Bloggen

Ditten och datten

Av
den
21 november 2019

Precis så här skulle jag också vilja krypa ihop och kura skymning hela dygnet nu. För ljust är det aldrig.
Jo förresten, igår såg jag plötsligt upp från min bok för något glimtade till i synfältet! Det var en solglimt, på riktigt!
Jag fullkomligt flög upp ur min läsfåtölj och hastade mig ut i hallen, på med jackan och skor, ropade på Blinka, öppnade ytterdörren….och det var lika helmulet som vanligt…

Men nu har jag pratat med grannar och blivit övertygad om att jag inte drömde utan de hade upplevt samma sak, en kort sekund av solstrålar på himlen.

Nå, man ska inte klaga när man kan göra som jag, ta vara på de få ljusa ögonblick som erbjuds i november. Stackars alla ni som jobbar hela dagarna och sen kommer helgen som regnar bort…

Vid min favoritutsiktsplats såg jag tunna slöjor av isformateringar, men de kämpar nu mot övermakten, vi har minst 5 varma grader om dagarna och inga minusgrader på nätterna heller.

Vattenrörelse är det gott om, efter allt evigt regnande

Varför dansar bäcken så muntert i slutet av november?

Blinka har gott om “vattenhål” och slipper sannerligen törsta, och i nästan varje pöl måste tungan doppas och smaka!

Samma stig för tio dagar sedan…jag vet vilket jag föredrar!

Håglös kan man säga att jag känner mig, igår kväll tittade jag på en ny serie på HBO, Beforeigners heter den och är producerad i Norge. Titeln är länkad till en recension i Aftonbladet.
Den är helt bisarr men välspelad och annorlunda, man liksom piggnar till och är tvungen att tänka lite medan man tittar. För hur ser världen ut när människor som levt för flera hundra år sedan börjar fiskas upp ur havet,,,,levande!

Jag vill passa på att be om lite hjälp idag, jag står inför faktum att jag måste skaffa en ny stekpanna innan jag kan steka mina julköttbullar!
Den jag har där fastnar all mat i nu, pytten blir bränd och sätter sig, ja den funkar helt enkelt inte längre.
För att vara lite noggrann så tittade jag efter tester av stekpannor på nätet, och visst finns det, men ärligt talat blev jag inte mycket klokare av dem. Nu ska man ju undvika teflon som är miljöfarligt, keramikyta, där fastnar allt enligt vad jag har hört. Gjutjärnspannan, klassisk, kräver en del fett och väger mycket, men är den ändå bäst? Vad har du för stekpanna som du är nöjd med? Får inte kosta tusenlappar!

Så, nu är jag nöjd för idag när jag gett er läsare en liten uppgift också. Man kan ju inte helt slöa till bara för att det är november! Tänk om man kunde slå till med en ny stekpanna på Black Friday, jag har aldrig hittills i mitt liv handlat något på den dagen!

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Kajsa von Friesen

  21 november 2019

  Koka med lite bikarbonat, skura och koka den sedan med mjölk. Blir som ny.

 2. Svara

  Mias Mix

  21 november 2019

  Spännande med Kajsas svar. Hoppas det funkar. Jag har två nya Jamie Oliver-stekpannor som är helt suveräna. Men jag gillar egentligen inte att ha teflon… Har kvar min gamla gjutjärnspanna som jag använder när jag gör pannkaka eller steker oxfilé. Men den är stor och tung… och måste oljas in efter varje användning.
  Visst var det underbart med sol igår! Vi hade faktiskt solk nästan hela dagen, så härligt. Idag regnade det igen… Nu borde alla grundvattendepåer vara välfyllda. Saknar min kisse när jag ser din första bild. Så tomt här hemma.
  Ha det så gott! Kram

 3. Svara

  BP

  21 november 2019

  Förstår din överraskning och glädje när du såg en solglimt igår. Jag såg till och med två – en i förrgår (dokumenterad på bloggen) och en mycket kortare igår. Men nu är vi “back to basic” igen.
  Måste än en gång beundra dina fina bilder. Du är en fantastisk naturfotograf. Tror jag sagt det förut, men det tål ju att upprepas:-)
  Kajsas husmorstips är ju suverän. Det hade jag aldrig kommit på… Men om du ändå vill köpa en ny stekpanna så kan jag rekommendera den här:
  https://expobutiken.se/le;zie;lezie;traktorpanna;stekpanna;kokk%C3%A4rl;matlagning;paolo;roberto

  Vi har två stycken (en för fisk och den andra för kött). Har haft dom i sju eller åtta år nu. De är och förblir som nya.

  PS1. Black Friday infaller väl först nästa fredag eller?! Du skrev att du ska till ögonläkaren imorgon, vilket ju betyder “storstad”. Så du ska dit två fredagar i rad eller… Men det finns kanske stekpannor i Säfsen okså;-) DS1.

 4. Svara

  Mia

  21 november 2019

  Grått, blött, isigt, disigt, ja rent skitväder! Så jag håller med men nån solglimt hittade jag inte här :/ Jag har en enda stekpanna och den är i gjutjärn, efter varje användning borstar jag ur den i hett vatten, diskar ytterst sällan med diskmedel! Vid behov (sällan) kan jag olja in den….och den har i princip följt mig hela mitt vuxna liv 🙂 nackdelen är ju tyngden men det är ju bra att träna styrka i min ålder 😉 Hur du än gör, så lycka till, kram på’re

 5. Svara

  Minton

  21 november 2019

  Fick också se solen i några minuter igår. Idag lika grått som tidigare och efter varje promenad har jag en söt och blöt liten vovve.
  Har en stekpanna med teflon eftersom jag inte kan lyfta en i gjutjärn.
  Kramar

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  21 november 2019

  Det var en refull sol du har hos dig. Men den fick i alla upp dig ur stolen en stund och lite energi hann du känna. Men vilken besvikelse när den försvann så snabbt igen. Här var den framme hela dagen (ja, det har du ju redan läst hos mig) och det är inte ofta jag får se på väderkartorna att det finaste vädret ska vara här. Men så var det och det ska jag suga på några dagar 😀
  Jag har inga bra stekpannetips. Jag har provat olika sorter och är inte helnöjd med någon. Lycka till med att hitta någon du gillar.
  Kram

 7. Svara

  Karin

  21 november 2019

  Vilka underbara vattenbilder! Även i “huvudet”!

  Den av mina stekpannor som funkar bäst i alla väder är en gammal gjutjärnspanna som min mamma vårdade ömt. Jag vill minnas att hon rengjorde den genom att låta den bli extremt het innan hon diskade den (aldrig med diskmedel). Jag försöker göra nåt åt samma håll. Ytan är som siden och funkar bättre än teflon.

 8. Svara

  Karin Eklund

  21 november 2019

  Diska gjutjärnspannan med hett vatten/ diskborste.

  Torka ur med hushållspapper.

  Strö ett lager havssalt i gjutjärnspannan.

  Ställ gjutjärnspannan på spisen.Sätt på medelvärme. Låt verka ca ½ timme

  Ta en bit hushållspapper och skrubba med saltet i gjutjärnspannan
  (var försiktig så att du inte bränner dig.

  Häll bort saltet och låt pannan svalna.

  Gnid in pannan med matolja och värm på låg värme i 10-20 minuter

  Klart!

  Efter varje användning , rengör med hett vatten och ingenting annat.
  Gnid in med matolja och låt den stå till nästa gång.

  Fantastiskt fina bilder igen Paula!

 9. Svara

  Ditte

  21 november 2019

  Tack för den vackra promenaden i dina trakter. Vackert även om solen inte var så närvarande. Och dina bilder ser jag så gärna. Jättefina!
  Vad gäller stekpannor har du fått tips. Och med Karins tips behöver du nog inte köpa en ny. Jag har en i gjutjärn som är riktigt bra , gammal dessutom. Och sedan har jag en av de som BP föreslår, plus en med teflon.
  Önskar dig lycka till med att både behandla den du har och ev. ett nyköp. Men undvik lurendrägerierna på Black Friday.
  Kram

 10. Svara

  Susjos

  22 november 2019

  Åh, din fina kisse..saknar min Maja såå! Tur det finns lite katter att titta på här på Gran Canaria. Å sol det får vi så det räcker och blir över, men jag får inte nog! Det är ljuvligt att slippa novembermörkret i Sverige!
  Stekpannor är inte lätt…jag använder en traktörpanna somnar fick via Linas matkasse, och den funkar finfint, men tror det är teflon…
  Har en järngryta också, perfekt till köttfärssås och grytor, men tung är den!
  Fina bilder trots november !
  Hälsningar från solen!

 11. Svara

  Bia Lidén

  22 november 2019

  Jag har (jäkligt) ont om pengar att lägga på stekpannor.
  Men köpte den här för ett halvår sedan, använt den varje dag och den är fortfarande min favorit! Kräver minimalt med fett, inget fastnar, lätt att diska.
  Liten yta, men hushållet är ju litet så…
  https://www.rusta.com/se/stekpanna-p801111500101.aspx

 12. Svara

  Anki

  22 november 2019

  Vackra bilder på det forsande vattnet … och jag vet vilken bild jag föredrar – och nix, vi är inte eniga där 🙂
  Jag har en stekpanna och en gryta som används flitigt och bägge är gjutjärn … och jag vill absolut inte byta ut dem. Jag fick dem av min farmor när jag flyttade hemifrån 19 år gammal 1970 … alltså för snart 50 år sedan. Diskar dem direkt efter användning med hett vatten … och sen får de torka på varm platta – oljar in med lite matolja någon gång per år bara …
  Kram

 13. Svara

  Ama de casa

  22 november 2019

  Här är det typ det omvända. Hela veckan har dom flaggat för regn idag, och jag har sååå sett fram emot att få stanna hemma i soffan hela dagen. Det har dock inte börjat än… Kommer att bli grymt besviken om det inte kommer så jag “måste” gå ut…

  Jag köpte en svindyr stekpanna i… nåt material som inte var teflon. Allt fastnade. Allt! Försökte reklamera i affären men dom vägrade. Till slut var jag så less på den och orkade inte stå på mig. Det slutade med att jag kastade ut stekpannan genom köksfönstret (fast jag öppnade fönstret först) och återgick till mina teflonpannor, och på den vägen är det. Inhandlar dom på IKEA, inte dyrt, men kanske inte bästa kvalitén. Man får vad man betalar för 🙂

  Superfina bilder – som alltid 🙂

 14. Svara

  Hanneles bokparadis

  22 november 2019

  beror på spisen, moderna spisar gräver ju nåt annat… en järnpanna är bra, men ska rengöras direkt när den är VARM, utan diskmedel med grov svamp… då blir det liten tunn hinna av fett kvar, rostar inte då.

 15. Svara

  "LillaSyster"

  22 november 2019

  Underbara Torsten! Gjutjärn är bäst, men jag har även stekpanna fr Mannerström som jag tycker bra om. Du borde få in gjutjärnspannor på loppis, de håller ju i princip hur länge som helst. Läser dina svar från fredagen – jag hoppas verkligen att din dröm blir sann. Ha en bra helg!

 16. Svara

  Anne-Mari

  23 november 2019

  Fin og variert tolkning.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 262
 • 341
 • 1 688 470
 • 4 811
 • 62 115
Sök här