Bloggen

Det blev i alla fall billigt…

Av
den
23 november 2021

Nu ska jag berätta hur det gick med mitt tandläkarbesök…

Tack för alla kommentarer som visar att jag inte är den enda sjusovaren….för så känns det ibland, här bland mina grannar är jag nog den som stiger upp sist av alla.
Jag lyckades faktiskt sova skapligt efter att ha legat och läst en lång stund. Jag vaknade bara en gång under natten och nästa gång var det när mobilen skrällde igång.
Klockan 7.29 konstaterade jag att det krävdes ett tandläkarbesök för att jag skulle få skåda morgonrodnaden på himlen…

Klockan 8.06 beundrar jag den ännu grannare morgonhimlen på tågstationen i Falun.
Mitt tåg mot Ludvika ska avgå 8.30 men när jag läser avgångsschemat får jag spuck, tåget från Gävle mot Örebro blinkar INSTÄLLT!
Jag är alldeles ensam i vänthallen ännu, och går in på tidtabellen på mobilen och där står inget om inställt tåg.
Ringer min livlina, dottern, som sitter i ett digitalt team-möte…
Hon lovar i alla fall att försöka titta på SJ:s hemsida eller eventuellt så ringer hon dit.
Hon fick könummer 23 i telefonkön och medan jag väntar på att hon ska ringa tillbaka börjar nu några flera passagerare dyka upp.
Vi pratar ihop oss och undrar om de inte sätter in ersättningsbuss om tåget inte går.
Medan vi står där kommer ett utrop där vi lyssnar till en morgonhurtig röst i högtalaren som talar om att tåget är inställt och alternativet är att vänta på nästa tåg en timme senare…
Suck…
Jag får helt enkelt ringa tandis o meddela att jag inte kan ta mig till Ludvika…
Värre är att två av mina väntande medpassagerare har inbokade cancerbehandlingar på Örebro lasarett!
Fy SJ, inga förklaringar, inga bussar som ersätter, ingenting…vilken dålig service!

Börjar kolla när jag kan ta mig tillbaka hem igen, och inser att jag har två timmars väntan framför mig, i en stad där allting så här dags ännu är stängt!
Jag lyckas hitta ett litet fik inne på Hemköp och tar en macka och kaffe som smakar gudomligt, det första jag stoppat i mig idag förutom medicindoserna!
En nitisk parkeringsvakt står och fotar och lappar bilar allt vad han hinner…

Det börjar tack o lov bli lite ljusare, och plötsligt får jag en idé, kollar biblans öppettider och si, dom öppnar redan klockan åtta!
Nu har jag en plan!

Jag passerar Stortorget där årets julgran håller på att installeras. Den är 21 meter hög minsann, men bredvid den mäktiga kyrkan ser den ju rätt liten ut ändå

Sedd från en annan vinkel ser den ståtligare ut..

Jag passar på att utnyttja toaletten på biblan, o titta, är det inte en bekant tant där i spegeln!

Det var länge sen jag var inne på biblan, jag hämtar ju alla beställda böcker på bokbussen hemma i Sundborn.

Nu när det åter är tillåtet att vistas på allmänna platser har man ställt tillbaka sittmöblerna, och jag konstaterar att visst är de fina, men jag är inte säker på att jag skulle kunna resa mig upp ur de mycket låga fåtöljerna!

Titta vilken Manga-samling!

Jag hade så mycket att titta på, bland annat en liten konstutställning,(mer om den i ett senare inlägg) att jag höll på att glömma bort tiden!
Plötsligt var det hög tid att gå tillbaka till bussterminalen!
Väl där stod jag ensam på hållplatsen och avgångstiden kom och gick, ingen buss. Kollade på mobilen, puh, den skulle vara några minuter sen…
Väntar och väntar, ingen buss.
Nu ringer jag åter och terroriserar min dotter och låter lätt desperat! Nästa buss går inte förrän om två timmar!
Precis då vi börjar dividera om vad jag kan göra kör bussen fram, tio minuter sen från avgångshållplatsen!
Ensam tronar jag sedan på bussen ungefär till halva sträckan, där blir jag utsjasad och får gå över vägen och där står nästa buss som jag får åka med, ensam, sista biten hem…

Det har inte blivit många knop gjorda denna dag, men jag har inte tagit någon tupplur heller. Bättre att komma i säng i tid.
Tack söta dotter för ditt tålamod med en hysterisk morsa!

Och du BP, jag fick i alla fall en välfylld skylt-portfölj under denna resa, så helt onödig var den ju inte!

Nu är det jag som istadigt tänker leta efter en tandläkare på närmare håll!

TAGS
30 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  23 november 2021

  Man blir ju galen på ett sådant nonchalant tilltag av SJ Tänker mest på cancerbehandlingarna . Du fick dej ju en annorlunda dag, även om den inte blev som du tänkt. Tror att du sover gott i natt! Kram!

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  23 november 2021

  Jisses vilken resa du gjort! Men du fick kanske uppleva lite mer roligheter än hos tandläkaren? Kram på’re <3

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Jadå, alla mynt har två sidor, det blev helt okej, men jag blev bara lite stressad….hihi
   Kramen

 3. Svara

  Karin Eklund

  23 november 2021

  Du är ändå för härlig Paula!
  Hittar på bra lösningar trots allt, förgyller din tid på bästa sätt.
  Ler åt tanten i spegeln, har hon inte den åländska flaggan på huvudet om man tar bort det vita? Gult, rött och blått.
  Kram!

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Som en fanfar till min favoritåländska, numera madeiriska!!

 4. Svara

  LillaSyster

  23 november 2021

  Meeeen….. varför blev det ingen ersättningsbuss? Jag hade nog vänt upp och ner på stället och krävt att de stod för taxi då, för dig och de som skulle på cancerbehandling. Å andra sidan är jag inte förvånad då jag genom min behandlingsrum dörr igår hörde varenda en av mina kunder prata med en äldre herre i som satt i rullstol, fullt vinterklädd för att åka med färdtjänsten kl 14.00 hans sjukgymnastik slutade13.45 Färdtjänsten dök upp först 16.18 och då hade det ringts minst ett samtal från sjukgymnasterna till färdtjänst – om hallå var är ni? Jag hoppas innerligt att den äldre herren har en dotter/ son som idag kontaktat färdtjänsten och att kompensation utgår på något sätt. Man behandlar inte någon på det sättet och framförallt inte någon som är i behov av hjälp, där han bodde tror jag inte ens att bussen passerar. Grrrr.
  Hoppas att du hittar en tandläkare på närmre håll. Antar att du “bara” behöver betala för uteblivit besök och den räkningen borde SJ stå för.

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   SJ SJ gamle vän,…det var längesen. ,,, Jag säger så här: en gång är ingen gång, jag satt inte i sjön, bara i en stad där inget ännu var öppet och jag missade en bokad tid, men det kan jag leva med. Värre för mina medresenärer som hade mycket viktigare besök inbokade, såna som inte kan vänta! Jag tror och hoppas att inte tandis debiterar mig för uteblivet besök, vi får se!

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  23 november 2021

  Min son bytte jobb och började som lokförare på SJ för några år sedan men även han är oändligt trött på schemaläggning, dåliga villkor och nu senast det kaos som ställer till det för alla. Han har bara i dagarna sagt upp sig och ska återigen bli lokförare hos ett dotterbolag till sin förra arbetsgivare. SJ har skött sig fruktansvärt illa och man borde kunna begära åtminstone god information. Jag förstår att du vill hitta tandläkare på närmare håll men den här dagen verkar ändå ha bjudit på en hel del trevligt också. Inte minst fick du se det som vi morgonpigga ofta får uppleva. En fantastisk morgonhimmel 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Ja det blev inte så tokigt när man ser facit. Men när jag var hungrig, törstig, trött och frusen var det inte lika kul. Men tycker mest synd om dem som verkligen behövde komma fram med tåget, om man kämpar med allvarlig sjukdom och genomgår behandling då ska bara allt flyta på! Tycker de borde fått taxiresa för att hinna i tid!Kram

 6. Svara

  Ditte

  23 november 2021

  Bedrövligt! För dig och inte minst för de som skulle till Örebro på cancerbehandling. Man kan ju tro att detta är ett skämt. Men icke! Billigt förvisso men om du nu skulle debitera SJ för förlorad arbetsinkomst kunde du kanske få ut ett par tusen.
  Bra med bibblan. Och sen trassel med busstiderna. Inte bättre där. Jo, den gick ju men med en märklig tidtabell som inte stämde.
  Hoppas nu innerligt att du kan hitta en tandläkare i Falun. Mne det verkar ju inte helt enkelt att ta sig dit och hem heller.
  Kram!

 7. Svara

  ElisabetR

  23 november 2021

  Ursäkta, men jag kunde inte låta bli att skratta. Inte åt din orur på alla sätt, å inte åt dom som skulle ha behandling, det var ju bedrövligt, för dej och dom.
  Nej, jag skrattar åt hur samhället har blivit, kan man annat. Kommunikationsmedel funkar inte, vi uppmanas att åka kollektivt, soppan till bilarna är jättedyr, hum, hum, kan man göra annat än skratta åt eländet. Det verkar som noll planering vad det än är, och spec på landsorten. Du kunde väll tagit tunnelbanan, det var ju nån politiker som sagt det när resor kom på tal. Då gällde det en småort i Norrland, Falun är ju ändå ganska stor ort, ha, ha.
  Alllvar nu, tur du blev försenad då får vi en massa fina intressanta bilder.
  Förlåt än en gång, inget illa ment med skrattet.
  Gillar söta fotot i spegeln……….

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Ja du har helt rätt! Förseningar när det är snöstorm eller annat väderkaos köper jag, likaså om rälsen är trasig eller andra fel, men här fick man ingen förklaring alls. Och, att skicka en buss istället hade väl varit schysst. Stackars patienter som genomgår en besvärlig behandling som kan vara livsviktig…så tänker jag. De borde kräva SJ på ersättning…
   Jag var mest trött, hungrig och törstig o mådde bra när jag väl hittat ett ställe att frottera mig på, det kära biblioteket!

 8. Svara

  bpz3

  23 november 2021

  Bra tjejen att du ser set positiva i det hela – SKYLTAR och Skyltsöndag:-)
  Hur ofta gnäller inte vi nollåttor när bussar/tåg/t-banan inte går i tid. Jämfört med alla som INTE bor i ett storstadsområde är det ju ingenting. Landsbygden (eller kalla det vad du vill) verkar ha glömts totalt. Det är hemskt, horribelt och oförlåtligt. SJ är visserligen ökänd att inte funka även kring Stockholm, men ändå.

  Lite inside information: SJ:s “tågnät” är så föråldrad att man inte ens kan underhålla det längre. Om några år så…

  Men som du säger – billigt blev det. Men fy f****************n så himla onödigt.

  Bara att leta rätt på en lokal tandläkare som tar emot nya patienter. Det borde inte vara ett större problem då de flesta tandläkare har tappat massvis med patienter under pandemin. Håller tummarna för dig!

  Ser fram emot utställningen på bibblan. Å imorgon får du återigen sovmorgon som tur är;-)

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Jag har ett par förslag dit jag kan ringa och fråga om tandistid, det kanske löser sig!

 9. Svara

  Gun Wiik Pils

  24 november 2021

  Saknar många gånger att bo så naturskönt som du gör,men saknar inte ditt liv med den usla service det är på landsbygden.Skall själv gå till min tandläkare idag en promenad på 20 min,samma tid tar det att gå till vårdcentral och lasarett. En kvart bort har jag butiker och frisersalonger i mängder, bibliotek och ett alert museum.Det som tyvärr nästan somnat in är torghandeln,det hände när torghandlarna fick betala om det var moms eller nån annan skatt minns jag inte.Man tog också bort parkeringsplatser runt torget.Det är tråkigt eftersom Skåne har så mycket att erbjuda av närodlade frukter och grönsaker,det finns många gårdsbutiker men jag har ställt av min bil eftersom här är så bra kommunikationer åt alla håll som jag vill ta mig.Det är bekvämt att bo i en småstad ( 40 000).

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Jag tror jag skulle behöva ta en turistresa till Skåne. Jag har bara sett Skåne på teve…rodnar, men så är det. Alla semestrar har jag åkt norrut, det är liksom något som drar uppåt… jag förstår ditt resonemang om bekvämlighet, jag har ju själv ändrat mina framtidsdrömmar om ett ensamt torp mitt i skogen, “ler” fast det har jag ju faktiskt fått uppleva. Och jag skulle inte fixa det idag. Jag har ju inte alls långt till Falun, bara en mil, men bussförbindelsen är bedrövlig. På helgen går bara typ två bussturer, och på vardagar går sista bussen hem från stan klockan sex! Så att gå ut och äta eller på teater eller gå på något evenemang är ju inte möjligt, och det är jag lite besviken på. Ändå är jag så glad att jag inte “hamnade” inne i stan, jag hälsar ju på mina tjejer och ser då att trivseln inte alls är densamma i bostadsområdet, man hälsar inte på alla, man går med huvudet nerböjt på väg någon annanstans. Men ni skåningar kanske är mycket mer tillgängliga?

 10. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  24 november 2021

  man blir lite irriterad när ting inte funkar som de ska. Tågtider och sånt är viktigt för många. Undrar hur de gick för de som skulle på cancerbehandling…..
  Hoppas att du hittar en bra tandläkare närmare dig. Det är så viktigt att ha en man faktiskt gillar.
  Jag har 4 mil till våran tandis. Men det går att ta sig dit om man inte får tid klockan 8 på morgon då… Bussen går en gång i timman.
  Ha en fin onsdag vidare nu. Kramelikram från nabolandet.

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   En gång i timmen låter som lyx för mig. Här går bussen de tider som skolan börjar och slutar. Då¨kan det gå två i timmen, övriga tider knappt alls. Och kvällstid helt bedrövligt, sista bussen hem går kvart över sex. Nu kan ju jag sova på dotterns soffa om jag skulle vilja göra något i stan på kvällen, men hittills har det inte varit aktuellt. Jag går mest här hemma på byn och skrotar o är nöjd med det! Kram tebax

 11. Svara

  Ama de casa

  24 november 2021

  Men fyyyy så dåligt av SJ!!! Fast järnvägsstationen bjöd verkligen på en vacker himmel. Ingen större tröst, men ändå.

  Nog låter det vettigt att leta upp en tandläkare på närmare håll!

  Snygg bild på tanten i spegeln där och visst känns hon bekant… 😀

  Ha en fin dag!

 12. Svara

  Kicki

  24 november 2021

  Men fy sjutton så dålig still av SJ.
  Nu får du nog lov att hitta en tandläkare på närmare håll.
  Men du hann ju lite annat och även att få se morgonrodnadens färger.
  Kram

 13. Svara

  Susjos

  24 november 2021

  Men va trist att tåget va inställt! Helt galet. Va trevligt att du fick se lite av fina Falun istället, känner igen mej och blir så nostalgisk !!! Stora torget och Kristine kyrka där jag är döpt.
  Å så biblioteket….som barn satt jag på våningen där uppe i fotöljer och lyssnade på LP:skivor (och tittade ner genom glas-staketet) som man fick låna därnere hos bibliotekstanten. Gillade så att vara där och lånade så mycket böcker, inte undra på att jag ville bli bibliotekarie! Haha, är nog glad att jag inte blev det!
  Ha det fint, och tack för titten!
  Kram

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Ja jag tror du behövde få ett rörligare jobb, men jag förstår att du tänkte tanken. Jag ville bli journalist, men fick höra av yrkesvägledaren att jag absolut inte passade för det, för jag såg allt i svart eller vitt och kunde inte vara neutral. Vilket skitsnack…men biblan har jag praktiserat på i två omgångar, och inser att det nog kanske var lite mer djuplodande än vad jag tänkt mig. Kul att du får lite nostalgivibbar, hoppas jag kan ge dig fler i helgen när det är julskyltning i stan.
   Kram

 14. Svara

  Minton

  24 november 2021

  Så dåligt av SJ att bara ställa in utan att fixa ersättningsbuss. Hoppas du hittar tandläkare på närmre håll.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Jaa, det var bedrövligt, jag har fått ett par förslag nu som jag ska kontakta. Tur det inte är något akut jag behöver hjälp med men om man väntar för länge med kontroll så kan det lätt bli problem, jag har inte varit hos tandis under hela pandemitiden.
   Kramen

 15. Svara

  Karin

  25 november 2021

  Helt oacceptabelt, som det heter nuförtiden (det får mig alltid att undra var gränsen går mellan oacceptabelt och helt oacceptabelt) med SJ:s strul och nonchalans. Jag hade bjudit folk till landet och tänkte själv ta tåget dit för att hinna fram i lagom tid. Men först var tunnelbanan trasig – ständigt dessa signalfel – så att jag missade morgontåget. OK, tänkte jag, förmiddagståget funkar också. Men det var inställt. Turligt nog kunde jag fjärrstyra mina gäster så att de hittade nyckeln till huset och så fick de klara sig på egen hand. Så det blev en ensam lördagskväll i stan för mig, medan de förlustade sig utan mig.

  En mer närbelägen tandläkare är nog en bra idé för din del, för SJ-strulandet ser ut att bli långvarigt.

  • Svara

   Paula

   25 november 2021

   Haha, du har helt rätt, tror det är politikerna som använder HELT oacceptabelt, eller hur? Nämen fy så tråkig kväll du fick då! Jag borde lära mig att fjärrstyra helt klart!

 16. Svara

  Anki

  25 november 2021

  Ja, du Paula … vad ska man säga som inte redan är sagt? Blir uppriktigt förbannad och besviken på hur SJ behandlar sina resenärer!
  Nu är du ju inte tappad bakom en vagn, utan fixade dagen ändå – och du fick se en fin soluppgång, besöka biblioteket och sparade lite pengar, men jag hoppas att du hittar en tandläkare på närmare håll …
  Kram

 17. Svara

  Uddmor

  25 november 2021

  Bedrövlig service eller ingen alls rättare sagt. 🙁

 18. Svara

  Kersti

  25 november 2021

  Men oj vilket äventyr. Vilken tur att i alla fall bibblan var öppen. Men fy för inställda tåg och dålig information. Bedrövligt verkligen. Fina bilder fick du i alla fall. Verkligen en helt makalöst vacker soluppgång.
  Nu har jag nästan flyttat in i min nya dator och lyckats hitta alla er bloggkompisar så det ska väl bli någon ordning här tillslut.
  Kram

 19. Svara

  Ninni

  6 december 2021

  Undrar vad SJ håller på med egentligen? Min äldsta dotter studerar ju på distans mot Kalix men behöver åka dit nån vecka då och då. I måndags 29/11 skulle hon dit. Hon åkte buss till Söderhamn och skulle sedan gå på tåget men det sket sig för det var inställt! Tydligen p.g.a. brist på personal… Då hon var beroende av ett till tåg och en till buss så ringde hon SJ (det var genom dem hon bokat resan) och frågade hur hon nu skulle ta sig till Kalix men då hon inte skulle kunna ta sig dit förrän nästa dag (då de skulle sitta på föreläsningar) så fick hon rådet av personen på SJ att ställa in resan och följa undervisningen via Zoom istället. Och så fick det bli. Pengarna för biljetten skulle de skicka tillbaka.
  Vad jag förstått har SJ bytt till scheman för sina anställda som är så bedrövliga så MÅNGA säger upp sig så det lär nog bli vanligare med inställda tåg (utan förklaring) framöver.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 296
 • 499
 • 1 640 987
 • 5 101
 • 65 744
Sök här