Bloggen Livets glädjeämnen!

Besök i grannbyn Ulriksberg

Av
den
23 maj 2019

Jag börjar med att berätta att veterinären ringde mig i förrgår och berättade om resultaten på undersökning och blodprover.
Gällande halsen/strupen kunde man inte se något på röntgen, men det kan vara luftstrupen som ibland på äldre hundar “kollapsar” dvs. den viker sig och blir då trängre. Finns inte så mycket att göra åt saken.
Blodprovet visade tyvärr ett förhöjt levervärde. Orsaken är förstås okänd utan vidare utredning, det kan röra sig om en inflammation men det kan också finnas en tumör.
Vi kom överens om att börja behandla henne med en kur kortisontabletter, börja med en högre dos och sedan fasa ut den under en tvåveckorsperiod. Kortisonet kan hjälpa både andningen och ev. inflammation.
Vad säger man? Det är ju inte bara jag som älskar min Blinka som syns av fotot, vi är ju en tajt flock alla fyra!
Men alla blir vi äldre och jag måste ändra mitt sätt att tänka, istället för att bara ånga på så ska jag visa yttersta hänsyn till hur min vovve mår. Och så länge det finns bra livskvalitet ska vi leva tillsammans, basta. Dock utan att låta henne genomgå operationer med sövning för det tror varken veterinären eller jag är till någon fördel. Däremot finns ju enkla sätt att ta reda på hur det står till med levern. t.ex genom ett ultraljud.
Veterinären återkommer till mig om ett par veckor, sen kanske vi tar nytt blodprov om någon månad…

Igår var det dags för PRO:s utflykt till “grannbyn” Ulriksberg som ligger 1,5 mil från Fredriksberg.

Vi var 15 glada pensionärer som samåkte och fick börja besöket med en tipspromenad. Vad den handlade om? Ulriksberg så klart!

Vädret stod oss bi men man hade hotat med åska och regn senare på dagen.
Därför bestämdes att grillningen skulle ske innan vi vandrade runt på byn. Beslutet var enhetligt när

det vankades grillkorv med Anns hembakta stomp och gurksallad!

Jag spanar ut över Hyttsjön och undrar vilka konstiga filurer som flyttat hit, illgröna krokodiler minsann!

Efter grillningen smet jag iväg på lite egna äventyr!

På förra årets besök koncentrerade vi oss på den gamla fina och nyrestaurerade kvarnen och nu ville jag se resten av byn också.

Därför valde jag en längre runda, och det var den värd! Det lugn och den skönhet som präglar byn är fantastisk

Att naturen står i sin vackraste försommarskrud gör inte saken sämre

Att skicka hit stressade storstadsbor och låta dem sitta ner och bara andas och ta in vyerna…ojoj, så många som skulle må bättre

Och visst kom jag också fram till kvarnen även om jag kom lite efter de andra..

Kvarndammen

Bara att “njutglo”

Äppelblom

Och dessa fantastiska trädstammar

Prickiga stammar, asp? kanske…

Vi hade tur med vädret under hela besöket som avslutades med fika.
På kvällen kom det utlovade ovädret, åskan mullrade och regnet skvalade i flera timmar, såpass att jag stängde ner både teve och dator.
Blinka blev hysteriskt rädd, som alltid vid åska, och gissa vad jag gjorde, jo jag satte mig och läste högt för henne, på finska!
Jag inbillar mig att min mörka whiskybas faktiskt lugnade henne en smula…

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  23 maj 2019

  Tack för uppdateringen av Blinkas mående. Fint att få veta. Och så bra att veterinären hörde av sig som avtalat. Att testa med kortison är ju en god idé och håller tummarna att det hjälper.
  Vilken jättetrevlig tur till Ulriksberg! Och tur med vädret hade ni ju också- Hit hade jag gärna följt med- Tänk att sitta här på en bänk vid kvarnen och filosofera.
  Du har verkligen med dina jättefina bilder fångat både miljö och natur. Så roligt att få komma med hit till en för mig okänd trakt. Mne jag tror jag hängde med även förra året.
  Kram!

 2. Svara

  Karin Eklund

  23 maj 2019

  Så bra att du vet mera om varför Blinka mår som hon mår. Ovisshet är det värsta ting och även om du inte vet exakt hur landet ligger till ännu så är det bättre att få veta eventuella orsaker till det hela. Vi blir alla gamla, så är det och med åldern kommer ofta krämpor av olika slag. Hoppas att kortisonkuren ger ett bra resultat och hjälper på bästa sätt.
  Underbar runda du tog bland allt det vårliga sköna. Så fina bilder du tar!
  Tack Paula! <3

 3. Svara

  kersko

  23 maj 2019

  Så bra att veterinären hörde av sig och att ni nu får testa med kortison. Håller tummarna för att det ska hjälpa.
  Underbara bilder som gör att jag njuter.
  Kram

 4. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  23 maj 2019

  Nu håller jag tummen hårt för att Blinkas medicin funkar bra, eller bättre än bra!!! Nospuss till henne 🙂
  Vad roligt att få se lite mer av det vackra Ulriksberg, ditt förra inlägg var ju också så fint… och härligt med såna utflykter, kram på’re

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  23 maj 2019

  Alla vi, som har haft en vovvekompis som med åldern blivit påverkad av diverse åkommor, förstår hur du känner och funderar. Men du är så klok som väljer att fokusera på att ni nu ska ha ett bra liv tillsammans så länge det går 🙂
  Vilken dag ni fick på er utflykt. Underbart väder och fantastiska naturupplevelser. Wow vilka härliga bilder du delar med dig av. Jag har bläddrat igenom dem flera gånger och jag bara njuter. Den där lunchen ser riktigt smarrig ut och jag tror inte att något under dagen var mindre än perfekt 😀
  Kram

 6. Svara

  bpz3

  23 maj 2019

  Helt rätt tänkt angående Blinka. Hoppas kortisonkuren hjälper.
  Bildkavalkaden är helt underbar. Vilken natur! En ögonfröjd utan dess like. Har ju sagt det förut, men du är en fantastisk fotograf.
  Trädstammarna ser ut att vara täckta av små fluffiga moln, så himla läckert!

 7. Svara

  Åke

  24 maj 2019

  Hoppas kortisonkuren ger resultat. Jag vet av egen erfarenhet vad de små liven betyder. Härliga bilder och vad det porlande vattnet skulle låta ? Moder jord är underbar ?

 8. Svara

  Mösstanten

  24 maj 2019

  Sorgligt med din hund, men sånt är livet förstås. Hoppas att kortisonet leder till det bättre. annars visar du underbara bilder. Jag känner att sommaren är på gång.

 9. Svara

  Anki

  24 maj 2019

  Så bra att du fått ett svar – även om det i sig inte är så bra, så är det i alla fall bra att veta och bra att hon fått kortison som förhoppningsvis har bra effekt på både luftvägar och inflammation.
  Alla som någon gång har haft en gammal hund eller katt vet hur svårt det är när ålderskrämpor kan börja visa sig. Tur du är en sansad och klok kvinna.
  Vilken härlig utflykt till grannbyn – och alldeles fantastiska bilder! Ren njutning att titta på dem!
  Varm kram till dig min vän!

 10. Svara

  Klara Ovidia

  24 maj 2019

  När jag läste om Blinkas luftrör blev min tanke “astma” då blir ju luftrören trängre, så bra du nu vet. Ja, livets gång för en människa och så för en hund. Är tanken att levervärderna också ska bli bättre på den behandlingen? Fint du tänker om Paula det är insikt på fin nivå 🙂 Jättefina bilder som det brukar och så önskar jag receptet på den där stompen om du kan få fram den? Stomp stekte min farmor i Norge på kokplattorna på spisen.
  Tack på förhand!

 11. Svara

  "LillaSyster"

  24 maj 2019

  Då håller vi tummarna för att Blinka svarar bra på behandlingen. Underbara bilder från din utflykt. Önskar dig och flocken en skön helg!

 12. Svara

  Ama de casa

  24 maj 2019

  Sååå himla fina bilder! Men fy vad jobbigt med icke-vetandet angående Blinka. Hoppas den fortsatta utredningen kommer att ge positiva besked! Men… Vi har dom trots allt bara till låns en stund i våra liv, husdjuren. Fortsätter ändå att hålla tummarna för att ni har många fina stunder kvar, hela flocken!
  Stor KRAM!

 13. Svara

  Carina Larsson

  28 maj 2019

  Det är jobbigt med sjuka djur. De kan ju inte tala om något och rädslan att mista dem finns ju där hela tiden. Jag hoppas det hjälper med kortison och att det är en inflammation.
  Vilken fin grannby du har. Underbara bilder! Jag hade också kunnat sitta och njutglott och lyssnat på vattnet och fåglarna. Det är så härligt nu med all fågelsång.
  Något åskväder har vi inte haft än men de hotfulla molnen har sett ut som de skulle komma med åska, blev dock bara regn.
  Det bara regnar och regnar här så jag hoppas vi får allt vi behöver nu så vi kan få lite finväder över midsommar (för en gång skull).
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 431
 • 574
 • 1 610 341
 • 5 044
 • 65 062
Sök här