Bloggen Lördagstema

Veckans rubrik: snäll

Av
den
21 januari 2018

Nu ska jag då passa på att vara snäll och äntligen ta mig an veckans temarubrik:

SNÄLL

Det är nästan lättast att definiera ordet om man jämför med motsatsen: dum eller elak
För då är det enkelt att säga att man ändå är snäll eftersom man ju inte är elak

När jag var på konfirmationsläger fick alla deltagare en liten ramsa sig tillskriven.
Min ramsa har jag aldrig glömt för den löd
“Paula hon är ej så snäll
men istället liknar hon en karamell”

Hur ska man tolka det? Är jag då söt och rund och dum eller? Och varför i hela friden är jag inte snäll??

Kanske beror det på att jag är ganska rak på sak och jag pjoskar inte med någon, för det ligger inte i min natur, jag kan vara brutalt ärlig, men det är i högsta välmening! Jag försöker glädja mina medmänniskor på de sätt jag känner att jag kan utan att utplåna mig själv. För det är ju ingen betjänt av?

Den absolut snällaste människan i världen råkade vara

min momi

Jag hörde henne aldrig prata illa om någon enda människa, hon liksom hittade gott i alla.
Hon ville alla väl, och alla trivdes i hennes sällskap!
Jag växte upp med min momi och min mamma och jag är mycket tacksam för det.
Det enda tråkiga är att hon gick bort när jag var knappt vuxen, och innan dess hann hon tyvärr försvinna i demensdimmorna

Jag är omgiven av många snälla människor, det ser jag bevis på varje dag!
Vi kan alla träna upp vår förmåga till godhet, empati och förståelse!
Och tänk, då blir vi också vackrare på köpet!

Andra deltagare i temat Veckans rubrik är

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Ulla
Musikanta
Anki som valt rubriker i december
Matfreaket
olgakatt

TAGS

22 januari 2018

12 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  21 januari 2018

  Det var den dummaste ramsa jag varit med om….. Den som skrev den var verkligen inte snäll.
  Ärlighet varar längst – jag tycker att du gör helt rätt! Men alla vill inte se sanningen.
  Jag önskar dig en skön söndagskväll och en bra start på nästa vecka! Kram

 2. Svara

  BP

  21 januari 2018

  Nu tillhör jag gruppen att ytterst sällan använda ordet “snäll”, då jag tycker att ordet är lika med dum. Jag föredrar “omtänksam”. Men att få höra att man inte är så snäll på ett konfirmationsläger, där ordet säkert syftade på omtänksamt tycker jag är urdålig.
  Att gå rakt på sak och vara brutalt ärlig är min melodi med. Tyvärr lyckas man dock såra personer ibland.

 3. Svara

  Ama de casa

  21 januari 2018

  Min vers på konfirmationslägret var:
  “Johanne är sin bror så lik, det var ej menat som en pik”.

  Jag blev jättebesviken. Vart tog jag vägen, liksom? Vad hade brorsan med saken att göra, han var ju tre år äldre… Jag kände mig osedd.

  Jag tror att den snällaste (läs mest omtänksamma) människan jag någonsin träffat var min svärmor. Fanns inte ett uns av ont i henne. Trots att hon led av alzheimer på slutet av sitt liv så sa hon aldrig ett ont ord om någon.

 4. Svara

  Olgakatt

  21 januari 2018

  Jag likställer inte snäll med dum som vissa gör utan menar att det är en god egenskap. Man ska göra mot andra som man vill bli behandlad själv, det är snällt.

 5. Svara

  Anki

  22 januari 2018

  Vilken urbota DUM ramsa du fick på konfirmationslägret!
  Jag tycker att snäll är ett bra ord för en bra egenskap – att vara rakt på sak är också bra, men man måste ändå försöka att vara snäll och inte såra någon.
  Min farmor var som din momi … hon sa verkligen aldrig ett ont ord om någon 🙂
  Kram

 6. Svara

  Leila

  22 januari 2018

  Hej Paula. Men vad är det jag läser? Dum ramsa och klumpigt. Nu ska jag läsa ikapp lite här 🙂

 7. Svara

  ibod11

  22 januari 2018

  Kan det finnas en chans att ordet snäll användes i betydelsen snabb? Jag vet inte om betydelsen har funnits i svenskan men vi hade ju, precis som tyskarna, snälltåg och de var snabba. Jag vill hitta en förklaring för jag känner att jag blir arg om någon skrev en sådan ramsa om ett barn, särskilt om den som skrev var vuxen.

 8. Svara

  Karin Eklund

  22 januari 2018

  Väldigt oeftertänksamt var det att skriva en sådan ramsa åt en ung flicka som du var då. Man är inte dum för att man är snäll, de orden hör inte ihop alls. Snäll är att vara en god människa. Men det finns tyvärr många som anser att det ordet är synonymt med att vara lite dum och aningslös. Bäst att tänka om skulle jag säga i min tur till den som använder ordet snäll som synonymt med ordet dum.
  Att vara rakt på är ärligt men kanske inte så lätt för alla att ta till sig. Jag är själv rakt på men har lärt mig ta ut mindre svängar i det sammanhanget eftersom jag har märkt att jag har sårat andra helt i onödan just därför. Jag har blivit mera lyhörd med åren, både vad gäller mig själv och min relation till andra. Själv trivs jag bäst med människor som jag vet var jag har, även om man får sina smockor emellanåt. 🙂

 9. Svara

  Anni

  25 januari 2018

  Jag blir lite förbannad när jag läser ramsan du fick och det just i samband med konfirmationen! Sanslöst klumpigt och känslolöst, i ett sammanhang där liknande absolut inte borde fått förekomma!

  Själv förknippar jag inte snäll med dum. Snäll är en bra egenskap, dum är det inte. Jag gör dock alltid skillnad på snäll och omtänksam som jag anser är två olika saker. Snäll är i mina ögon en passiv egenskap, man är snäll helt enkelt . Omtänksam är en aktiv egenskap, den kräver att man gör något. Att hålla upp paraplyet över en groda när den ber om det är snällt, att av sig själv hålla upp paraplyet är omtänksamt. Min man är väldigt snäll, men han är tyvärr inte speciellt omtänksam. Dvs han tänker inte, men gör det man ber om (är det kanske därför en del anser att snäll=dum?). Själv är jag inte snäll, men jag är omtänksam och säger inte alltid rakt ut vad jag tycker.

 10. Svara

  Ingrid Käfling

  25 januari 2018

  Ingen rök utan eld – kanske du hade varit lite FÖR rakt på sak och ärlig mot någon i gruppen. Du skulle naturligtvis ha frågat vad de menade med det. Tydligen tog du ganska illa vid dig eftersom du kommer ihåg det efter så lång tid. Som lärare lärde jag mig att vara försiktig. När jag var helt uppriktig mot en mellanstadieelev som hade skrivit av uppslagsboken i en uppgift (inga datorer på den tiden) och frågade vad hon menade med det och det och hon inte kunde svara, blev hon väldigt arg och sårad. Hon hade väntat sig beröm. Hon förlät mig aldrig och hälsar fortfarande inte på mig.
  Snällhet och dumhet har verkligen ingenting med varandra att göra tycker
  Ingrid

 11. Svara

  Karin

  25 januari 2018

  Vilken vacker bild på din momi Jenny! Och hon blev bara 71 år! Men ändå, vad skönt det är att ha och ha haft sådana människor i sitt liv. Sådana som på något sätt påminner en om att skvaller och skitsnack ger en väldigt dålig eftersmak, både för den som levererar det och för dem som lyssnar. Medan den som säger emot, hittar förmildrande omständigheter och goda omdömen sprider en bättre samtalston (även om det kanske blir en smula dåliga samveten i stunden…).

 12. Svara

  Åke

  26 januari 2018

  Liknar en karamell!!! Och inte snäll!!! Ingick du inte i profilen till kyrkan kanske… Rak på sak kan jag förstå med din bakgrund. Jag har jobbat med många av dina landsmän och de har verkligen varit raka. Vi hade en som ingen gillade men han och jag kom mycket bra överens, han sa många gånger: Åke vad du är snäll. Men jag förstod han, respekterade han. Men när han svor på finska var det att hålla sig undan 🙂 Allt arbete skulle gå rakt på och jag är själv en arbetselak person som vill att det ska gå undan liksom… nu har jag blivit äldre och kanske lite klokare då… så jag har tyglat mig. Konfirmation: Jag är inte konfirmerad på något vis lyckades jag dribbla bort dagen för min far och mor dagen vi skulle infinna oss vill jag minnas, så därav har jag ingen koll hur man hade det. Min mor och far var frireligiös så det vart väl inte så tokigt ändå för man var uppväxt med söndagsskola varje söndag ändå. Alla dom andra barnen pratade hejvilt om alla presenter då? Jag ville gå min egen väg i tidig ålder… Min mor påtalade bara för tiotalet år sedan att jag har alltid varit vidlyftig presis som din far lade hon till. Min far var grymt snäll, för snäll och altzaimers tog hans liv som 50 åring, far var sjukskriven när han fyllde 50. Far blev 61. Mor och jag stannade kvar vid kistan… och mor sa bara för några år sedan vad vi diskuterat: Hon frågade hur det var att mista pappa? Jag hade svaret lite bittert: Jag har inte haft någon pappa på över 10 år. Mor hade tagit mig så bra på de orden och lyfte fram dem så fint till/om mig. Farmor var ännu snällare… mor sa bara goda ord om henne och påtalade att farmor aldrig sagt ett ont ord om någon.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 150
 • 440
 • 1 628 019
 • 5 074
 • 65 435
Sök här