Av
den
22 januari 2018

Finnkäringen bakar inte, bara så ni vet!
Hon tycker inte om att bli kletig om händerna, och hon orkar inte knåda degar.

Men, plötsligt händer det!

Hittar i mitt skafferi en påse fröknäcke-mjölblandning som legat där några månader, den ingick i testagrams box som jag beställde varje månad under ett par år.

Ifjol gjorde jag en tandrenovering som tog flera månader och under den tiden hade jag ingenting att tugga med, och att äta knäckebröd var inte att tänka på.
Men, nu har jag tänder att tugga med och dessutom är det en favoritsysselsättning, ja att tugga alltså, tugga och svälja…
Det enda som behövdes till bakningen förutom mjölet var vatten och olja, japp nu bakar vi!
Ingen knådning förekom, man blandade bara ihop mixen till en klibbig massa.

Sen skulle blandningen kavlas ut tunt, …kavlas!!!! Hallå, jag har ingen brödkavel!
Men i sanningens namn hade jag en förut, som jag lämnade hos exet när jag flyttade….så jag inte skulle riskera att slå någon i huvudet med den, oops
Så Hasse transporterade brödkaveln hem till mig och titta, det blev knäckebröd!
Varken särskilt tunna och absolut inte vackra, men desto godare!

Nu borde ju jag ha kvittrat som fåglarna utanför mitt fönster efter att ha inmundigat en stor portion fröknäcke med ost,
men tyvärr, resultatet blev istället gaser i magen så det stod härliga till.

Måttlighet är en dygd, jag vet, fast jag hade visst glömt,
nu har jag satt en gräns på max 2 skivor om dagen, oavsett vad Livsmedelsverket rekommenderar.
Jag kan dock varmt rekommendera fröknäcket, försvinnande goda!

Over and out från bagaren i pörtet

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  22 januari 2018

  Fröknäcke är ju så gott, jag gör min deg själv och sedan brukar jag trycka ut dem mellan två bakplåtspapper – då blir det ingen kaveldisk! Sen drar jag bara av det översta pappret och slänger innan det åker in i ugnen, jag brukar toppa med lite flingsalt. Har man ingen kavel så funkar ju en flaska eller ölburk – men nu kanske du har tänkt behålla kaveln! Bra bakat Paula! Kram

 2. Svara

  BrittMarie

  22 januari 2018

  Fröknäcke med rotfrukter. Det lät ju väldigt nyttigt! Så härligt att det funkar med dina tänder nu! Då blir det väl lagom med 2 fröknäcke om dan, så dina djur kan ligga så lugnt och fint som på den fina bilden 🙂 Det är ju jobbigt att gå omkring som ett gasverk alltså!
  För egen del har jag ju lite problem med glasögonen när jag ska läsa. Jag är bl a närsynt, så det funkar oftast bäst att ta av glasögonen när man vill läsa rätt. Laser, nja jag är lite skeptisk (och rädd) för operationer.
  Kram

 3. Svara

  Kicki

  22 januari 2018

  Man kan kavla med en flaska om man ingen kavel har. Bättre brödlös än rådlös.
  Var rädd om magen, lätt att äta för många. Hembakat är ju alltid såå gott.
  Kramen

 4. Svara

  Sirpa

  22 januari 2018

  Jag är inte heller den som bakar men det där såg onekligen väldigt gott ut och lät ju som det var enkelt att göra!

 5. Svara

  BP

  22 januari 2018

  Jamen, där ser man. Vi har nå’t gemensamt – äntligen;-) Jag bakar nämligen inte heller, och i vårt hushåll finns ingen brödkavle heller, förutom en söt liten minivariant jag fick av min bästis i julklapp. Ja, jag fick även pepparkaksdeg och formar att “rulla ut”, men det blev inget.
  Grattis till knäckebrödet. Va’ modig du är att äta knäckebröd med sådan “fyllning”. Efter det du genomgått med dina tänder skulle jag vara livrädd att bita av en tand, eller bita loss en fyllning.

  PS. Ingen fara att jag följer ditt exempel. Gillar iofs husmansknäcke (tråkigt, va!!!?), men är inte ett dugg förtjust i frön och än mindre rotfrukter;-) DS.

 6. Svara

  Karin Eklund

  22 januari 2018

  Fröknäcket ser väldigt gott ut. Jag skulle gärna ha varit där med dig och smaskat i mig , knäckebrödsfreak som jag är. En flaska går bra istället för kavel men det vet du säkert redan.

 7. Svara

  Anki

  23 januari 2018

  Du får baka såna och bjuda på när vi kommer – både Lasse och jag älskar fröknäcke 🙂 Jag brukar köpa mix i kvarnen och gör som Lilla Syster och lägger smeten mellan två bakplåtspapper och trycker ut … det händer nu verkligen inte ofta, för bakning är inte min starka sida.
  Gullig bild!
  Kram

 8. Svara

  Gunnel Moberg

  23 januari 2018

  Det där såg riktigt gott ut. Någon “storbagerska “är jag inte, men ibland händer det, och då ska det vara något som går snabbt. Kram

 9. Svara

  Hillevi

  24 januari 2018

  Mmm gott! Hittade en variant förra året som man hällde ut på plåten, men var gjorde jag av det? Alldeles “botta”! Kavlar är bra anfallsvapen, förvisso, men att kavla ut deg, nä. Försökte (innan jag hittade “härvarianten” komma på ett sätt att använda kallmangeln… Väldigt uppfinningsrikt men kanske inte så lyckat resultat. Blev lite besvärligt med rengörningen sen…

 10. Svara

  Carina Larsson

  24 januari 2018

  Bra jobbat!!!
  Jag har aldrig bakat fröknäcke men hört att det både är lätt och gott. Det blir inte av att baka sånt som sambon inte äter för han vägrar att äta fröer av alla de slag. “Jag ska väl inte äta upp fågelmaten heller” är den stående kommentaren om frön.
  Men rätt vad det är kanske även jag bakar fröknäcke. Vem vet. Planerar däremot att baka bullar till semlor och vanliga kanelbullar.
  Kramen.

 11. Svara

  Carita Liljendahl

  24 januari 2018

  Tandrenovering skulle behövas hos mig men känner att pengar för sån inte finns 🙁
  Och så har jag en fruktansvärd tandläkarskräck, dör nästan hellre än går till en läkare som säger att jag borde ha kommit för tio år sedan. Skräcken fick sitt fäste i barndomen…

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  25 januari 2018

  Kul att det blev lyckat och det kanske var ett bra läge att få tillbaka kaveln nu, när det kanske har lugnat sig lite 😉 Synd bara att du inte klarar att äta så mycket du vill.

 13. Svara

  Anni

  25 januari 2018

  Heja dig! Fröknäcke är supergott och finns i massor av varianter. Jag gör ett där smeten är så lös att den bara sprids ut på plåten. Inte en kavel behövs! (Annars fungerar tomma vinpavor rätt bra)

 14. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 januari 2018

  dottern gjort sånt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 237
 • 415
 • 1 623 187
 • 4 629
 • 59 426
Sök här