Fem en fredag

Fem-en-fredag # 28 Hemmastadd

Av
den
15 juli 2022

# 28 Hemmastadd

Vad är hemma för dig, förutom där du faktiskt bor?

Det är över 40 år sedan jag flyttade till Sverige och jag har inte besökt min födelsestad Helsingfors på väldigt många år, detta beroende på att jag inte har några anhöriga kvar i livet. Jag kan därför inte påstå att Helsingfors är hemma, men mitt hjärta är finskt.

Fredriksberg/Säfsen däremot känner jag mig hemma i efter att ha bott där i många år, jag saknar både naturen och säfsingarna.

Vad kan en gäst alltid lita på att du har hemma?

Oj, om jag inte väntar gäster kan det bli mycket magert på fikabordet då jag inte ätit fikabröd på över tjugo år. Men jag kan nog trolla fram en enkel macka och kaffe finns alltid, så det är bara att titta in!

Vad är ett kännetecken för ditt hem?

En allmän röra, secondhand-möbler, retrostil , hundhår, odiskat porslin men en avslappnad och välkomnande atmosfär!

Vad är något som fått följa med från tidigare boenden?

Jag försökte räkna ut hur många flyttar jag gjort i livet, landade på ca 25 men kan ha glömt någon…Då förstår du kanske att jag inte kunnat släpa runt på alltför mycket prylar.
Några gamla familjebiblar och böcker om finska kriget. familjens gamla fotoalbum, mina dagböcker och mammas smycken.

Hur hamnade du där du bor?

Ja det kan även jag undra, hur gick det egentligen till? Jag hade börjat sakna att kunna umgås lite enklare med min växande familj som till stor del bor i Falun. Jag ställde mig i kö hos kommunala bostadsbolaget men råkade ganska snart få se en annons på Blocket om en etta att hyra i Sundborn, bara en mil utanför Falun.
Simsalabim, då gick det undan minsann, läget och lägenheten var perfekt för mig, och nu har jag bott här ett drygt år!

Vis av erfarenhet avger jag dock inga löften längre om att jag flyttat färdigt…

Du hittar flera deltagare hos Elisa, som nu tar välbehövlig semester för att återkomma i mitten av augusti

Trevlig helg!

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Lottens Bokblogg

  15 juli 2022

  Låter som ett hemtrevligt hem du har! Vacker bild på vattnet, ser det ut så där du bor?

 2. Svara

  Helen

  15 juli 2022

  Så roligt att läsa att du har flyttat ofta, det gjorde mina föräldrar med, fast de höll sig i samma stad. Det låter härligt att bo i Sunnborn!

 3. Svara

  Violen

  15 juli 2022

  En välkomnande atmosfär är bra mycket bättre än ett välstädat hem! Så fint att bo i Sundborn!
  Ha en skön fredag!

 4. Svara

  eklundk14gmailcom

  15 juli 2022

  Som det heter, hellre lite skit i knutarna en ett rent helvete. Att ha en god atmosfär smäller väldigt mycket högre i min värld än ett statiskt välstädat hem. Även om det också kan vara skönt emellanåt ;).
  Kaffe och smörgås finns det här också utifall att någon kommer på oväntat besök och det händer rätt så ofta.
  Jag känner som du; jag har min själ och mitt hjärta bland vågorna, klipporna och allt som finns på Åland. Så självklart så men jag har inte någonting som håller mig kvar där längre, barnen med familjer bor i Sverige och att stanna kvar på Åland för att sköta om några gravar är inte min melodi. Man ska leva medan man lever och leva sitt eget liv. Vilket betyder att man egentligen är där relationerna finns, de viktigaste.
  Varm kram till dig Paula!

 5. Svara

  eklundk14gmailcom

  15 juli 2022

  …än, förstås med det förstår ju du kloka kvinna. Och jag bor inte i Sverige fastän barnen bor där. Det jag menar är att när man inte har några viktiga relationer kvar där man bor är det lätt att förändra sin tillvaro.

 6. Svara

  Hanneles bokparadis

  15 juli 2022

  “Ungdomarna” dricker ju inte kaffe, inte så mycket sött heller… jag har också flyttat 25 gånger, trivs där jag är, längtar ingenstans.

 7. Svara

  Minton

  15 juli 2022

  Härliga svar och jag håller med på det mesta. Här finns kaffe och macka om någon kommer. Städat hat jag inte men Minton trivs ändå.
  Kramar från oss

 8. Svara

  Robert W

  15 juli 2022

  Second hand-möbler och retrostil kan ge ett varmt, ombonat hem.

 9. Svara

  Åke

  15 juli 2022

  Finskt hjärta jo det ante mig. Jag har några finska vänner som alltid talar så gott om hemlandet. Hockey är inte lönt att tala om när de finska Lejonen möter Tre Kronor 🙂 Två av dem är faktiskt hemma på semester där nu. En i Wasa och den andra nära Ryska gränsen…

 10. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  15 juli 2022

  Du är en liten vandrare tror jag. Som gillar att se och upptäcka nya platser. Men nu hoppas jag du stannar där du är ett tag.

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  15 juli 2022

  Jag kan skriva under på det där om avslappnad och välkomnande atmosfär. I övrigt var det mysigt och färglatt 😀 Jag hoppas att Sundborn kan börja kännas som hemma för dig så småningom. Så fint som du bor och med väldigt trevliga grannar samt nära till familj kanske kan göra att det går ganska snabbt.
  Kram

 12. Svara

  bpz3

  15 juli 2022

  Grattis till den enastående nya headern – dregel, dregel!
  Minns hur fort det gick för dig att flytta från Säfsen till Sundborn. Det var verkligen snabba ryck. Å jag tror att du stortrivs med dina tjejer trots att du saknar Säfsen. Sedan gillar jag din “sakliga” beskrivning av din lägenhet. Förutom hundhår och gammal disk ser det inte helt annorlunda ut här heller;-) Hellre ett ordnat kaos än en steril lägenhet.
  Å att ha flyttat 25 gånger WOW. Då kan du det där. Själv har jag “bara” flyttat åtta gånger, och då är utlandsjobben inräknade;-)

 13. Svara

  Anna-Lena Larsson

  15 juli 2022

  Otroligt att ha flyttat så många gånger. Om man undantar flytt inom ett möblerat studentboende, så har jag väl flyttat tre gånger. Måste vara en fördel att inte ha så mycket att släpa på.
  Macka duger alldeles utmärkt, då jag kommer på besök. Bästa fikan! Kram

 14. Svara

  Punatukka

  15 juli 2022

  Jag minns inte hur många gånger du flyttat under åren vi haft kontakt men för mig är du för alltid Paula i Pörtet ..Bara ordet pörte är DU..Att tänka mig dig i ett höghus “finns inte på kartan!
  Efter 7 flyttar och mer än 50 år i Skåneland känner jag ändå att mitt ‘hemma ligger 60mil härifrån..och att jag bara är på tillfälligt besök i Skåne
  Jag är och blir aldrig ‘skåning även om jag älskar Helsingborg. Mitt JAG är lingon&blåbärsris,blåklockor,blå berg och doften av hästskit! Jag ÄR Punatukka! 🙂
  Kram fina väniska!

 15. Svara

  Bokdamen

  15 juli 2022

  Avslappnad miljö är härligt. Du har flyttat en hel del, spännande. Jag (för)flyttar mig mest i böckernas värld. Trivs där jag bor och inte så mycket för att flytta, men vem vet vad som händer framöver….Ha en fin helg.

 16. Svara

  Susjos

  15 juli 2022

  Nu måste jag fundera hur många flyttar jag gjort…som barn i Falun bodde jag på 3 ställen….totalt fram till nu har jag flyttat …10 gånger, ingenting mot dina 25 ggr!
  Kommer gärna och hälsar på dig i Sundborn, du verkar ha ett så mysigt hem!
  Jodå, jag skämmer bort sönerna med champagne, nån dotter har jag inte, men hon hade såklart fått champagne hon med, kanske tänkte du på min syster som jag mest dricker kaffe med, dags att bjuda henne på champagne också! 😉
  Ha en fin kväll!
  Kram

  • Svara

   Paula

   15 juli 2022

   Jag var otydlig, jag menar att min dotter brukar bara få kaffe när hon kommer på besök! Men visst har en och annan grogg också slunkit ner…ler Kram

 17. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  16 juli 2022

  du ut att bo fint om en ska döma av bilderna. det kan vara uppiggande att flytta och rensa ut i bohaget. fotoalbum och dagböcker är viktigt att få med sig.

 18. Svara

  Ama de casa

  16 juli 2022

  Jag hamnade i Torrevieja av misstag, ,men det är inget jag ångrar ::-)

 19. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  16 juli 2022

  Det är spännande att det är små saker som gör att man bor där man bor just nu. I ditt fall en annons – vilket låter vettigt. I vårt fall en kortsemester – och vi som aldrig innan tänkt oss att flytta!
  KRAM/Susie

 20. Svara

  Ingrid

  16 juli 2022

  Tänk att du flyttat så många gånger. Jag har då inte rört mig mycket och då samlar man på sig tyvärr.
  Ha en fin helg!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 479
 • 499
 • 1 641 170
 • 5 101
 • 65 747
Sök här