Bloggen

Både ros och ris..

Av
den
27 juni 2010

..får denna midsommar som nog etsat sig kvar i minnet, eller rättare sagt i skinnet…
Men det började bra!

Vårt kanonställe ute vid udden var ledigt och husvagnen ställdes upp i soligt och fint väder

Sen åkte vi raskt tillbaka till vår nya hemby för att närvara vid resningen av midsommarstången.
Detta är en bild på ån som rinner genom byn

Här har jag fotat mot åns andra strand och där mitt i spenaten kanske du skymtar ett gult hus, det ska bli vårt nya hem!

Här vid vindskyddet vid åkanten startar en vandringsled som helt säkert kommer att trampas av både fyrfotingar och tvåfotingar..

Finns det något somrigare än söta flickor i klänningar och blomsterkransar?

När vi stått en timme och väntat hade fortfarande inget hänt på festplatsen, stången låg orörd och inte en fiolsträng eller knätofs kunde skymtas. Det enda som rörde sig var två lövklädda skrindor dragna av dito traktorer som åkte runt byn.

Då lockade det mycket mer att styra kosan tillbaka ut till husvagnen och duka upp midsommarölen.

En rufsig “skogsfru in natura”, som så ofta med en Lillfis i knät

Visst är det synd om Loppan som aldrig får sitta i knät?

Så småningom kom rykande heta nypotäter, sillen och den obligatoriska snapsen fram
Observera våra olika matvanor, jag äter matjesill med gräddfil och gräslök medan maken tar en eller två bitar senapssill, potatis och rejäla smörklickar!

Efter sillen skulle grillen tändas men vi var redan mätta och nu började molnen hopa sig i skyn.
Detta är inte ett foto på pippifåglar som flyger, utan vad jag efter en konsultation i småkrypsboken tror är skogshårmyggor som svärmade i massor uppe i skyn. Oss gjorde dom inget ont, men sen kom deras små kompisar, knotten…
Dom fotar man inte även om luften är helt full av dem….man plockar snabbt ihop sitt pick och pack och flyr in i husvagnens relativa trygghet.
Lite snopet att inte kunna sitta ute denna långa underbara sommarkväll men det kändes ändå okej.
Då vi sussat några timmar blev jag kissnödig och gick ut. Det var som att gå rakt in i en vägg, en levande kryllande myllrande vägg, jag har nog aldrig lättat på trycket så snabbt….
En timme senare var det makens tur…han klev ut i adamsdräkten han, och ve och fasa som han såg ut när han kom in igen! Hela ryggen, skinkorna och låren var översållade av svullna bett stora som femöringar!
Som ni förstår blev sömnen ganska orolig och dessutom hade vi ju lyckats släppa in ett gäng när husvagnsdörren öppnats.
När vi vaknade vi niosnåret och gläntade på dörren var det lika illa! Hela armén var kvar på plats och bara väntade på att få göra en förnyad attack!
Det blev en snabbfika i vagnen och sen var vi rörande överens om att styra kosan hemåt. Vi diskuterade även att lämna kvar vagnen o hämta den vid senare tillfälle, men tack o lov kom solen och med den skingrades knotten så småningom så Hasse kunde veva upp stödbenen på vagnen och vi kom iväg.

Kunde inte låta bli att ta ett kort på fripassagerarna som följde med oss hem….
Till saken hör att vi bott i många år i mygg- och knottrika områden, men aldrig upplevt plågan riktigt såhär illa!
Vi reagerade helt olika på knottbetten, Hasses svullnade ju upp med en gång, och nästa dag var dom borta.
Jag däremot, jag kliar bara mer och mer ju längre tid som går! Inte ens Salubrinen hjälper, någon som har ett bra tips att komma med?? Trodde jag med mitt underhudsfett gick säker, men icke sa Nicke..
I nästa inlägg ska jag visa lite foton på huset och tomten, när vi kom dit höll tidigare hyresgäst på med flyttlasset men när dom åkte iväg så smet vi dit och smög omkring i buskarna med kameran i högsta hugg…

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Astrid

  27 juni 2010

  Men fy så jobbigt med all denna knott. Dom är ju rätt lömska också och kryper in under linningar osv
  Jag föredrar också matjesill
  Men en fråga
  Varför får inte Loppan sitta i ditt knä?
  Det ser ju väldigt vackert ut dit ni skaflytta

 2. Svara

  Nilla

  27 juni 2010

  Men Paula, ska ni flytta nu igen 😉 Ja här packar vi för fullt, två och en halv vecka kvar. Spännande!

  Men de där knotten och myggen är inget vidare. Har du provat att äta allergitabletter, de ska visst hjälpa mot sånt otyg.
  Kram

 3. Svara

  IKA

  28 juni 2010

  Usch! Mygg och knott kan driva en till vansinne. Nej man har inte tålamod att vänta hur länge som helst på att midsommarstången ska resas, vi åkte inte på en gång utan väntade av just dessa skäl i hopp om att stången skulle vara rest och det var den sedan ett tag när vi kom fram.
  Mamma och jag har sagt att förra året hade vi 5 myggor inomhus på HELA sommaren, i år är det varje dag! Och nattetid är de mest aktiva..”suck”
  Det var jättefina bilder och vad nyfiken jag blir när jag skymtade erat nya hus.

  Stackars maken som blivit så pinad. Inte är man ute långa stunder och uträttar sina behov när det är sådana sällskap utomhus. När det gäller myggor så verkar inte E vara lika störd av dem som R, han får stora stora knölar som kliar något ofantligt och de sitter kvar några dagar..

  Hundarna är ju jättejätte söta!! Dristar mig dock att fråga samma som Astrid: varför får inte Loppan sitta i knä?
  Kramelikram!

 4. Svara

  Ninni

  28 juni 2010

  Men fy sjutton vad med knott och mygg ni råkade ut för. Stackare för de betten är inte roliga.
  Jag har fått tips om nåt som säljs på Dollar Store (men även på apoteket i en dyrare variant) som heter “After bite”. Nu har jag ännu inte provat den själv då jag klarat mig från bett än så länge – trots att vi har en hel del mygg här också men även nästan ständigt blåsväder – men det kan vara värt att prova.
  Vilka underbara midsommarbilder. Jag blir alltid lika imponerad av dina underbara bilder.
  Här hos oss är det jag som äter senapssill medan Christer äter matjessill och gräddfil. 😉
  Ser fram emot bilder på det nya boendet.
  Kram.

 5. Svara

  hönsakadorran

  28 juni 2010

  Ser med spänning fram empt lite bilder på ert nya boende. Fy för attan för en sådan massa otyg, dom kan man vara förutan. Annars var det ett mysigt ställe ni hade stannat vid.
  Kram.

 6. Svara

  Kicki

  28 juni 2010

  Åh, herre jä…r vad med ohyror 👿 . Tacka sjutton för att ni fick lägga benen på ryggen och fly.
  Jag och Berra gör som du, matjesill gräddfil och gräslök, mums.
  Det ser verkligen ut att vara en fin omgivning vid nya huset. Ån verkar ligga lika nära som vi har vår damm.
  Vad gillar du värmen hihi, jag vet, men ett tag kan det vara riktigt skönt trots 25 grader i skuggan.
  Kramen

 7. Svara

  Sigge Svamphund

  28 juni 2010

  Stackars er!!!!!!!
  Matte blir ju aldrig biten varken av knott eller mygg och jag klarar mej med hennes tjärsalva på nosen och tassarna.
  Enligt matte så hjälper både tjärsalva och kådsalva mot irritationer efter insektsbett (säjer i alla fall de som blir bitna och har testat)

 8. Svara

  BrittMarie

  28 juni 2010

  Usch, det var ena riktigt ruggiga bilder man fick se den här gången (jag menar de två sista). Mygg gillar inte vi heller i vår familj. Även vi blev attackerade på midsommarafton. Nu förstår jag att våra inte var tillnärmelsevis lika många och jobbiga som era. Det gick ju faktiskt att cykla ifrån dem. Nej, jag ska aldrig mer klaga på mygg! Det finns alltid de som har det värre.
  Spännande, att få en liten glimt av det gula huset! Så fint läge vid ån. Hoppas det inte är så mycket mygg där. Ha en fin sommar!
  Kram

 9. Svara

  Malin

  28 juni 2010

  Kul att få vara med o tjuvkika på ert nya boende!! 😯 Så mysigt det ser ut! Hoppas verkligen att myggen o knotten pyser snart 👿 , lite torka vore inte helt fel.

  Kram

 10. Svara

  elisabeth

  28 juni 2010

  nej fy för knott. Det låter intressant att försöka ta reda på vad som kan rädda en i en sånt fall, – nåt måste det finnas som kan avskräcka och behandla efteråt – eller…. ? Visst är det så att vi reagerar så olika på betten, min grabb får jättestora blaffer och kliar av myggen – och man alltid dålig på att ha nåt bra hemma. det ska bli så kul följa ditt bloggande från en ny bostad, kan det finnas så många fler bloggerskor som är mer intressanta, just att det kommer superfärska inlägg hemomkring i nya former med jämna mellanrum 🙂 . Jag brukar gilla din variant med matjesillen, vet inte om jag med åren förätit mig på senapssillen, den väljer jag sällan nuförtiden. Och visst är det roligt det finns för alla smaker. skärgårdsill och tomatsill gillar jag bra, egentligen alla smaker…. sill och potäter det här sommaren till det.
  kram och ha d göttast.
  Men får aldrig loppan sitta i knä – men om du sitter på gräsmattan på en filt kanske hon får lättare plats, gör väl inget om hon hänger lite utanför. Det ska vara rättvist bland djuren i samma hushåll, det har jag erfarenhet av 😉 fast där är det också olika – då personligheterna är olika……

 11. Svara

  TT

  28 juni 2010

  Men nu är jag så nyfiken på var ni ska bo!??
  Vi hade också knott så det fina utesittande uteblev på kvällarna, fast jag får ju inte bett, vare sej av knott eller mygg.
  Men idag, efter en dag på balkongen i sta´n har jag fått ett rött ilsket bett som kliar??

 12. Svara

  elisabeth

  28 juni 2010

  hittade myggfri.se där fanns det dyra saker 🙂 , men det fanns också en therma cill mini lanterna för 299.- om den funkar mot knott vet jag ej. läste ej så långt.
  hälsningar elisabeth

 13. Svara

  elisabeth

  28 juni 2010

  myggfri.nu skulle det vara, nu är jag trött……

 14. Svara

  Inger och Lasse

  29 juni 2010

  Mygg och knott kan man vara utan. Glömmer aldrig i fyrtjärna en helg förra året invasion fulla husvagnen det vara bara att kasta ihop allt i husvagnen, ner med stödbena och ge sig hem. Taket i husvagnen var svart av knott. Men det är ju bara en kort tid vid midsommar sen går det över. Vi brukar alltid åka hem till Norrland höga kusten vid midsommar och där finns det varken mygg eller knott tack vare kusten. I år var det nattjobb hela helgen så i slutet av juli får jag packa husvagnen och åka hem för Norrland det är hem för mig. Hoppas allt går bra med flytt akta ryggarna, tror ni kommer att trivas, såg mysigt ut och tänk va härligt för vovvarna. Ser framemot bilder längre fram.Datorn följer med så jag har koll på dig. Hälsa maken och krama vovvarna. Ha en härlig sommar, blivande torparfrun. Inger

 15. Svara

  Anki N

  29 juni 2010

  Vilken himmel Ni hade midsommar – vår var alldeles blå med lite inslag av små vita dunmoln. Men Ni hade säker hur mysigt som helst ändå.Knott, mygg..ja i år är de extra mycket av den varan, de har hittat oss oxå tyvärr. Förstår Ni fick bråttom därifrån. Envisare varleser än dem får man leta efter.

  Är lite (kanske mycket,,fniss) nyfiken på nya hemmet jag skymtade där på en bild.
  Det här med olika varianter på midsommarmaten är nog ganska vanligt, de märkte jag här. En del åt som du andra som Hasse o några åt skinka i stället för sill. Själv blandar jag gärna – alltid knäppast vet du. Jo så var de någon som inte gillade gräddfil utan tog vanlig grädde istället dock ovispad..

  Ja jag får väl sitta här o vänta på “lite bildrepportage från nya hemmet då” extra spännande när du ska smyga omkring o fota..haha

  Kramiz Anki N

 16. Svara

  Paula

  29 juni 2010

  Betapred från fabbo doktorn hjälper mot kliandet. Cortisonsalva också men då får man inte sola området sedan. Tjärolja utspädd med matolja kan hålla dem på avstånd, kanske. Regnställ och sydväst funkar garanterat. Inte mycket de bryr sig om. Odjur är de!
  Fin fint ställe ni flyttar till!

 17. Svara

  Mia

  30 juni 2010

  Men Paula, det är klart att även knotten ska ha sig ett skrovmål på midsommar! 😉
  Himmel så vackert det ligger ert nya hem, när blir flytten???

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 192
 • 363
 • 1 626 586
 • 5 069
 • 65 363
Sök här