Matrecept och kökstips

Får jag bjuda på ett par middagstips…

Av
den
26 januari 2007

När det är såhär kallt, finns det inget godare än en värmande soppa!
Här kommer min variant på en mycket enkel, god och snabblagad

Gulaschsoppa

400 g blandfärs
2 lökar
2 vitlöksklyftor, hackade
4 potatisar
3 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 liter vatten
2 oxbuljongtärningar
1 msk margarin
1 tsk salt
1 msk chili på tub alt. några stänk tabasco
4 msk gräddfil

Hacka lök o vitlök, fräs med paprikapulver och chilipasta i margarin på måttlig värme.
Lägg i färsen, salta, låt fräsa någon minut. Häll på vatten, lägg i buljongtärningar, tomatpuré och tabasco om du inte använt chilipasta. Skala o tärna potatisarna smått, lägg i soppan och låt koka 15 minuter. (För ännu nyttigare soppa rev jag ner två morötter i soppan).
Servera med en klick gräddfil o en god baguette.
Mums filibabba!

Det andra receptet jag lagat i veckan är

Lamm i dillsås

Du kan också använda kalv till receptet.
Koka lammköttet ca 40 minuter. Sila av, skölj i kallt vatten.
Jag använde istället lammkött som blev över när vi ugnsstekte lammbog, överbliven lammstek går också bra att bita och använda istället för kokt lamm.
Du behöver ca 600 g kött i bitar
2 msk smör
2 msk mjöl
7 dl vatten
3 dl valfri grädde
2 stora morötter
2 kalvbuljongtärningar eller 3 msk kalvfond
100 g hackad dill (torkad går också bra i mindre mängd förstås)
2 msk ättika (12%)

Fräs smör i en kastrull, tillsätt mjöl, låt fräsa lite. Tillsätt vatten o grädde i omgångar under omrörning. Koka upp. Skär morötterna i små bitar, tillsätt tillsammans med buljongtärning eller fond, dill, ättika och grytbitarna.
Koka 20 minuter, salta o peppra.
Servera med kokt potatis.
En av dom godaste grytorna jag vet!

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  leila

  26 januari 2007

  Hej, tack för tipsen. Jag älskar soppor och ska testa din soppa här någon dag. Och sen blev jag så sugen på dillsås, jag älskar dillsås. Ska jag vara ärlig så har jag aldrig tillagat kalv eller lamm. Jag har fuskat när jag gjort kött och dillsås. Jag brukar använda vanliga grytbitar av nöt. Kanske skulle jag prova dettal. Kram kram leila .

 2. Svara

  Anki

  26 januari 2007

  Nu slog det mig hur sällan jag igentligen äter soppa. Men jag äter varjefall fisk 1 till 2 gånger i veckan o de e väl bra??
  Din recept ser läckra ut kanske jag skulle pröva den där soppan en gång, om den inte är för stark för min lilla “”hum lilla”” ömtåliga mage.
  Idag snörar det hos oss de har de gjort sedan jag körde på morgonen vid 7. Dax att gå ut och stänga av nedfallet…hihi.
  Ha det gott…Kram Anki

 3. Svara

  Eva

  26 januari 2007

  Å så gott det ser ut!
  Jag måste absolut prova att göra Gulaschsoppan i helgen. Kommer också att riva i två morötter, för jag är också sådär nyttig nuförtiden *ler*

 4. Svara

  Pia

  26 januari 2007

  Härligt Paula.. vi tar den övre soppan till lunch idag eller i morgon kanske, det är ju redan middag.. så tokigt det kan bli.
  Gulaschsoppa gör jag faktiskt oxså då och då.. kanongott.
  Kram o en fin Let´s Dancekväll..

 5. Svara

  Kicki

  26 januari 2007

  Halloj!
  Jag gjorde soppa igår. Brukar köra enklast tänkbara.
  en lök, buljongtärning,och en portionsförpackning med såna där asiatiska tunntunna “pastanystan” (vet inte vad de kallas), det låg även med en kryddpåse i förpackningen. När Berra kommer in och har kört hästarna så fryser han som satan och då är det värmande med en soppa. Ibland tar jag i en burk krossade tomater i också.
  Idag har jag köpt högrev på extrapris, ska göra ett par rejäla köttgrytor (bra att ha i frysen också).
  Kram

 6. Svara

  Nilla

  26 januari 2007

  Gulaschsoppa brukar jag också göra, men på kyckling eller kalkonfärs. Så sugen jag blev nu, kanske ska ta och göra det i helgen. det var länge sen. Men då måste jag baka mitt goda timjanbröd till. Lamm i dillsås måste man ju kunna göra med kyckling eller kalkon. Ska nog prova det också. Ha en bra helg.
  Kram

 7. Svara

  åsa

  8 februari 2007

  Tar med mig receptet på Gulaschsoppan!
  Såg den hos Leila!
  Ha det gott!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 272
 • 363
 • 1 626 666
 • 5 069
 • 65 363
Sök här