Bloggen

I utkanten av en skog…Det okända

Av
den
21 juli 2021

“Upptäck det som inte är hemtamt och tryggt men som ändå finns runt hörnet där du bor”

Så lät uppmaningen för land-art Prästtjärn.

Nyfiken som jag är så var jag ju tvungen att leta mig fram till tjärnen..

Vi börjar med en lådda!

Öppnade låddan och fann…gummistövlar!
Men alltså, det har varit torrt i flera veckor, marken hungrar efter regn, inte behöver jag stövlar, blir det blött vänder jag om..så resonerar jag

traskar över åkern fram till skogskanten, och där börjar ju stigen..

“Jamen kom då, här ska vi gå!” Får locka på Daniel som inte är så pigg på att traska i tät vegetation. Är man liten med korta ben så ser man ingenting och blir killad under magen av diverse grässtrån och annat…

Jag förstod först efteråt att det var meningen att man skulle kunna ta sig kors och tvärs längs stigar och spångar, jag blev alldeles villrådig!

Ibland får man välja mellan att krypa eller hoppa över diverse hinder…ja tro nu inte att jag väljer att hoppa!

Vi är inte alltid ensamma på spången, det finns andra som också utnyttjar det enkla spåret för att ta sig fram

Det blev rejält varmt ibland all växtlighet och jag märkte att Daniel började leta efter vatten. Då kom jag ihåg vad jag läst om att man inte ska gå ut i tjärnen för den är bottenlös!
Iik, snabbt som ögat kopplade jag upp hunden, för säkerhets skull.

En panoramavy tagen över vasshavet, vassen var mer än två meter höga så någon sikt var det inte tal om. Men ändå en ganska häftig känsla..

Självklart valde vi en annan stig tillbaka, allt ska utforskas! Och nu kom vi till en liten hjortronmyr! Bären var dock inte helt mogna ännu och jag hade absolut ingen lust att gå på gungfly för att eventuellt få tag på några bär som jag inte gillar…

Nu är vi strax ute i civilisationen igen, dagens blomma hittade jag inne i “djungeln” och den har jag aldrig sett förut

Någon som kan hjälpa mig med namnet? Liten och söt o inte självklar att få syn på men eftersom jag höll blicken nere på spången så såg jag den.

Idag har jag haft supertrevligt besök av vänner från Säfsen och imorgon blir det en tur till stadens bibliotek.
Over and out från pörtet

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Agneta

  21 juli 2021

  Åkerbär tror jag den lilla söta blomman heter.

 2. Svara

  bpz3

  21 juli 2021

  Land-art Prästtjärn – ja alltså kanske är jag dum, men jag förstår/vet vad ölland art är, ungefär samma sak som street art fast på landet då. Helt okej! Prästtjärn hajar jag också. Det jag inte förstår är att en låda med gamla (sura) och troligen illaluktande gummistövlar ska föreställa konst. Men vad vet jag… Konst eller konstigt-bloggen säger ju allt om det;-)

  När jag såg miljön som du och Daniel spenderade dagen så vet jag inte om jag vågar fråga hur mygg- och fästingbitna ni blev.

  Hjortron däremot älskar jag:-)

  Din vandring/promenad idag påminner mycket om “vandringsleden” som Täby Kommun har anlagt vid Ullna sjön och den nya stadsdelen Ullna Strand. (https://bp-computerart.blogspot.com/2015/09/det-ar-inte-fel-att-ta-en-skogspromenad.html)

  PS. Den där blomman – är det inte en afrikansk lilja som LillaSyster visade häromdagen… DS.

  • Svara

   Paula

   24 juli 2021

   Stövlarna är ju där av omtänksamhet mot dem som kanske kommer i sandaler till platsen! Då är det ju fint att kunna låna ett par stövlar, dock var bägge paren väldigt stora…Inte en mygga, inte en fästing, helt otroligt! Jag har sällan eller aldrig varit med om en mer myggfri sommar än i år, fästingar har ju Daniel haft några. Jag tycker hjortron smakar jolmigt, haha, så de lockar mig inte alls. Tur det för att stå o svettas på myr är inte min melodi. Jättefin promenadstig vid Ullna! Blomman är åkerbär som normalt trivs i Norrland!

 3. Svara

  ElisabetR

  22 juli 2021

  Blomman är nog Åkerbär, trodde dom växte bara i Norrland, fast du är ju halvvägs ;-).
  Den promenaden tyckte jag var läskig. Har lite kalla kårar för myrar och våtmarker av den typen. Fick alltid höra som liten , kliv inte där, du kommer aldrig upp, det sitter i. Du är tuff du som ger dej in i trasslet. Tänk om du gått vilse på alla spångar.
  Önskar fortsatt fin torsdag från Bruket……..

  • Svara

   Paula

   24 juli 2021

   Hade inte spångarna funnits hade jag inte traskat där. Har gått ner mig i blöthål och inte tagit mig upp för egen maskin, men då var exet med och hjälpte o drog upp mig. Men stöveln den blev kvar…så jag har stor respekt för slukhål och myrar.

 4. Svara

  Anki

  22 juli 2021

  Ser ut som en riktigt trevlig utflykt … härliga bilder!
  Du har redan fått nämn på blomman, så jag har inget att tillägga!
  Ha en fin torsdag!
  Kram!

  • Svara

   Paula

   24 juli 2021

   Det var oväntat att hitta åkerbär här i Dalarna. På finska kände jag igen bäret, Mesimarja. Där dricker man gärna åkerbärslikör. Kram

 5. Svara

  Ditte

  22 juli 2021

  Jätteroligt att följa med dig ut på nya äventyr. Och har på spångarna till tjärnen blev det verkligen en del spänningsförhöjande moment.
  Härliga bilder och naturen är verkligen speciell. Bra att du inte tog dig an hjortronen kändes väl utmanande.
  Hjortron gillar jag men inte att plocka om det är mycket mygg och knott i närheten. Men äter dem gärna. Vet att hjortronen långt norr över är mogna men de jag såg längs Höga kusten hade tid kvar att mogna.
  Kram och tack för turen och de vackra bilderna.

 6. Svara

  Ama de casa

  22 juli 2021

  Så fint anordnat med spångarna där, fast dom kunde ha varit lite bredare kan jag tycka.
  Lät läskigt med en bottenlös tjärn…
  Blomman har jag ingen aning om, men jag tror inte att det är en Afrikas blålilja eller åkerbär. Men du frågade nog inte vad det INTE var för blomma va? 😉

 7. Svara

  LillaSyster

  22 juli 2021

  Va, hoppade du inte =) Himla förståndigt av dig att låta bli. Lille Daniel hur många steg tar inte han på en dag…..Bra jobbat av er! Ha en skön torsdag. Kramen

 8. Svara

  Minton

  22 juli 2021

  Vilken häftig promenad ni fick. De smala spångarna skulle jag inte våga gå på. Tur du kopplade Daniel så han inte försvann. Nu har den hemska värmen kommit tillbaka så det blir korta promenader.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   24 juli 2021

   Ja fy, igår kunde man ännu andas, men idag är det kört. Tack o lov är kvällarna och nätterna svalare, bara kring 15 grader och då sover man gott. Ha en mysig helg, vi får väl lite väderomslag nästa vecka? Kram från pörtet

 9. Svara

  Kicki

  22 juli 2021

  Var det här på promenadavstånd från ditt pörte? Då finns det ändå saker att upptäcka, trevligt!
  Kram

 10. Svara

  Anna-Lena Larsson

  22 juli 2021

  Oj, vilket äventyr. Var det långt att gå? Hade nog tyckt att det varit läskigt att gå där fram och tillbaka i den höga växtligheten. Du är en tuff tjej du! Kram!

  • Svara

   Paula

   24 juli 2021

   Ja jag är så nyfiken av mig så jag tänker inte så mycket på risker…tihi

 11. Svara

  Karin

  22 juli 2021

  Inte gillar? Hjorton??? Nä, så kan det väl ändå inte vara …

 12. Svara

  Susjos

  22 juli 2021

  Säger detsamma, gillar du inte hjortron, jag åt hjortronsylt ikväll i min yoghurt, mums!
  Spännande utflykt du gjorde till tjärnen!
  Ha det gott!
  Kram

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  23 juli 2021

  Jättekul att få lite peppning till att upptäcka vandring i närheten. En promenad som du kanske inte hade gått annars. Fina bilder men inte kan det väl vara meningen att man skulle använda stövlarna. Då skulle jag nog heller resonera som du och vända om det blev för blött. Eller så hade jag blivit blöt och torkat när jag kom hem 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   24 juli 2021

   Jodå, tanken är att om det känns blött i terrängen och man inte har rejäla skodon så kan man låna stövlar. Jag tycker det var rätt gulligt tänkt, men det var nog inga damstorlekar…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 622
 • 681
 • 1 603 762
 • 5 032
 • 64 895
Sök här