Matrecept och kökstips

Aubergine- och kikärtsröra med tahini

Av
den
23 februari 2018

Jag äter alltmer vegetariska grytor och röror, i veckan totade jag ihop följande:

Aubergine har blivit en favorit, jag bitade den och saltade bitarna som fick ligga och vätska av sig en stund. Jag torkade av bitarna med lite hushållspapper.
Sen stekte jag bitarna i olja, på medelvärme ca en kvart. Jag tog upp och lät auberginebitarna rinna av på hushållspapper.

Jag stekte en hackad lök och 2 vitlöksklyftor i olja. tillsatte en burk avrunna kikärtor och kryddade med koriander, spiskummin, sumak och citronsaft.
En bitad tomat fick fräsa med några minuter.
Sen blandade jag ner auberginen i bönröran och saltade och ökade på kryddningen med lite chiliflingor.

Nu till det jag inte provat förr, jag hade en liten burk tahini i skafferiet, något jag aldrig använt pga att jag inte riktigt vetat hur jag ska använda den.
Nu hade jag googlat fram att denna sesampasta används vid tillagning av baba ganousch, en aubergineröra som jag faktiskt blivit bjuden på av syriska vänner.

Jag spädde tahinin med samma mängd vatten och med citronsaft till en lagom syrlig smak.
Denna sås hällde jag över grönsaksröran vid servering.
Som tillbehör hade jag sallad, jalapeno och uppvärmt naanbröd som jag rev i bitar och doppade i grytan.
Gott och mättande och kan varieras i oändlighet.
Men förlåt alla från Mellanöstern, jag tycker inte så mycket om tahini. Den är väldigt fet, sesamfrö består ju mest av fett, så för min del föredrar jag en fräsch yoghurtbaserad sås istället.
Har du ätit tahini? Hur använder du den? Vore kul att få förslag!

Med ett par konservburkar, någon färsk eller fryst grönsak och lite exotiska kryddor kan man fixa en snabb, god och nyttig måltid.
Varför inte prova?

TAGS

22 februari 2018

24 februari 2018

8 kommentarer
 1. Svara

  Astrid Larsson

  23 februari 2018

  Jag har gjort egen Tahini men ha ringen kunskap om användning än . Jag gjorde det för att det var kul

 2. Svara

  Ninni

  23 februari 2018

  Nä, tahini har jag inte använt och inte ätit heller vad jag vet.
  Vad du är påhittig vad det gäller mat! Hänne blir det bara det gamla invanda. Ofta är det C som styr nu vad vi äter eftersom han har klen aptit och då går det inte komma med nåt nytt obeprövat heller. Soppor går bort för såna fick han så många på sjukhuset, säger han. Själv skulle jag inte ha nåt emot en broccolisoppa nu när broccolin är hyfsat billig och fin. Men jag tuggar i mig broccoli rått istället och drömmer om soppan för ställa mig och laga olika rätter har jag ingen lust med.
  Lusten förresten…. den har jag tappat för länge sen så här rullar dammråttorna och dammtrasan är inte använd sen december…. Önskar att lusten kommer tillbaka och i väntan på den tittar jag på OS och stickar raggsockor.
  Kramen.

 3. Svara

  BP

  24 februari 2018

  Måste säga att din matlagning är väldigt ambitiös. Jag skulle aldrig laga en så fin måltid om jag var ensam. Stor eloge till dig där! Jag skulle gå till min lokala ICA i stället och köpa färdiglagad mat. Alltså inte frysta utan “hemlagade” rätter. Ooooops, det gör vi ju redan nu;-)

  Tahini har jag bara smakat i hummus, å den görs ju på auberginer. Å gissa var jag köper den kombon! Felgissat tjejen;-) Inte hos den lokala ICA utan på Hötorgshallen. Den kombon gillar jag faktiskt skarpt. Har aldrig använt Tahini “separat” om man säger så.

  PS.Resten av ingredienserna var HELT i min smak:-) DS.

 4. Svara

  miatankar

  24 februari 2018

  JAg är som du, lagar allt mer vegetarisk, tror det blir sex av sju dagar som det blir vegetariskt. Håller på att leta favoritrecept, jag har hittat några som jag kommer att återkomma till. Andra behöver justeras litet för att bli bra. I morgon blir det dock kyckling, då sonen kommer, vegetariskt till honom tror jag inte skulle uppskattas lika mycket som en köttgrej! 🙂

  Ditt förslag ska jag testa, tahini är okänt för mig, men det finns andra smaksättningar man kan ta fram. Tack för matinspiration!

 5. Svara

  "LillaSyster"

  24 februari 2018

  Det ser jätte gott ut! Men tahini har jag aldrig testat, inte ätit ute heller vad jag vet. Jag gillar ju smak av sesam, så det kanske är något för mig! Är ju helt galen i de där små sesamkexen från risenta, köper dem inte ofta de är ju rätt söta men paketen tar slut i bilen på vägen hem. Du ha nu en härlig dag – det är ju faktiskt din dag idag om man läser i almanackan. Kram

 6. Svara

  Ditte

  24 februari 2018

  Tack för ditt recept! Även vi äter en hel del vegetarisk mat men skaldjur fisk finns också med. Thainipasta har jag använt i små mängder (i tsk) när jag lagat asiatisk mat och det gör jag ofta.
  Men en hel burk skulle jag inte direkt ta.
  Jag lagar gärna mat från grunden, men ibland gör jag som BP handlar vissa saker i Hötorgshallen .
  Önskar dig en trevlig kväll.

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  25 februari 2018

  Det ser väldigt gott ut så jag ska spara och prova någon gång. Det står en burk Tahini i min kyl men det är sonen som har använt den och lämnat kvar till en annan gång. Jag kommer inte ihåg vad han använde den till men det blev säkert gott. Han bjuder alltid på supergod vegansk mat när han står för matlagningen hos mig 🙂 Det finns massor av spännande och kul smaksättare och ingredienser i det veganska köket och jag har inte hunnit lära mig mer än en bråkdel ännu.

 8. Svara

  Eva-Lena

  26 februari 2018

  Tahini har jag aldrig ätit, men resten är helt OK. Jag är oerhört dålig på att exprimentera med mat numer, mest beroende på att jag inte har någon större aptit längre. Om någon tror att man blir något mindre tung av dålig aptit tror man fel i mitt fall, godsaker har jag alltid aptit på, därför är det extra viktigt att jag lagar mat som jag gillar.

  Min äldsta dotter och hennes man är vegetarianer, min svärson har varit det se’n gymnasiet, han är en så stor djurvän att han inte ens klarar av att gå i djurparker. Hans granne, dvs min andra svärson går just nu och tar jägarexamen, som tur är har bägge två stor integritet…

  Här skottar jag snö flera gånger om dagen vissa dagar, detta hade jag inte räknat med när vi flyttade, men jag är rätt snabb med snösläden nu, det ser nästan “mansskottat” ut hos oss?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 129
 • 440
 • 1 627 998
 • 5 074
 • 65 433
Sök här