Fem en fredag

Fem-en-fredag # 15 Antingen eller

Av
den
14 april 2023

# 15 Antingen eller

En röra under sängen eller i garderoben?
Bara eventuella dammråttor under sängen, dock extremt svårstädat i min nya lilla alkov där man får möblera om för att städa under sängen. Garderoben har aldrig varit så välorganiserad som nu efter flytten, men vänta bara!

Bo i varmt klimat eller ett med alla årstider?
Jag har alltid uppskattat årstidsväxlingarna och skulle inte trivas med varmt klimat då jag tål värme väldigt dåligt. Dock har jag på senare år börjat tveka om vintern eftersom den är så usligt dålig nuförtiden, växlande plus- och minusgrader med ständig halka och väldigt lite snö gör vintern bedrövlig

Vinna på lotto eller få ditt drömjobb?
Jag har aldrig brunnit för något drömjobb, som ung fanns det många yrken man hade velat prova på, men lottovinsten skulle jag plocka alla gånger, att dryga ut pensionen vore inte fel.

Böcker eller tidningar?
Böcker alla gånger, lokaltidningen läser jag nätupplagan av, en veckotidning landar i brevlådan för korsordens skull , övrig tid ägnas åt böcker

Vara ärlig eller tänka på den andres känslor?
Det beror på vem jag talar med. En del människor uppskattar ärlighet mest, medan andra gärna vill ha besked inlindade i bomull…Brutalt ärlig är jag bara mot mig själv.
Men det här var svårt att ge ett kortfattat svar på. Min uppfattning är dock att vi finländare uttrycker oss rakare än svenskar gör. När jag flyttat till Sverige blev jag så överväldigad av all vänlighet jag fick motta. Alla var så öppna och glada och ville att jag skulle komma och hälsa på. Men att hälsa på innebar noggrann planering insåg jag snabbt, det var inte som i Finland att bara ringa på, kvista in på en fika oanmäld. Nej, det skulle kollas almanackor, planeras flera veckor i förväg, och jag förstod ingenting! Efter fyrtio år här tycker jag fortfarande bättre om det enkla och spontana som jag upplevde i Finland. Men, kanske har man också där ändrat beteende och socialiserar sig mer som vi gör i Sverige med mer inplanerat umgänge.
Det där blev en märklig extra text som handlar mindre om känslor än om umgängesformer.
Men om vi återgår till ärlig och rak eller linda in, jag försöker att inte vara bufflig i mitt sätt men kan nog uppfattas så ibland.

Flera som deltar i fredagstemat hittar du hos Elisa

Till dig som tittar in önskar jag en trevlig helg.
Vädret idag är uselt, regn och rusk och bara ett par grader.
Imorgon fyllder dottern år, det är inte ovanligt att det snöar på hennes födelsedag, få se om det blir så även i år.

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  14 april 2023

  Skönt att du hann rensa lite före flytten… jag har dock har haft stor familj så allting är inte perfekt. Brutalt ärlig vet jag inte om jag är mot mig själv…

 2. Svara

  Klimakteriehäxan

  14 april 2023

  Jag vet att jag kan vara onödigt rak ibland i mina kommentarer, försöker bättra mig.

 3. Svara

  LillaSyster

  14 april 2023

  Grattis till Saija och det känns som om det kan komma snö…..så makalöst rått och kallt ute idag. (Regn på förmiddagen. )
  Trevlig helg till dig också!

 4. Svara

  Karoleen

  14 april 2023

  Du har helt rätt i planerande i svenska hem, och att vi tror att vi är sååå spontana. Men i själva verklet tycker vi nog att det är lite fräckt att bara knacka på eller dyka upp. Fast jag skulle nog gilla det bättre, dock skulle jag nog behöva alltid ha det mer städad, för det är mest det jag tycker är jobbigt. Om någon dyker upp och jag har inte plockat undan eller städat undan i köket. Annars är de alltid välkomna!

 5. Svara

  Minton

  14 april 2023

  Gillar spontana besök och har några grannar som också tycker det är ok. En liten pratstund utan en massa trams. Är väldigt rak men det uppskattas inte alltid.
  Kramar från oss

 6. Svara

  Jenny

  14 april 2023

  Intressanta diskussioner om Finland kontra Sverige. Jag uppskattar ärlighet, men inte alltid jag vågar vara ärlig – eller vill vara det, i och med rädsla att såra. Visst är vintrarna sämre nuförtiden. Helst vill man ha ordentliga skillnader mellan årstiderna. Trevlig helg och glad vår!

 7. Svara

  Kina

  14 april 2023

  Stoppa in en extrasäng under din egen så får det inte plats med några dammråttor! Förresten gör det inget med lite dammråttor heller, bara man inte har skitigt hemma.
  Tycker också att det alldeles för krångligt nu för tiden, när det gäller besök! Herre gud, det finns väl inget roligare än spontana besök. Då behövs det inte mer än en slät kopp kaffe heller. Eller också får man ha kaffebrödet med sig.
  Hoppas dottern får en fin födelsedag i morgon. Grattis! Trevlig helg! Kram!

 8. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  14 april 2023

  Vi hade en gång i tiden planer på att flytta till Spanien men det var så mycket som inte skulle funka och dessutom konstaterade vi snart att vi inte skulle vilja vara utan årstider. Det är jag evigt tacksam för att vi insåg, även om jag skulle ha mått bättre i värmen då. Nu vill inte heller jag ha sådan värme utan trivs bäst här där jag bor 😀 Jag tar gärna emot spontana besök men jag vill helst få ett meddelande eller ett samtal innan. Det räcker med fem minuter men jag gillar att vara lite förberedd på vem som kommer. Jag är självklart själv försiktig i det avseendet och plingar helst inte bara på hos någon. Lite försiktig måste man nog vara i sin ärlighet om man inte vill såra sina medmänniskor.
  Kram

 9. Svara

  BP

  14 april 2023

  Lite svårt att föreställa sig hur du ommöblerar din sovalkov för att kunna städa. Höll nästan på att be dig lägga upp ett foto för dokumentation alltså;-)
  Håller med dig om att vintrarna, speciellt den som förhoppningsvis är slut nu är inte ett dugg roliga längre. I en stad är det ju inte samma vinter som i Norrland till exempel, men totalt 17 svängar med snö och is är 16 för många om du frågar mig.
  Sista frågan – ja, diplomat är jag då inte. Tenderar att vara brutalt ärlig, men har mjuknat en aning. Måste bero på åldern. Vill ju inte såra någon…
  Du har rätt med alla “planerande” svenskar. Allt, precis allt ska planeras. Ofta 6 månader i förväg – semester till exempel. Inte min grej alls. Min man var av samma åsikt. Så våra respektive chefer fick helt enkelt anpassa sig, vilket de gjord;-)

  Grattis till dottern i förskott:-) Håller dock tummarna att det INTE snöar.

 10. Svara

  Mia

  14 april 2023

  Den där sista frågan var verkligen knepig…..jag håller med dig, det går inte att svara bu eller bä där. Hoppas ni får en snöfri födelsedag i morron, kram på’re

 11. Svara

  Anna-Lena

  14 april 2023

  Är nog “finländare” I sinnet. Föredrar ärlighet. Har väl blivit av med bekanta tack vare det Avskyr “rövslickare”… eller sådana som lindar in sina tyckande i oärlighet…..
  Kom gärna på besök! Tycker att det är så jobbigt att bjuda folk, då ska det vara så perfekt, så att det bara blir jobbigt. Men kom som du är… det är ju inte mat du kommer för…utan för att träffas…
  Kram och god helg! //Anna-Lena

 12. Svara

  Äventyret framtiden

  14 april 2023

  Du uttrycker det bra och det tycker jag förstås för att jag tycker ungefär likadant vad gäller detta med känslor och ärlighet. Det beror på vem man talar med, absolut.
  Om jag är brutalt ärlig mot mig själv är jag inte helt säker på däremot. Undrar om jag inte vill blunda för den ärligheten emellanåt, lägga den i lite bomull för att stå ut…men jag vet ju innerst inne hur det är vad gäller mig själv.
  Jag kan hålla med dig om detta vad gäller finländare och svenskar. Det är inte längesedan som jag fick veta att vi som är från Finland här på denna ö, är mera rakt på rödbetan än vad svenskarna är. Danskarna är mera som finländare fick jag också veta. Av svenskar. Även detta att gå på spontanbesök stämmer in här också. Man säger gärna att kom över och hälsa på när du /ni känner för det. Men det kan bli väldigt fel, väldigt galet för när man kommer är det inte alls så enkelt som det lät tidigare. Nu har vi lärt oss att det spontana gäller mera för oss från Finland än det gäller svenskarna här. Svenskarna planerar mera. Rätt intressant hur olika det kan vara mellan grannländer egentligen. Däremot kommer det folk från andra länder hit på spontanbesök, och svenskar med påbrå från Norge o Finland. Intressant är det onekligen. Även jag uppfattas som bufflig ibland, jag vet men försöker liksom du att tänka till innan istället för efteråt. Kanske det har med åldern och erfarenhet att göra. Tror så…
  Kram från gränden.

 13. Svara

  Ingrid

  14 april 2023

  Jag skulle inte vilja var utan årstidsväxlingarna och sådana finns det väl i alla typer av klimat. Om det inte är vår, sommar, höst och vinter, så är det regnperioder som växling mot sol och värme.
  Veckotidningar köper jag aldrig, men dagstidningen vill jag inte avstå från och böckerna är viktiga de med.
  Hoppas att ni slipper snö på dotterns födelsedag i morgon och Grattis till henne!
  /Ingrid

 14. Svara

  Anna i Portugal

  14 april 2023

  Att vara ärlig är viktigt tycker jag. Hoppas verkligen ni slipper snö i morgon!

 15. Svara

  Nilla Tankebubblor

  15 april 2023

  Jag tycker också att det är synd att det inte är så spontana besök nu för tiden. Jag har i och för sig vänner som bor en bit bort. Men alla verkar ha så fulltecknade kalendrar….
  Ha en fin helg och firande.

 16. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  15 april 2023

  fina bilder. nej, under sängen ska en bara ha dammråttor. och möjligen en eller annan penna. årstidsväxlingar vill jag gärna ha och jag läser böcker och dagstidningar. erfarenheten har lärt mig att en får vara försiktig med sanningssägandet.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 453
 • 559
 • 1 651 885
 • 5 116
 • 65 975
Sök här