Bloggen

Höstmodet i pörtet

Av
den
7 september 2011

Diskret, elegant, ja vad säger man om kepsmodet i år?

Inte så mycket flärd kanske, men mycket praktisk, hihi, det kan jag intyga,
Det kom nämligen en störtskur mitt i mitt kantarellplockande idag och jag märkte snabbt att kepsen skyddade ansiktet och glasögonen höll sig torra!
Älgflugor fanns inga idag, dom gillar kanske inte regn?

Jag smidde allvarliga planer på att skrämma iväg älgflugorna i min utstyrsel, haha, men konstaterade snabbt att jag fick klaustrofobi under myggnätet!

Det får därmed räcka med kepsen med de fiffiga sidoskydden som kanske kan förhindra några äckelflugor att ta sig in i håret.

Igår skulle jag bara gå min korta motionsslinga där jag inte gått sedan förra veckan, men som tur var hade jag hundbajspåsar med! Tyvärr visade det sig att många av KarlJohansvamparna var larvangripna.

Världens minsta KarlJohan? Den var i allafall ren från ohyra!
Jag hittade också några fina blodriskor, annars brukar de alltid vara maskätna…

Idag skulle jag gå stavgång längs landsvägen.
Jag tog ingen svampkorg med mig, men väl en jycke som skulle rastas, och därmed också medföljande bajspåsar! Inte för att jag plockar upp efter henne i skogen, men ibland har hon den fula ovanan att vänta tills vi kommer hem på gatan och bajsa på grannens gräsmatta…

Men har man skog på bägge sidor vägen så är det lätt att det glimmar till i ögonvrån, man vänder på huvudet och kikar, går lite närmare diket o si, står det inte något gult och vackert och ropar “Plocka mig, genast, stek mig och ät upp mig” 😉
Och då kommer hamstern fram, måste måste plocka, fram med bajspåse, gå längre in, mera svamp, flera bajspåsar…
Ja du kanske känner till hur det är när skogen är nedlusad med svamp!
Nu fick faktiskt grannen hela dagens kantarellskörd, maken har redan börjat knorra om att frysen är knökfull och igår kom han hem med en stoor påse fryst scampi och det är det godaste som finns och det måste absolut få plats :mrgreen:

Gladast blev jag av dessa, sotvaxskivlingarna, den största vägde som synes hela 150 gram!
Den är en av våra allra bästa matsvampar, trestjärnig, o hittas i mossiga barrskogar. Den är ganska svår att upptäcka men hittar man en så… Tyvärr är den ofta angripen av mask men de jag hittade idag var fina.
Och nu måste jag erkänna……gåstavarna ligger kvar i skogen! 😳
Haha, det var ju helt omöjligt att gå stavgång med en hund i koppel och två och en halv överfylld bajspåse med svamp!

Nu tror jag inte att någon stjäl dom direkt, jag får helt enkelt gå tillbaka imorgon och hämta hem dem!
Kanske tar jag också med mig en svampkorg, bara för säkerhets skull 😉

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Cina

  7 september 2011

  Ojojoj,vad svamp du plockar 😯
  Elias kom hem en dag när han varit ute och cyklat med hela cykelhjälmen full av kantareller.Överlycklig så frågar jag honom om vart han hittat dom.Vi bervlådorna svarar ungen ❓ Där har man gått varje dag utan att märka nånting(och även grannarna)men en 9-åring har tydligen bättre svampögon.
  Den kepsen ser faktiskt väldigt praktisk ut.Vad jobbigt ni verkar ha med alla insekter.Här är det mest mygg som fortfarande terroriserar oss.

 2. Svara

  Mia

  7 september 2011

  Nu MÅSTE jag ut i skogen!!!
  Kepsen verkar vara perfekt! Hoppas du har nytta av den nu då… 😛

 3. Svara

  annette

  7 september 2011

  Skulle vara så underbart att följa med Dej på en av Dina skogspromenader för Du verkar ha så trevligt, gömmer stavarna i skogen och plockar famnen full av svamp;)
  Du har väl ett helt batteri med bajspåsar med Dej verkar det som.
  Blodriska plockar jag om jag hittar, men tyvärr oftast maskätna, sotvaxskivling har jag aldrig plockat, en svamp jag ofta plockar om jag hittar är Rynkad Tofsskivling, supergod godare än kantareller tycker jag, plockar Du den?
  Fast i år finns det inte så mkt av den, finns mer dom år det är ont om kantareller, den där huvan skulle jag vilja äga, får spana efter en sådan, fast jag undrar om man inte både skrämmer iväg flygfän plus människor om någon sådan skulle komma;)

  Ha det ljuvligt i pörtet!

  Kramen!

  annette

 4. Svara

  Anki

  7 september 2011

  Who, vilka läckra kroppsprydnader du införskaffat!!!
  Kanonbilder

  Kramiz

 5. Svara

  Sigge Svamphund

  7 september 2011

  Ooops Paula!!!!!
  Du har plockat en snyltad KJ!
  Den till höger på bilden med den yttepyttiga är angripen av soppsnyltingen.
  Du ser det på att foten är mycket större än hatten. Hade fortsatt att växa hade den snart varit ett missfoster. De är inte giftiga men lär kunna ge upphov till magont.
  Tur du har med sotvaxingarna, de har inte visat sej här ännu

 6. Svara

  Menageriet

  7 september 2011

  😆 Ja, om Du inte skrämmer älgflugorna, så skrämmer Du väl nån annan stackare med flugskyddet!
  Kepsen verkar ju bra! Här var det bara att dra på sig regnkläder och rasta hundarna i morse. Regn och blåst!
  Lite uppehåll på kvällskröken, så jag hann träna hundarna lite. Men mer regn, blåst och åska väntas. 🙁
  Du, dom där vita svamparna? Vad är det för sort? Inga giftiga, hoppas jag!
  Ha en fin kväll!

 7. Svara

  Malin

  7 september 2011

  Du verkar känna igen väldigt många olika svampar! Där ligger man i lä. Jag tror inte riktigt på din förklaring om att du lämnade stavarna i skogen, du blev säkert bara så ivrig vid åsynen av alla svampar att du glömde bort dem 😉

  Kepsen kanske inte är den snitsigaste jag nånsin sett men säkert helt perfekt mot äckelflugor.

  Kram

 8. Svara

  ejmis

  8 september 2011

  Åh om jag kunde få gå med dig i svampskogen!!! Du är ju jätteduktig på svamp!!!
  😀

 9. Svara

  Gun

  9 september 2011

  Det kanske är något för cat walken att visa upp, verkar praktiskt för jag förstår ditt hat mot älgflugor, alltid då vi var med barngruppen i skogen var det något barn som blev utsatt. Det bästa med att bo här är att det inte finns vare sig älgflugor eller myggor…

 10. Svara

  Boman

  9 september 2011

  Vilken bra keps! jag har en sån där hatt med myggnät runt om, ner till halsen. Lite mindre tätt än ditt nät, men jag känner av lätt instängdhet i den också. hellre det än älglus i alla fall.

 11. Svara

  britten

  9 september 2011

  vilka underbar djurbilder här nere..vi tittar och njuter…och alla era svampar mums..i kväll har vi mumsat på kantareller..men dyrt köpta

 12. Svara

  pillan

  10 september 2011

  😉 😉 super snyggt , kan nog även skrämma en och annan älg med den utstyrseln

 13. Svara

  Bia

  10 september 2011

  Vilken smart keps! Älgflugor gillar inte ens jag.. 🙂 Jag får lite dåligt samvete när jag ser alla skatter som finns i skogarna och jag bara låter dem stå kvar. Ja efter att jag fotat dem alltså 😉 Ha en skön helg! Kram!

 14. Svara

  Kicki

  10 september 2011

  Den kepan var väl smart. Jag tror tame faktiskt att jag träffat på älgflugor nu 😡
  Du, man ska aldrig gå ut utan svampkorgen, betydligt viktigare än stavarna 😉 .
  Jag har så lite plats i frysen så jag plockar nästan ingen svamp för eget bruk, men när jag hittar sotvaxskivling som inte är maskäten så måste den ju med hem. Likaså brandgul trumpet, så jag har till Jägarsoppan.
  Torken jag köpte är helt värdelös, den bränner svampen, jag har fått kassera de två försök jag gjort. Nu nyttjar jag min hembyggda olla, den är perfekt.
  Har 30 lit trumpeter att torka bl.a.
  Kramen

 15. Svara

  Annette Häggblom

  15 september 2011

  😮 nu har jag äntligen kommit mig för att registrera mig som följare vi bloglovin ,har besök din blogg några gånger via kommentarer på en annan gemensam blogg och kom underfund med att vi hade gemensamma intressen ,kul med svampar har tyvärr inte tid att plocka nu ,och så bara regnar det hela tiden kramis ,Nette

 16. Svara

  Ninni

  16 september 2011

  Snyggt mode! 😆
  Sotvaxskovling har jag inte ens hört talas om – än mindre sett nån. Jag hoppas det blir hyfsat väder i helgen (inget blåsväder eller regn) så kanske jag kan komma iväg en gång till för att leta svamp.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 301
 • 354
 • 1 626 686
 • 5 070
 • 65 364
Sök här