Bloggen Livets glädjeämnen!

Vippstjärten har anlänt!

Av
den
26 april 2023

Det är väl klart att min favoritfågel måste få ett eget blogginlägg, jag har ju verkligen dissat den genom att visa upp så många andra kända och mindre kända fåglar denna vår.

Orsaken är att jag fick vänta rätt länge på favoriten, kanske hade den problem att hitta mig nu när jag flyttat, igen…
Men den 23 april när vi gick alldeles utanför vårt hus på en hundpromenad så satt den blygt där vid foten av den gamla björken. Och när den såg oss så trippade den vidare från björk till björk längs gatan och väntade tills jag kommit ikapp.

Motacilla alba fritt översatt Den vita som vippar med stjärten
På finska heter den västäräkki och nu följer en vers om hur man förr i tiden spådde sommarvädret när man såg vårens första flyttfåglar komma
“Kuu kiurusta kesään
puolikuuta peipposesta
västäräkistä vähäsen
pääskysestä ei päivääkään”


Jag hade gärna lyssnat när en svensk försökt läsa upp ramsan…hihi
Enligt gammal folktro i Sverige skulle man helst se en sädesärla springa bortåt, då fick man medgång!
Check: den sprang framför oss och flyttade sig allt eftersom vi gick, och det är ju bort från oss, så då stämmer det!
Om man råkar hålla något långt i handen när man ser den första ärlan för året så får man ett långt liv
Check: Jag höll Daniels långa rullkoppel i handen!
När man går förbi ärlan ska man prata med den, då blir året gott!
Check: Jag pratar alltid med vippstjärten eftersom jag ser den som en budbärare från andra sidan…

Då har både du och jag nu tagit del av gammalt skrock om sädesärlan, som förresten också är Lettlands nationalfågel!
Vilken fågel är din favorit? Och vad tycker du om gammalt skrock? Tramsigt eller lite kul?

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  26 april 2023

  Jag har många fågel favoriter. Vippstjärt är en och steglitser när dom hälsar på vid fågel bordet och berfinken.
  Kul med skrock men har glömt mycket som pappa rättade sej efter.
  Kramar från oss

 2. Svara

  Anna-Lena

  26 april 2023

  Det var mycket nytt om sädesärlan. Visste inte ens att det var en “skrockfågel”.
  Tycker mycket om sädesslag. Väntar på och längtar efter drn varje vår. Här var både herr och fru ärla på besök under de varma dagarna förra veckan. Tror dock inte att de valt vårt tak sim häckningsställe detta år. Eller så har de inte bestämt sig för var de ska häcka ännu. Alltid kul att se dem utmana katterna! Katterna har inte ens chans… Får alltid stå där med lång nos.
  Finska… nä… hur kan någon läsa på det språket… ?? Kram

 3. Svara

  Anna-Lena

  26 april 2023

  Där kom det mycket som jag inte kände till om sädesärlan. Riktigt roligt.
  Jag tycker om många fåglar, storspoven med dess läte är nog en favorit. Även koltrasten med sitt drillande och andra småfåglar som sjunger så vackert på våren. Svalor… underbara med sitt drillande.
  Åh, nu längtar jag ut. Men här fortsätter visst vintern ett tag till.

 4. Svara

  Ditte

  26 april 2023

  Kul med ett inlägg med fokus på sädesärlan- Har sett några av dem här i trakterna.
  Fint att få veta mer om den. Vad gäller skrock så är det kul att höra/läsa men skrockfull är jag inte.
  Svårt att välja fågel men sädesärlan tycker jag också om och steglitsen är en favorit.
  Kram och tack för rundan-

 5. Svara

  Anna i Portugal

  26 april 2023

  Jag är inte alls intresserad av skrock 🙂 Men jag tycker om sädesärlan, vi ser den här också ibland, på vintern. Troligen då den är på väg norrut tänker jag. Jag älskar poupan, alltså härfågeln. Vi har en fullvuxen och en bebis springandes omkring på tomten just nu. Men tycker också väldigt mycket om storkarna som varje dag låter som flygplan över vår tomt. Fåglar är häftigt! Fina bilder!

 6. Svara

  Äventyret Framtiden

  26 april 2023

  Finaste sädesärlan, vårens tecken om något för min del. Här har vi forsärlan i Ribeiran som rinner på andra sidan gränden.
  Skrock, haha…det skrattar jag bara åt.

  Kram från gränden

 7. Svara

  BP

  26 april 2023

  Hahaha! Hur f*n kan man översätta wagtail till sädesärla. Totalt korkat om du frågar mig. Så tack för att du översatte till vippstjärta. Bra där:-)
  Sedan kunde jag inte låta bli att slänga din “ramsa” genom Google Translate. Här kommer resultatet:
  “En månad från lärka till sommar
  halvmåne från fink
  bara lite
  inte ens en dag från svalan”.

  Så – ja, vad ska jag säga. Även här föredrar jag dina förklaring av texten.

  Älskar wagtails. Har alltid tyckt att de är såååååå himla ettriga och snabba. Så du gjorde ett riktigt bra jobb att fota “kompisen”:-)

 8. Svara

  Anki

  27 april 2023

  Den 7 april såg jag den första här… och visst är den en vårens budbärare! Jag försökte inte ens läsa den finska texten, men gillar din översättning 🙂
  Jag är inte särskilt skrockfull, men varför utmana ödet med att gå under stegar eller lägga nycklar på bordet? Haha … knäppt va?!
  Favoritfågel … hm jag tycker nog om alla fåglar tror jag, men så här på våren så har jag tre favoriter – koltrasten (som för övrigt är den svenska nationalfågeln), sädesärlan och lärkan.
  Kram

 9. Svara

  Mia

  27 april 2023

  Älskade tackerallan .3 (Hälsingemål) Jag har inte sett den än men den är här, så nu ska jag hålla koll när jag möter den, tack 🙂 Kram på’re

 10. Svara

  Kina

  27 april 2023

  Är dålig på fåglarnas namn, men sädesärlan är en som jag minns namnet på. För mig är lärkan den som påminner om att våren är på gång, så det är nog favoriten.
  Gammalt skrock är kul! Precis som gamla ordspråk/sayings. Allt gammalt med andra ord! Don efter person!
  Kram!

 11. Svara

  Karin

  27 april 2023

  Skickligt fångad vippstjärt! När jag var barn sa man (=de vuxna) att om man vill fånga en sädesärla måste man komma så nära den att man kan lägga lite salt på dess stjärt. Jag tänkte lite förbryllad att om man kommer så nära – vilket ju är jättesvårt – kan man ju bara fånga den… Vilket var hela poängen, förstod jag senare. Ett slags vuxenskämt på barnens bekostnad.

 12. Svara

  LillaSyster

  27 april 2023

  Jag pratade också med första ärlan jag såg =) Ärlan är ett riktigt bra vårtecken ?
  Skrock…..jo, lite skrockfull är jag =)

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 april 2023

  Sädesärlan är en kul fågel som verkligen vippar på stjärten när det hoppar omkring. Även om man inte tror på myter och magi när det gäller olika fåglar så är det lite trivsamt att tänka på allt spännande som det berättas om. Du vet ju att min favorit är storspoven och att jag ser den som ett sändebud från min man, trots att jag inte alls tror på sådant 😀 Men det är ändå en trygghet att göra så och varför inte? Om det är tramsigt enligt andra så bryr jag mig inte och visst är det trevligt att prata lite med fåglarna 😀
  Kram

 14. Svara

  Kicki

  28 april 2023

  Jag har inte sett nån ärla än.
  Allting verkar senare i är
  Kram

 15. Svara

  byblixtra

  30 april 2023

  Sädesärlan har också kommit hit och förutom de så har trastar, storspovar, svanar, tranor, tofsvipor, trutar, gräsänder och knipor kommit. Det är säkert fler fågelarter som kommit men de är de jag har sett hittills.
  Jag har svårt att välja bara en favoritfågel eftersom jag gillar de flesta fåglar men sädesärlan hör till favoriterna, mycket eftersom den ofta är i närheten av en när man är ute i trädgården. De gillar också att hålla till vid odlingslådorna med sina ungar.
  Just nu hör jag storspoven spela. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 156
 • 505
 • 1 628 910
 • 5 076
 • 65 457
Sök här