna har GPS-halsband? Låter verkligen avancerat! Och tryggt för kossorna förstås!
   Ha en fin fortsättning på helgen! Kram

   • Svara

    LillaSyster

    9 juli 2023

    Inte helt omöjligt att det är en liten sånglärksunge =) söt är den.
    Jo det finns kossor med halsband och virtuella staket nu förtiden. Här är variant:
    https://www.followit.se/livestock/index.html.se

    • Svara

     Paula

     9 juli 2023

     Ja varför är jag förvånad? Själklart går ju tekniken framåt. Men att kolla djuren ett par ggr per dygn när de står vid motorväg funkar ju inte så de måste nog kombineras då med osynliga stängsel också. Spännande utveckling som med det mesta..tack för länken

 3. Svara

  BP

  5 juli 2023

  När jag såg rubriken tänkte jag spontant på OLW-reklamen för “Var är brudarna?” Fast i ditt fall var det ju kossor. Märkligt att de trivs så nära motorvägen, men de tycker kanske att det är intressant att följa alla olika bilar;-)
  Bilderna på fåglarna är såååå lyckade. Så duktig du är med att fånga fåglar – kolla bara din enastående rubrikbild:-)
  Färgen på tistlarna är å tilltalande. Att man kan göra saft med älggräs var helt nytt för mig. Vad du kan:-)

 4. Svara

  Minton

  5 juli 2023

  Så vackert område att promenera i nu när man kan andas. Pippifåglarna är söta och mamman håller koll på den lilla. Synd att dom flyttat på kossorna. Älggrässaft är gott men kan inte dricka detta nu när jag har diabetes.
  kramar från oss.

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Jag förstår att du ska hålla dig ifrån socker, jag gör det frivilligt, ända sedan 1997 har jag undvikit socker i alla former. Men alla mina egna former har jag kvar så jag kompenserar nog kaloribortfallet, ler! Söta drycker är alltså inget för mig, jag köper små tetrapack med saftkoncentrat o spär ut dubbelt som mycket som man brukar. Dottern tycker det smakar blask o jag lika gärna kan dricka vatten, och det ligger något i det, ändå tycker ju jag att det är gott…
   Kram från pörtet

 5. Svara

  Ditte

  5 juli 2023

  Trevligt med denna runda. Men lite trist för korna att strosa så nära stora vägen. Och visst är det ju en massa gifter som all trafik spyr ut. Kan inte tycka att detta är så lyckat för kor.
  Fåglarna kan ju flyga och ta sig andra turer och behöver ju inte ha det så bullrigt.
  Fina bilder, inte mist på fåglarna.
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Nog ser man ju kossor vid landsvägarna på landet, men det här är ju något helt annat. Jag hoppas de flyttas runt ofta i olika hagar. De verkade dock själva helt obekymrade..tur det! Jag har försökt googla på fågeln och undrar om det kanske är en sånglärka. Ha en fin söndagskväll med gratis underhålling (?) Kram

 6. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  5 juli 2023

  Tycker du fick bra bilder på korna. Ska kolla den där länken med smällglim. Har aldrig hört om det.
  Tack för promenaden, Kram.

 7. Svara

  Anna i Portugal

  5 juli 2023

  Dina pippibilder är så fina! Synd att kossorna höll sig på avstånd, men jag gissar vi får se lite närbilder på dem också så småningom.

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Jag har försökt hitta vilken fågel det är, egentligen spelar det ingen som helst roll, bara mitt eget intresse….kanske är det en lärka.

 8. Svara

  Anna-Lena

  6 juli 2023

  Bra kamera du har! Jag får sällan med mej mer än mobilkamera på mina rundvandringar, nu för tiden. Den tunga systemkameran är så irriterande att ha runt halsen… och ännu mer irriterande med extra stort objektiv.
  Jag har en favoritplats, då vi åker ner till Malmö. Det är en strandäng, söder om Landskrna. Där brukar det gå mängder av kossor under sommarmånaderna. Motorvägen, högtrafikerad, går utanför ängen. Korna bryr sig inte. Sedan är frågan hur mycket alla avgaser påverkar. Men det kanske inte är så farligt i dessa miljö-bilstider.
  Fina fågelbilder… Funderar på art…. Är inte lika bevandrad i fauna som i flora. Järnsparv… nej,den är nog inte så fläckig?
  Gjorde älgörtssaft här om året. Nja… ingen höjdare. smakade magnecyl. Inte så konstigt då växten innehåller acetylsalicylsyra,
  Ha det fint! Kram

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Saft som smakar magnecyl! Nämen det vill vi inte ha, fast smaken är som baken. Dottern kan inte dricka mineralvatten, hon tycker det smakar päckel. Jag älskar det, men bara den neutrala. Jag gissar att fågeln kan vara en lärka. Vild gissning. Jag vet aldrig hur fotona blir när jag tar kort med lång zoom, ibland misslyckas de kapitalt. thats life. Men min lilla Panasonic är rätt duktig, har bytt upp mig till nya versioner några gånger, kanske blir det fler…
   Söndagskram

 9. Svara

  Karin

  6 juli 2023

  Vilka fina fågelbilder! Jag är så imponerad båda av att du upptäcker dem och sedan också lyckas fotografera.

  Jag hörde på radio idag ett inslag om fåglars äktenskap, eller samboskap, eller vad vi ska kalla det. Fåglar hänger ju ofta ihop länge, i vissa fall hela livet. Men om en fågelhanne råkar vara otrogen, ja då vill inte honan häcka med honom mer. Och det kan man ju förstå.

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Smarta fågelhonor som dissar karlar som varit otrogna! Jag tror det är en lärka jag fångat på bild, men det är en vild gissning. Den trivdes i det öppna landskapet i alla fall. Och dessutom, om en bild blir skaplig så blir minst tre bara blurr och sudd

 10. Svara

  Äventyret Framtiden

  6 juli 2023

  Finaste fotona idag igen. Kossorna söker sig till vattnet och nu råkade det vara vid vägen…
  Älggräs, smällglim…ja, hela faderullan känner jag igen men här finns de inte, så tack för att jag får ta till mig allt detta vackra vilda via dig!
  Kram från gränden

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Ja visst vill de ha vatten. Men de hade nog inte så stort område att vistas i heller, men jag såg stora vattencisterner vid grusvägen på andra sidan så de behöver inte törsta. Jag hoppas de får komma till en lugnare betesplats snart, kanske går jag rentav dit och tittar när vädret blir lite svalare.
   Söndagskram från pörtet

 11. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  7 juli 2023

  Det låter så skönt att kunna ta en hundprommis – även om du missade närkontakten med korna. Själv har jag inte kommit så långt i rehab ännu, så det är Rolle som får sköta alla prommisar med Molton.
  KRAM-Susie

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Jag förstår att du saknar promenader. Du kan inte prova använda en rollator temporärt? Bara för att komma ut lite mer…
   Tänk ändå vilken vacker plats du bor på, nu då du inte kan röra dig som du önskar så slipper du sitta på åttonde våningen i ett höghus i stan. Ja jag försöker peppa lite o säga att det kunde varit värre, men det låter lite klent. Man jämför med sig själv och hur det var förut, och självklart är det trist. Men, du är en optimist i själ och hjärta och det hjälper dig att envist träna för att göra framsteg. Heja dig, och en varm söndagskram

 12. Svara

  Angelica

  7 juli 2023

  Låter härligt med en sån promenad 🙂

 13. Svara

  Anki

  9 juli 2023

  En fin promenad fick du ju i alla fall, men synd att det inte gick några kossor där. Du är en duktig fågelfotograf! Jag måste nog skaffa mig en ny kamera … mobilen funkar inte så bra till att fota fåglar.
  Älggrässaft har jag gjort flera gånger, men det var länge sedan nu. Spännande med smällglimmet! Aldrig sett det som något man kan använda i matlagning förr 🙂
  Kram från ett soligt Finspång

  • Svara

   Paula

   9 juli 2023

   Jag får nog erkänna att lyckas jag få en fågel på bild så är det mest tur det handlar om. Ett av tio kanske blir skapligt, men det får duga. Mobilen fotar jag inte med, har så gammal mobil så det blir usla foton.
   Kramen

 14. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  17 juli 2023

  Vad underbart att ha ett så fint område inom promenadavstånd. Ett andningshål i staden som är bra för både natur och människor. Synd att kossorna hade flyttat från sin fina plats men de verkar inte bry sig om att de går med oljud i öronen hela dagarna. Kul ändå att du fick se dem 😀 Men oj, vilka fina fågelbilder. Jag har ingen aning om vad det är för sort men fina är de och superfint fotat 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 161
 • 189
 • 1 654 995
 • 5 128
 • 66 118
Sök här