kultur Livets glädjeämnen!

Besöker Faluns äldsta kyrka och ger tv-tips

Av
den
4 april 2024

Jag är inte religiös men jag trivs bra i kyrkorummet där det råder en lugn avslappnad atmosfär.
Till saken hör ju också att kyrkorna är vackra monument från olika tidsepoker.
Här i Falun är

Stora Kopparbergs kyrka den äldsta med anor från 1400-talet

Jag har passerat kyrkan som ligger ganska centralt på tidigare promenader med Daniel men då har vi bara gått förbi. Nu då jag är ensam på mina strövtåg kan jag passa på att kika in i olika byggnader som jag tycker är intressanta.

Det finns mycket mer information att läsa här för dig som är intresserad.

Jag hade tur vid tillfället då jag klev in i kyrkan för orgeln dånade uppifrån läktaren, och jag var den enda personen i kyrkosalen, det lät onekligen mäktigt och jag kände mig rätt liten på jorden.

Däruppe satt kantorn och spelade, så vackert den ljöd och jag sträckte helt automatiskt på ryggen när jag traskade runt och beundrade stjärnvalven

Denna kyrka har flest stjärnvalv av samtliga svenska kyrkor

Så mycket vackert att låta blicken vila på

Kyrkan har plats för 600 personer och tillhör därmed inte de största kyrkorna.

På väg ut ur kyrkan kunde förstås inte nyfikna jag låta bli att vika av där jag såg en sidoingång med en enormt tjock port som ledde till ett litet utrymme.
Här hittade jag kyrkosilvret minsann, bakom lås och bom som sig bör i en glasmonter så alla kan beundra de vackra föremålen.

Nu har jag gått ut i friska luften för att närmare titta på den gamla kyrkklockan som bär namnet Mäster Pers klocka. Den var i så dåligt skick att den blev ersatt av nyare klockor, men denna är full a gamla inskriptioner som tyvärr inte går att läsa på fotot.
Susjos, nu får du se kyrkan där du berättade att dina föräldrar vigdes. En mycket ståtlig och vacker kyrka som du kanske vill passa på att besöka nästa gång du är Falun?

Igår kväll satt jag och nästan skrattade högt i tv-soffan. Jag hade hittat två perfekta motpoler i fråga om livsval och livsstil att titta på.
Jag såg först “Framtidens elit” där man följer eleverna på en elitskola i Schweiz som ska lära eleverna att bli framtidens affärsgenier.
Sedan tittade jag på ett avsnitt av min favoritserie, Ett enklare liv, och kontrasten blev enorm! Det var två ytterligheter av livsval, det första med begåvade ungdomar som har en dröm om att erövra världen inom business och det andra programmet visade hur det kan gå sen, när man upplever tomheten, stressen och meningslösheten i tillvaron trots allt man uppnått.
Ett tv-tips från mig, tanten som inte kommer i närheten av varken elitskolor, karriär eller isolering från världen men ändå har lärt mig ett och annat genom livet och fått insikter som gör att jag nu kan njuta mitt otium.

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  4 april 2024

  En sådan vacker kyrka.
  Jag trivs också i kyrkan, men gillar inte vanliga gudstjänster/högmässor. Har svårt för liturgin. Musikgudstjänster går jag gärna på. Eller allra helst ensam i en nästantom kyrka, gärna med musik i bakgrunden.
  Tack för tv-tips.
  Min promenad idag blir fram till byn. För blött och snömoddigt för skog och skogsvägar.
  God eftermiddag! Kram

  • Svara

   Paula

   5 april 2024

   Håller helt med dig om att det inte är njutbart att sitta med under en högmässa. Tänker på dem som var så illa tvungna att varje söndag oavsett väder pallra sig iväg till sockenkyrkan, sitta i timmar huttrande på hårda kyrkbänkar medan prästen mässade. Men, kanske bjöds det på gott kyrkokaffe efteråt, o kanske var det bara där man hann träffa grannar och bekanta och ta del av vad som hänt.

 2. Svara

  Minton

  4 april 2024

  Så vacker kyrka med fina valv. Är inte religiös men går gärna in i kyrkor för de brukar vara väldigt fina. Kallt idag också men bara några snöflingor.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   5 april 2024

   Jag undrar vad som i framtiden kommer att hända med våra alla kyrkor. Redan nu stängs många mindre kyrkor, de är för dyra i drift. Församlingshem och andra fastigheter som kyrkan äger säljs också, Kyrkan har varit en rik institution men medlemmarna blir bara färre. Ingen lätt ekvation att få att gå ihop när allt underhåll kostar. Ha en skön lördagskväll, jag ska strax sätta mig o titta på mitt favoritprogram Muren
   Nospuss till Minton, kram till dig

 3. Svara

  LillaSyster

  4 april 2024

  Kyrkor är mäktiga byggnader perfekta att besöka om sommaren OM man behöver lite svalka. Rejäl klocka, kul att de ändå sparat den. Tack för titten =) Ha en bra torsdagskväll. Kram från mig som sitter med benen i solen.

  • Svara

   Paula

   5 april 2024

   Du har verkligen prickat in rätt tidpunkt att fly landet, fy bubblan för snösmockan som kom. Vi har klarat oss bra, mycket värre längre söderut. Njuuut!

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  4 april 2024

  En väldigt fin kyrka och jag kan nästan känna den pampiga och samtidigt lugna stämningen där inne. Jag har tänkt att jag ska titta på ett enklare liv men jag glömmer hela tiden bort det. Jag tror att jag gillar det mer än ditt andra tips. Visst är de duktiga men jag vill hellre känna lugnet i det enkla 😀
  Kram

 5. Svara

  Äventyret Framtiden

  4 april 2024

  Stor och vacker och jag tänker alltid på alla som har varit med och byggt upp..många timmars arbete. Hoppas att de fick så pass bra betalt att de kunde leva gott på lönen.
  Kyrkorum är sköna att vara i…jag är inte flitig att besöka kyrkor men ibland händer det.
  Tack för tv-programtipset.

  Kram från gränden

 6. Svara

  Anki

  4 april 2024

  En fin kyrka som säkert är värd minst ett besök. Liksom du gillar jag att besöka kyrkor … bara för att insupa atmosfären … en extra bonus är det om man samtidigt bjuds på orgelmusik.
  Jag ser också Ett enklare liv … så bra serie! Har inte sett de två sista programmen, tur att man kan kika på play! 🙂
  Kram

 7. Svara

  BP

  4 april 2024

  Det var en maffig och samtidigt vacker kyrka. Fantastiskt fina bilder! Jag är raka motsatsen till dig. Jag går nästan aldrig in i kyrkor eller andra byggnader för den delen, men jag älskar att kolla kyrkors/byggnaders yttre. Konstigt;-)

  Sedan har jag inte tittat på tv på år och dag, om man inte räknar in alla fotbollsmatcher och Oxen på tv4 då;-)

 8. Svara

  Anna-Lena

  4 april 2024

  Stora Kopparbergs kyrka… Min kyrka under alla de år som jag bodde i Falun. Där är alla mina barn döpta och konfirmerade. Där har jag varit på 1:a Adventsgudstjänster, julottor, midnattsmässor Luciafiranden och vanliga gudstjänster. Den känns verkligen som min, och jag tycker att det är den vackraste kyrkan i stan.
  Ännu vackrare blir den förstås om man samtidigt som man besöker den också får lyssna på kyrkorgelmusik. Vilken tur du hade.
  Många säger att den vackraste är Kristine kyrka, med sina blå bänkar… Kanske du går in i den och fotograferar också.

 9. Svara

  Anna-Lena

  4 april 2024

  Stora Kopparbergs kyrka… Min kyrka under alla de år som jag bodde i Falun. Där är alla mina barn döpta och konfirmerade. Där har jag varit på 1:a Adventsgudstjänster, julottor, midnattsmässor Luciafiranden och vanliga gudstjänster. Den känns verkligen som min, och jag tycker att det är den vackraste kyrkan i stan.
  Ännu vackrare blir den förstås om man samtidigt som man besöker den också får lyssna på kyrkorgelmusik. Vilken tur du hade.
  Många säger att den vackraste är Kristine kyrka, med sina blå bänkar… Kanske du går in i den och fotograferar också.
  (Fet-Mats finns förresten begraven dä,r utanför St. Kopparbergs kyrka).

 10. Svara

  Susjos

  4 april 2024

  Säger bara WOW, vilken kyrka! Tusen tack att jag fick se den inuti, den kyrka som mina föräldrar gifte sig i! Jag var ju med på ett litet hörn i mammas mage 😉
  Såklart vill jag besöka den någon gång! Den ser verkligen fantastisk ut, visste inte att den var så gammal!
  Kram!

 11. Svara

  Mia

  5 april 2024

  Vilken fantastiskt vacker kyrka! Byggnadskonst på den tiden var verkligen KONST! Varje sten, varje glasparti, ja herregud vad dom kunde 🙂 Trots utvecklingen och tekniska framsteg så skulle såna byggnader aldrig byggas i nutid 🙂 Kostnaden skulle förstås bli alltför stor men inte var det väl så billigt då heller….. Kram på´re

 12. Svara

  Anna i Portugal

  7 april 2024

  Gillar arkitekt och kyrkor kan bjuda på helt fantastisk sådan. Gillar verkligen det du visar med dina bilder, tack för att jag fick se den kyrkan via dig. Vi ser också ett Enklare liv. Fascinerande att höra hur andra valt att leva sina liv. Önskar dig en skön söndag!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 162
 • 189
 • 1 654 996
 • 5 128
 • 66 118
Sök här