Fem en fredag

Fem-en-fredag # 2 Mätbart

Av
den
14 januari 2022

# 2 Mätbart

Hur har du varit snabb i veckan?

Jag tror jag slog ett eget rekord när jag tog bussen till stan, sprang in på två affärer, rafsade ihop några reaplagg, kutade vidare till Asiatiska butiken, men si där var det stopp. Så trångt och bökigt så det var omöjligt och inte alls förnöjsamt att försöka fynda något spännande…

Hur har du varit energisk i veckan?

Jag har knatat på trots urusla väder- och vägförhållanden. Hunden måste få sitt, men idag erkänner jag mig besegrad. Det blev bara tre kortisar och nu får Daniel rasta sig själv nästa gång, i långt koppel på baksidan huset.

Hur har du varit effektiv i veckan?

Det har aldrig hänt att jag plockat undan julen på Tjugondag Knut, men i år blev det så! Brukar gärna ha kvar adventsljusstakarna i fönstret, men nu rök allt på en och samma gång!

Hur har du varit kort i veckan?

Jag hade för korta armar när jag skulle bära ner julkartongen i källaren. Källartrappan är jättebrant med höga trappsteg och jag behöver hålla i mig i armstödet men det gick inte då kartongen var så stor och bred. Det såg nog inte vackert ut när jag kravlade ner, men ingen såg mig…

Hur har du varit ditt bästa i veckan?

Jag har kommit igång med matlagningen igen. Efter julmaten har jag gjort det ytterst enkelt för mig, lusten till matlagning har saknats.
Denna vecka har jag kokat en god köttsoppa och idag lagade jag kyckling i lergryta med vita bönor, lök, morötter och couscous. Helgen är därmed räddad!

Fler kluriga svar på kluriga frågor hittar du som vanligt hos Elisa

Trevlig helg!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  14 januari 2022

  Lite LED-ljus har vi kvar, mörkt fortfarande.

 2. Svara

  bpz3

  14 januari 2022

  Måttbandet är ju såååå himla läcker:-)
  Chili powdern har jag också. Den är “lethal” som min man brukar säga. Liiiite för mycket av den kryddan och “you are on fire”. Älskar den kryddan, men är inte så förtjust i Hoisin såsen. Är så tråkig att jag håller mig till Oyster sauce.
  Inte hade jag gissat att du julpyntar. Det var otippat. Men det verkar ha varit med livet som insats nedför den branta trappan. Nästa år kanske du vill vänta på dottern eller Paulina att hjälpa dig med det.
  Vägbanan – OMG. Inte roligt. Den ser ut som boulebanan jag har lagt upp idag. Annars är snön helt borta här. Undrar om vi får en fjärde eller om det är en femte våg.
  Kycklingen i lergrytan – MUMS! Har en lergryta, men har inte använt den på år och dag. Allt kött man lagar i den blir ju så mör och god. Sous vide på gammat hederligt vis med andra ord;-)

 3. Svara

  p169sun

  14 januari 2022

  Kyckling i lergryta är ljuvligt gott tycker jag.
  Ha det skönt i helgen!

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  14 januari 2022

  har också kastat ut hela julen på en gång. och bära ner julsaker i källaren. det är förenat med livsfara. men det gick den här gången också. kycklingen ser gudomlig ut. jag gillar lergryta, men jag har inte gjort någon kycklingrätt

 5. Svara

  Ditte

  14 januari 2022

  Så roligt att läsa dina svar som verkligen “lever upp” med de fina bilderna- Kan riktigt se framför mig din effektivitet när du rusar runt i Falun. Trist att det var många och trångt i asiatiska butiken för där finns mycket gott.
  Jag botaniserar gärna i dem och har en på nära håll. Dock trängselfri för att den är så stor.
  Här åkte julen ut till nyår och jag saknar den inte.
  Kul att du är igång igen med matlagningen. När kan jag komma.?
  Kram

 6. Svara

  ElisabetR

  14 januari 2022

  Jag fick faktiskt också ner julen igår, riktigt skönt.
  Lergrytan är ett himla bra påfund. Jag gjorde tjocka revben i den i veckan, skar i mindre bitar, marinerade och lät dom stå inne i nån tim. Det blev mums.
  Så bra att du har lång lina tilll Daniel, var rädd om dina tassar.
  Önskar dej och lilleman en fin helg.

 7. Svara

  it_is/Anette

  15 januari 2022

  Jag har också fått ut all jul, och tror faktiskt att jag inte glömt kvar en endaste liten tomte – annars brukar det alltid vara någon liten stackare som sitter kvar någotstans. Ha en fin helg.

 8. Svara

  Mirjam Halvarsson

  15 januari 2022

  Jag saknar min lergryta. I ett anfall av döstädning en gång, så for den till nån annan som ville ha den 🙂 Typiskt mig att göra sånt som jag ångrar sen 🙂
  Lyckost som har en sån butik inte alltför långt bort, det är spännande att se utbudet tycker jag 🙂
  När vägen ser ut så där är det inte kul alls! Här är det isbana efter regn och blåst, man få hålla i hatten där ute! Kram på dig <3

 9. Svara

  Anki

  15 januari 2022

  Som alltid roligt att läsa dina svar! Jag hade tre julgrejor framme, förutom två adventsljusstakar och en stjärna på fot Snabbt bortplockat och uppburet på vinden på Trettondagen.
  Gångvägen verkligen livsfarligt ut hos dig! Ta det försiktigt!
  En lergryta hade jag en gång för länge sen, men tyvärr sprack den … ska nog skaffa mig en ny 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

 10. Svara

  Ama de casa

  15 januari 2022

  Duktigt jobbat med shoppingen där!
  Här var även jag effektiv med borttagandet av julen, men jag går ju alltid all-out med julen när Knut kommer. Fast ibland kryper nån bortglömd tomte upp ur nån vrå ändå. (Det står i och för sig tre julgranar på tork i en kasse här uppe, men det är inte bra att ta ned dom i garaget när dom är fuktiga…).

  Ha en fin dag och ta det försiktigt i halkan om du nödvändigtvis måste ut och slira.

 11. Svara

  Minton

  15 januari 2022

  Julen åkte ut efter nyår som vanligt. Lergryta har jag aldrig haft men den verkar enkelt att använda. Solen lyser och det är vindstilla.
  Kramar från oss

 12. Svara

  Kina Hellquist

  15 januari 2022

  Kan se din “färd” nedför källartrappan, fniss! Ibland är det tur att ingen ser en. Kom på att jag också har en lergryta, men det var åratal sedan den användes. Kanske är dags nu! Men du verkar fylld av energi, både vad gäller shopping och julbortstädning. Ta det lugnt och ha en fin helg!

 13. Svara

  Kicki

  15 januari 2022

  Mat i lergryta blir så gott, jag har även en marokansk tajin, men jag fattar inte att jag använder dem så sällan.
  Att handla i en asiatisk butik passar säkert perfekt för dig, själv vågar jag inte ens testa.
  Kram

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  15 januari 2022

  Det gemensamma verkar vara att du har varit duktig på det mesta i veckan. Snabb, energisk och effektiv. T o m när du hade för korta armar var du duktig och löste situationen. Vad spelar det för roll om det var vackert när resultatet blev det tänkta 😀 Ditt bästa, kycklingen i lergrytan, ser väldigt god ut så där var du också duktig.
  Kram

 15. Svara

  Susjos

  15 januari 2022

  Ja, du har verkligen varit effektiv och snabb ! Kycklingen ser mums ut, undrar vad jag gjorde av lergrytan när vi flyttade..risk att den inte fick följa med, synd!
  Ha det fint!
  Kram

 16. Svara

  Sandras dagar

  15 januari 2022

  Men oj, vad mycket is ni har! Jag älskar att promenera men kan bli lite nervös av så hala underlag, går och spänner mig på tok för mycket när jag trampar på dem. Kanske lika bra att ta ett steg tillbaka, som du gjorde. Särskilt efter att ha kämpat på så tappert som du och hunden gjort i veckan.

  Det är fantastiskt härligt när man börjar hitta tillbaka till rutinerna igen, såsom till matlagningen. Och jag tycker dina rätter låter (och ser) goda ut. Gott med det gröna till! Har börjat uppskatta bönor till tusen. Vad är det för köttsoppa du lagat?

 17. Svara

  Ingrid

  16 januari 2022

  Julen ska ut senast på tjugondagen tycker jag och så blev det i år också. Jag har bara kvar uteslingan nu, men den får hänga med hela januari ut.
  Kycklingen ser verkligen läcker ut. Jag älskar kycklingen så nu fick jag inspiration.
  Ha en skön söndag!
  /Ingrid

 18. Svara

  Bokdamen

  16 januari 2022

  Haha skrattar åt flera svar och ser dig framför mig när du är ”snabb”. Härliga svar och kombo bilder som alltid. Ha en fortsatt skön söndag och kommande vecka!

 19. Svara

  Karoleen

  17 januari 2022

  Härligt med matlagningen, det är ju väldigt kul med matlagning, men det är inte alltid så att man har orken eller lusten. Visst är det jobbigt när väglaget är dumt när man har hund, man känner sig så ta fatt. Det är inget kul! Ha en fin dag!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 447
 • 559
 • 1 651 879
 • 5 116
 • 65 975
Sök här