Bloggen

En förföriskt vacker höstdag

Av
den
6 september 2012

Ån glittrar så vackert i det bländande solskenet idag,
men medan jag sitter och njuter av utsikten läser jag senaste nytt på Facebook och meddelar maken att om vi bott i Fredriksberg (dit vi flyttar om ett par veckor) så skulle han ha fått skrapa bilrutorna imorse!

Det slapp vi göra, jag tror vi hade 4 grader som kallast inatt, men Fredriksberg är ett välkänt köldhål, inte konstigt man längtar tillbaka, hihi 😉

Tyvärr är skönheten i naturen bedräglig, igår då jag stod vid köksbänken för att rensa de få Karl-Johansvampar jag hittat kände jag något fjäderlätt på huden,
Släppte kniven jag hade i handen och kikade in genom halslinningen på min t-shirt…
Mycket riktig knatar det omkring en liiten men äcklig fästing på mitt vänstra bröst!

Tur i oturen att den inte hade hunnit sätta sig fast!

Och så har vi det värsta odjuret av alla, älgflugan!
För prick ett år sedan skrev jag i bloggen att jag hade fyra (!) stora bölder i nacken efter deras bett! Kan berätta att de varade sig i månader innan de läkte!

Tack o lov har jag ännu inte upptäckt en enda älgfluga i år, självklart går jag inte på de ställen där jag stötte på dem ifjol men det begränsar alltså min tillvaro högst väsentligt.
Så nu går jag och hukar i snåren och försöker göra mig osynlig, haha
Bara det inte blir för varmt att ha en liten jacka på sig utomhus, för den skyddar i allafall något, liksom kepsen jag bär på huvudet.
Värme och svett drar dem till sig, och jag är ju som en stor flåsande flodhäst så tacka sjutton för att dom hittar mig utan gps!

Äckelvarning, ej för känsliga tittare!

Som synes hittar dom även jyckarna!

Nu ska jag gå och hänga ut tvätten, det är perfekt torkväder!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Menageriet

  6 september 2012

  Vacker bild! Här hade vi +11 inatt. Men det känns mycket kallare. Skönt med lite höst, tycker jag. Jag gillar alla årstider om det är lagom varmt/kallt.

  Bra att Du visar hur älgflugan ser ut, för jag har, mig veterligen, aldrig sett någon. Har aldrig haft det på någon hund heller, vad jag vet. Finns ju här också naturligtvis, för både G och Dotra har fått dom på sig. Fästingarna är värst på våren här. Då får jag plocka många på menageriet, sen lugnar det ner sig.
  Och nu har vi ju fått Malariamyggan hit också! Usch!

  Apropå förra inlägget, så är min favoritmöbel sängen. 😆

  Ha det gott! 🙂

 2. Svara

  Mia

  6 september 2012

  Hihi, jag har faktiskt skrapat bilrutan en gång redan…t.om jag tyckte det var lite för tidigt! Det är den stora nackdelen med vintern, sopa bort snön från bilen o skrapa rutan… Finns det ingen som vill ha det som jobb????
  Kram på er!!

 3. Svara

  AprilSus

  6 september 2012

  STACKARS HUND! 😯 Tur man inte har päls! Men försäkerhets skull håller jag mig borta från skogen och hoppas jag slipper träffa på dessa äckliga kryp i år. Efter ditt lilla video klipp kliar det ändå över stora delar av min kropp. Jodå! Jag såg din varning, men jag kunde ändå inte låta bli… 😉

  Jag har också varit ute lite och njutit av en ovanligt vacker dag. 🙂
  Ha en fortsatt fin eftermiddag & kväll.
  Massor av solglada kramisar!?

 4. Svara

  Kicki

  6 september 2012

  Jag har faktiskt bara hittat på en enda älgfluga, men dessdå fler fästingar, plockar på hundarna och/eller mig själv i princip dagligen, men har bara haft två som satt sig fast på mig. Trots noggrann daglig koll av hundarna så har jag ett par gånger hittat ärtstora på Jolly, fy fasen, säger jag bara 👿
  Kramen

 5. Svara

  Ninni

  6 september 2012

  Vi har varit ute i skogen några dagar nu på sistone men några älgflugor har jag inte sett till och bara ett par myggor och inga fästingar har jag upptäckt heller. Du får flytta till Hälsingland istället! 🙂
  Blir ju bra för dig att flytta till ett kallhål.. du som gillar kylan. 🙂
  Här blåser det som själve den nu och det känns i kroppen. Fy vad jag tycker illa om blåsväder. Men det var skönt igår i skogen då det blåste för då märkte jag inte av så mycket att jag svettades mängder för det torkade i blåsvädret. 🙂
  Kramen.

 6. Svara

  Synnøve

  6 september 2012

  Godeftermiddag i pörtet!

  Vacker bild måste jag säga. För nu ÄR hösten här på riktigt!

  Älgfluga eller hjortelus som den heter på norska är ett gissel. Fästingar har vi tack och lov INTE så mycket här..
  Dessvärre så sprider sig hjortelusa för varje år som går….

  Tog precis in min tvätt… det började regna…
  Kaffe kanske?
  Ha det bäst.
  Kram nabokäringa :mrgreen:

 7. Svara

  Synnøve

  6 september 2012

  Godeftermiddag i pörtet!

  Vacker bild måste jag säga. För nu ÄR hösten här på riktigt!

  Älgfluga eller hjortelus som den heter på norska är ett gissel. Fästingar har vi tack och lov INTE så mycket här..
  Dessvärre så sprider sig hjortelusa för varje år som går….

  Tog precis in min tvätt… det började regna…
  Kaffe kanske?
  Ha det bäst.
  Kram nabokäringa :mrgreen:

 8. Svara

  Nette Cecilia

  6 september 2012

  Vacker höstbild men dom andra djuren är jag helst utan .Kallt var det ute nu jag var och vattnade blommorna men mina händer är som isklimpar nu ,kram Nette

 9. Svara

  Rigmor

  6 september 2012

  Hejsan!! Så trevligt med ny bekantskap…och nyfiken som jag är…du har brevlådan i Dalarna!! Lite längre ned finns jag, i Närke…gnällbältet. Fast inte vet jag, inte är vi väl mer gnälliga än andra, skulle vara om vädret nu i sommar i så fall…
  Den första bilden var sååå underbar med glittrande vatten…men resten, varför i himmelens namn finns dessa djur??
  Ha det så gott!!
  Kram

 10. Svara

  Snigel

  7 september 2012

  Hösten är härlig! Jag gillar när det är sådär hög och klar luft, jag gillar dimmiga morgnar, färgerna är helt underbara, o s v. Än har jag inte fått skrapa bilrutorna för första gången, men den dagen kommer nog snart…

  Inga fästingar hos mig i år, men en jobbarkompis hade plockat bort en fästing från sin hund. *ryyyys* Jag fasar för att behöva plocka från katterna, men än så länge har vi klarat oss, kissorna och jag. 😉

 11. Svara

  Gun

  7 september 2012

  Håller med dig om din äckelkänsla för vissa kryp. När jag jobbade som förskollärare var vi ofta ute i skogen och alltid råkade någon ut för älgflugorna, dom liksom suger sig fast och går inte att vifta bort som vanliga flugor. Fästingar och rådjur som är bärare hade vi gott om i Blekinge. En gång råkade jag trampa i ett bo och plockade bort så många från topp till tå på mig att jag slutade räkna, är ganska lugn person men då ringde jag i panik till vårdcentralen och bad om antibiotika för sån tur att inte någon av dom otaliga fästingarna inte bar på borrelia kunde jag väl inte ha? Inte fick jag några piller, kom om du får symtom var svaret, jag fick inga symtom, men jag ryser fortfarande…

 12. Svara

  Mia

  7 september 2012

  Nämen usch, nu fick jag se den otäcka flugan igen! 😉
  Vi har ju glögg till julbordet, men annars är jag inte så förtjust i att dricka det, fast jag tycker det är lite spännande med Blossa’s olika årgångar *L*
  Kram i solen!

 13. Svara

  annette

  7 september 2012

  Tänker på hur underbart det är att gå ut i naturen och njuta, ibland plocka lite bär och svamp, men så kommer tankarna ibland på alla dessa “smådjävlar” som förstör så mycket av njutningen, har ju själv haft borrelia två ggr så fästingar är jag väldigt rädd för numer.
  Störtar in i duschen och skrubbar ordentligt direkt när jag kommer hem, men ändå kan jag hitta en och annan, fast i år har jag konstigt nog klarat mej!
  Vi får väl vara glada så länge det inte kommer en massa annat otyg som gör att vi inte kan äta skogens gåvor!
  Ha en toppenhelg!

  Kramen!

 14. Svara

  Marketta

  7 september 2012

  Där ser du, ännu en orsak att inte flytta ut dit i ödemarken 😉 . Enda fördelen med att det blir kallare är väl att fästingarna försvinner. Men det är väl det enda. Men vi får ju vara glada över att vi än så länge i vårt län har några smittobärande fästingar.

  Kramizzar
  Marketta

 15. Svara

  Cina

  7 september 2012

  Dessa äckliga fästingar 👿
  Måste bara förklara varför bloggen var låst ett par dagar.Jag fick för mig att ändra designen på bloggen,men det blev total katastrof så jag kunde inte med att visa den.Eftersom klockan va mycket så orkade jag inte börja med att försöka rätta till det heller.
  Har förrästen ansökt om att få lägga till dig på min facebook.Jag fick ju ett pms-ryck i under semestern där jag besöt mig för att bara ha familj och släktingar som vänner.Det sämsta beslut jag tagit det här året för det visade sig ju att de var skittråkiga.Hände ju ingenting där inne.Så nu har jag istället sanerat tillbaka de vänner som tillför mig något och sållat bort dönickarna.

 16. Svara

  Ragnvi

  8 september 2012

  Morning i Pörtet! Var nyss ut på Bron…endast 3 plus här idag…sköööönt! Inte en mygg såg jag heller, fniss! Myggeländet förstör så mycket för mig!

  Jag har fått in nått skit i min dator…i mejlen…men jag kör på o låtsas som ingenting! Det går så länge det går…

  Nu har jag läst ikapp massor hos dig…och njutit! Inte av fästingar o älgflugor men av allt annat!
  Hoppas nu min kommentar fastnar!
  Kramen!
  Ragnvi

 17. Svara

  Bia

  10 september 2012

  Å, vilken fin höstbild! Flugbilden var fin också, men jag är glad att vi inte har de där krypen hos oss (tror jag!) lyckades missa dem när jag var på norrlandsbesök också! Lycka till med flytten nu! Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 196
 • 363
 • 1 626 590
 • 5 069
 • 65 363
Sök här