Bloggen Livets glädjeämnen!

Brödbak och kakfrossa i Säfsbyn

Av
den
9 juli 2019

Skylten leder oss rätt, bakarstugan ska få besök!

Brödkavlar och andra bakredskap presenteras vid dörren

Birgit står på pass vid stenhällsugnen

Barnen är välkomna att vara med och baka själva

Det gäller att passa brödkakorna noga ..

Och här får vi smaka på nybakat bröd, både hårt och mjukt tunnbröd med smör och ost, varsågod och bre!

Bakarstugan var ursprungligen bostad åt prästgårdens tjänstefolk och har också använts för byk och bak. Den glömdes dock bort under många år och stod och förföll fram till 1990-talet då den renoverades.
Bakarstugeföreningen bildades 2001, har ca 30 aktiva medlemmar och ordnar julbak, påskbak, midsommarbak och höstbak. Under sommaren serveras även kaffe och våfflor på fredagarna.

På fikaborden tronar byns egen dalahäst, Säfsenhästen.

När magen fått sitt kan man gotta sig åt ögongodis eller vad sägs om

ursnygga kuddar

..och vepor

Nu ska jag förflytta mig till nästa stuga och får då se

den nakna sanningen, här bakom stugan tas disken om hand, på gammeldags vis i diskbaljor..

Underbart vackra krolliljor utanför stugan

och snart kan jag blicka ut över nejden

Nu har jag klivit över tröskeln till Säfsnäs sockenstuga som på denna tavla presenteras:
Säfsnäs församlingshem, sockenstugan må vara den goda gemenskapens hus där alla församlingsbor trivs och känner sig hemma.

Glada miner i stugan!

och undra på det, sju sorters kakor har man hört talas om men här är det dubbelt upp, räknar till fjorton och för en gångs skull är det snopet att inte ta för sig av de vackra bakverken.
Men mina vänner gör istället heder av kakorna, jag nöjer mig med att köpa en lott

Och se bara, flitiga händer har tillverkat sockor som jag får glädje av i höst och vinter!

På övervåningen har man ordnat en utställning med gamla konfirmationsfoton, körfoton och annat intressant för dem som har rötterna här i finnmarksbyn och en fin utsikt över kyrkan, där ska vi kika in i nästa inlägg..

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  9 juli 2019

  Oj, så mycket vackert du fångat! Kakkalaset ser härligt ut, där skulle jag gärna varit med. Krolliljor hade vi i backen vid vår stuga, de är så vackra!

 2. Svara

  ibod11 - Ingrid

  9 juli 2019

  Vilken mysig dag och vad mycket fint du fick se. Vilken tur att jag är mätt just nu för annars hade jag nog börjat dregla över alla kakor. Oj, vilka massor och så gott det ser ut. Men de är säkert bakade med ägg och smör och då kan jag ju lika gärna låta bli att vara sugen 😉
  Krolliljor är ett av naturens vackraste mästerverk. Underbart vackra blommor och de finns även här uppe 😀
  Kram

 3. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  9 juli 2019

  Viket fint inlägg och jag bara älskar hantverken, kuddarna..så vackra!! Kram på’re

 4. Svara

  miatankar

  9 juli 2019

  Ojoj, en sådan ugn hade vi några år i mitt hem. Det var en riktig ugn, men sedan valde mina föräldrar att “sätta igen” den och baka i vedspisen ugn och senare i elspisens ugn. Tänk vad gammal jag måste vara som fått vara med om en sådan upplevelse.

  Kalbordet ser läckert ut, men misstänker att ingen orkar med att smaka på alla sorterna 🙂

 5. Svara

  BP

  9 juli 2019

  Även hos dig är det nästan en Skyltsöndag:-)
  Tycker det är så härligt att dessa eldsjälar engagerar sig med både bakardagar och sockerstugan. Roligt att se hur det gick till förr, även om det inte var bättre förr…
  Kuddarna – vilket hantverk! Snacka om pyssel som kräver tålamod och fingerfärdighet.
  Stort GRATTIS till raggisarna! Bra investerade pengar:-)

 6. Svara

  Ditte

  9 juli 2019

  Jag hade gärna besökt både “Bakarstuga” och församlingshemmet. Är otroligt imponerad av de som verkligen tar sig an allt och håller traditionerna vid liv.
  Tror att min intagramvän/bloggvän, Rosita, nu återvänt till huvudstaden men var så nöjd och glad över besöket i dina trakter. Har med nöje följt hennes besök och via dig kände jag ju till lite. Minns inte mycket från mitt besök här för många,många år sedan.
  Har nu njutit av dina bilder och text. Och visst är Dalarna fint på många sätt.
  kram!

 7. Svara

  Hanneles bokparadis

  9 juli 2019

  Sonen bakar i bakstugan ibland.

 8. Svara

  Anki

  10 juli 2019

  Ett härligt inlägg med fina bilder! Underbart att de gamla byggnaderna fått nytt liv och att man visar hur det går till “på riktigt”!
  Fina bilder … och jag blev lite kär i Säfsenhästen … såå fin!
  Krolliljor har jag försökt med här – de vill inte där jag vill, men växer där de själva valt – där finns en likadan som den du visar – snygg tycker jag!
  Raggsockor är aldrig fel!
  Kram

 9. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  10 juli 2019

  Men så härlig läsning. vilka bilder. En sån där dalahäst vet jag en tjej som gärna skulle haft. Kan man köpa den? vilken härlig plats och att det finns eldsjälar som tar till vara på allt. en viktig del av vår kultur. Kakbordet… det kakbordet… tur inte kakmonstret (jag) var där.. ÄLSKAR småkakor… 😀 Tack för ett intressant blogginlägg. Kram.

 10. Svara

  Gun-San

  10 juli 2019

  Vilket engagemang! Det kakbordet gick inte av för hackor ?själv är jag inget kakmonster men hembakt frestar också mej.

 11. Svara

  Gun-San

  10 juli 2019

  Vilket engagemang! Det kakbordet gick inte av för hackor ?själv är jag inget kakmonster men hembakt frestar också mej.

 12. Svara

  Ama de casa

  10 juli 2019

  Så himla vackert! Fina saker och goda kaker (skrev kaker bara för att det rimmade bättre 😉 ).

  Men en sak hakar jag upp mig på… Bakarstuga? Hemma i Västerbotten hade vi bagarstugor… Men jag ser ju att du inte har stavfel rakt genom inlägget eftersom det står “Bakarstuga” på skylten. Blev tvungen att googla, och det blev väldigt många fler träffar på bagarstuga än på bakarstuga. Dessutom blir det rödkrull över bakar-varianten. HA! 😉 😀

  Ha en riktigt härlig dag 🙂

 13. Svara

  "LillaSyster"

  11 juli 2019

  Där skulle jag också velat ha vara med…..så mycket fint att titta på =) Tur att du är flitig med kameran och delar med dig! Grattis till vinsten! Ha en fin kväll. Kram

 14. Svara

  Kicki

  12 juli 2019

  Tack för den rundturen! Så mycket fint din by har att visa upp.
  Jag vet då en som hade frossat i den kakbuffén. Men sockorna som du vann är nog betydligt nyttigare.
  Kram

 15. Svara

  Carina Larsson

  12 juli 2019

  Oj vad mycket fint du får se. Och gott! Mjukt och hårt tunnbröd är alltid gott. Messmör till är inte dumt eller getost…. *dreglar*
  Minst 7 sorters kakor hade jag nog lagt upp på min assiett men jag hade valt noga för många småkakor har likadana degar, bara olika form, så de kan smaka snarlikt varann och den niten vill jag inte gå på. Kul att folk engagerar sig och bakar och står i så vi får se fina bilder på din blogg. 😀
  Vann du sockorna på lotteriet? Det blir skönt till vinterkyliga golv.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 445
 • 770
 • 1 611 113
 • 5 044
 • 65 075
Sök här