Bloggen Livets glädjeämnen!

En liten budbärare?

Av
den
8 augusti 2016

Jag vaknade halv sex imorse av en vild jakt i min lilla sovalkov!
Torsten var jägaren, en liten mus var villebrådet…trodde jag…

Alldeles för trött för att gå upp låg jag och tänkte att jag får se till att få på mig tofflor innan jag kliver ner på golvet ifall det ligger ett lik någonstans nedanför mina fötter…

Så småningom lugnade sig katten och jag somnade om…
Då jag steg upp var Torsten lika hungrig som vanligt, men det bevisar förstås ingenting :mrgreen:

När jag startat kaffebryggaren och satte mig vid datorn såg jag i ögonvrån något smått och brunt röra sig nedanför fönstret.
Rakt in bland mina datasladdar under bordet tog den skydd, och jag hann tänka tanken: jäklars mus, tänk om den börjar bita i mina dyrbara sladdar!

Jag går ut i köket för att hämta sopborsten för att försöka lirka iväg den med när jag ser att den redan kommit fram..

0808a

och är så långt ifrån en mus man kan komma, en liten söt rödhake!
Himlars, vad gör man nu?
Uppe på byrån sitter Torsten och tronar i sin kattbädd, tittar förstås nyfiket ner på fågeln och likadant gör Blinka som försiktigt närmar sig.

Jag fann mig såpass att jag tog en t-shirt och kastade den försiktigt över fågeln.
Lyckades fånga den och ta upp den i handen, kikade en stund på dess pigga svarta ögon innan jag försiktigt öppnade handen, sträckte armen utanför fönstret och lät den flyga iväg!

Tack och lov var den inte skadad så långt jag kunde se.

0808b

Där vid vägkanten satte den sig ner och blev sittande en bra stund, jag tror nästan att den tackade mig…

Jag har inte sett några rödhakar på gården tidigare, och självklart ville jag veta mer om denna söta lilla fågel.
Wikipedia berättade följande:
En pigg liten krabat som brukar hålla till på marken i snår och buskage, hoppar orädd bland människor och djur 😀
Inte konstigt att den inte försökte flyga febrilt som andra fåglar som blivit instängda, då slapp den ju göra sig illa mot fönsterrutan!

Vidare läser jag att enligt gammal folktro förde den lycka med sig och var beskyddande…
Nog vill jag bra gärna tro att jag fått en speciell hälsning 8) av någon som bryr sig om mig…

Efter en sen frukost bar det av på skogspromenad

0808c

Gissa vem som döljer sig här?
Jo herr KarlJohan minsann!

0808d

Dessvärre hade andra hittat denna säsongens första kalle innan mig, så där fick jag tji!

0808e

Jag fick nöja mig med en välvuxen tegelsopp

0808f

och några fina rödgula taggisar, men säsongen har ju bara börjat!

Gratulerar silver-Emma och guld-Sarah för helgens prestationer, vilka duktiga tjejer Sverige har!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  8 augusti 2016

  ÅÅÅå en liten rödhake, det är min favorit fågel och jag är så glad att jag har en sådan i trädgården, den följer verkligen med en när man är ute och är intresserad av vad som händer. Elvis kom in igår kväll och jama som en tok, för det mesta är det en död mus till matte, men igår släppte han en levande fågel på köksgolvet. Kan säga att jag fick bråttom att släppa plåten jag hade i handen, och snabbt som ögat ta handen om fågeln istället innan den började flyga. För jag vet hur det är att jaga stressade fåglar inne. Det var bara till att öppna ytterdörren och “kasta” iväg den. Den flög så fint. Jag funderade en kort stund på om den skulle hitta tillbaka dit den hörde hemma, efter att ha blivit fångad, buren genom två kattluckor, nedsläppt på köksgolvet för att sedan komma ut genom ytterdörren. Jag hann inte se vad det var för fågel, kanske en liten sånglärka – den påminde om det i teckningen. Du ha en fin fortsättning på måndagen och bra att du rapporterar vad som händer i OS nu när man inte kan se det på Tv. Kram

 2. Svara

  Astrid

  8 augusti 2016

  Så fin fågeln är
  Jag älskar fåglar och vilken tur att den klarade sig din lilla beskyddare
  Ja man vet aldrig
  Tindra har en infektion i nosen på grund av att hon dragit något i den
  Hon kom inrusande och nös något så vansinnigt, så jag trodde att en geting bitit henne
  Men hon nös allt mindre och sedan såg jag att hon blev täppt i ena näsvingen
  Så jag bokade tid men tog allt för många dagar, dåligt med akut tider
  Men nu verkar det bra, vi får se när hon slutat äta antibiotika

 3. Svara

  Ninni

  8 augusti 2016

  Vilken söt fågel och vilken tur den hade som hamnade hos dig – eller så var det meningen. 🙂 Du är ju så mån om djuren och duktig med dem också.
  Vad med ätbar svamp du alltid hittar. Jag lär väl inte komma iväg ut och plocka nån svamp i år heller. Sambon verkar inte ha nån lust att gå ut i skogen alls och att gå själv blir inte av. Vet inte var jag kan hitta nån svamp heller.
  Strävar på nu igen efter semestern och försöker räcka till åt alla nära och kära. Prioriterar barnen, barnbarnet och mina föräldrar och det är fullt upp. Pappa har nu fått flytta till ett gruppboende här i Alfta så vi försöker få till det så bra det går hos honom och sen behöver mamma hjälp med ett och annat i sin lägenhet som behöver lite nya grejer då pappa fick ta med sig en del av deras möbler. Skönt ändå att ha honom närmare. Idag har jag varit hos honom och skurat av räcket till hans lilla balkong så nu värker kroppen så den skriker. Igår plockade jag svarta vinbär åt min mamma så jag är liksom redan “sargad”. Ikväll ska jag bara sitta och hänga vid datorn och tv:n och virka. 🙂
  Kramen.

 4. Svara

  Britt

  8 augusti 2016

  Så fin…och så klart han tackade dig…

 5. Svara

  Malin

  8 augusti 2016

  Skönt att det slutade bra för den fina lilla fågeln :thumbsup:
  Kram

 6. Svara

  Anni

  9 augusti 2016

  Rödhakar är så fina! Nyfikna och orädda med sina underbara pepparkorn till ögon. Tur att han klarade sig!

 7. Svara

  Agneta

  9 augusti 2016

  Ååååå, rödhake som är min absoluta älsklingsfågel!

  Jag har t o m varit så generös mot mig själva att jag köpte en utkarvad i trä från nåt sånt där “modernt” företag, kommer inte ihåg vilket, men pippin var dyr. Den har jag i köksfönstret! Och ibland har vi riktiga utanför! Dom är så söta, följer med när jag är i trädgården och grejar och jag känner den där pepparkornablicken!

  Tänk att den satt där bakom och i alla sladdar och att du fick ut den så fint! Som sagt, dom är så otroligt söta! Kallar den alltid för Little Red Robin, för jag tycker det engelska namnet är så sött.

  Jag hoppas den för en extra dos lycka med sig för dig! Köp en lott, eller vad är det man säger?!

  Och så synd på Karl Johan! Jag har inte sett en enda ännu. Men däremot kantareller och häromdagen såg jag några bleka taggsvampar också. Den här tiden är ju bara fenomenalt fin!

  Fast idag har vi storm här, för tredje dagen faktiskt, det är helt otroligt vad det blåser, att det orkar! Och det blir oredigt inne i mitt lilla huvud.

  Tack för dom fina orden i mitt sista inlägg! Jag har faktiskt fått en massa tid över till att göra sånt jag också vill göra, läsa mer t ex. Men det är klart, jag saknar er, men jag kan ju titta in hur mycket jag vill innan nån spärrar mig!

  Ha det så gott! Stora kramar
  Agneta

 8. Svara

  Hillevi

  9 augusti 2016

  Du är utvald! Jo, så ser man det om man som jag älskar denna lilla figur över alla fåglar. Rödhaken är underbar, jag ser den så sällan men hör den hela tiden. För ett tjugotal år sedan hittade jag en rödhake som fastnat i ett törn med vingen, det var stort att kunna befria den. Social, trevlig och vacker – vad mer kan man begära! 😀

 9. Svara

  Kicki

  10 augusti 2016

  Hoppas att den lilla fågeln för lite tur med sig åt dig. Den var säkert tacksam att den kommit undan Torstens jakt.
  Kramen

 10. Svara

  Pernilla

  11 augusti 2016

  Men, du menar att du låg helt lugn kvar och trodde det var en RÅTTA?
  Det hade inte jag gjort, det är ett som är säkert. Tur det slutade lyckligt med fågeln.
  /P

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 259
 • 336
 • 1 602 809
 • 4 584
 • 58 710
Sök här