GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 21

Av
den
22 maj 2019

Tema: flagga

Jag är en två-flaggors-kvinna när det kommer till nationsflaggor.
Härom dagen gick jag och letade flaggor på min promenad runt byn.
Jag har aldrig förut tänkt på hur många som faktiskt flaggar vid husen!

Nya matstället med svensk och thailändsk flagga, fast kocken, han kommer från Vietnam. “ler”

Nyrustade vandrarhemmet nöjer sig med svenska flaggan..

Utanför ett garage..
Jag sång mängder av vajande flaggor vid villorna, och ett av hyreshusen ståtade med en vimpel.

Men nu tänker jag göra detta inlägg längre och berätta något som jag själv lärde mig av bara farten, nämligen hur Finlands flagga kom till!

Diskussionen om en egen flagga startade i Finland redan på 1860-talet. Man behövde under Krimkriget en egen handelsflagga eftersom Finland seglade under rysk flagg och därför blev fartygen sänkta av franska och engelska flottan.
Man kunde inte enas och i slutet av 1800-talet förekom en myriad av olika inofficiella flaggor.

Blå-vitt var den ryska krigsflottans färger medan rödgult härstammar från Finlands vapen: ett gult lejon på röd botten som skapades på 1500-talet till Gustav Vasas begravning, Då etablerades det svenska lejonet som symbol för Finland.

Vid Finlands självständighet 1917 blev det därför bråttom. När inbördeskriget kom och de vita segrade tippade också vågen över i blåvit favör och den finska blåvita flaggan var ett faktum.

Flera inlägg till veckans tema hittar nu när du klickar på hjärtat

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  22 maj 2019

  Här flaggas det för kunskap =)
  Ha en skön kväll, snart dags att titta till de små mästerkockarna!

 2. Svara

  Ditte

  22 maj 2019

  Stort tack Paula för denna fina flagglektion om hur den finska flaggan kommit till. Nu förstår jag också det finska lejonet- Min pappa fick en sådan t-shirt av finska goda vänner men jag har tidigare inte varit klar över just lejonet. Nu har det klarnat. T.shirten lever vidare och nu hos maken. Tror aldrig pappa använde den. Han vårdade den ömt.
  Kul också med alla internationella flaggor i Säfsen.
  Tack också för fin läsning.
  Kram!

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  22 maj 2019

  Kul att göra upptäckter som du annars inte hade lagt märke till. Just flaggor ser man nog men lägger inte på minnet att de finns där. Jag kanske också kan säga att jag är en tvåflaggskvinna, den svenska och den jämtländska 😀
  Det var en väldigt massa olika flaggförslag innan den finska flaggan äntligen fick sitt utseende. Ett utseende som jag tycker är enkelt och väldigt fint.
  Kram

 4. Svara

  Anki

  22 maj 2019

  Tack för lektionen! Intressant och lärorik historia kring den finska flaggan! Snyggt jobbat och ett suveränt bidrag till veckans ord!
  Kram

 5. Svara

  bpz3

  22 maj 2019

  Himla kul med “flagglektionen” Igår läste jag hos Ditte hur den danska flaggan kom till, nu vet jag också hur den finska såg världen. Jättekul information,
  Visst finns det hur många flaggor som helst – överallt. Därför är det så roligt med sådana fototeman, för då börjar man ju lägga märke till dom, eftersom man letar.
  Ett suveränt bidrag!

 6. Svara

  kajsalisasblogg

  23 maj 2019

  Kul jag har ätit på den pizzerian. Roligt med lite allmänbildning.

 7. Svara

  Violen på Brandholmen

  23 maj 2019

  Tack, det här var lärorikt! Det var en lång väg fram till den vackra finska flaggan!
  Tack för din kommentar hos mig, den värmde i hjärtat!
  Ha det gott!

 8. Svara

  Mia

  23 maj 2019

  Det var intressant!! Själv tänker jag ha Hälsinglands flagga 😉 alltid retar det nån
  Kram på’re

 9. Svara

  Karin Eklund

  23 maj 2019

  Det är spännande med flaggor och hur stor deras betydelse är. Tack för Finlands flaggas historia. En del kände jag faktiskt till men inte allting. Jag är en treflaggors kvinna i min tur. Finlands, Sveriges och Ålands flagga och allra mest är jag förstås Ålands flaggas kvinna.
  Tack för intressant läsning igen!

 10. Svara

  Helen

  23 maj 2019

  Ett intressant inlägg där jag lärde mig om den finska flaggan. Andra bloggvänner har lärt mig om den danska och norska flaggan. Underbar!

 11. Svara

  Åke

  24 maj 2019

  Flaggor är något visst. Tack för din lektion och sedan gratulerar jag till vinsten i hockeytävlingen där den finska flaggan fick vaja så rättvist.

 12. Svara

  Beppan

  24 maj 2019

  Där fick jag lära mig ngt nytt! Intressant läsning om Finska flaggan.
  Igår vajade den lite extra 🙂

 13. Svara

  Klara Ovidia

  24 maj 2019

  Wow o hoppla hoppla, tvåflaggskvinna så jag och de ländernas historia finns ju också rent flaggisk.
  Ditt ursprungslands historia och flaggets historia tål att minnas och framför allt lära sig om! Tack Paula för detta!

 14. Svara

  Stare Ström

  24 maj 2019

  Det var kul att läsa om Finlands flagga!

 15. Svara

  Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  24 maj 2019

  Intressant att läsa hur Finlands flagga kom till. Jag tycker den nuvarande flaggan är väldigt vacker. Kommer som nummer två efter den svenska.
  Ingrid

 16. Svara

  Vilt og vakkert

  25 maj 2019

  Heisann, jeg vet godt hva jeg ville ha stemt på om jeg hadde vært berettiget, første i andre rekke, men da hadde det ikke vært noe slektskap mellom det finske flagget og de andre nordiske flaggene, så det er kanskje bra at valget falt på det som ble det finske flagget til slutt! Ha fine dager ;:OD)

 17. Svara

  byblixtra

  26 maj 2019

  Tack för intressant läsning om hur Finlands flagga kom till.
  Din flaggpromenad gav utdelning och jag tror att vi omges av mer flaggor än vad vi lägger märke till. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 132
 • 400
 • 1 717 070
 • 4 907
 • 63 145
Sök här