Fem en fredag

Fem-en-fredag # 10 Fem

Av
den
10 mars 2023

# 10 Fem

Minns du hur du firade din 5-årsdag?

Absolut inte! Min barndoms födelsedagar var trista tillställningar, jag var enda barnet, hade inga kusiner eller andra barn i släkten. Några ordnade kalas till kompisar på gården anordnades inte. Jag fick istället besök av diverse gamla tanter och farbröder, minns speciellt min gudfar som varje år gav mig en silversked. Jo tack, jag har silver så det räcker, har just packat ner alla…..

Vilka fem saker från barndomen har du i förråd/källare?

Jag har dagböcker, foton, “Mina vänner”bok, det är nog i stort sett allt.

Hur firade du din födelsedag för fem år sen?

Firar inte mina födelsedagar, familjen brukar gratta mig på Messenger… Men, för fem år sedan gav jag mig själv några nya tänder i present!

Vilka fem kända personer skulle du bjuda på ditt nästa kalas?
Zeina Mourtada, Paul Svensson, Tommy Myllymäki, Marcus Aulajay och Alexandra Zassi…..det finns en gemensam nämnare

gissa vilken?

Har du just nu fler än fem saker på din önskelista?
Saker och saker, jag önskar mest att min flytt går 1/smidigt och 2/odramatiskt och att jag ska 3/trivas som fisken i vattnet i mitt nya pörte!

Flera temabloggar hittar du som vanligt hos Elisa

Trevlig helg till dig som tittar in!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  10 mars 2023

  Silver…ja, det finns det lite av varje utav i huset. Används aldrig.
  Minns inte drn 24 november 1958.
  Inte en chans. Minns inte mycket av den 65e födelsedagen heller. Men fick en resa till Sthlm och “Såsom i himmelen” av maken.
  Är ingen födelsedagsfirande. Men kanske den 24 nov detta år ..
  Finns nog lite poesialbum här i någon gömma också. Borde leta upp. Lite speciella böcker..
  Stor kram!

 2. Svara

  Minton

  10 mars 2023

  Inget minne av några födelsedagar när jag var barn. Numera firar jag inte dessa dagar.
  Har kvar skolböcker från första klass och en Mina vänner bok där klasskamraterna skrivit.
  Matsilver har jag inte så det bekymret slipper jag.
  Hoppas det går bra med flytten
  Kramar från oss

 3. Svara

  Mia

  10 mars 2023

  Just det som du har kvar från barndomen är jag lite avundsju på, jag har inget av det men det hade varit roligt 🙂 Inget firande av födelsedagar här heller. Jag minns bara min 15-årsdag, eller rättare sagt vad jag fick. Blev så glad när jag hörde att min fosterpappa var på cykelaffären för att hämta min present. Jag höll på att spricka av glädje över min (som jag trodde) moped! Jag fick ett cykellyse, tanken var förstås god 🙂
  Hoppas allt kommer att gå bra för dig nu med flytten, kram på¨re

 4. Svara

  Hannele

  10 mars 2023

  Kul att du har dagböcker kvar, jag bjöd grannflickor på saft och kakor på min namnsdag, Fruntimmersveckan Hannele, Hanna, Johanna, fick små presenter och små blombuketter.

 5. Svara

  BP

  10 mars 2023

  Så du var också ensamt barn. Det var jag också. Å precis som du fick jag från dag 1 ett stycke silver från min gudmor. Gillade dock aldrig “mönstret” när jag var vuxen. Så jag lämnade kvar rubbet hos mina föräldrar när jag flyttade hemifrån.
  Bilden på dig med nallen är såååååå fin:-)
  Håller verkligen tummarna att flytten går bra och att du ska trivas i den nya lägenheten. Nu gillar du ju att flytta – så om du mot förväntan skulle vantrivas är det ju bara att flytta igen;-)
  Klart du skulle bjuda in kockar till middag. Lika självklart som att jag bjuder fotbollsspelare;-)

 6. Svara

  Anna-Lena

  10 mars 2023

  Minns inte heller något födelsedagsfirande från barndomen. Tror inte att det var något. Måste fråga mina syskon om det.

 7. Svara

  Anna i Portugal

  10 mars 2023

  Jag hoppas du tänker att de fem kockarna ska laga maten åt dig på din födelsedag. Eller tänkte du tvärtom?

 8. Svara

  LillaSyster

  10 mars 2023

  Jag kommer till ditt kalas ? kan ju inte bli annat än en perfekt fest med så många bra matfixare?
  Jag minns min 5 års dag mycket väl, soligt och fint bästa presenten var ett indiantält. Håller tummarna för att flytten går smidigt. Trevlig helg!

 9. Svara

  Ditte

  10 mars 2023

  Kul att läsa dina svar. Att vara ensambarn/enebarn var jag också. Men jag minns kalas med vänner och även släktingar. Och inte minst också silverskedar.
  Bilden på dig här är så fin. Härligt minne att ha med.
  Festligt med kockarna du bjuder in. Och inte helt otippat.
  Önskar dig nu det bästa inför flytten och att du kommer att trivas.
  Många tankar
  Kram

 10. Svara

  Äventyret framtiden

  10 mars 2023

  Jag antar att det var så på den tiden, då det begav sig. Jag minns inte heller att det var någonting särskilt med mina födelsedagar annat än att moster och mormor kom, drack kaffe…tror inte att det fanns en tårta på bordet ens. Man sjöng för mig om Lillan som kom till jorden, det var i maj…
  Mormor gav mig alltid en silversked, ända till nioårsåldern, då morfar dog och slantarna inte räckte till att dela ut silver åt alla barnbarnen.
  Egentligen borde man fira sina födelsedagar mera än vad man gör, eller vad jag gör. Jag är bättre på att fira andras…Man borde ju fira medan man kan fira och finns att firas.
  Klokt att bjuda in kockar, hoppas att du bjuder dem på någonting riktigt gott !;)

 11. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  10 mars 2023

  Jag var också enda barnet. Visserligen hade jag en halvbror, men han var 16 år äldre än mig. Men mina föräldrar som gillade att ha fest – knytkalas – och bodde i villa så hela släkten fick plats, firade alltid mig ordentligt och redan på den tiden firade jag med min kusin Monica som var 2 år äldre.
  I år fyller hon 80 så jag hoppas vi kan festa tillsammans. Vi flyttade hit till Gotland den 27 juli dagen efter jag fyllt år och min kusin fyllde 60 den 1 augusti så hon och hennes gubbe kom hit och så firade vi våra födelsedagar och flytten. Det var också kul…..
  KRAM-Susie

 12. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  10 mars 2023

  jag har aldrig haft en nalle i hela mitt liv. det är nog inte riktigt bra, tror jag. användbara kockar du samlat runt dig.

 13. Svara

  Anki

  11 mars 2023

  Jag minns inte min femårsdag direkt, men minns att mina födelsedagar under barndomen var trevliga kalas, med många lekkamrater och att farfar som var bagare/konditor alltid gjorde extrafina tårtor 🙂
  Aha … fem kockar på en gång … det verkar riskabelt – ju fler kockar … ja, du vet 🙂
  Kram

 14. Svara

  Kina

  11 mars 2023

  Skrattade när jag läste om dina födelsedagar under barndomen. Det var ju egentligen sorgligt, men som den bildmänniska jag är, så såg jag kalasen med dess deltagare framför mig. Några kalas kan inte jag heller minnas, men jag fick inga silverskedar heller!
  Jag tycker du ska bjuda in dina kändisar när du flyttat in, och då kan du ha ett sjudundrandes kalas! Jag kommer gärna! Ha det gott i Pörtet! Kram!

 15. Svara

  Susjos

  11 mars 2023

  Just ja, jag fick också silverskedar varje år när jag fyllde år av farmor och farfar, små moccaskedar av märket Olga tror jag, försöker använda dem till desserter, men de är fasligt små, hihi!
  Smart att ge sig själv nya tänder, en bra present! och faktiskt, tror inte att jag hade kalas när jag fyllde år som barn, bara när det var dags att fylla 10 år, för det kalaset har jag foton från, men jag kan ha glömt!
  Ha en fin helg!
  KRAM

 16. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  11 mars 2023

  Vi är nog många som har fått silverskedar och mina sålde jag för ett antal år sedan. Jag orkade aldrig putsa dem och svarta skedar ville jag inte ta fram. Mina barn har också fått skedar av sin en äldre generation och såvitt jag vet har de också sålt sina skedar. Men jag fick ha kalas för vänner så jag fick lite roligare saker också 😀 Mamma var också rätt bra på att hitta omtyckta presenter. Dagböcker är kul att ha men även de har jag gjort mig av med (eldat upp). Vill inte att mina barn ska läsa dem 😀 Men poesiboken finns kvar.
  Det var väl en jättefin present till dig själv. Tänder är viktiga detaljer för att vi ska må bra. Det vore inte så dumt att få besök av riktigt duktiga kockar men jag skulle nog dela upp dem på fem tillfällen så att det inte blir olika åsikter. Jag ska hålla tummarna för att flytten går smidigt, odramatiskt och att du ska trivas 😀
  Kram

 17. Svara

  Helen

  11 mars 2023

  Jag tycker du har jättefina minnen kvar från din barndom och bilden är så fin. Jag hoppas verkligen att din flytt går bra och att du kommer att trivas i ditt nya pörte.

 18. Svara

  Punatukka

  11 mars 2023

  Jag minns inget kalas från 1954 men min mormor kom troligtvis med potatisbakelser som jag älskade..Jag har tänkt mycket på varför jag inte minns födelsedagar?? Det som finns kvar från förr är dop presenter i silver som ligger oputsade i en kökslåda…Det bästa jag har kvar är dagböcker & ‘Mina vänner’ Plus några till ..Jätteroligt att läsa! Oj,nu kom jag på en present!!! En stor celluoid-docka som döptes till Tove,som var det finaste namnet jag visste…Hon ligger i källaren med bruten fot och huv’et under armen,tsss! Ha det gott Paula,kram..
  ps Det ska bli såå spännande att “följa med dig på vägen och i ditt nya Pörte..

 19. Svara

  Punatukka

  11 mars 2023

  PS en gång till
  Mat!!
  Har du provat Markus korv stroganoff med dijonsenap & dill?? Om inte så testa…Mums!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 85
 • 497
 • 1 652 507
 • 5 119
 • 66 012
Sök här