Fem en fredag

Fem-en-fredag # 13 Första gången

Av
den
27 mars 2020

Första gången

När var första gången du gick på bio?

Så långt sträcker sig inte mitt minne! Det måste vara 60 år sedan!

När var första gången du gick på zoo?

Det var på Högholmens djurpark i Helsingfors. Bildbevis finns och jag sitter i vagn så det måste varit 1957:ish

När var första gången du köpte en cd-skiva?

Nänä försök inte, någon gång på 80-talet?? Jag var aldrig någon stor skivsamlare, varken vinylplattor eller cdskivor. Däremot spelade jag in mycket musik från radion till kassettband som tonåring. Jag ägde aldrig någon maffig stereoanläggning, inte var det något jag egentligen önskade mig heller.

När var första gången du åkte skidor?

Svar: vet inte! Men jag kommer ihåg att vi åkte skidor i skolan. Ganska fantastiskt faktiskt, vi kunde åka skridskor och skidor mitt i centrala Helsingfors. Utförsåkning har jag aldrig testat, trots det har jag nog brutit flera armar och ben än de flesta…

När var första gången du använde internet?

Jag jobbade med datorer från att jag började jobba på bank som sjuttonåring. Fast det var ju inte riktigt samma sak och mycket gjordes för hand, bland annat ränteberäkning varje årsskifte…
Ja, jag är en dinosaurie.
Mitt sista jobb innan jag flyttade från Stockholm pågick till -95 och då var jag faktiskt data-ansvarig på företaget men vi hade inte börjat använda internet.

Men vi hade en dator hemma som makens barn fick använda när de kom till oss varannan helg. Det var äggklocka som gällde, barnen skulle få exakt lika lång tid vid datorn för det kostade många pengar att använda!

Apropå internet så hittade jag detta blogginlägg från precis 8 år sedan, en artikelserie som publicerades i vår lokaltidning.
Året var 2012!

Du hittar som vanligt flera deltagare hos Elisa

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  27 mars 2020

  Då har vi samma korta minne fniss. Skidor har jag aldrig åkt och internet började jag använda på jobbet för ca 20 år sedan.
  Kramar och va rädd om dej.

 2. Svara

  Marit Sodefjed

  27 mars 2020

  God helg fra den ene dinosauren til den andre. 🙂 Selv om jeg er litt yngre … MÅTTE bare understreke det …

 3. Svara

  Lena

  27 mars 2020

  Jag spelade också in massa musik på kassettband förr i tiden.

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  27 mars 2020

  kasettband, det var tider det!

 5. Svara

  LillaSyster

  27 mars 2020

  Vi åkte mycket skidor under skoltiden, =) Du var tidigt ute med datorer. Ha nu en fin helg! Själv har jag varit ute hela dagen och grejat i trädgården- skönt att vara igång!=) ,kram

 6. Svara

  bpz3

  27 mars 2020

  Bra, du och Klimakteriehäxan har ungefär samma dåliga minne. Känns tryggt att jag inte är ensam:-)
  Vad gäller skidåkning så har jag aldrig testat längdåkning, har bara åkt utför.
  Kassettband var verkligen inne på 1980-talet. Både min man och jag spelade in låtar från radion. Banden finns nog kvar i en kartong i källaren skulle jag gissa.

  Läste artiklarna om din dotters familj och skrattade gott – hahaha! Undrar hur dom överlevde ens en enda vecka. Sedan gillar jag efternamnet Kryptonell. namnet låter ganska så (stöld-)säker – Kryptonite du vet;-)

 7. Svara

  Ditte

  27 mars 2020

  Kul att läsa dina svar. Jag funderar när jag läser vad andra svarat hur jag själv skulle svara. och flera likheter med dina såg jag.
  Vad roligt med dessa artiklar i ditt blogginlägg för åtta år sedan. Härlig läsning- Skrattade gott.
  Kram och trevlig kväll.

 8. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 mars 2020

  Det är inte lätt att minnas vilket år man gjorde vad och jag skulle inte heller kunna ge exakta årtal. Men funderingarna ger nostalgiska minnen och det är ofta kul 😀
  Roligt att läsa artiklarna om den upp- och nedkopplade familjen 🙂 Några dagar kan jag lätt vara utan internet. Det märkte jag när jag var på resande fot. Men sedan börjar nog abstinensen efter att ha koll på olika saker.
  Kram

 9. Svara

  Mia Halvarsson

  27 mars 2020

  Jag har läst svaren hos flera bloggare men kan inte för mitt liv begripa hur dom kan minnas allt!! Men om du kallar dig för dinosaurie, vad är då jag???? Fanns det nåt INNAN dinosaurietiden?? Jo, jag möjligen….
  Kul att gå tillbaka till inlägget om familjen Uppkopplad 🙂
  Ha det så fint Paula och kram på’re

 10. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  27 mars 2020

  väldigt trevligt att det är fler än jag som inte minns saker särskilt väl. vilken underbar barnbild! helt rätt sätt att umgås med elektroniken

 11. Svara

  Klimakteriehäxan

  28 mars 2020

  Inte lätt att minnas allt, men ett och annat går ju att gräva upp – som hur asjobbigt det var att åka skidor till skolan!

 12. Svara

  Susjos

  28 mars 2020

  Haha, mina svar är också väldigt diffusa, minnet har svikit en väldigt! Men man minns när man köpte kassettband! Ja, så det kan vara!
  Kram!

 13. Svara

  Anki

  28 mars 2020

  Haha … ja, jisses – jag har nog drabbats av en blackout – minns inget av det som efterfrågas … känns som i en annan tid – forntiden!
  Kul att läsa om “Familjen uppkopplad” och kul att de hade med ordförklaringar där på slutet 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

 14. Svara

  Tove Olberg

  28 mars 2020

  Hej i pörtet; kikar in då jag hos Mia i tanthuset fann en bild som jag först trodde var du – att du var hos henne och hjälpte till med städet 🙂
  Gör några bloggbesök fast jag inte skriver själv längre.
  Så där har ni visa likheter utseendemässigt och kanske också har likheter i bloggskrivet – ni är som bloggsystrar ju 🙂
  Kul att läsa dina svar här, tiden står inte still men minnet kan göra det märker jag då jag undrar om mina svar.
  Ha det gott där uppe.

 15. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  28 mars 2020

  Ibland undrar jag om det inte var roligare förr innan internet, men då hade man ju inte kunnat sitta här och blogga och få en massa trevligt att läsa. Och det är väl som vanligt, allt har sina för- och nackdelar….. 🙂
  Blödig som jag är så reagerade jag mest på det här med Torsten vilket påminde mig om när min älskade katt Murre (inte kastrerad) försvann när jag var barn. Han kom tillbaka ett halvår senare på min födelsedag, men var bara hemma några dagar sen försvann han för gott. När jag var över 40 (!) fick jag reda på att när mina föräldrar tog honom till veterinären för att se över alla sår och krämpor han hade, sa vetten att han var så sjuk att dom måste avliva honom. (Dom la inte ner så mycket jobb på en katt på den tiden!) Mina föräldrar vågade inte berätta det…..och jag förstår dom, jag blev jätteledsen när dom berättade det 30 år senare!!
  KRAM & TREVLIG HELG/Susie

 16. Svara

  Ama de casa

  28 mars 2020

  Verkligen intressant läsning uppkopplad/nedkopplad 🙂 Senaste gången jag inte var uppkopplad en dag (och alltså inte kunde blogga) var 2014 när orkanen Odile satte oss i en ännu värre “karantän” i Mexiko än den vi sitter i idag. Ingen som helst kontakt med omvärlden på tre dygn, inte ens telefon… Till slut lyckades vi fly norrut med en lokalbuss.

  Läste vidare i ditt gamla inlägg och kom då att tänka på vår katt Megasen. Hon var utekatt, men kom alltid in på kvällen. Maten lockade och sen fick hon inte gå ut igen, så på nätterna var hon en innekatt. En kväll kom hon inte hem. Jag var ute och ropade och kollade flera gånger på natten, men ingen katt. Det var hemskt! Sen på morgonen, då stod hon helt plötsligt där utanför dörren och ville komma in. Lycka!
  – Vi får ju aldrig veta var hon varit eller pysslat med, men huvudsaken är ju att hon är hemma nu, sa jag.
  Lite senare på förmiddagen ringde en granne på dörren och berättade att när han skulle ta ut bilen och öppnade garagedörren, då skuttade Megasen ut därifrån.
  Haha! Inte så konstigt kanske att uttrycket “curiosity killed the cat” finns 🙂

 17. Svara

  Karoleen

  28 mars 2020

  Just det, självklart var det ju snordyrt med internet i början. Kommer inte ihåg att mamma och pappa använde men det måste ju haft något sätt att reglera det. Men det var ju stört omöjligt att sätta igång nätet utan att det märktes ?

 18. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ?

  29 mars 2020

  Spännande där att du ändå minns första gången som du åkte skidor. Jag kommer ihåg men det var väl aldrig min grej får jag erkänna 😉

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 48
 • 382
 • 1 718 620
 • 4 910
 • 63 186
Sök här