Fem en fredag

Färgsprakande fem-en-fredag # 14 Minnen

Av
den
5 april 2024

#14 Minnen

Vad är något du kommer ihåg hur man gör från ditt första jobb?
Räknar pengar! Riktiga pengar, sedlar och mynt! Jag började sommarjobba på bank då jag var sjutton år, och sattes direkt i kassan. När jag en dag skulle kontrollräkna kassan efter stängning fattades det femtio mark! Jag räknade pengarna om och om igen. Bankkamreren på kontoret kom och frågade vad som stod på, och jag erkände gråtfärdig att det saknades en femtiolapp. Då satte han handen i fickan, drog upp en femtiolapp och sa: “Här får du!” och sedan gick han vidare….Jag blev förstås helt chockad tills en kollega berättade för mig att han han tagit sedeln ur min kassa tidigare och att det var hans sätt att kontrollera kassan, hade jag inte erkänt att det fattades pengar hade jag ju inte varit pålitlig!
Det var början på min yrkesbana på bank som fortsatte i över tjugo år…

Vad kommer du ihåg från din första resa utomlands?
Jag hade varit på utlandsresor med min mamma, men vid 19 års ålder åkte jag ensam till Sardinien. Där lärde jag känna en av kyparna på hotellet som tog med mig på en fest till ett gammalt slott där vi serverades färska ostron, något jag nog aldrig tidigare ens hade sett! Alla gäster satt och tittade på mig när kyparen förklarade hur jag skulle hålla ostronskalet och lyfta det till munnen och sedan låta ostronet glida ner i munnen. Det dröjde många år innan jag nästa gång smakade ostron.

Vad kommer du ihåg från ditt första skolår?
Ärligt talat, just ingenting! Jag bytte skola efter bara ett år då vi flyttade och det är först därifrån jag har minnen.

Vad kommer du ihåg från när du flyttade hemifrån?
Lyckan att enklare och snabbare än jag någonsin trott var möjligt få en tjänstebostad via banken där jag börjat jobba. Mamma och jag tärde rejält på varandra och vi bråkade mycket. Vårt förhållande blev mycket bättre när jag flyttat hemifrån.

Vilken kommer du ihåg var den första maträtten du kunde laga?
Alla dessa finska lådor som var lätta att tota ihop och steka i ugnen. Makaronilåda, kållåda, leverlåda …..

Du hittar flera temabloggare hos Elisa

Jag ska på Lillasysters uppmaning också färgspraka denna fredag, kan behövas då hela världen utanför mitt fönster ät vitt, vitt…


Vackra färgglada träskor ska vi förhoppningsvis snart kunna trampa omkring i när snön smält undan

En graffitimålning nära mig

Färgsprakande spelmän utanför Hälsinggårdsskolan

Trevlig helg till dig som tittar in!

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bibliotek

  5 april 2024

  Det var mycket räknande för, räkna kassan i föräldrarnas affär på kvällarna, enklare nu när alla betalar med kort. Blir sugen på makaronilådan, det var längesedan.

 2. Svara

  Anna-Lena

  5 april 2024

  Har aldrig fattat grejen med ostron. Men bra bantningsmat!
  Inte illa att få åka utomlands med mamma. Det fanns det ingen möjlighet till för en bonnunge.
  Vilken smart… men lite “elak” bankchef. Och underbart med ärliga människor.
  Kram

 3. Svara

  BP

  5 april 2024

  Spelmännen och graffitin är helt i min smak. Träskorna gör sig bättre på hyllor än på fötter om jag ska vara ärlig;-)
  Vilket fiffigt sätt att kontrollera en kassörska. Eller fiffigt och fiffigt. Annorlunda om inget annat och minnesvärt. Uppenbarligen:-)
  Hahaha! Skrattade gott åt din tidiga erfarenhet med ostron. Jag åt färskt fångade ostron för när jag var 30 eller så i Florida. Min man vägrade äta “snoret”, så jag fick dubbla portioner i en “lada” vid en sjö. Bästa ostronen ever;-) Även för mig tog det många, många år innan jag åt “delikatessen” igen, men det berodde mest på det hudlösa priset i affärer/restauranger. Nu är det ju “överkomliga” så och då.
  Det märks att du gillar matlagning. För dina finska lådor är då verkligen inte enkla att “tota ihop”.
  Jättekul att läsa dina svar. Dagens frågor var riktigt roliga, och svaren är helt olika från alla deltagarna.

 4. Svara

  Geddfish

  5 april 2024

  Du har ju mycket färg runt om dig! Jag fastnade för träskorna. Älskar sådana med mönster. Gud, vad jag använt träskor! Men så kom en dag då inte mina fötter trivdes i träskor, så var det bara. Men jag försöker hitta andra skodon med färg i stället.
  Kanoners inlägg. Ha det så gott. Fredagskram!

 5. Svara

  Boklysten

  5 april 2024

  Första lönen, ja! Det var nästan högtidligt man gick till banken och hämtade ut den.

 6. Svara

  Minton

  5 april 2024

  Underbara färger som vi behöver nu. Härliga svar på frågorna.
  Kramar från oss

 7. Svara

  znogge

  5 april 2024

  På ett sätt tycker jag det var lite fult att ta pengar ur kassan men han hade ett syfte och din ärlighet var det inget fel på.
  Så färgsprakande och härliga bilder. Jag går i trätofflor under sommarhalvåret och jag trivs så bra med det. Handmålade ska de så klart vara.

 8. Svara

  LillaSyster

  5 april 2024

  Tack för spraket och så kul att läsa dina svar. Smart bankkamrer. Kan säga att jag som liten hade sådan fina målade träskor. I dag har jag ett par helsvarta i källare, använder dem sällan, livsfarliga att klampa runt i då man har en katt runt benen. Ha en fin helg, så ses vi på tåget imorgon. Kram

 9. Svara

  LillaSyster

  5 april 2024

  Nix pix….. De högklackade står kvar i butiken, jag älskar ju jympadojor =) och sköna sandaler. Gillar att vara nära marken =)

 10. Svara

  Ditte

  5 april 2024

  Läser med nöje svaren du ger på frågorna- Och att du kombinerar inlägget med färg piggar också upp en hel del.
  Fina bilder.
  Funderade för egen del på hur mina svar skulle blivit och en del kunde helt klart påminna om några av dina. Så roligt att tänka tillbaka på gamla dagar.
  Önskar dig också en fin helg..
  Varm kram

 11. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  5 april 2024

  inte riktigt trevligt att testa sina anställda på det viset. jag vrickar alltid benen i träskor. annars är de ju praktiska

 12. Svara

  Karin

  6 april 2024

  Kul frågor och svar på “selfien”! Det är frågor som väcker en massa minnen, så denna vecka hoppar jag in och gästspelar i Fem en fredag, på min blogg.

  Och så all denna färgprakt, vilket överdådigt inlägg. De där fina färgstarka spelmännen vid Hälsinggårdsskolan fanns inte där när jag vikarierade där en termin för mycket länge sedan!

 13. Svara

  Mia

  6 april 2024

  Kul att läsa dina svar minnen kan vara roliga men också trista. Vi pratade häromkvällen med grannens dotter om det och jag konstaterade att mina minnen oftast är såna från när jag gjort bort mig eller på annat sätt varit skit, varför är det så?
  Fredagsfärgerna är toppen! Nu blev jag lite sugen på träskor men vet inte om jag klarar att gå i dom längre 🙂 Kram på´re

 14. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  6 april 2024

  Det var mestadels fina minnen. Jag vet inte vad du tyckte om ostronet men du lärde dig i alla fall hur man äter det 😀 Tänk, jag minns också hur jag lärde mig räkna pengar med en gummitutor på tumme och pekfinger 😀 Den färdigheten har vi inte mycket användning av nu. Jag gillar inte sättet som din chef kontrollerade din ärlighet men sedan visste han i alla fall att du var pålitlig.
  Jättefina träskor. Tyvärr får jag ont i fötterna av sådana men beundra dem kan jag i alla fall.
  Spelmännen är också fina 😀
  Kram

 15. Svara

  christian

  6 april 2024

  Vilka härliga å färgglada foton……även dina svar var läsvärda å intressanta, framförallt vad gäller flytten hemifrån, där skiljer du dig från många andra.

  Ha en fin helg!

 16. Svara

  Carita

  6 april 2024

  Härliga färgsprakande bilder att bli glad åt! Tack <3
  Och kul att läsa dina svar, så mycket du minns! Lär känna dig bättre o bättre.

 17. Svara

  Susjos

  6 april 2024

  Så kul att läsa dina svar på “fem en fredag”! Å ljuvliga färgsprakande bilder, gillar verkligen träskorna med kurbitsmålningar, var finns de?
  Ha det gott!
  Kram

 18. Svara

  Anna i Portugal

  7 april 2024

  Härliga färger! Gillar när det används mycket färg på utomhusgrejer. Ha det gött!

 19. Svara

  Kina

  7 april 2024

  Vilka underbara träskor. Gick ofta i träskor under en period i livet.
  Vilken luring till chef! Det var inte snällt tycker jag! Ostronet avundas jag dig verkligen inte! Just det där med glida ner i halsen!!! Godare saker finns att äta! Ha det gott!

 20. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  7 april 2024

  Ett bra sätt att testa sin personal. Så kommer vi till ett ordspråk igen då… Ärlighet varar längst.
  Mycket fina bilder. Träskorna var så fina. Sådana jag villhöver.
  Ha en fin kväll vidare nu. Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här