Bloggen Livets glädjeämnen!

Nya tassemarker

Av
den
4 maj 2023

Igår var jag redo att se något annat än Slussen och sjön, så jag tog min lilla vovve och åkte buss en liten bit, till Falu lasarett!
Men vad gör man där om man inte är sjuk? Jo, där ligger stadsparken precis bredvid.
Jag tänkte vi kunde promenera där en stund

Stadsparken liknar inte en stadspark, om ni fattar vad jag menar….den liknar mest en skog, fast mitt i stan…

Här kan man till exempel bygga hyddor…
Här växer mer än 400 år gamla barrträd och området anlades redan vid sekelskiftet 1900 då Falun var en blandning av industriort och bondby. Med hjälp av hästar gallrade man och planterade in flera trädslag och drog nya stigar samt byggde Ryggåsstugan som ännu inte öppnat för säsongen.

Parken krympte rejält på 60-70-talet då lasarettsområdet utökades med nya byggnader och hus. Men ändå finns skogskänslan kvar.

Därför var det ingen överraskning att här möta en nyfiken kanin!
Jag kommer tillbaka hit när säsongen hunnit längre och kafeet har öppnat och dammen med näckrosor blommar.

Jag hade ingen aning om var vi skulle komma ut ur parken när vi traskat omkring på olika små stigar men plötsligt stod vi på vägen inte långt från Scandic Hotell

När man ser hoppbacken vet man var man befinner sig..

På Lugnet-området finns Högskolan och en nybyggd simhall som jag inte har besökt.
Nu började tankarna snurra, det är ju här i närheten som Myrans strövområde ska ligga, ett ställe jag velat besöka redan då jag bodde i Sundborn och susade förbi med bussen in till stan.
Då såg jag bara en våtmark med en massa flaxande fåglar och sånt går ju finnkäringen igång på…
Vi fortsatte gå en bit, och ser man på

Där ligger ju Myran!
Nu var det bara att lista ut hur sjutton vi skulle komma in på området! Jag hittade ingen infart eller entré men vi knatade på och snart stötte vi på en

stig och en karta!

Här fanns många olika stigar att välja på, till exempel Kullen med Tallen, denna tall lär vara över 400 år gammal

Nu har en stigfinnare hamnat helt rätt i tillvaron!

“Ett grönt andrum mitt i stan” är ju inte så grönt ännu

…men det kommer! I bakgrunden syns Mammons palats, köpcentrum som jag har gångavstånd till hemifrån med affärer av alla tänkbara slag.

I skuggiga partier låg faktiskt isen kvar i bäcken

Där i sandvallen bygger backsvalorna bon!


Nu insåg jag att vi kunde gå hem genom förbi köpcentrena, men det var inte så lätt att hitta någonstans där fotgängare fick traska.
Men som synes fick jag hjälp på vägen…
Vilken mysig dag vi hade, någon fika hade jag inte tagit med, bara vatten till Daniel, men nästa gång ska jag planera bättre!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  4 maj 2023

  Oj så fina promenadvägar du har. Där trivdes både du och Daniel förstår jag.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   7 maj 2023

   Ja, det var ett ställe jag längtat efter att utforska redan då jag bodde i Sundborn. Synd att de ska förstöra området, men det dröjer några år innan första spadtagen tas. Kram och nospuss

 2. Svara

  Karin

  4 maj 2023

  Fina Stadsparken! Som min mamma berättat om från sin barndom och där vi hängde en hel del i somras när yngsta dotter fick sitt tredje barn på Falu BB. Hon var mycket nöjd med den vistelsen!

  • Svara

   Paula

   7 maj 2023

   Min dotter har fått två av sina barn där, den första hann komma till världen i Stockholm o då var jag med hela förlossningen.Det pratas mycket om bristen på barnmorskor men jag tror det är betydligt värre i Stockholm.

 3. Svara

  Äventyret Framtiden

  4 maj 2023

  Så spännande att tassa på nya marker för er båda! Och lilla haren tittar ut .. härligt! Kul att du visar var du vandrar så man kan följa med under de olika årstiderna. Den stadsparken är ju fin, vild och skogslik.
  Tack för stunden i Stadsparken!

 4. Svara

  Anna-Lena

  4 maj 2023

  Stadsparken ser ju verkligen ut som en äkta skog.
  Vilken långpromenad ni fick! Vilodag i dag?
  Kram

 5. Svara

  Ditte

  4 maj 2023

  Stort tack för denna gedigna promenad. Jätteroligt att följa med dig via de vackra bilderna och texten-
  Så fina områden du har runt dig och bra att du tar dig en närmare titt. Båda områdena är jag säker på att du återkommer till .
  Stadsparken är ju inte alls som en tänker sig en sådan. Absolut mer en fin skog.
  Klart du kommer tillbaka hit.
  Kram

 6. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  4 maj 2023

  Tusen tack för en fin tur. Så mycket vackra bilder du bjuder på. Förstår du kommer tillbaka dit. Vackert som bara det.
  Ha en god natt nu. Kram.

 7. Svara

  BP

  5 maj 2023

  Vilken härlig dag med mestadels blå himmel som bakgrund. Falun verkar vara helt rätt stad för dig – ungefär som “stan på landet”, enslogan som Täby skrytade med på 1980- och 1990-talet.
  Allt verkar ligga på gångavstånd, om man som du är van vid att gå längre sträckor. Å bussarna ser ut att gå ofta, så att du kan ta en om du känner för det.

  Det ska bli riktigt kul att se din promenad hur den ser ut under sommaren när allt brunt har förbytts till grönt – förhoppningsvis.

  Ditt inlägg var nästan en Skyltsöndag:-) Scandic byggnaden var en absolut höjdare – en skidbacke i glas. Högskolan ser ut som ett parkeringsgarage och kaninen var absolut en hare – hahaha:-)

 8. Svara

  Anna i Portugal

  5 maj 2023

  Vad roligt att hitta nya områden och vägar att spatsera på i din nya stad. Att upptäcka sina närområden är kul, särskilt när en hittar så fina som du gjort! En trevlig fredag önskar jag dig!

 9. Svara

  Anna-Lena

  5 maj 2023

  Nu har du minsann vandrat i en del av mina trakter! Vilken känsla och vilken nostalgikick jag fick. Även om jag ser att en del har förändrats och att nya byggnader har kommit till. Nya skyltar också… Och stadsparken som jag gick igenom varje dag på väg till och från jobbet. Älskar denna oas, så viktig för både sjuka och friska. Tyvärr har den naggats i kanten många gånger så numera är de inte alls lika stor som tidigare. Jag fasar för att de kommer att förminska den ytterligare.
  Tack för vandringen.

  • Svara

   Paula

   7 maj 2023

   Ja tyvärr naggas det mesta i kanterna rejält, som om vi hade platsbrist i det här landet. Regementet kan väl bygga ut längre ut i ödemarken och stadsparken behövs så väl. Kul att höra att du jobbade på lasarettet och har många minnen härifrån.

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  5 maj 2023

  Vilken rolig och härlig upptäcktsfärd ni gav er ut på 😀 Så många stigar att välja bland och jag kan nästan känna hur det pirrar av förväntningar i dig att undersöka allt. Man blir glad av så fina grönområden nära städer. Nu är det visserligen inte så grönt ännu men du kan följa årstidsväxlingarna och snart är det grönt i alla nyanser 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 449
 • 559
 • 1 651 881
 • 5 116
 • 65 975
Sök här