Bloggen

Domherrar nya hyresgäster

Av
den
16 oktober 2011

Det började med en domherre på besök i min lönn för några veckor sedan. Sedan blev de två, och i morse såg jag tre stycken sitta o kravla sig fast i blåsten.
Jag har satt ut fågelbordet och bjudit på solroskärnor och talgbollar och jag har fullt av gäster där men för domherrarna duger det inte!
Jag har läst någonstans att de vill ha något annat, frågan är bara vad? Kanske kan du hjälpa mig?
Havrekärvar vet jag att dom gillar men det är ju inte säsong för dem ännu, så vad kan jag bjuda dem på istället?
Jag blir så glad varje morgon då jag sätter mig här vid datorn och får så fint främmande utanför mitt fönster.
Fast igår fick jag skrämselhicka för en av “herrarna” blev lite närgången och flög rakt in i fönstret!
Tack och lov verkade den inte ha skadat sig utan flög tillbaka och satte sig i trädet.

Idag är det söndag igen, varför går helgerna så fort?

Vilken stass ska man välja idag då?
Jag kunde inte låta bli att norpa dessa tanter från yle.fi som visade upp street-fashion från Helsingfors!
Min stil är mest lik första tanten, gillar speciellt hennes dojor!

Vi tänker oss annars att trotsa både jägare och älgflugor idag och ta oss en liten skogstur.
Jag vill testa nya medlet mot älgflugor, kamfersprit!
Enligt finska undersökningar är kamfer det effektivaste medlet och nu har jag på svampguiden läst att även de svenska älgflugorna skyr detta!
Vi var på apoteket innan vår fjällsemester, kamfer var inte någon lagervara utan den fick beställas hem men nu har jag en flaska dyrbara droppar!
Jag glömmer aldrig doften av kamfer för när jag var liten och hade mina ständiga öroninflammationer så var botemedlet mot värken att placera kamferbitar inlindade i bomullstuss i örat! Det bedövade bort smärtan och fungerade faktiskt skapligt.

Ikväll ser jag fram emot nya serien PanAm på trean.
Den handlar om 60-talets drömyrke flygvärdinna.
Jag var barn på 60-talet och hade precis den drömmen, att bli flygvärdinna, det mest glamourösa yrket jag kunde tänka mig! Varför blev jag inte det då? Jo, jag var för kort!
För att kunna bli flygvärdinna skulle man vara minst 168cm lång, antagligen för att nå upp till bagageutrymmet ovanför bänkarna. Jag slutade växa vid 157cm…
Ni förstår vilket trauma det var, hihi

Nu ska jag sluta pladdra och inta en sen brunch innan skogen!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  TT

  16 oktober 2011

  Jag vill nog vara damen i mitten! Eller första men inte den sista, not me at all! 😉
  Kamfer var ju intressant… undrar om det hjälper mot broms och värstingar också…

  Min mamma gav ost till domherrarna, det gillade dom.
  Ha en bra dag i skogen, jag ska försöka få ordning i vardagsrummet jag men längtar ut i solen.

 2. Svara

  Astrid

  16 oktober 2011

  Var det kamfer man fick . Somjag undrat vad det var som mamma droppade i örat när jag var liten , det hjälpte ju minns jag
  Kamfer kanske hjälper mot mygg och fästing också
  Älgflugor har jag aldrig sett
  Men nog brukar väl solrosfrön duga åt domherrar
  Testa vildfågelfrö annars, där är det ju hejvilt blandat

 3. Svara

  BrittMarie

  16 oktober 2011

  Ha, ha,ha! Det är ju kul att man blir efterlyst när man varit alltför tystlåten. Faktum är att jag för några dagar sedan skrev ett inlägg som bara försvann. Konstigt för flera har sett det. Kanske nya mobilen smög in något litet virus eller så? Nu har jag just kommit in från en liten stadspromenad. Kanske jag provar att lägga in några bilder från den promenaden, men jag ska bara steka färdigt mina pannbiffar..

 4. Svara

  Mia

  16 oktober 2011

  Oj, för ett kort ögonblick trodde jag faktiskt att det var du på bild nr1!!! *L*
  Jag önskar jag vore bild nr3… Visst är det härligt med människor som vågar sticka ut…love it!!! 🙂
  Men du, vilket fint besök du har utanför fönstret…fast det brukar ju förebåda snö och det är mindre trevligt, kan jag tycka *L*
  Läste på FB att ni slapp älgflugorna! Berodde det på att det inte fanns några eller att kamfer hjälpte???
  Kram på dig, goa…

 5. Svara

  Menageriet

  16 oktober 2011

  Kamfer? Ja, då är det ingen risk att malen går på Dig heller! 😆
  Fåglarna har så mycket mat i skogen ännu, men Domherren är säker framme och kollar läget. Solrosfrön duker gott och jag har då aldrig gett dom något annat. Talgen går dom inte på vad jag har sett. Dom kommer snart, ska Du se.
  Kommer ihåg en kompis som berättade att hennes mamma brukar hälla sprit i örat när hon hade örvärk. Det värkte hål på trumhinnan och sen fick hon nedsatt hörsel! Vilka idéer, men så var det ju förr.
  Kram och ha det så gott!
  Ps/ Läste att det finns Kamferbrännvin också. Det kanske är effektivare invärtes? :mrgreen: /Ds

 6. Svara

  annette

  16 oktober 2011

  Oh, Domherrar älskar jag, men jag har inte sett några här på flera år, har inte en aning om vad dom äter, Du kanske kan googla på det?
  Jag skulle nog oxå vilja våga vara den första eller kanske den andra damen, vilken chock det skulle vara för omgivningen, så jag avstår det vore ju synd att orsaka en hjärtinfarkt på någon;)
  Flygärdinna tror jag att jag oxå ville bli en period, det jag sedan blev visste jag inte då att det fanns, och med facit i hand så skulle jag (även om jag älskar mitt yrke i sig) inte bli det idag.
  Skulle idag aldrig välja ett yrke där landstinget vore min arbetsgivare!! Basta!!

  Ha det gott i veckan!

  Kramen!

  annette

 7. Svara

  Malin

  16 oktober 2011

  Jag älskar domherrar, de är så vackra men ack så skygga. Minns att de satt ett par en buske utanför oss dagen före julafton för ett par år sedan, samma dag fick jag ett glatt besked.

  I stugan är det desto vanligare gäster, vet inte vilken sorts fröblandning mina föräldrar använder.

  Kram

 8. Svara

  Gunvor

  16 oktober 2011

  Jag vill också ha domherrar på vintern. Här är dom mest på somrarna i stora trybusken på baksidan av huset. Dom har t.o.m badat i fågelbadet. Jag hör dom nästan varje dag när jag hämtar posten. Och i går satt dom i busken igen, men på vintern är det sällan dom syns och det är ju med snö dom föknippas. Jag har inte börjat mata än.
  En vacker bild på din herre!
  Hoppas allt är bra i Dalom. Här har det varit si o så. Mest si. Mina lungor har varit besvärliga ganska länge nu, men just nu festar jag på både pencillin och cortison, så nu känns det bra. Snart hoppas jag vara ute på dansgolvet igen. Var längesen nu. Hej hopp i skogen! Kram!

 9. Svara

  Kicki

  17 oktober 2011

  Det fanns då ingen av tanterna som var jag, för det saknades en i jeans och T-skirt 😉
  Fint med domherrar, men det är en förvarning om vintern och den vill jag inte ha än. 🙁
  Kramen

 10. Svara

  Kersti

  17 oktober 2011

  Hoppas att du fick en skön dag i skogen. Här har det varit ruggigt och kallt hela dagen. Frost i morse inget för en frusen en som jag. Men jag tog ändå cykeln in till staden, känner mig lite duktig för det faktiskt.
  Dottern är på väg till Malaysia. Hon skriver på Facebook och har också en reseblogg och faktiskt dimper det ner ett och annat sms också när det är något vi behöver hjälpa henne att ta reda på som växelkursen tex :). Skönt att vi får lite livstecken. Men visst är det som du skriver att det kan vara minst lita oroligt att ha henne rännande ute på stan här i Stockholm.

 11. Svara

  Ragnvi

  18 oktober 2011

  Morning mitt i härligheten! Dom herrarna gäckar mig för det mesta! Jagar dom varje vinter…har sett några jag också nu men bilderna blev i det närmsta svartvita i gråmulet väder som det var då….suck!
  Fulufjället o fallet…sååå vackert!
  Men du…får väl lov att gratulera att du blivit bonusmormor!!!!!! Grattis!
  kramen!
  Ragnvi

 12. Svara

  Anki

  18 oktober 2011

  Domherrar vet jag inget om, vanliga herrar vet jag lite om!!
  Vilka häftiga kläder, dom får mig att tänka på 70-talets hippi, man visste precis vilka de var genom att titta på deras kläder. Så snobbarna – de fina flickorna o pojkarna, nobbade en sån en gång, tror han fick men för livet faktiskt, nobbad av en helt vanlig brud… 😆 Fick förklara mig i timmar “vill inte”.

  Älgflugor diskuterades när vi var på kalas här om kvällen, de finns ju här med, fast jag har aldrig träffat någon o jägarna som var på kalaset hade sällan fått dem på sig själva men älgarna kunde vara angripna redigt emallanåt sa de. Vanlig flugor har vi däremot väldigt gott om fortfarande, så snart solen kommer fram så vaknar dem till liv o surrar omkring i fönsterna.

  Nej jag har ingen erfarenhet av katter, jag har en son som inte klarar av att vara i samma hus som dom så jag unviker sånna o de har jag fått göra i 30 år, sedan han föddes. Har aldrig saknat dom heller, vi har lite katter som springer här i stallet o ladan o jagar möss, de e ju bra. Men de är inte våra katter o vi vet inte vad de hör hemma. Men just nu då, har jag fyra sånna här varelser jag ansvarar för en tid.. 😎
  Kramiz o ha en skööööööööööööön dag

 13. Svara

  Ninni

  20 oktober 2011

  Jasså du har fått domherrar redan. Jag såg ett par för några veckor sen men de försvann lika fort.
  Vi bjuder aldrig på annat än solroskärnor, talgbollar och nötter. De två förstnämnda serveras nu i vår fågelstuga. Vi hade massor med domherrar här i vintras och de åt solroskärnor så det stod härliga till så de var inte kinkiga alls. Jag hoppas dina domherrar låter sig nöja med det som bjuds när snön kommer.
  Bra att veta vad vi ska inhandla då älgflugorna kommer till våra trakter. Kamfer… ja varför inte. Det har ju en stark doft.
  Jag har inte sett PanAm än. Jag förstod nog tidigt att jag inte skulle kunna bli flygvärdinna. Jag hade en liten dröm om att bli polis men även det yrket krävde några decimeter till min längd. Jag slutade ju växa vid 153,5 cm. Den där halva cm var viktig! Nu har jag börjaat växa neråt – som korumporna.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 464
 • 770
 • 1 611 132
 • 5 045
 • 65 075
Sök här