Bloggen

Blicken i backen

Av
den
28 september 2020

Jag har fotat oändligt många vackra höstfärger i naturen, i träd, gräs, buskar….
men dagen idag började med att jag gick med blicken ner i backen

Vad har hänt här?
Det är vanligt att både fyrhjulingar och motocross-cyklar kör på skogsstigarna men det här såg ut som ett djur hade bökat

en hårtuss? Från en älg?

Följer spåren med kameran

Det ligger flera tussar bland avtrycken…kanske kan någon läsare bekräfta om det är älg som gått här

Vi traskar vidare, det prasslar under fötterna, massor av löv har fallit efter gårdagens hårda blåst

Och vad har vi här då?
Förmodligen rävbajs som legat ett tag och fått ett hölje av mögelsporer?

Nu får jag belöningen av mitt spanande….visst finns det fortfarande kantareller! Inte var de många, men vad gör väl det!

Nu kan jag lyfta blicken och njuta av höstens färgprakt, för underbart är kort!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  28 september 2020

  Visst är oftast underbart kort! Stort tack för den händelserika promenaden i naturen hos dig. Uppskattade den verkligen.
  Säkert spår både av älg och räv, Och så kantareller. Tackar! Och så fina bilder.
  Kram!

 2. Svara

  bpz3

  28 september 2020

  Hade du inte föreslagit älg som hade jag gissat på björn. Ja, inte att jag sett spår varken av älg eller björn, men de visade i “Landet runt” tror jag serien heter en bajshög på en garageuppfart någonstans i norr. Killen som hittade högen kontaktade någon som sa att bajset kom från en björn. Å bajset du visar i tredje bilden liknade färgmässigt det på tv. Hoppas du är mäkta impad nu – hahaha;-)

  Jättekul att det fortfarande finns kantareller kvar. Det borde väl vara tid för trattisar nu, eller!?

 3. Svara

  Minton

  29 september 2020

  Vad det som bökat och tappat päls vet jag inte. Tänkte att det kanske är vildsvin. Du hittade också kantareller precis som jag.
  Du har så vackra höst färger.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   30 september 2020

   Har fått många svar på pälstussarna, men jägare säger att det är älg vilket jag själv också gissade. De håller på o byter till vinterpäls nu så då lossnar sommarpälsen. Kram till dig o puss till Minton

 4. Svara

  Karin Eklund

  29 september 2020

  Så där ser älghår ut också på Åland.
  Dammsugarblicken brukar jag säga att jag knäpper på när det är svamptider. Du har mera höst än vad vi har men snart så ligger löven på marken här hos oss också och då får man trycka lite extra på förstoringsblicken för att se var svampen växer i det färggranna som ligger på marken. En härlig tid är det.
  Fortsätt lägga blicken i backen. Det är bra i dessa tider. Lycka till med svampletandet på era skogsrundor. Du har inte funderat på att lära Daniel att söka svamp? Mitt i allt så kanske han kan bli en kantarellhund? 🙂

  • Svara

   Paula

   30 september 2020

   Jag provade några gånger att lära Blinka leta svamp. Problemet var tillgången på svamp som var dålig och hon hade inte så långt tålamod, hon heller. Hennes matte saknar tålamod totalt. Jag upplever att Daniel helst vill gå och nosa, tror spårning skulle vara skojigare för honom i så fall. Just nu älskar han promenaderna för han fick så få såna hos dottern pga tidsbrist.

 5. Svara

  Helen

  29 september 2020

  Jag tycker det verkar långsökt att älgar gått och sparkat i marken, älgar trampar fram och de äter löv och gräs och jag skulle nog hellre gissa på vildsvin.

  • Svara

   Paula

   30 september 2020

   Har du bytt blogg? Hittar inte dig längre. Jägare som kikat säger att det är päls av älg.

 6. Svara

  Åke

  29 september 2020

  Man glömmer det här med att titta i backen när det över liksom blir gult och rött liksom… Löven som prasslar är riktigt fint att promenera i och studera. Men jag tycker det är tråkigt när bladen ringlar mot marken. Här vid kusten har det inte fallit många…

 7. Svara

  tanthuset

  29 september 2020

  Godmorron i Pörtet! Jag håller nog med Helen, måste jag säga….men var tussarna kommer ifrån vete 17. Här har dom hittat en älg som fällde pälsen i tussar, nån sjukdom så nu är den inskickad för analys, det vore ju hemskt om det härjar nån sorts sjukdom bland de ståtliga djuren!
  Annars visar du underbara höstbilder och jag hoppas ännu på en lång, fin höst 🙂
  Kram till er från oss i norr <3

 8. Svara

  LillaSyster

  29 september 2020

  Eller så är det grävling? Regn idag.. Ha en bra tisdag!

 9. Svara

  Ama de casa

  29 september 2020

  Tycker nog att det ser ut som älg-tussar.

  Vackert med höstfärger!

  Ha en fin dag 🙂

 10. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  29 september 2020

  Hærlig tur i skogen. Vill tro du har sett spår av vildsvin. Har du dem dær så var på din vakt! Det ær otæcka djur det dær.

 11. Svara

  Anki

  29 september 2020

  En spännande promenad! Ser ut som älghår, men annars skulle jag nog gissa på vildsvin …
  Kram

 12. Svara

  BrittMarie

  29 september 2020

  Vilka fina färger på träden! Tur att du tittade uppåt till slut då! Usch, jag gissar också på vildsvin. Det verkade vara så långa borst.
  Kram

 13. Svara

  Ninni

  29 september 2020

  Ja det finns en hel del att se om man tittar ner i marken. 🙂 Men nog är det vackrare att titta upp och se alla vackra färger nu.
  Vi har haft en bökande grävling här ett tag men nu är det inga nya spår sen den fångades i en fälla.
  Kramen.

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 september 2020

  Märkliga spår och min första tanke var vildsvin. Men jag är inte någon expert och hårtussarna känner jag inte igen. Jag har dock aldrig sett sådana spår efter älgar och jag har haft många sådana i närheten när jag bodde närmare fjällen. Kanske är det en fight mellan älg och vildsvin som du ser resultatet av där 😀 Nej, skämt åsido så vet jag faktiskt inte alls.
  Jag brukade aktivera svampögonen när de små godsakerna började ploppa upp och finns det chans att hitta kantareller så spanar jag också mest ner i backen. Den chansen är nästan obefintlig här så jag spanar mot de höstfärgade träden i stället. Sådana har du också ser jag och vi får båda passa på att njuta 😀
  Kram

 15. Svara

  Kicki

  30 september 2020

  Visst är det spännande att försöka läsa ut vad som hänt där man går fram i naturen.
  Spåren skulle jag tippat på vildsvin, även om det inte var uppbökat,
  Skiten kan vara räv eller varg, men inte björn, dom skiter stora lass.
  Hårtussarna tänkte jag först vildsvin, men lutar mer åt grävling, som ju också kan ha gjort spåren.
  Men visst är det spännande att gissa utan att man säkert vet, om alla sorters spår man möter i skog och mark.
  Kram/Kicki

  • Svara

   Paula

   30 september 2020

   En som jagar och en som kan allt om skogen hävdar att det är päls från älg så jag tror dem. Ja det är spännande med spår och önskar jag kunde mer. Borde nog bli vän med någon jägare som kan läsa av terrängen…
   Kram

 16. Svara

  byblixtra

  30 september 2020

  Det var en spännande upptäckt efter terrängspåret. Det kanske har varit två olika djur där, ett som tappat hår och ett som bökat?

  Så fin sista bilden är med höstfärgerna och byggnaden bredvid med sina färger.

  Prins Daniel är så söt bland höstlöven.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 236
 • 438
 • 1 719 670
 • 4 913
 • 63 211
Sök här