Bloggen

Bärliga tider!

Av
den
20 juli 2021

Så fort det blev några grader svalare återkom lusten och orken för att röra på fläsket

Känner mig lika upprymd som fåglarna i skyn…

Okej det var bara gäss men dom brukar vara många, säkert trettitalet som gillar att rasta på åkern

Nu blev jag glad på riktigt! Blåbären har mognat! Och jag har lyckats lokalisera dem!

Glad i hågen vänder vi hemåt och jag låter Daniel svalka sig

Igår gick vi tillbaka, vi och en bunke och en vattenflaska i ryggan!
Trots att bären var stora och fina var de inte riktigt redo att släppa taget så jag fick kämpa rätt hårt…Jag har varit med om det tidigare år också, men gav mig inte innan litern var full. Jag plockar för hand, ett bär i taget så det tar lite tid, men blåbär tycker inte jag man rafsar med bärplockare då bäret är så skört.
Men alla gör som man själv vill, träffade en pappa och en glad grabb som gick med bärplockare och konstaterade att jag plockar färdigrensat medan de har ett styvt jobb kvar när de kommer hem.
Grabben hade hittat några kantareller som bonus..

..och det gjorde även jag!

Dagens lilla undran: Plockar du bär? I så fall vilka? Plockar du för hand eller med plockare?

Så här plockar en del i Finland, smart om man ska plocka mycket!

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Märtha

  20 juli 2021

  Jag har aldrig kommit överens med en bärplockare. Även lingon plockar jag nu för hand – om jag alls plockar. Jag tycker synd om blåbärsriset där en plockare som den på videon dragit fram. Vi har “allt” på vår tomt, vi hinner sällan till skogs. Ändå har vi bär så det hinner till och blir över… I morgon skall det plockas hallon igen…

  • Svara

   Paula

   22 juli 2021

   Ska man plocka för att sälja till industrin och tjäna lite pengar vill det nog till att ha hjälpmedel, jag har tidigare sett bärplockare använda något som mer påminde om en stor lie med en behållare på. Den svingade de konstfullt genom bärrisen. Praktiskt att ha ha bären på tomten, det är nog få förunnat!

 2. Svara

  bpz3

  21 juli 2021

  Har förstått att 2021 verkar vara både ett bär- och svampår.
  När jag läser ditt inlägg kan jag inte låta bli att undra hur de “inhyrda” bärplockarna från Asien plockar bären… från hand eller med bärplockaren.
  Som du säkert förstår har jag aldrig plockat bär. I ärlighetens namn ska jag säga att varken maken eller jag är så värst förtjusta i blåbär. Jordgubbar (som inte är bär) och krusbär är våra favon. Å nej, plockar inte svamp heller. Men än en gång, kantisarna verkar ha ett bra år.

  PS. Hur många dagar/veckor tar det att få “rena” fingrar igen? DS.

  • Svara

   Paula

   22 juli 2021

   Ingen fara med fingrarna, det nöts bort på bara en dag, värre om man lyckas kladda ner kläderna med blåbär då sitter det som berg oavsett hur mycket Vanish du smetar på. De bärplockare som återkommer till vårt land varje år, avlönade av industrin, de plockar med olika sorters bärmanicker. De är oftast bra mycket flinkare i fingrarna än vi amatörer…Många använder nog samma bärplockarutrustningen som vi lekmän gör, och jag har vänner som fortfarande säljer till uppköpare varje säsong..

 3. Svara

  Susjos

  21 juli 2021

  Mums med blåbär, de plockar jag för hand på landet, liksom lingon. Kantareller hittar jag som gott som aldrig, de måste gömma sig väl, eller så är de redan plockade!
  Tack för fina or di min blogg, ska se till att vila nu under min sjukskrivning!
  Kram!!!

 4. Svara

  bpz3

  21 juli 2021

  Me again: Kolla här: https://vardagsnjutning.blogspot.com/2021/07/fodelsedagsresan-till-sundborn.html. Det är det som väntar utanför din dörr.
  Gillar Annis blogg. Du kanske gör det också…

 5. Svara

  Anna-Lena Larsson

  21 juli 2021

  Plockade mängder av bär förra året. Åtgången har inte varit lika stor som tillgången var. Så några blåbär blir det inte i år. Blir lingontillgången god, så blir det nog en spann… med plockade.
  Det är ovanligt många trädgårdshallon i år. Lättplockade. Vildhallonen ser små och flrtorkade ut…
  Ha det gott! Kram!

 6. Svara

  ElisabetR

  21 juli 2021

  Vi försöker ta tillvara det som finns i naturen i ätväg, bär och svamp, även testat örter och grönt. Gubben min tar plockaren och jag för hand. Speciellt lingon är härligt att plocka med händerna. Här är dåligt med hallon, hjortron och tranbär.
  Vi såg filmen och undrade varför han inte har en plockare i varje hand. Usch vad skräp, men det måste ju vara till industrin så det blir maskinrensat.
  Annars har vi fått ganska mycket jordgubbar och trädgårdshallon tack vare regnet som kom lagom.
  Svampen torkar bort.
  Lycka till på fortsatta exkursioner i skogen.

  • Svara

   Paula

   22 juli 2021

   Det var ju ingen thailändare i filmen utan en ordinär finne. Dom är inte lika snabbarmade och snabbfotade, rätt tröga om du frågar mig, haha. Hjortron har jag förstått att det finns gott om, du får väl plocka nära bruket?
   Nu stänger jag in mig i protest mot hettan, o tittar inte ut innan temperaturen sjunkit, basta! Trevlig helg

 7. Svara

  Ama de casa

  21 juli 2021

  Åh vad gott med riktiga blåbär! Här finns bara imitationsmodellen som är vita inuti och inte ens ger några spår på händerna.
  Jodå, jag plockar mängder med bär, men dom hittar jag färdigrensade och förpackade i affären 😉
  När jag var liten tvingade mamma med mig ut i skogen för att plocka bär, och då var det endast plockning för hand som gällde…

 8. Svara

  Ditte

  21 juli 2021

  Förr, på landet, ute på Värmdö plockade jag ibland lite blåbär och lingon. Men inte numer. Ryggen gillar inte övningen med att jag böjer mig. Men när jag plockat har det varit för hand.
  Roligt att du hittat bär och även svamp. Heja!
  Kram!

 9. Svara

  LillaSyster

  21 juli 2021

  Nej du att plocka lingon och blåbär är bland det tråkigaste jag vet. Med tvingad som barn och att gå i skogen och lusa efter bär, nej nej nej. Men jag inser ju att jag kommer att bli tvungen med tiden….men än så länge plockar ju mina föräldrar hundratals liter lingon….jag byter mot hallonsylt =) Blåbär har jag beställt genom en kompis. Den finska bärplockaremojängen ser ju behändig ut. Alltid kul med bonus då man är i skogen. Svampen frodas även i Småland, fick ett kort på två stora korgar med kantareller förra veckan. Ha en bra dag!

 10. Svara

  Kicki

  21 juli 2021

  Jag plockar både för hand och med plockare, men mest med plockare, men inte på det burdusa vis som filmen visade.
  Jag vill inte att bären ska gå sönder även om jag använder plockare.
  Förr plockade jag och sålde ca 10 lit/dag, nu blir det bara till husbehov,
  Blåbär varje morgon på fil eller gröt, men jag såg att jag har ca 10 liter kvar i frysen av fjolårets bär. Men förra året fanns det ju hur mycket som helst.
  Annars plockar jag väl bara lingon om man räknar bär, jo hallon förstås och svamp.
  Dina skosulor såg ju inte roliga ut, hoppas du fick dom rena. Inte kul att kliva in på ett golv med asfalt under fötterna.
  Kramen

 11. Svara

  Mirjam Halvarsson

  21 juli 2021

  Blåbär plockar ví för hand men till lingon tar vi bärplockaren. Vet du, såna där bärplockare med långt skaft finns att köpa här på COOP i Vindeln! Jag blev tipsad om det 🙂 Såg att de inhysta bärplockarna inte plockar hjortron för hand! Alltså, det måste ju bli rena bärmoset med plockare?? Men dom får ihop rejäla mängder, 25-30 kg per dag och plockare, det du! Tillgången är god men det har ingen inverkan på priset 😉 Jag köpte ett kg i förrgår, 140:- betalade jag. Nu hade vi kvar från ifjol, så mer hjortron behöver vi inte. Blåbär och lingon är viktigare 🙂
  Kram på dig i blåbärsskogen <3

  • Svara

   Paula

   22 juli 2021

   Va? Gör dom mylta direkt? Hjortron som är så känsliga? Eller plockar dom dem när de ännu är hårda kart? Jag har aldrig sett bärplockare av den modellen i butik. Men inte vill jag ha någon heller, fast kanske skulle man skona ryggen, den tar slut varje gång. Jag äter ju inte lingon, jo, kanske gör ja av med en burk per år, till blodpuddingen…inte värt att kröka rygg för. Närmaste dagarna rör jag mig mellan hemmet och badbryggan, basta! Vidriga temperaturer väntar…Kramen

 12. Svara

  Minton

  21 juli 2021

  Älskar blåbär men min kropp klarar inte att plocka
  gäller även svamp. Ibland blir jag ledsen för det är så skönt att gå i skogen. Daniel ser ut att gilla vatten och det är bra i värmen.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   22 juli 2021

   Det är skönare i skogen längre fram i höst, men då finns bara lingon o svamp kvar. Nu är det på tok för varmt och för mycket insekter. Men visst är det trist när man inte klarar av sånt man tyckte mycket om. Jag kommer inte långt heller utan bil, utan cykel eller annat fortskaffningsmedel. Inte kul att bli gammal alla gånger. En del är så pigga och raska i kroppen högt upp i ålder, min väninna är 83 och bra mycket piggar e i kroppen än jag. Men det är ju bara att acceptera…
   Svalkande kram från pörtebor

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  21 juli 2021

  Några grader svalare kan göra stor skillnad på hur man mår och hur mycket man orkar. Klart du blir glad när energin återvänder och när du dessutom hittar fina blåbär. Bra gjort att orka plocka på dig så mycket. Jag har slutat helt med bärplockning. Det händer att jag böjer mig ner och plockar några blåbär som jag genast stoppar i munnen men jag har inte tillräckligt mycket tålamod för att plocka och ta hem. Möjligtvis kan jag göra det om jag hittar hjortron men jag har fortfarande kvar hjortron i frysen sedan förra året. Det går inte åt mycket här 😀
  Kram

 14. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  23 juli 2021

  Nä jag plockar för hand. Bären blir ju mosade annars. Ska försöka komma ut lite senare och plocka här. Gott är det ju.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 160
 • 497
 • 1 652 582
 • 5 119
 • 66 012
Sök här