Bloggen

Augustitankar

Av
den
1 augusti 2006

Jaha, då har månaden augusti gjort sin entré

Igår dansade jag i regnet, inte riktigt regndans, för det regnade redan, men bara av glädjefnatt!
Vi hade tänkt helsteka fläskfilé på grillen efter en promenad i blåbärsskogen.
Då kom regnet. Inga åskskurar, utan gammaldags hederligt skyfall.
Det kändes så skönt att det inte gjorde nåt att vi fick använda vanliga stekpannan till middan.
Och det var så befriande, så jag klädde av mig och gick ut på tomten o ställde mig med armarna i skyn….
Gubben fotade, och nej, dom bilderna får ingen se, haha
Fick dock inte i mig minsta munsbit av fläskfilén…
Jag har i en veckas tid nu konstant mått illa. Ett dovt illamående som leder till att varje tanke på mat gör det etter värre… så jag har levt på havregrynsgröt och keso…ingen höjdare direkt.
Magen känns svullen och öm, nåt fel som är galet…
Ser till att försöka dricka mycket vätska och hoppas på att det snart går över, för ju längre tiden går utan att jag äter, ju mer illamående blir jag.

I bondepraktikan kallas augusti för skördemånad
“Nu slår jag av kornet det hvita,
och ser därtill om Lian kan bita,
Jag dricker och äter bitter mat,
Och plägar mig väl af skön Sallat”.

På tal om skörd har jag kommit fram till att jag tänker strunta i att odla några grönsaker.
Det vill sig liksom inte, varken kryddörter eller grönsaker frodas hos mig.


Inte kan jag skylla på jordmånen heller, eftersom jag bara odlar i krukor och lådor med inköpt jord…
Jag har skördat spenat, som gick i blom innan bladen knappt hunnit komma, jag har skördat rädisor med jätteblad och små ynkliga rädisor, nu kommer några bönor på en planta (kanske blir det en liter med lite tur!) och märgärten har ännu inte börjat blomma.
Tomatplantan jag köpte blommar, kanske blir det några frukter där, och dillen håller på att gulna eftersom jag använder så lite dill i matlagningen…
Sammanfattningsvis så är mitt småskaliga odlande ingen succé, nästa år satsar jag på vackra blommor istället och inhandlar mina grönsaker i affären!

Ja, och så funderar jag ju lite på detdär med pullor… och det har jag gott om tid på mig att fundera på, för jag tänker inte införskaffa några fjäderfän nu till vintern.
Och nej, jag tycker inte om fåglar, dom har så konstiga ögon, man ser inte vart dom tittar!
Jag har faktiskt lite fågel-fobi om jag tänker efter.


Förutom ögonen så gillar jag inte heller deras klor, långa, spretiga, sylvassa, som på en papegoja som en gång satt på min axel och grävde ner klorna långt ner i hullet. Huvva va rädd jag var.
Så jag ska nog ta mig en ordentlig funderare innan jag fattar något beslut om den saken!

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  catja

  1 augusti 2006

  I mitt gamla hus som jag bodde i för minst 8 år sedan byggde vi en slags trappa att odla i. Lådor i trappformation. Bekvämt och bra. Det man behövde pilla mest i var överst och i mitten medan understa trappan var det man inte så ofta gick och rotade i. Varje “steg” var nog cirka 40 cm djupt. Så såg vi till att vi hade en gång bakom det översta trappsteget så man kunde gå bakom. Aldrig har jag haft så bra grönsaksland och odlat både jordgubbar och potatis i det. MAn slapp ligga på knä och böja sig så man fick ont i ryggen. Om våren satte vi på fönster som vi lade ovanpå. Ett tips till dig om du nu skulle vilja odla och lyckas lite bättre nästa gång. 🙂
  ……..
  Ang. Hven så är det definitivt värt ett besök. Det är en liten ljuvlig ö. Den är så liten att ska man ha bil med sig, vilket jag tkr är onödigt så måste man beställa plats på båten i tid. Massor av konsthantverk (glas, silversmycken, krukor, tofflor…), whiskytillverkning, camping, badstränder, båtliv mm finns. Där är t.o.m. getost till dig! 😀 Så är du ju naturligtvis välkommen till mig och hälsa på om ni kommer ner!

 2. Svara

  Anna

  1 augusti 2006

  Hej!
  Gör som jag köp färdiga kryddor och grönsaker…. 🙂

  Anna

 3. Svara

  Tette Merio

  1 augusti 2006

  Hallo igen systeryster!

  Jaså, jo världen är liten ibland! Fick du tag i bror vår då? Han skulle åka till Hangö imorse nämligen och jag tror att han igår först skulle förbi till Uppsala och hämta upp kvinna och babypojken sin. Men du kanske hann innan det?!

  Usch ja – spelningarna, eller usch … det är ju KUL såklart – om det inte vore för att jag sedan några dagar har SKITONT i halsen – känns som ett öppet sår och är rött och fult med lite var på ena mandeln. Plus snorig som fan och det liksom svider mellan näsan och svalget mest hela tiden, även då jag inte sväljer alltså. Buuääää …. Får se hur det går … 🙁
  Lite sent att avboka det hela också så det får lov att gå hur det vill.

  Fåglar, jaså du har lite fågelfobi?!
  Själv skulle jag gärna ha en tam kråka/korp om det gick. Tycker de är urballa – med ögon och klor och allt! 😉

  Hoppas kissarna hittar nya hem och nej, förstår att du inte kan “ta bort” dem nu när de hunnit bli så stora och du hunnit lära känna dem!

  Angående mitt trägolv i köket så har jag inte tänkt göra så mycket med det, mer än grovskura det. Tanja har gjort så i sitt hus och det är hur snyggt som helst – trots stora springor och oslipat/olackat! Jag gillar råa, lite “fula” ytor på saker och ting. 🙂

  Puss!/Tette.

 4. Svara

  Pia

  1 augusti 2006

  Men hönor och tuppar är välan galanta djur att pyssla om, tycker du inte det? Så mysigt du kan ha då du går där på gårdsplanen och slänger ut dina korn till dessa hungriga fåglar.. kan riktigt se dej framför mej 😆
  Konstigt det där att du inte kan se mina nya foton från i söndags. Kan det vara din dator som spökar eller för att jag har musik där. Hör du den förresten?
  Nä nu har jag suttit en timma och försökt få till en logga där inne, men nääää då det bara spökar sej och vill inte alls. Protesterna är höga så jag ger upp nu.
  Natti på sej 🙄 :mrgreen:

 5. Svara

  Pia

  1 augusti 2006

  Kanske du gick in i fel hydda..
  Igen kram :mrgreen:

 6. Svara

  anki

  2 augusti 2006

  Taskig är du!! Som inte visar fotot med händerna i skyn. 😀 Så Ni har också fått skyfall,ja de var så de hette duga, hade man gått ut här hade man garanterat slagits medveslös. Jag höll mig inne och njöd av skådespelet från fönstret. Ja de blixtrade och åskade med ju. I Skåne är de visst ren katastrof med källare e sånt som står i vatten. Inte kul ju. Här har kommit 50 ml. De e ju rätt mycket. Måste kolla vad de blir för väder i morgon så man vet vad man ska ta på sig när man kör till jobbet.
  God Afton ….önskar Anki 😯

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 474
 • 499
 • 1 641 165
 • 5 101
 • 65 747
Sök här