Fem en fredag

Fem-en-fredag # 1 In med det nya

Av
den
6 januari 2023

#1 In med det nya

Vilken är din närmsta nya plan för året?

Det absolut första är att bli av med den nya krämpa jag ådrog mig igår när jag var i stan och gjorde ärenden, biblioteksböckerna är tunga så jag har dem i min ryggsäck. Där hamnade också lite annat men sen var den full och jag fick ta till en extra kasse för maten. I våra smala bussar (landsortsbussar) måste man gå i sidled i gången, något som inte fungerar med en full ryggsäck på ryggen, så den får man ta av och bära separat tills man satt sig. Jag tror det triggade igång smärtan i handleden som nu i skrivande stund är alldeles svullen och öm, på bilden jämförelse mellan den onda vänster- och den friska högerhanden

“Inflammation i handleden orsakas ofta av upprepade ensidiga rörelser i samband med belastat eller obelastat arbete med handen och handleden. En av orsakerna till inflammation i handleden är att muskulaturen och senorna lätt överbelastas då istort sett samma strukturer belastas regelbundet utan möjlighet till vila och avlastning.
Ytterligare orsaker till inflammation i handleden är arbete med hand och handled i onormala påfrestande situationer med handleden extremt böjd eller sträckt.Inflammation i handleden orsakar oftast en molande smärta i handleden vid rörelse och belastning. Oftast så är man trycköm över det inflammerade området vid beröring och det är inte ovanligt att området lokalt för lätt värmeökning och även i vissa fall rodnad.”

Så planen är att med en skena på handen och Alvedon lindra smärtan.

Vad är något du vill göra under 2023?

Jag vill umgås med min familj, det är prio ett tillsammans med att försöka hålla igång med hundpromenader som nu under vintern dessvärre pga kyla och halka är eftersatta. Varken jycken eller jag pallar så långa promenader nu. Till våren vill jag besöka naturreservaten i Falun, i alla fall de dit man kan ta sig med buss. Jag vill också bli duktigare på att hålla kontakten med vänner som jag sorgligen försummat sedan pandemin startade

Vilka tre ledord har du för 2023?

Nyfikenhet, omtänksamhet, vetgirighet (jag kanske kan bli klok som en uggla…)

Har julen åkt ner än?

Ingen jul kom upp i pörtet…så det var lätt! Men ljusstakarna behåller jag till tjugondag Knut så inte mörkret känns så kompakt. Och gissa vem som idag köpte en adventsljusstake! Det var rätt otippat men när Coop reade från 199,- till 30,- så kunde jag inte motstå frestelsen. Den kommer dock inte upp ur kartongen förrän om elva månader

Hur brukar januari kännas för dig?

Lättnad över att julhelgen är avklarad, frustration över mörkret som råder, och förväntan för nu är den värsta perioden på året passerad. (lättnad kan man kanske få här på bilden, men det ser kylslaget ut)

Flera temabloggare hittar du hos Elisa

Önskar dig som tittar in en fin Trettonhelg

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  6 januari 2023

  Tråkigt med handlederna, jag har min ryggsäck dagligen, ibland draMaten, Värsta tiden… jag trivs i Norden med olika årstiden, har aldrig längtat någon annanstans… och någon annanstans är det också mörka nätter, mörkare än här på sommaren.

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  6 januari 2023

  Auch! ser inte så skönt ut med den där handleden. Sliter med mina ben jag. Men det går väl över antar jag.
  Skojiga bilder. Ugglan trodde jag faktiskt var riktig först.
  Gästtoa på trappan…. smart ide 😀
  Här blåser det nu och det blåser rejält. Så vi är hemma och inne.
  Ha en skön fredagskväll nu.
  Kram.

 3. Svara

  Bokdamen

  6 januari 2023

  Vad jobbigt med handlederna, haft inflammation i ena handleden, minns att det var bökigt, hade något slags stöd med skena i och det hjälpte lindrade, så det låter bra att ha och Alvedon bra mot smärta. Fina bilder som vanligt! Hoppas på god bättring och ett bra 2023 som blir som du önskar, ha en skön helg!

 4. Svara

  Minton

  6 januari 2023

  Usch det ser inte bra ut. Tycker också det är skönt att julen är över och även nyår. Nu ser vi framemot våren. Vi har fått ca 10 cm snö och imorgon ska det regna då blir det inte kul.
  Kramar från oss

 5. Svara

  Mia

  6 januari 2023

  Men kära lilla vän, så illa det ser ut på handen, jag hoppas verkligen att det ska hjälpa med stöd och Alvedon!
  Det gula huset med ugglan på grindstolpen…..ack finge jag bo där för det ser verkligen ut som ett drömhus:) ett MIA-HUS!!!!!!
  Så hoppas jag att du kan få dina önskningar uppfyllda att du kommer dit du vill och att du kan fortsätta träöffa dina nära och kära <3
  Kram på're

 6. Svara

  Anna-Lena

  6 januari 2023

  Håller med dej helt dig ang. sista frågan. Ska plocka ner de sista adventsgrejerna på söndag. Sen slipper man “eländet” på tio och rn halv månad. Fast jag gillar ju advent. Det är julen jag har svårt för.
  Hoppas att handleden snart blir bra. Är jobbigt att ha en svullen och öm kroppsdel.
  Ha det fint! Kram

 7. Svara

  Nina Hansson

  6 januari 2023

  Tråkigt att ha ont. Själv har jag problem med min rygg. Jättefina bilder. Ha en riktigt trevlig helg.

 8. Svara

  Violen

  6 januari 2023

  Vilket fynd du gjorde med adventsljusstaken! Nu har du en sprillans ny och fräsch ljusstake som önskar att det snart blir jul igen!
  Önskar dig god bättring ! Hoppas att en avlastande skena och Alvedon ger dig smärtlindring så att du slipper gå runt och ha ont.

 9. Svara

  BP

  6 januari 2023

  Sista bilden är helt fantastisk – ett vykort helt enkelt Så vackert!
  Vet inte om gången i din buss är tillräckligt bred för en dramaten, men en sådan skulle jag absolut köpa direkt. Den kan du dra även uppför busstrapporna. Och om man tar bort själva “kassen” fungerar den utmärkt som pirra.

  Kul att läsa att jag inte var ensam om att inte låta julen åka upp och ner – hahaha:-) Grattis till fyndet med adventljusstaken. Ska bli kul att se den irl. Å tills dess får jag väl nöja mig med toaletten på trädäcket och ugglan med “fot”. En sådan uggla har jag letat efter i åratal. Enda sättet att “fästa” den på min balkong…

 10. Svara

  Susjos

  6 januari 2023

  Men var är det med Falu-bussarna, är de så smala i gången? Stackars dina handleder! Hoppas det blir bättre med alvedon och skena!
  Grattis till en billig avdentsljusstake, den får vi se senare detta år kanske!
  Coolt med en toalett på verandan, fast i vintertid där ute vet jag inte om man vill sitta! Drömmer ofta om att jag är kissnödig och kommer till de konstigaste toaletter, ibland utan dörr!
  En vacker sista bild…vintrigt så det förslår, och lite solljus! Nog längtar jag till våren allt, stod i snöyra och väntade på bussen hem nyss….januari är alltför lång….
  Ha det gott!
  Kram!

 11. Svara

  Klimakteriehäxan

  6 januari 2023

  Jag för min del har problem med en arm, trodde den skulle bli bra av sig själv men icke … hoppas din handled kryar på sig, man måste kunna lyfta och bära!
  Kul med ett sånt reafynd, blir som en liten julklpp när det är advent nästa gång.

 12. Svara

  Ditte

  6 januari 2023

  Så trist och ont med din handled. Hoppas det onda snarast ger med sig.
  Kul att läsa dina svar. Här åkte julen ut till nyår..Bara adventsljusstakarna var framme så det var lätt gjort. Jag är ju ingen julig person så nu har tulpaner kommit in.
  Ler när jag ser ugglan här vid grinden. Vi har en liknande på balkongen för att “skrämma” måsar, trutar och andra fåglar. Och den sköter sig riktigt bra.
  Fastnade extra för din sista bild. Så vacker.
  Kram!

 13. Svara

  Äventyret framtiden

  6 januari 2023

  Det kallar jag att köpa förmånligt. Nästa jul är räddad redan!
  Hoppas att du slipper det onda i handleden snabbt. Sånt där brukar göra skitont.
  Fina foton som vanligt!
  Kram från gränden eller kanske jag borde säga kran på gränden också 😉

 14. Svara

  Anki

  7 januari 2023

  Nämen … det var ju inget bra! Hoppas handleden känns bättre idag!
  Julen kom ju inte upp här heller – och ljusstakarna tog jag bort i mellandagarna. Har andra lampor i fönstren och de lyser också fint 🙂
  den sista bilden är såå vacker – vykortsvacker!
  Som sagt … hoppas värken avtagit – och ha en bra lördag!
  Kram

 15. Svara

  Mias Mix

  7 januari 2023

  Vad tråkigt med din handled. Vila den ordentligt nu! Kan bli långdraget annars. Vilket klipp du gjorde med ljusstaken! Här är julen undanplockad, redan på annandagen faktiskt. Ha det gott!

 16. Svara

  LillaSyster

  7 januari 2023

  Aj, aj på handleden, du får ta Dramaten med dig?
  Vila, Alvedon/ibumetin så ordnar det nog till sig.
  Spännande i skidvärlden idag förstår jag på sms som trillar in.
  Vilket fynd du gjorde med ljusstaken -du är på god väg att bli klok som en uggla ? Ha det gott! Kram från mig som traskar på soliga vägar

 17. Svara

  Mormor

  7 januari 2023

  Tack för alla blogginlägg under 2022 och för alla boktips. Vi läser trevligt olika, så tipsen är givande. Ulla-Lena Lundbergs bok gillade vi tydlgen båda, och flera andra också. Djur- och naturbokstips har jag fått av dig. Gissa vad jag läser just nu? Jo García Marquez Hundra år av ensamhet, som jag äntligen kommit mig för med att öppna. “En katts resedagbok”, den har du väl läst? Om inte, gör det! Charmig japansk bok.
  Tittar på skidåkning – du också? Pärmäkoski har magjsuka, voj voj! Hon förlorade ca 60 000 euro läser jag – dyr bobba! Man måste ju minnas, att skidåkning är de här fantastiska människornas arbete, deras jobb alltså! Ingen månadslön och ingen betald semester. Om en halvtimme börjar herrarnas 15 km med “yhteislähtö”, vad heter det på svenska? Gemensam start? Iivo Niskanen är inte med, men det är spännande ändå. Klaebo – äh, inte har jag något emot honom men kan han inte förlora åtminstone EN gång!
  Min hanledsinflammation gick över då jag hade skena på handen varje natt i två veckor. Det blir lite invecklat om man ska “på tuppen” på natten, men det går. Rekommenderas.
  Må väl.

 18. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  7 januari 2023

  värsta delen på året är februari, enligt min mening. när vi närmar oss mars med björkar som skiftar i lila vädrar jag morgonluft. umgås med släkt och vänner vill jag verkligen också har inlett året med ett släktkalas. hoppas att din handled lugnar sig. god fortsättning på 2023!

 19. Svara

  Kina

  7 januari 2023

  Det ser inte så skönt ut med din handled! Har du en handledsskena? Ha den på även på nätterna, för man ligger ofta med händerna i konstiga ställningar. I alla fall jag!
  Jag gillar januari om den är vit, men den får gärna gå fort, och det har den ju gjort hittills. En vecka har redan gått!!
  Dina ledord var bra, men jag tror att du redan är klok som en uggla, och full av livserfarenhet! Är det din altan med “utedasset” och ugglan?
  Hoppa helgen varit bra! Kram!

 20. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  7 januari 2023

  Ajdå, det ser ont ut men det blir förhoppningsvis inte så långvariga besvär. Hoppas skenan hjälper tillsammans med alvedon. Dina önskningar inför 2023 kan jag skriva under på, med lite anpassning till var jag bor och att jag inte har någon Daniel. Men jag är jultokig så här har det städats bort massor av jul och nu finns inte en enda adventsstake eller tomte kvar. Jätteskönt! Hoppas din januari blir bättre än du anar och att du snart börjar märka av de ljusare dagarna 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 458
 • 559
 • 1 651 890
 • 5 116
 • 65 975
Sök här