Selfie med ord

Selfie-med-ord # Blommor

Av
den
1 april 2024

# Blommor

Den snittblomman köper jag:
Jag har i år köpt en bukett tulpaner, fler tror jag inte att det blir. Andra snittblommor köper jag inte, jag plockar vilda blommor på mina promenader under blomningssäsongen

Den vilda blomman plockar jag:
Jag plockar de flesta vilda blommor till buketter, under vår och sommar har jag nästan alltid en bukett hemma. Jag plockar det som bjuds, i en salig blandning, det funkar bra för mig!

Den blomman satsar jag på i balkonglådan:
Den ständigt återkommande är tagetesen, gul och orangemelerad. Vissa år har jag också haft petunior men hos mig trivs tagetesen bäst och lyser upp så fint

Den blomman minns jag speciellt för att:
Minns bäst de kärleksrosor jag fått

Det ogräset gillar jag:
Jag gillar maskrosor och jag tycker lupiner är vackra vid vägkanterna, men jag har ryckt upp lupiner och lagt i plastsäckar för att bekämpa dem eftersom de är invasiva och tar över så ängsblommorna kvävs. Ett par år senare har jag haft både rallarrosor och blåklockor och prästkragar vid vägkanten istället!

Den blomman känner jag extra för:
Oj det var svårt, jag säger gullvivan, i stark konkurrens med liljekonvaljen.

Klimakteriehäxan håller i Selfie-pinnen, besök henne gärna och var med du också!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  1 april 2024

  vi har lite vilda blommor på vår lilla bergsträdgård, räcker till midsommarbukett. Lupiner är fina, bra att plocka bort fröna. Gullvivan är på gång, fridlyst, fick äkta plavtor av vår 80-åriga granne. Tagetes kunde jag ha på altanen, sniglarna når inte dit…

 2. Svara

  Anna-Lena

  1 april 2024

  Gillar oxå tagetes. Lätt att odla. Många blommor. Finns i många arter.
  Vi har inga mängder av lupiner i vår närhet. Tycker att de är så fina.
  Liksom rallarrosor/mjölkört. De bildar ju stora fält också. Måste väl också kväva annan växtlighet.
  God kväll! Kram

 3. Svara

  Anna-Lena

  1 april 2024

  Hurra för dig som har förstått att lupinerna ska bort! Jag gillar lupiner, tycker att de är jättevackra, och tar gärna in en bukett. Men sedan ska de läggas i brännbart så att fröna inte kan komma i kontakt med jorden igen och på så sätt växa vidare.
  Har man lupiner på tomten eller i sin närhet så ska de klippas ner innan de sätter frö. Eller gräva upp dem, Och sedan ska de forslas i plastsäck till förbränning.
  Även om de är vackra så vill jag hellre ha en blandning av olika vackra ängsblommor.

 4. Svara

  Mia

  1 april 2024

  Tulpaner är nog den blomma som kommer in i vårt hus, syster tycker om att köpa blommor och det är ju trevligt 🙂 Pelargoner älskar jag, så det blir både ute och inne sommartid. Gullviva, en underbar liten primula som man faktiskt fick plocka när jag var liten, nu får man inte det längre……Vilda blommor är den vackraste buketten, gärna med nåt gräs, nu fick du min längtan efter sommaren att eskalera, kanske också för att vi i helgen fått närmare 40 cm snö!
  Kram på´re

 5. Svara

  Äventyret Framtiden

  1 april 2024

  Gullvivan är Ålands Landskapsblomma så den betyder förstås särskilt mycket för min del. Lupiner hade vi gott om. Det gick bra att hålla dem på plats när man tog klippte bort fröstänglarna innan de var mogna. Lätt som en plätt…jag tycker att de är väldigt vackra men de måste hållas efter.
  En blommig kram från en blommande ö!

 6. Svara

  LillaSyster

  1 april 2024

  Gullvivan är min vilda favorit =) När jag kommer liten hade vi mängder av både gul och röd i gräsmatta. Så den har en speciell plats i mitt hjärta och den doftar så gott. Hat försökt att få den att växa hemmet, men det vill sig inte som jag vill…… Men jag blir glad av din fina bild. Ha det bäst fina Paula!

 7. Svara

  Minton

  1 april 2024

  Köper aldrig blombuketter. Gullvivan är så fin och har försökt plantera i trädgården men den vill inte. Det blir nog knölbegoni på altanen. Ett fält med maskrosor är som solen.
  Kramar från oss

 8. Svara

  BP

  1 april 2024

  Är mycket förvånad över att maskrosen verkar få upprättelse om man säger så. Nästan alla som deltar i dagens selfie berömmer blomman. Bra, det är ju påsk och det är uppenbarligen inte bara Jesus som återuppstått;-)
  Föredrar absolut vilda blommor före snittblommor. De är mer naturliga tycker jag. Min man brukade ofta plocka med sig en bukett med vilda blommor efter en promenad. Min spanska granne har nu tagit över, men förra sommaren satt det alltid larver på stänglarna. En och annan hade “hoppat” ned på golvet, så ja, du förstår;-)
  Lupiner får gärna vara invasiva, bara det tar en omväg via min balkong;-)

 9. Svara

  znogge

  1 april 2024

  Vilda blommor är vackra! Här blir det lite tulpaner under våren men annars är jag dålig på att köpa snittblommor. Trots att lupiner är invasiva så tycker jag att de ät väldigt vackra så jag är kluven…

 10. Svara

  Anki

  2 april 2024

  Kul att läsa dina svar, som inte alls gjorde mig förvånad 🙂 Bra jobbat med lupinerna! Visst är de vackra, men som sagt … de måste hållas efter!
  Såg bland kommentarerna att gullvivor är fridlysta och att man inte får plocka dem … men plocka en liten bukett får man i nästan hela landet utom i Skåne, Hallands och Örebro län där den är fridlyst och helt fredad. I hela landet är det är förbjudet att gräva eller dra upp levande exemplar med rötterna – och att plocka dem för försäljning,
  Här har våren tagit paus och just nu snöar det med stora flingor! Suck!
  Kram

 11. Svara

  Gun

  2 april 2024

  Har alltid älskat blommor! Gullvivan har ju en så behaglig doft, tänker alltid på min mamma då jag ser en gullviva, för jag och mina syrror plockade alltid en bukett på ”gullvivskullan” till morsdag som i Finland är andra söndagen i maj.
  Fick nästan blommor varje vecka av min man blev alltid lika glad men ibland blev han tokig som när han gav mig en palm, ingen krukväxt utan en som skulle stå i jorden, den lever fortfarande och är flera meter hög.
  Det finns hur många blommor som helst som tilltalar mej, blåsippan med sin intensiva färg bland fjolårslöv, den vackra liljekonvaljen med sin doft. Blåklockan med sin papperstunna klocka, att hitta en nattviol med sin intensiva doft är fantastiskt men den får stå kvar. Styvmorsvioler på en bergknalle, prästkragar som lyser upp en sommarkväll, äppelblomman är ljuvlig ja vilken tid vi har framför oss…

 12. Svara

  Klimakteriehäxan

  2 april 2024

  EN tulpanbukett – jag törs knappt tänka på hur många jag burit hem …
  Kärleksrosor – jag har inte fått jättemånga, men den gången jag fick ett dussin långskaftade mörkröda levererade hem i tjusig kartong blev jag förstås jätteglad. Bevarade dem torkade väldigt länge men blev förstås så småningom tvungen att slänga dem … (det var inte av min man som jag fick dem, det var före hans tid …)

 13. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  2 april 2024

  Du har i alla fall köpt en fin bukett. Jag köper aldrig levande blommor numera och jag får väl erkänna att jag inte saknar dem. Men de gånger jag har fått fina blombuketter har jag faktiskt blivit väldigt glad 😀 Vi har samma favoriter bland de vilda. Liljekonvaljer har jag så många fina minnen med och gullvivor har jag alltid gillat. Allra vackrast är de fantastiska blomsterängar som snart finns runt omkring mig 😀
  Kram

 14. Svara

  Nilla Tankebubblor

  2 april 2024

  Kärleksrosor, vad fint! Jag minns såklart även de rosor som jag hade i min brudbukett. Det var bland annat tvåfärgade röd-gula. Min man köper sådana till mig på vår bröllopsdagen. Det är inte alltid de finns att hitta.

 15. Svara

  Susjos

  2 april 2024

  Så fint att du fixade bort lupinerna så att ängsblommorna kunde ta över!
  Gullvivor glömde jag, en sån fin blomma. Kärleksrosor…inte dumt att få!
  Maskrosor är inte min favorit av ogräs….
  Har ni också fått snöovädret till Falun nu?
  Suck, ett riktigt April-väder har vi nu med blåst och snö…
  Ha det gott!
  Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 384
 • 574
 • 1 610 294
 • 5 043
 • 65 061
Sök här