Bloggen Läst

Boktriss I

Av
den
8 augusti 2023

Mia har en boktriss varje vecka.
Veckans bokstav är I

Författare: Nämn en författare på bokstaven I, antingen för- eller efternamn
Nora Ikstena med romanen Modersmjölken

“Jag försvann hemifrån för att slippa amma mitt barn. Min mjölk var bitter, fylld av ovisshet, fylld av förintelse. Jag ville skydda mitt barn från allt det.”
En fertilitetsläkare som inte har några moderskänslor för sitt eget barn. En dotter som växer upp hos sina morföräldrar och får kväljningar av den sovjetiska mjölken i skolan. Tillsammans berättar de växelvis fram en av Lettlands mest uppmärksammade romaner på senare år. Modersmjölken spänner över hela Lettlands Sovjettid och är en skildring av hur det auktoritära styret inskränkte enskilda människors liv och möjligheter – men också av ett lands uppvaknande och väg mot frihet.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på bokstaven I
I väntan på kometen av Ingrid Kampås

Det är sextiotal i Halland och på första skoldagen blir Anna och Stefan bänk-kamrater, eftersom de blir över. Stefan bor med sin mamma hos gammelmorfar Petrus, 2 meter och 4 centimeter lång, han som har bott i Amerika, men sedan många år nu snickrar dörrar och fönster i hembygden medan Stefan sover på hans rock i kutterspånshögen.
Anna bor på Villagatan, har en städande starkt religiös mor och en pappa som älskar en annan. I barnens liv finns också den unga lärarinnan Ella, som bär på en stor hemlighet. Och Neil Armstrong som Stefan skriver brev till.

Bokomslag: Ett bokomslag med något som börjar på bokstaven I
Inredning

Lyckans hus av Jessie Burton

Thea Brandt fyller arton och är redo att välkomna vuxenåldern. På teatern väntar hennes livs kärlek, Walter, men hemma i huset på Herengracht har vintern lagt sig – hennes pappa Otto och moster Nella grälar oavbrutet, och familjen Brandt tvingas sälja sina möbler för att ha råd med mat. På Theas födelsedag – samma dag som hennes mamma dog – börjar det förflutnas hemligheter svämma över till nuet.
Nella hyser en desperat önskan att rädda familjen och hålla skenet uppe, att hitta en make till Thea som kan garantera hennes framtid. När de mottar en inbjudan till Amsterdams mest exklusiva bal blir hon förtjust – kanske kan deras lycka nu äntligen vända.
Balen sätter mycket riktigt saker i rörelse: nya personer träder in i deras liv, och lovar nya framtider. Men deras öden är fortfarande oklara, och när Nella får en underlig, stickande känsla i nacken undrar hon om miniatyrmakaren har återvänt.

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  8 augusti 2023

  Jag beundrar dig som får ihop den här utmaningen! Den tredje boken verkar spännande, den ska jag kolla upp 🙂 Kram på’re

  • Svara

   Paula

   8 augusti 2023

   Jag har ju alla lästa böcker noterade. Och har bilder på omslagen till senaste tre årens lästa böcker därtill. Då är det hur enkelt som helst…
   Jessie Burton har jag läst alla jag hittat, fyra stycken. Det betyder att jag gillar hennes böcker, den bästa tycker jag heter Miniatyrmakaren, så om du inte läst henne förut så rekommenderar jag den mest. Kramiz

 2. Svara

  Klimakteriehäxan

  8 augusti 2023

  Den där lettiska boken verkar ju jätteintressant, har inte hört talas om den tidigare!

 3. Svara

  LillaSyster

  8 augusti 2023

  Du är så makalöst bra på detta ?

 4. Svara

  Marie Eggimann

  8 augusti 2023

  Vilken fin triss du fick ihop och inredning var smart.

 5. Svara

  Ditte

  8 augusti 2023

  Vilka spännande böcker! Blir intresserade av alla tre. Och dessa var för mig okända tills jag läste ditt inlägg.
  Tack!
  Kram

 6. Svara

  Hanneles bibliotek

  8 augusti 2023

  Noras bok väckte ytankar, Minityrhuset såg jag i svt.

 7. Svara

  Robert W

  9 augusti 2023

  I väntan på kometen blir jag nyfiken på.

 8. Svara

  Åsa

  13 augusti 2023

  Bara hört talas om den första boken där. Inredning var klurigt! 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 160
 • 189
 • 1 654 994
 • 5 128
 • 66 118
Sök här