Bloggen Livets glädjeämnen!

Blogg med kunglig glans

Av
den
17 augusti 2023


Som de flesta känner till firar vår kung 50 år på tronen i år. Som ett led i detta firande besöker kungen alla landets 21 län under året. Idag hade turen kommmit till Dalarna och Falun.
Pga översvämningarna i stadens centrum blev kortegevägen omdirigerad, och gissa vem som ska försöka få lite kunglig närkontakt!


Som åsnan mellan hötapparna funderade jag på om jag skulle ställa mig för att se kortegen med kungen och drottningen i häst och vagn eller gå till Stortorget och försöka få en bra utsiktsplats när de anlänt till festplatsen. Det blev ett lätt beslut då jag såg alla avspärrningar överallt, bäst att ta sig till torget! Här i paviljongen ska kungligheterna trona.

Från torget kan jag spana in kortegevägen kantad av publik

Medan publiken väntar blir vi underhållna av Faluns musikkår.

Nu tågar rekryter från Faluns regemente fram

Både kvinnor och män står i givakt.

Nu ser jag kortegen närma sig, hade så gärna velat se de fina hästarna på närmare håll…
När jag var på väg hemifrån, jag gick in till stan utan Daniel som mår bättre hemma än i trängsel bland folk träffade jag en anställd hos min hyresvärd. Hon är hästtjej och berättade att kungens hästar anlänt igår och övernattat på ridskolan hon går på. Hon hade varit och hälsat på dem imorse och skulle nu till stan för att se dem i kortegen.

Jag är kort i rocken och det var många som ville fota när kungaparet hade tagit plats i paviljongen

jag gjorde som alla andra, sträckte händerna i skyn och hoppades att någon skulle fastna på linsen

Säkerhetspådraget var rigoröst, man hade kallat in polisstyrkor även från grannlänen. Och just idag har ju Sverige uppgraderat terrorhotnivån så alla var nog extra mycket på tårna.

Konferenciern presenterade sig endast som Mats, han höll i trådarna under jippot. Kungssången sjöngs av valda delar av publiken

Sen, äntligen, komm bröderna Norén upp på scenen och höjde stämningen rejält.

Jag hade lyckats placera mig mellan kungapaviljongen och scenen, rutinerat Paula!

Tog en sista suddig bild på Silvia som verkade glad och uppåt

Nu började jag knöa mig igenom tusentals åskådare i publikhavet, jag var inte intresserad av att stanna och lyssna till kungens tal. Precis utanför avspärrningarna stod klimataktivisterna med sin banderoll, det gick lugnt och städat till.

Passerar kyrkogården och blickar tillbaka in mot torget där de flesta står kvar.
Själv var jag innerligt trött och valde att invänta busstransport hem.
Kungen och drottningen hinner inte vila, om fyra dagar är det dags för samma visa…Gävle nästa!
Over-and-out från hovreportern i vimlet i Falun
Nu tror jag att jag knäcker en pilsner, det känns som öken i strupen…

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  17 augusti 2023

  Tänkte just på det där med terrorhotet när jag såg bilderna, det är allt lite otäckt tycker jag…. men här förlöpte ju allt väl, tack o lov! Oavsett mitt ointresse av kungahuset, så måste det ju ändå vara lite av en upplevelse det där Viktor och Gustav, åh att du fick dom på bild, tack Paula “fniss”
  Kram på’re

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  17 augusti 2023

  Du gör rätt i knäcka en pilsner nu. Fina bilder med bra text att läsa till.
  Du är en knallduktig hovreporter. Kram påre 😀

 3. Svara

  Minton

  17 augusti 2023

  Oj har du sett kungaparet och det var?? Fina bilder på spektaklet.
  Kramar från oss

 4. Svara

  Karin

  17 augusti 2023

  Men bravo, vilken proffsig hovreporter du är! Och dessutom fick du till flera riktigt läckra bilder!

 5. Svara

  Anna-Lena

  17 augusti 2023

  Vilka fina bilder du fick på alltihopa som försiggick på sta´n idag. Hade gärna varit på samma plats som du var, mellan scenerna. Den där Mats… det var nog Mats Ingels från Leksand. Han har masräkten på sig, som sig bör vid högtidliga tillfällen. (En duktig pratkvarn… :D).
  Fin väder ser jag också att det var.

 6. Svara

  Anna-Lena

  17 augusti 2023

  Bröderna Norén hade jag gärna lyssnat på. Tycker att dom är skitbra.
  Knugen belackare jag mig! Är republikan… även om jag aldrig anslutit mej till “klubben”.
  Tycker att Viktoria är en bra tjej. Hon borde få vara politiker… gärna statsminister…men CG, han är en riktig möglig stofil. Tycker jag. Liksom hans vällyfta fru, som inte ens försökt lära sig prata riktig svenska.
  Ha det gott, hovreportern!

 7. Svara

  Susjos

  17 augusti 2023

  Men åh såna bra bilder du fick! Tack för att vi får vara med på ett hörn! Å snacka om tur med vädret också 😉
  Smart att lämna Daniel hemma en sån här dag med mycket folk.
  Ha det gott!
  Kram!

 8. Svara

  BP

  17 augusti 2023

  Bravo!!!!!!!! Du hör väl min rungande applåd!!!?
  I ditt nästa liv kan du bli kändisfotograf:-) Helt suveräna bilder och du stod verkligen helt perfekt till. Är otroligt stolt över dig!!! Å vädret var ju helt fantastiskt för besöket. Vädergudarna måste gilla vår monarki;-)
  Bra att du nämnde terrorhotet, för det var det första jag tänkte på i samband med kungaparets rundresa i Sverige. Gissar att de ansvariga i Falun pustar ut nu. Ja, du också såklart!
  Å fyra vilodagar – det tycker jag är helt okej för kungaparet. Jag menar avståndet mellan Falun och Gävle är ju inte ens tio mil. Så…

  Sedan skrattade jag gott åt klimataktivisterna. Klart det gick städat till. Jag menar fem personer med banderoll – inte imponerande direkt…

  Som sagt – du fångade de olika momenten idag helt perfekt! Otroligt bra fotat! Hovfotograf next:-)

 9. Svara

  LillaSyster

  18 augusti 2023

  Så fina bilder du tagit. Mycket rutinerat av dig att välja just den platsen och himla smart av dig att bege dig hemåt i tid…..innan alla andra skulle börja röra på påkarna. Jo Silvia ser ju glad och nöjd ut…..fast hon måste höra samma tal säkert vid alla tillfällena. Men gå du ner till stallet och hälsa på de hästarna som bor där i vanliga fall – du tycks ju ha fått in en fot.
  Idag får prinsen och du ha en fin fredag. Kram

 10. Svara

  Anna i Portugal

  18 augusti 2023

  Välrapporterat och rutinerad placering måste jag säga. Jag förstår att du drog dig hemåt innan alla andra skulle göra detsamma och en öl sitter väl finfint efter det där!

 11. Svara

  Kicki

  18 augusti 2023

  Det var inget dåligt kungareportage som du bjöd på. Kryddat med bröderna Norén.
  Det där hade inte varit något för mig som avskyr att stå nån längre stund på ett hårt underlag.
  Ha en skön helg!
  Kram

 12. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  18 augusti 2023

  Grattis till de lyckade bilderna på hästar, militärer och kungaparet. Du hittade en finfin placering där du fick bra bidler även på bröderna Norén och säkert lät det väldigt bra också. Kungen och drottningen var här i Jämtland tidigare i år men jag är som du och undviker helst folksamlingar. Du orkade i alla fall tillräckligt länge för att se allt du ville se 😀 Falun verkar ha bjudit på ett härligt väder och det var nog alla glada för.
  Kram

 13. Svara

  Karin

  19 augusti 2023

  Vilka fina bilder du har tagit, skoj att du fick så bra plats.
  Jag säger som flera andra, vilken hovfotograf du är =)
  Önskar dig en fin helg!

 14. Svara

  Ditte

  19 augusti 2023

  Kul att vara på plats och en bra sådan fick du hu till. Kan tänka mig att bröderna Norén höjde stämningen. Tycker du lyckades få väldigt bra bilder på mycket av det mesta som var på gång- Kul också att många gett sig ut och säkert bidrog det vackra vädret till detta.
  Önskar dig en skön helg
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Senaste kommentarer
Kategorier
Statistik
 • 330
 • 559
 • 1 651 762
 • 5 116
 • 65 957
Sök här