GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 47 Tråd

Av
den
19 november 2019

Tema: tråd

Jag är en kvinna som ytterst sällan i mitt liv har tagit nål och tråd i min hand!
Ja okej, jag har fållat upp byxor, (med knalt resultat), fållat gardiner och sytt i knappar (med mycket bättre resultat) men därvid har det stannat
I skolan fick jag inget betyg i ämnet för jag lyckades enligt min lärare aldrig presentera något resultat av mina vedermödor på lektionerna…

Jag ärvde en gammal plåtask av min mamma (som för övrigt var duktig på nål och tråd) när hon gick bort 1981 och den ser tämligen orörd ut ännu idag!
(Okej då, det var bättre ordning bland trådrullarna, men det har inte tillkommit varken nya trådrullar eller nya nålar sedan dess (snart 40 år sedan)

Därför är det väl en himla tur att helgens auktion gav mig tillfälle att fota!

De alster som presenterades där var sydda med nål och tråd av medlemmarna i vår pensionärsförening.

I sammanhanget skall nämnas att även min far med stora nävar ägnade sig åt broderiets ädla konst! (detta faktum leder fram till frågan: Vem brås då jag på?)

Jag gillar speciellt dessa broderade tavlor med trevliga budskap

Nu hamnar jag på villovägar, detta är inte ett eget-taget foto, men jag tycker om stämningen i tavlan där kvinnorna sitter tillsammans med nål och tråd i händerna och jobbar mot ett gemensamt mål! (dåtidens syförening?)

Lika bra att lägga ner nu…

Fler tolkningar på temat hittar du när du klickar på hjärtat!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Carina Larsson

  19 november 2019

  Vilka fina broderier.
  Jag har försökt brodera, det gick inte så bra förutom såna där stramaljtavlor där man använder halva korsstygn på en målad stramalj.
  Syslöjden i skolan tog död på min lust att sy. Men 1989 gick jag en liten sykurs och kom sedan igång med att sy enkla kläder till mina barn med hjälp av en granne.
  Virka är min grej och nu håller jag på att lära mig sticka… det är ju ändå en tråd inblandad där med.
  Kramen.

 2. Svara

  Mia

  19 november 2019

  Åhhhh den tavlan!!! Den är jättefin <3 Jamen du, man kan ju inte göra allt heller, du är ju duktig på annat, sömnad är väl bara inte din grej….Inte kissens heller verkar det som 😀 Kram på're

 3. Svara

  Tomtan

  19 november 2019

  Fint tolkat

 4. Svara

  Minton

  19 november 2019

  Vi har olika färdigheter och det är bra. Jag har alltid broderat, virkat och sytt och tycker det är avkoppling. Du är säker duktig på något annat.
  Kram

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  19 november 2019

  Nål och tråd är inte mina favoritredskap heller men jag har faktiskt lyckats brodera en liknande tavla som på det första ovala tomtemotivet.Jag gjorde t o m två stycken likadana bara för att det var kul att lyckas 😀 Tråd och nål kan alltid komma till användning även om det bara är knappar som sys i eller fållning av byxor och gardiner. Din ärvda plåtlåda kan säkert komma väl till pass och är dessutom ett fint minne av din mamma 😀
  Kram

 6. Svara

  BP

  19 november 2019

  Hahaha! Alltså du och jag (samt våra mammor) har då ändå nåt gemensamt! Precis som du är jag hopplös på allt vad nål och tråd heter. Å japp, jag ärvde också min mammas sykorg när hon gick bort 1998. Den har heller inte fyllts på.
  Både min mamma, min man och framförallt svärfar har varit duktiga på att sy, även läder.

  Fick heller inget betyg i skolan, då vi skulle brodera ett servettfodral. Min mamma förbarmade sig över mig och gjorde ett otroligt fint fodral. Tyvärr genomskådade läraren “kuppen”. Jag fick en utskällning och inget betyg.

  Broderier är inte min grej alls. Gillar dom inte ens på bordet eller på väggen. Dammsamlare skulle jag säga.

  Men ditt bidrag var suveränt bra:-)

 7. Svara

  "LillaSyster"

  19 november 2019

  Så mycket fina broderier. Jag har gott om dem, som jag knåpat ihop. Numera orkar inte ögonen vara med, men jag blir sugen då jag ser dina fina bilder. Snyggt tolkat!

 8. Svara

  Ditte

  19 november 2019

  Härligt inlägg Paula! Hög igenkänningsfaktor här. Jag fick inte vara med på syslöjden sedan i början på klass 4. Fick jobba i biblioteket i stället. Mina handlag var inte till fylles och absolut inte jag. Men med min mamma och mormor som stöd gick det vägen ändå. Båda var duktiga på att sy, sticka och virka. Händiga. Men icke jag. Och totalt ointresserad. Har klarat mig bra i livet ändå, Men har också av någon anledning, kvar mammas syskrin. Nostalgi. Kommer ett inlägg om detta i veckan. Och du! Den röda tråden har jag aldrig hittat. Tror aldrig jag gör det.
  Kram

 9. Svara

  Karin Eklund

  19 november 2019

  Som vanligt får du till det på bästa sätt och bilderna är ju härliga. Jag tycker om din bild av ditt syskrin, din mammas trådar som nu förstås är dina trådar.
  Kvinnorna runt lapptäcket, vilket jag tror att det är ger mig bra en känsla. Tänk så roligt det skulle vara att sy lapptäcken tillsammans på det sättet.
  Bonaderna med text hör till mina favoriter och ibland funderar jag på om jag borde börja brodera sådana. Men det blir nog i nästa liv, vet ju inte hur jag ska hinna med allt i det här livet ens.
  Tack Paula!

 10. Svara

  kajsalisasblogg

  20 november 2019

  Nej sy är inte min grej heller, men en fin trådsamling du ärvt. Undrar vad man skall hittapå som pensionär, sådär pysslig är jag inte alls 🙂

 11. Svara

  Klara Ovidia

  20 november 2019

  Vi är många i inte sy gruppen trots att vi har tråd&nål rikt påbrå bakom oss 🙂 Så får vi ju då större glädje att se och gilla andras sömnad!
  Kvinnobilden du lånat är underbar, syförening och förmodligen levde manga kvinnor så för att det skulle vara så. Tänk så mycket sytråd trädd i nål och kvinnokunskap som gömmer sig där.
  Du håller tråden och stilen i ditt mönster att leverera bra inlägg 🙂

 12. Svara

  Anki

  20 november 2019

  Här är vi väldigt lika Paula … jag är totalt värdelös när det gäller att hantera sånt som nål och tråd … men faktiskt har jag med stor möda och stort besvär broderat ett par tavlor med korsstygn – under farmors stränga blick. Alla flickor ska kunna brodera tyckte hon 🙂 Alla kvinnor i min släkt har varit jätteduktiga både med nål och tråd, med virknål och med stickor … så något borde jag väl kunna, men som sagt det hoppade över några generationer där.
  Kram

 13. Svara

  Gunnel

  20 november 2019

  Här dök det upp mycket nostalgiska saker. Du fick mig att minnas gamla tiders “handarbetsfröknar”. De gjorde livet surt för många. Jag har också en gammal broderad bonad som jag är mycket förtjust i.

 14. Svara

  Ama de casa

  20 november 2019

  Jag syr en del, typ lappar och lagar eftersom jag inte gillar att shoppa kläder. När vi flyttade ned till Spanien var jag väldigt noga med att symaskinen skulle få följa med. Det fick den och den har använts flitigt. NOT! Den står i garaget och har fått sy EN söm när jag fållade ett överkast. I och för sig en ganska lång söm, men ändå. En söm på 13 år… Men syr det gör jag. För hand.

  Fin tolkning, men det var allt lite jultjuvstart här 😀

 15. Svara

  Violen

  20 november 2019

  Fina broderier! Där har alla trådar funnit sin plats och vuxit ihop till färgglada motiv! Kul att se din samling av trådrullar, den har stora likheter med min.
  Ha det gott!

 16. Svara

  bjorgnin

  20 november 2019

  Heisann, den er bare å ta tråden opp igjen. Arva saker er alltid kjekt å ha… det er verdens beste leksak for barn!

 17. Svara

  Helen

  22 november 2019

  Det är spännande funderingar var man får sina intressen och färdigheter ifrån. Din farmor eller morfar kanske inte var så händig med nål och tråd eller vad vet jag :-). Själv lärde jag mig brodera av en morbror till min pappa och sen har det rullat på men numera pysslar jag hellre med annat. De är duktiga i pensionärsligan och jag håller med dig, de med ordspråk är allt allra trevligast.

 18. Svara

  Maries Photos

  23 november 2019

  De fyllde en fin funktion det där med syföreningar och att sitta där i gemenskapen och prata och kanske dricka kaffe också var säkert många som trivdes med.
  Jättefina presentationer du lyckats få fram på veckans ord TRÅD.
  TREVLIG HELG !

 19. Svara

  byblixtra

  23 november 2019

  Väggbonaden är fin.
  Jag överlåter gärna sömnadsarbeten åt andra. 🙂

 20. Svara

  Anne-Mari

  23 november 2019

  Her var mange fine broderi og trådar.
  Fint innlegg.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 221
 • 415
 • 1 718 411
 • 4 910
 • 63 174
Sök här