Bloggen

En dyster början på april

Av
den
3 april 2024

Jag skulle skrivit ett första april-inlägg igår, men omständigheterna gjorde mig handlingsförlamad.
Då tänker jag inte på april-vädret som gav Sverige en rejäl vintersmocka med snö i mängder i södra delen av landet, utan om det tragiska som hände i mitt fosterland Finland.
Det hjälper förstås inte att oja och voja sig, men jag ägnade hela gårdagen med att surfa på alla nyhetssidor både svenska och finska för att försöka hitta ett orsakssammanhang på skolskjutningen, utan framgång förstås, en fråga som ännu ingen har svar på.
En tolvåring har inget konsekvenstänk på lång sikt och kan inte begripa hur detta kommer att påverka hela livet. Detta gäller både förövaren och offren samt alla berörda.
Jag tänker inte försöka analysera saken vidare, jag har inte kompetens till det, min kompetens räcker till empati för alla drabbade och inblandade.
Ministrarna föll i gråt i riksdagen när de skulle samlas för möte av annan karaktär, nu fick alla andra sakfrågor vänta, detta oerhörda var tvunget att ägnas uppmärksamhet.
Idag känner jag mig tom som ett äggskal, och jag lär inte vara ensam i den känslan.
Men, för mig fortsätter livet och jag ska kravla mig upp ur chocken och sorgen och återgå till de vardagliga bestyr som håller ihop min tillvaro.
Jag tog min första promenad längs Runn bort till marinan

och kunde konstatera att båtsäsongen alls inte var aktuell ännu, isen låg kvar både vid land och ute till sjöss.

Vid strandkanten har isen blivit porös och tack och lov såg jag ingen ute på sjön.

Jag bestämde mig för att kontrollera hur långt det är till mina två närmaste badplatser, den här fina lilla stranden ligger 3300 steg hemifrån! Nästa promenad kommer att gå till mitt andra badställe på andra sidan viken så jag får jämföra vilken strand som ligger närmast mig för att ta ett svalkande dopp!

En trevlig dag i påsk tillbringades hos mina flickor, och inte ett enda foto knäppte jag!
Enda beviset är alla glada teckningar som låg och väntade på mig då jag kom fram och som nu får hänga med ett tag på kylskåpsdörren.
Dagen avslutades med kortspel, och nej, ingen vinst för mig!
Kylan har slagit sina klor i Falun och jag ska ägna ett par timmar till ett besök på biblan, den bok jag hade kvar att läsa lockade mig inte så nu behövs påfyllning.

Självklart försöker jag bidra till fåglarnas uppehälle, men de skräniga måsarna får gärna hålla sig borta, jag var nog en syn för gudarna när jag försökte skrämma iväg dem genom att flaxa med armarna för att änderna skulle ha en chans mot de snabbflygande måsskrällena.
Jag hittade en perfekt avslutning på det här inlägget, även Simon & Garfunkel har åldrats, men med stil!

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  3 april 2024

  En ofattbara tragedi som hände i Finland. Läste det jag hittade för att försöka förstå hur det kunde hända.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   4 april 2024

   tydligen var dådet planerat i förväg, pojken hade bara gått i den skolan sedan årsskiftet. Jag blev rätt imponerad av att de faktiskt numera tränar på hur de ska agera i skolan vid yttre hot som skjutningar och annat. Alla i klasserna vet exakt hur de ska agera om något händer. Samtidigt är det förfärligt att det ska behövas! Kram och nospuss

 2. Svara

  Anki

  3 april 2024

  Verkligen oerhört tragiskt det som hände och det är omöjligt att förstå varför.
  Fint att du fick en trevlig påskafton med flickorna och en skön promenad runt sjön! Fina bilder!
  Önskar dig en bra onsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   4 april 2024

   Idag blåste det isbjörnar när jag var ute, nu väntar jag på den utlovade men inte efterlängtade snön, måtte det bli den sista slurven. Kvällskramen

 3. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  3 april 2024

  Många utanför Finlands gränser har också känt chock och fasa inför det fruktansvärt tragiska dådet. Hemskt för drabbade barn och deras familjer men även hemskt att en 12-årig pojke ska hamna i det läge då han känner att han måste uföra något så fruktansvärt. Jag vet inget om orsaker men kanske kände han sig osedd, mobbad eller orättvist behandlad. Inget som ursäktar det som hände men vi måste börja se barn som mår dåligt. Nu hoppas jag verkligen att inget annat barn blir inspirerat.
  Fina bilder från din promenad och du har redan planer för sommarens alla bad 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   4 april 2024

   Han hade nyligen flyttat och bytt skola, denna pojke som utförde dåden, enligt polisen var det på förhand planerat. Han hotade även andra barn utanför en annan skola innan han blev infångad. Tragiskt för både honom och offren, finns inga ord. Tydligen tränar man på situationer som dessa i skolorna i Finland, alla visste vad de skulle göra när larmet gick. Men hemskt att det har blivit så i skolvärlden! Kram

 4. Svara

  LillaSyster

  3 april 2024

  Fruktansvärt tragiskt det som hänt. Läste någonstans att vapnet tillhörde en släkting som hade licens för det. Då funderade jag genast på varför det inte var inlåst…..men det hjälper ju inte att grubbla. Som sagt empati är det enda vi kan ge.
  Hade som du lånat böcker och laddat ner 3 från en serie ….men jag har läst 20% av del 1 och jag kommer inte in i boken- för tråkig….nu har jag varit nere i bokhyllan på hotellet och snappat åt mig en pocket som jag tror att jag inte läst…..vi får se. Håller mig i skuggan idag, solen är så galet stark att jag inte fixar att vara på stranden. Sitter här på balkongen med skjorta på för att skona armarna och ser ner på de illröd nykokta kräftorna som solar vid poolen…..det blir ingen rolig natt för dem. Måsar behöver också mat…..men jag hade gjort som du. Kram på dig =)

  • Svara

   Paula

   4 april 2024

   Oj så förfärligt att inte ha något att läsa! Hoppas du löst det problemet! Pocketböcker på engelska kanske funkar om inget annat står till buds? Borde väl säljas där på semesterorterna? Idag hade jag gärna bytt väder med dig, det blåste isbjörnar ute, Snö ska det komma inatt, så det är väl rena julaftonsvädret imorgon bitti. Inte utan att jag önskar mig till en varm sandstrand framför kluckande vågor/Kram

 5. Svara

  Anna-Lena

  3 april 2024

  Vad dom är bra, Simon och Garfunkel. Lyssnade väldigt mycket på dem förr… då när man lyssnade på LP… eller CD. Blir inte av på samma sätt nu för tiden.
  Absolut tragiskt som hände. Bara tragik, för alla. Är det så att mobbning ligger bakom? Varför måste man vara elak mot någon annan. Blev ganska mycket utsatt som barn. På kvällarna låg jag och tänkte på att göra någon annan illa, någon som var ännu mer försvarslös än jag. Tur att jag bara tänkte…
  En fin påsk fick du. Teckningarna är bevis på det.
  Lagom promenad till badplatsen. Dryga två km, gissar jag.
  God eftermiddag!

  • Svara

   Paula

   4 april 2024

   Jag lyssnade också på dem, redan i tidiga tonåren. Lärde mig alla texter utantill för de fanns på skivkonvolutet, något helt nytt på den tiden. Och de hade ju såå långa texter!

 6. Svara

  BP

  3 april 2024

  Vilken fin låt. Har alltid gillat Simon & Garfunkel. Det ser ut som om de spelar på en balkong i ett vanligt flerfamiljshus. Om så är fallet skulle jag gärna vara deras grannar:-)

  Javisst var det hemskt med skoldådet igår. Det är ju tredje skolskjutningen i Finland, men förövaren är ju den yngsta någonsin. Här är det senaste inlägget jag läste på svenska YLE:
  https://svenska.yle.fi/a/7-10054216. I USA är skolskjutningar ju vardagsmat, tragiskt nog, men inte i Finland och aldrig med en så ung förövare. Usch!!!

  Så fina påskteckningar du har fått av dina flickor. Troligen är det Noelle som gjort de flesta eller!? Otroligt proffsiga med tanke på hennes ålder. Snygg konst på kylskåpsdörren:-)

 7. Svara

  Anna-Lena

  3 april 2024

  Usch ja, så tragisk den händelsen är. Det är synd om alla inblandade barn, och dessutom för deras familjer, släkt och vänner. Så svårt att gå vidare i livet… detta måste väl följa med dem under vandringens gång.
  Gillar videon mycket.

 8. Svara

  Äventyret Framtiden

  3 april 2024

  Du är inte ensam om den där känslan av tomhet..arma kille som har gjort det han har gjort. Arma alla drabbade. Helt säkert är att ungdomen av idag, inte mår bra. Det är dags att se med öppna ögon på hur våra samhällen ser ut. Inte bara i Finland utan överallt. Det är så hemskt så det saknas ord. Som sagt, det finns inte ord.
  Fina foton fick du till som alltid. Få se vilken badstrand som blir den mest besökta senare i år.

  Kram och tack för Simon och Garfunkel.

  • Svara

   Paula

   4 april 2024

   Jag har varit naiv och okunnig, nu har jag fått lära mig att skolorna i allafall i Finland är förberedda för dylika attacker, dvs. man har allsköns utrustning i skola, klassrum osv. samt övar tillsammans hur man beter sig när larmet går. Man följde dessa instruktioner till punkt och pricka, ändå hann förövaren skjuta. Men, just den tanken, att man inte som barn ska kunna känna sig säker på sin arbetsplats, sin skola! Det övergår mitt förstånd. Vi som tillhör äldre generationer kan ju inte för ett ögonblick förstå hur det kunnat bli så här illa…
   Kram

 9. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  4 april 2024

  Mycket vackra bilder från din promenad. Det är kallt här med idag. Huskallt kan jag säga… går och småhuttrar. Men det blir ofta så vid väderomslag.

  Ja det som skedde i Finland var skakande och fruktansvärt. En liten kille på 12 år som kände sig så mobbad, läste om det idag, att han var mobbad… Han har försört livet för tre familjer. Min fråga är väl, vart fick han vapnet ifrån?
  Tänker på alla som fått sina liv förstörda här. Det SKA inte hända.
  Sorgen är påtaglig.
  Kram.

  • Svara

   Paula

   4 april 2024

   Ja det här var en riktigt otäck historia som hände i Finland. Det har ju hänt tidigare, för många år sedan, och skolorna har tydliga instruktioner för hur man ska agera när något händer. Vapnet tillhörde en släkting, det var en pistol, kanske var det pappan? Kanske får vi reda på det i ett senare skede. Mycket spekulationer väcker detta, för mig väcker det bara rädsla och skräck, hur mår våra barn och unga, och varför mår de så dåligt. Kram

 10. Svara

  Susjos

  4 april 2024

  Verkligen tragiskt det som har hänt i Finland, man är i chock! Mobbning verkar vara orsaken säger de på nyheterna. Hur som helst är det fruktansvärt det som har hänt! <3
  Fina sköna bilder bjuder du på, ska lyssna på videon också.
  Varm Kram!

 11. Svara

  Mia

  6 april 2024

  Jadu Paula, händelsen i Finland har skakat om oss ordentligt, idag vet vi vad motivet var och får ett hyfsat begrepp om hur mobbing kan få för resultat. Jag lider med familjerna men också med gärningskillen och hans närmaste och man har ändå många frågor att fundera på, kunde det ha undvikits på nåt sätt? Fanns det ingen hjälp att få? Det får jag nog aldrig svar på…..
  En fin avslutning på inlägget har du fått i alla fall, kram på´re

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 85
 • 497
 • 1 652 507
 • 5 119
 • 66 012
Sök här