Bloggen

D-dagen!

Av
den
21 november 2010

Imorgon är stora rökslutardagen här!

Jag tror jag är redo, jag måste vara redo, jag kan nog inte bli så mycket mera förberedd…för denna stora förändring i mitt liv.
Inte en dag på mer än 42 år har jag varit rökfri! Till och med då jag legat inne på lasarettet och blivit opererad så har jag stapplat mig ut med droppställning och rullstol, allt för att få ett bloss!
Cigaretterna är onekligen en identitetsfråga för mig, om någon skulle be mig rita ett självporträtt så skulle dom se en glasögonprydd äppelkindad tant med tre dubbelhakor och en cigarett rykande i ena handen…

Jag trodde att jag skulle fortsätta röka tills dagen jag dog. Allvarligt talat, jag har inte en endaste gång funderat på att sluta….
Men, man är väl inte sämre än att man kan ändra sig!
Med kalla fakta om sitt självförvållade kassa hälsotillstånd så är man väl ändå urbota dum om man inte tar chansen att hänga med ett tag till och gör vad som krävs för att det ska bli möjligt!

Med åren så har vi faktiskt minskat vårt rökutrymme steg för steg..
Från att ha rökt överallt, och då ska vi inte ens snacka om att man rökte ohämmat på arbetsplatserna ännu i slutet av 80-talet, så införde vi först rökstopp i datarummet, sedan i vardagsrummet.
Sedan en vecka tillbaka då lilla Melissa var på besök så röker vi nu bara utomhus.
Då känns nästa steg naturligt, att fimpa!
Det är inte gott att stå ute i snålblåsten och huttra, vilken tur att det är den kalla årstiden!

Det jag oroar mig mest över är att bli en riktig bitch!
Humör har jag ju ändå så det räcker och blir över, men tänk om jag verkligen blir så upp och ner i humöret som många bevisligen har blivit av rökstopp!
Jag vill inte bli en gnällig käring, jag vill vara en glad käring!

Och tänk om min alltid så soliga make också blir grinig och vi går här o fräser åt varandra dagarna i ända?

Då får vi väl klappa varsin pälskling , se så fint de redan kommer överens.

Vi fortsätter att knapra våra dyra Champix-tabletter morgon och kväll och jag måste säga att jag inte känner något större röksug. Maken däremot säger att han inte upplever någon skillnad alls!
Hela kuren är på tolv veckor så det återstår ännu tio veckor av medicinering.

Ha nu en fin vecka, tänk, nästa helg är det redan första advent!

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  annette

  21 november 2010

  Ja,vad kan jag säga annat än lycka till, så strongt att ha kommit fram till den dagen, men som Du säger vill Du hänga med ett tag till så finns det inte något val.
  Ni får väl stå med att Erat humör kanske blir påverkat lite i början, men Ni vet ju i så fall varför och får vara rädda om varandra!!

  Lycka Till!

  Kramar!

  annette

 2. Svara

  Malin

  21 november 2010

  När det blir jobbigt, tänk då på alla dina nära o kära som vill ha dig frisk i många år till, tänk att du är skyldig dem att vara rädd om dig.

  Om du nu blir lite bitchig ett tag det kan de säkert stå ut med.

  Önskar man kunde göra ngt för att underlätta för dig.. kommer ialla fall att sända styrketankar.

  Kramar fr mig

 3. Svara

  Saija

  21 november 2010

  Lycka till mamsen! 😉

 4. Svara

  Fredrik

  21 november 2010

  Skickade precis ett lycka till mess till farsan men jag skriver här också. Lycka till som fan! Ställ in er på ett helvete de första dagarna och ge fan i att tända en cigg! Sen kommer dagarna, veckorna och åren rulla på snabbt.
  Vi kommer tänka på er imorgon. / Fredrik, Leyla & Melissa

 5. Svara

  Nilla

  21 november 2010

  Om ni blir griniga så får ni väl som sagt klappa på varsin liten pälskling. Det brukar råda bor på det mesta. Och grinigheten är nog övergående. Lycka till nu.
  Kram

 6. Svara

  Tette Merio

  21 november 2010

  Håller tummar och tår för att det ska gå bra och så smärtfritt som möjligt för er att sluta röka nu!! Själv har jag tyvärr börjat röka lite mer än “bara” min halva normaldos igen, men jag har fortsatt siktet inställt på ATT bli rökfri jag också, om en inte allför avlägsen framtid!! Japp! Och jag tror att min “metod” att fortsätta dra ned på det – att överhuvudtaget konstant vara medveten om mitt rökande, varje cigg jag tänder – kan vara en väg som fungerar för mig faktiskt. Då inte “era” rökpiller gjorde det. 🙂 KRAMAR!!

 7. Svara

  TT

  22 november 2010

  När jag köpte bil förra gången sa jag åt mannen att han bara skulle försöka tända en cig när han satt i bilen…
  Då slutar jag sa han och jag skrattade läppen ur led… mannen som ständigt hade en röd Prince i mungipan!
  Han sa också att han skulle bli fet och djäkligt otrevlig, saker jag trodde skulle hända när jag slutade för snart 20 år sedan men inte inträffade då.

  Han blev trevligare än någonsin och inte alls fet… så det finns hopp!
  Lycka till åt er bägge, kram!!

 8. Svara

  Ragnvi

  22 november 2010

  Morning! Vi håller tummar, tassar o tår för att ni ska lyckas!!!! Här går det så där…röker lite när jag jobbar men desto mer när jag är ledig…och maken är ju ledig jämt…men vi strävar på!
  Vilka härliga foton du bjuder på när ni hade finbesök! Underbara ögon på den jäntan!
  Kramen!
  Ragnvi

 9. Svara

  Ninni

  22 november 2010

  Med hjälp av tabletterna så kommer du inte bli en bitch. Men när kuren sen är slut så kan det vara värt att ha nikotin-tuggummi -sugtabletter eller -spray hemma för då kan suget komma igång lite mer.

  Se till att ha något annat att göra direkt efter mat och kaffe och ta det som en vana så blir det lite lättare att inte tänka på en cig. Och ge fasen i halstabletterna! 😉

  Ett stort lycka till!!! Jag vet att ni klarar det och ni är så otroligt duktiga!!!

  Kramar till Er båda!!!

 10. Svara

  Kicki

  22 november 2010

  Nu är det ingen återvändo 😥 Men självklart fixar ni det båda två. Med lite finsk jävlaranamma 😈 och en snäll karl så klarar du det, äpppelkindad eller inte 😳 , ja även Hasse förstås. Jag håller tummarna.
  Kramen

 11. Svara

  Kajsa

  22 november 2010

  Paula, du/ni kommer greja det här finfint 🙂 Du har så himla mycket att vinna på att sluta röka, det ifnns inte en ända nackdel med det 😛
  Okej, nu kanske blir lite sura och fräsiga direkt, men det kommer gå över 🙂

  Lycka Till nu! Det kommer bli bra!

  Kram

 12. Svara

  elisabeth

  22 november 2010

  jaaaa…… tänk så snygga och rosiga i hyn ni två kommer att bli…. 🙂 Människan klarar mer än vad den många gånger utsätts för att klara. Det är klart med gemensam motivation kommer ni klara det, fastän det kan bli lite motigt, men så är ju livet ändå, händelser man inte förutser som man får ta tag i. Det syns verkligen att dina katter ej beter sig sommånga vanliga katter i hundars sällskap….. de hade varit uppväxta med hundar eller….. det är så rofyllt se hundar och katter kunna omgås i ex soffan. En vän jag har har katter och hundar ändock tycker jag lite synd om katterna som lider av att en av hundarna är så himlas skällig så fort man kommer och hälsar på, kattstackarns öron pallar det bara inte, den får rymma fältet och det känns inte så trivsamt. Samtidigt om man ska gosa med en katt där, de har 2 blir hundarna sååååå avundsjuka att de blir jobbiga och katten får aldrig den uppmärksamhet jag vill – man får helt enkelt nonchalera katterna…….. jag känner inte med andra ord inte så många hem där jag tycker katter har det fridfullt med hundar, men känns som dina har DET ! ….. och det glädjs man åt. När en hund kommer till oss, tycker mina katter det inte är kul, de flyr fältet och sååååå glada och och pustar ut när de åkt hem !

 13. Svara

  Mia

  22 november 2010

  Önskar er all lycka till med detta enorma projekt! Du vet…42 år, inte att leka med det *L*
  Sen om du blir en bitch, så må det vara hänt, det gårt över det också! 😉

 14. Svara

  Malin

  22 november 2010

  Nej det är inte tomtarna bara vardagenslivet som håller mig fången, just nu pluggar vi biologi, geografi och engelska. Dottern behöver mycket stöttning med skolarbetet.

  Hoppas att det gått bra för er idag!

  Kram

 15. Svara

  Gunvor

  22 november 2010

  Ja, jag vet ingenting om sånt där rökstopp. Men det sägs ju att det är jobbigt, så jag önskar er LYCKA TILL av hela mitt hjärta! Och det kommer att gå bra med den inställningen du har.
  Du har så underbara gulliga pälsklingar som kommer att hjälpa till när det frestar på.
  Ha det så bra!Kramen!

 16. Svara

  Daniel

  22 november 2010

  Lycka till. ut i friska vädret när suget kommer. Köp mycket tuggummi, köp frukter, morötter… tänk på att den första veckan e det bara hjärnan som spelar ett spratt. Stå emot, ge en rejäl fight tillbaka! Nu attans anamma ger ni det på det här.

 17. Svara

  Paula

  23 november 2010

  Lycka till! Klart ni kommer att fixa det, alternativet är ju inte tänkbart ens.
  Sitter ännu utan bredband hemma, lånar ett svajigt trådlöst.
  Men flytten är avklarad även om alla prylar ännu inte hittat sina platser. Och mycket blev över, märkligt nog.

 18. Svara

  Barbro Z

  23 november 2010

  Jag tror ni kommer att klara detta alldeles utmärkt. Jag förstår att det kan kännas i “röktarmen” när 42 års vana ska ur kroppen, men det gäller att inte se bakåt – bara blicka framåt. Rådet att skaffa någon annan vana än att tända en cig efter mat eller till kaffet tycker jag låter vettigt och bra. Byta ut en dålig vana mot en annan…. BRA vana 😉 låter jättebra.
  Lyckatillspark till er båda

 19. Svara

  Leena

  23 november 2010

  Hej,
  Jag har något för dig på min blogg.
  Vill du vara med i en liten julutmaning med snabba svar

  Kram <3

  PS. Så sant, snart är det första advent…vad har tiden forsvunnit 🙄

 20. Svara

  Airi Ollila

  21 november 2014

  :thumbsup: Lycka till vännen.Du klarar av de för jag gjorde de också efter 47 års rökning och i och med att man slutade att röka inne så var de inte så kul dricka nåt heller så man har blivit nykterist på köpet 😆

 21. Svara

  BP

  25 maj 2018

  Svar: Alltså jag gillar de flesta “kök”. Men jag har konstig smak om man säger så. Klart jag gillar kött i alla dess former, fisk likaså. Det jag absolut inte få i mig är bland annat bruna bönor, blodpudding, korv (undantag tyska korvar), rökt makrill, varmrökta saker och lite till. Ogillar även sötsaker med undantag av Pannacotta och olika cheesecakes samt en Dumle och Dajm några gånger er år.
  Ja, jag vet att jag är konstig – “and I’m proud of it”.

  PS. Vad gäller grönsaker är jag också konstig. Älskar sallad men inte grönsaker, speciellt inte broccoli. Å om vi pratar om frukt så ogillar jag melon intensivt. Så nu vet du allt om vad jag gillar i matväg.. Har troligen glömt några saker, men de kan jag återkommer vid lämpligt tillfälle;-) DS.

 22. Svara

  Ditte

  26 maj 2018

  Intressant läsning! Och du har gjort det så bra. Minns när man rökte på jobbet och jag som inte var rökare befann mig på 80-talet i skolans rökrum för det var där dte var livat och gköat och inget handarbetande ( Kan inte sånt) Minns också på sjukhu sdär rökarna och jag var de som var först uppe efter en operation. Jag mest för att bevisa att jag kunde,,,
  Jättebra beslut! Och pengarna gårju inte heller längre upp i rök.
  Kram!

 23. Svara

  Gunnel Moberg

  27 maj 2018

  Ett riktigt magiskt datum och verkligen värt att fira. Jag beundrar dig som klarat av det. Ha en solig och fin helg

 24. Svara

  Stare Ström

  27 maj 2018

  Bra beslut!

 25. Svara

  kajsalisasblogg

  27 maj 2018

  Stark jobbat och du verkar att ha fixat det i 8 år. Kul och annorlunda tolkning.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 226
 • 770
 • 1 610 894
 • 5 044
 • 65 073
Sök här