Bloggen

Det luktar höst

Av
den
5 september 2011

Det är 22 grader varmt idag trots att det är mulet, puhpuh, men ändå så känns hösten i luften. Imorgon ska även temperaturen sjunka med tio grader och då om inte förr börjar hösten “på riktigt”

Det ser skräpigt ut i naturen nu..
Rönnbärsmängden detta år är mindre än ifjol och det torde innebära att det inte blir en lika sträng vinter!
Vi hade perioder i vintras då pannan glödde dygnet runt för att hålla stugvärmen över femton grader och så kallt behöver det inte bli, det mår varken vi människor eller djuren bra av. Onödigt dyrt blir det med uppvärmningen också, så en lite mildare vinter kan vi gott få tycker jag.

Vi var och länsade vårt kantarellställe i helgen och visst fanns det mängder, men ack så torra och små! Det verkar inte ha regnat tillräckligt över Klenshyttan.
Men nu anser jag att vi har dom gulisar vi behöver, nu väntar vi in trattisarna. Det fanns en del plockbara på samma ställe som kantarellerna växte men på våra andra ställen gömmer de sig ännu djupt i mossan.
Älgflugor har vi inte stött på i Klenshytteskogen, men när vi kom fram och jag tittade ut genom bilfönstret såg jag flygfän i luften.
Jag blev alldeles kall inombords och fick nästan panik!
Hasse fick gå ut före mig och “reka” men han kunde ju inte se vad det var för insekter som flög omkring.
Jag tvekade en bra stund innan jag utsatte mig för risken att få en svärm älgflugor i nacken, men tack o lov var det bara snälla mygg.
Jag har fortfarande fyra bulor i huvudet efter deras bett tidigare veckor..

Igår var det lagom väder för att sitta ute och inmundiga säsongens surströmming!
Hasse var länge tveksam men bredde sen två hårda tunnbröd åt sig. Efter att ha ätit upp den första var han mer än nöjd 😆
Alla flugor inom en mils radie surrade kring vårt bord kan jag lova, helt bedövade av den underbara doften, det var nästan omöjligt att gapa utan att få extra flug-pålägg på mackan!
Varför är surströmmingsburkarna så stora?
Jag skulle föredra att den var som en anjovisburk för oss ensamma entusiaster! Nu får man ju slänga minst halva innehållet, för oavsett att jag gillar smaken så kan man bara äta några få filéer åt gången.

Nu ska Blinka och jag ta en by-promenad innan middagen, lev väl!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  5 september 2011

  Mmmm, vad söt hon är lilla grynet, med sitt hjärta på ryggen 🙂
  Här har det inte varit nån sommar värme sista tiden, grått, ruggigt och blåsigt, på gränsen till storm! Men det är väl inte annat att vänta…Åsså hoppas jag du har rätt vad beträffar vintern, jag vill ha en NORMAL vinter nu! Inga 37-38 minusgrader…
  Inte kommer jag ut i svampskogen heller å nu har älgjakten börjat här så det är väl med livet som insats man går ut! *L*
  Längtar efter surströmming, men ensam kan man ju inte äta en hel burk, inte ens den lilla….
  Kram på er!

 2. Svara

  BrittMarie

  5 september 2011

  Men oj, hon har ju verkligen ett hjärta på ryggen 🙂 Så gulligt! Jag föredrar nog kantareller framför surströmming. Jag har smakat några gånger på surströmming, och tycker väl att det är så där. Nu trivs väl Paula, när det är höst i luften 🙂
  Kram på dig

 3. Svara

  Gun

  6 september 2011

  Vilken svampskörd, är allt lite avundsjuk! Gillar att vara ute i svampskogen men som sagt längst nere i Skåne finns ingen skog bara ängar och hav, då vi var i Finland var det för tidigt för svamp, sen fick dom massor som övriga syrror och dotra smällde i sig, ja ja man får inte allt….

 4. Svara

  Malin

  6 september 2011

  Oj vad mycket svamp 😛

  22 grader? WOW Här har vi haft det riktigt höstruskigt ett tag, riktigt regnigt o blåsigt 🙁

  Kram ?

 5. Svara

  Malin igen

  6 september 2011

  ..ser lite dumt ut med ett frågetecken efter kram, tanken var att det skulle vara ett hjärta men det hände ngt när jag postade.

 6. Svara

  Eva-Lena

  6 september 2011

  Åh, vilken mysig hemsida du inrett! Tyvärr är det väl bara att inse att hösten är strakt på ingående. Hösten är min hatårstid, sommar, sommar, sommar….

  Maken har förärat hemmet med kantareller flera gånger i helgen. Vilken ljuvlig doft det blir i köket av förvällningskastrullerna!

  Ha det gott i hösten!

  Kram från Eva-Lena i Gävle!

 7. Svara

  Eva-Lena

  6 september 2011

  Jag är “omkastningsspecialist”: hösten är STARKT på ingående ska det va så klart…

 8. Svara

  Punatukka

  6 september 2011

  Ååååå,vad höstfint du gjort här,mmmm! Jättesnyggt!Några hästflugor har vi gudskelov inte men rönnbären är desto fler så var inte för säker om vintern,tssss!

  Det ser,till min förvåning,väldigt gott ut med surströmmingsmackan men nja,kanske inte nåt för mig iaf.Det var hundra år sen jag åt delikatessen så eg. minns jag inte vad jag tyckte…
  Varmt var det ja….här hade vi rena djungelhettan i förrgår,t.o.m så jag funderade på att ta ett dopp men besinnade mig i sista minuten,tsss!

  Lev väl kära pörte-bor,kram till er alla…Puss på Blinkanosen!

 9. Svara

  Menageriet

  6 september 2011

  Som Du vet är jag ingen svamdyrkare, men surströmming är super! Det var då väldigt vad han rynkar på näsan! 😆
  Jag har en burk på lager sen ifjol, så den bör vara lagom att äta när jag ska till G i Bullaren den 23:e. Det är en 300 gr burk med 10-12 filéer och det är lagom för oss två. Det är ju inte alla butiker som tar in dom mindre burkarna, men här gör dom ju det, för det är väl ingen strykande åtgång på dom här nere. :mrgreen:
  Hi Hi! Torktumlarlyx vet jag inte om det var precis. Det är en begagnad kondenstumlare och vattnet rann ner på golvet istället för i vattentanken och så gnisslade den, så jag höll på att bli tokig. Men handdukarna blev mjuka iaf! 😉
  Älgflugor vet jag knappt vad det är, men det finns ju inte så mycket älg här heller.
  Visst är det härligt med höst? Tills dom börjar sprida skit på åkrarna. 🙁
  Ha det så gott och pussa hjärtegrynet från oss! Hunden altså!
  Ps/ Det kanske är bättre att ha en mormor som kan laga mat än en som kan sticka? /Ds

 10. Svara

  TT

  6 september 2011

  Kalla kvällar men sköna dagar och lite regn… tycker det är toppenväder nu.
  Blir inget flärdfullt inköp eftersom mannen fick så lite pengar denna månad så loppisen räddade oss snarare.
  Ska åka till stugan och plocka svamp och lingon i helgen och bara koppla av. 😛

 11. Svara

  Anki

  7 september 2011

  Härliga bilder…men nu luktar de inte bara höst..nu är de höst o idag har vi fått lite regn med, eller de fyller på just nu 😆
  Surströmming…du gillar de har jag förstått. Jag har aldrig smakat, aldrig känt doften, bara sett brukar i affären o de är ju stängda o luktfri som sagt.

  De verkar vara mycke svamp i år o mycke frukt är de på träden. En bra matsommar helt klart!! Så hon en bloggare “blå svamp” de var fina, har jag aldrig sett i verkligeheten.

  Kramiz Kramiz

 12. Svara

  engelsson

  7 september 2011

  Sotvaxing minsann..hrrmmm jaså..det var en sån jag fotat..nåå tack för upplysningen..ska hålla ögona uppe efter fler..men jag hade nog aldrig vågat plocka den om du inget sagt..för den såg skum ut..ler.. Det var en redigt fin skörd du fått av gulingar.. Funderar på vad de heter på finska..e det inte keltavahvero.. De där älgflugorna e jag så innerligt lycklig att slippa..tror jag råkat på en..i Skåne.. Åtminstone påstod min gode vän att det var en sådan..huuua såna hemskingar..

 13. Svara

  Synnöve

  7 september 2011

  Så fint frun har fått det här på bloggen nu. Riktigt vackert med lite höstmotiv.

  Ja dessa förb..hjortelus/älgflugor… De sätter sig i håret och så känner man hur de kryper runt… Hade en envis rackare i pannan sist jag var ute…bara klämma dom när du får tag i dom :))

  Svamp ja, så mycket svamp n hittat. Här hade jag tur. Fick en påse kantareller av våra goda vänner i går. Snälla som tänker på oss, fast det kan ju vara för att jag bakar bröd åt dom då :))

  Surströmming borde absolut komma i mindre burkar. Många äter ju kanske ensamma och en stor burk är för stor.

  Nu ska jag baka en hallonkladdkaka tänkte jag. Så vi har lite snadder när gubben kommer från jobbet :))
  Kram från nabokäringa :mrgreen:

 14. Svara

  Mia

  7 september 2011

  Hoppas, hoppas jag också kommer ut i svampskogen nån dag! 🙂

 15. Svara

  Ninni

  16 september 2011

  Jösses vad med svamp!!! 😯

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 106
 • 497
 • 1 652 528
 • 5 119
 • 66 012
Sök här