Bloggen

Jag hann se mycket…

Av
den
16 juli 2022

I veckan var jag på återbesök hos tandhygienisten som nu lovade att lämna mig ifred ett år …

Som vanligt nu på sommaren när bussarna går sällan så hade jag många timmar att slå ihjäl i stan innan hemfärd.

Min tandläkare har mottagning vid Stora torget där även Kristine kyrka ståtlig står.

Jag hade tänkt göra ett besök på Dalarnas Museum men nu fick jag lust att först kika in i kyrkan.

Kyrkan invigdes 1655 men var då ännu inte helt färdigställd.

Den gyllene och vackra Predikstolen

Altaruppsats med oljemålningar ur Jesu liv.

Detta kallas huvudbaner och flera sådana fanns uppsatta högt uppe längs sidoväggarna. Just det här baneret tillhör landshövding Nils Gripenhielm som dog 1706. Vilken märklig grej!

Jag lär mig flera nya ord, detta är ett rosettfönster. I mitten syns Pelikanen, den pickar sitt bröst och matar sina ungar med sitt blod, en folklig symbol för Kristus och hans försoningsoffer.

På vägen ut ser jag den vackra läktarorgeln som är relativt ny i sammanhanget, tillverkad 1905.
Olika delar av kyrkan renoveras med jämna mellanrum, senast bara för tiotalet år sedan.
Jag besöker gärna kyrkorum trots att jag inte är troende.
Tände ett ljus för Ukrainas krigsoffer innan jag gick tillbaka ut på torget

Här satte jag mig ner på en parkbänk och åt min medhavda frukostmacka, vilket kändes lite kymigt när jag precis hade blivit så ren och fin i käften!
Torghandeln ska snart öppna, jag har aldrig handlat här, men ska passa på att göra det en annan dag när jag är i stan.

Istället börjar jag gå mot museet, och passerar Spruthuset där det ligger en restaurang med trevlig uteservering vid Faluån.

Visst var de vackra, de gamla telefonkioskerna!

Jag var lite tidig, museet öppnade klockan elva så jag strosade omkring en stund och hängde sedan på låset, men jag var inte den enda!
Inne på museet tillbringade jag två timmar!
Vad jag hittade för intressant där återkommer jag till i kommande bloggar…

Nu hade hungern gjort sig påmind så jag kilade in på Ica och plockade ihop en lunchsallad som jag åt vid de vackra blomstren vid ån.

En helt orädd måsunge tyckte att jag kunde dela med mig..

Det blommade mängder av näckrosor i ån, både vita och gula.
Dags att traska till Knutpunkten och ta bussen hem till jycken,
slut för idag, tack för idag!

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  16 juli 2022

  Kyrkorummet är rofyllda, tycker jag. Ingen press och stress. Jag gillar mest enkla kyrkor. Inte för mycket bjäfs. Kyrkoruiner är också fina platser. Garanterat utan “bjäfs”.
  Gott att ha tandhygienistbesöket klart. Jag har en tid i september. MN känner sej ju ren och fin efter besöket.
  Både för och nackdelar att vara utan bil. Man får se sådant som man kanske annars skulle hoppa över, när man måste fördriva tiden i väntan på bussen.
  Ha det gott! Kram

 2. Svara

  Minton

  16 juli 2022

  Mycket vackert du han se. Kyrkor är ofta fina och rogivande tycker jag trots att jag inte är med i något religiöst.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   18 juli 2022

   Jag är döpt och konfirmerad men gick ur kyrkan för tjugotalet år sedan. Men respekterar självklart dem som har en tro, oavsett vilken. Kyrkorummen berättar mycket om vår historia, men i framtiden blir det nog svårt att upprtätthålla alla kyrkor i landet, underhållet är väldigt kostsamt. Nattikram

 3. Svara

  bpz3

  16 juli 2022

  Så du har också besökt en kyrka. Det verkar vara inne just nu. Ditte som befinner sig vid Höga Kusten har också besökt en kyrka.
  Älskade det där baneret. Så läckert.
  Skoj att du hade så fint väder när du besökte Falun och fick slå ihjäl några timmar. För visst är det skoj att strosa runt och bekanta sig med en ny stad. Å Falun verkar bjuda på massvis med “roligheter” både under sommaren och vintern.

 4. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  16 juli 2022

  Vilken vacker kyrka du visar oss idag. Måste ju säga att du hade tur med vädret med. Fina bilder. Njuter av dina bilder och ser fram emot nästa blogg. Kram.

  • Svara

   Paula

   18 juli 2022

   Tack Synne,

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  16 juli 2022

  Ny och fin header <3 Och vilken fin stad Falun verkar vara, jag har bara varit i utkanten av stan (Lugnet) så det är kul att se inifrån också 🙂 Kyrkan är mäktig! Tänk så påkostade många kyrkor var och fortfarande är. Kram på're

  • Svara

   Paula

   18 juli 2022

   Falun är ju en väldigt gammal stad, något som jag verkligen uppskattar, att det finns flera gamla stadsdelar kvar. Kullerstenstorg osv. . Ja vem ska betala för underhållet av alla kyrkor vi har i framtiden? I Fredriksberg fick den kyrkan redan stryka på foten när det gällde renovering. Alla byar har en kyrka och pengarna räcker inte till…
   Nattikram från pörtet

 6. Svara

  bpz3

  17 juli 2022

  Svar: Personligen tycker jag att Finlands damer gjorde betydligt bättre ifrån sig än kollegorna i Norge. Tror det var första gången de finska tjejerna tog sig till ett EM, och de blev ju inte utklassade direkt. Tycker att Finlands målvakt var enastående. Såg dock inte matchen ikväll, då den pågick samtidigt som Spanien-Danmark. Å efter kvällens matcher kan jag bara konstatera att Norge, Finland och Danmark får åka hem efter gruppspelet. Imorgon spelar ju Sverige mot Portugal. Hoppas verkligen inte att Sverige får respass dom också. Då är det bara Island kvar, och de lär knappast slå Frankrike i sista gruppspelsmatchen.

  Friidrott – jag kollar om jag är vaken. Under natten alltså. Gjorde det igår när 20 km gång avgjordes. Världens tråkigaste och mest onaturliga idrottsgren om du frågar mig. Ska kolla vad som pågår nu…

  • Svara

   Paula

   17 juli 2022

   Ja grenen gång borde förbjudas, på allvar! Får man inte ont i kroppen av att helt onaturligt traska på i mil efter mil istället för att springa då vet inte jag…

 7. Svara

  Anki

  17 juli 2022

  Jag är som du när det gäller kyrkobesök … besöker gärna kyrkor när de är tomma och tysta. Det finns oftast mycket att titta på, men mest gillar jag äldre enklare kyrkor utan så mycket utsmyckning.
  Du hade tur med vädret … och en hel del att titta på medan du väntade på att museet skulle öppna. Ska bli kul att se vad du hittade för intressant 🙂
  Från det ena till det andra … Ingela som klippte Muffin har en egen blogg med en massa recept och hon är en duktig kock – har bjudits på många goda rätter hos henne under åren. Kanske något för dig att kolla när friidrotten är slut. Här är adressen: https://inspirationsrecept.wordpress.com/
  Ha en fin söndag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 juli 2022

   Tack för länken, har varit inne o kikat! Där finns mycket matnyttigt! Skulle gärna vilja titta på Ståhl o Pettersson i diskusfinalen inatt, men inte en chans att jag håller mig vaken…Det får bli repris imorgon bitti innan jag läser tidningarna…Nattikram

   • Svara

    Paula

    19 juli 2022

    virrpottan tog fel på dagen/natten, det är ju först inatt som diskusfinalen går, suck

 8. Svara

  Kicki Fredlund

  17 juli 2022

  Kyrkor är ofta väldigt vackra invändigt.
  Jag borde kanske besöka dem oftare än vid bröllop, dop och begravning.
  Vad duktig du är som tar dig till tandhygienisten trots din tandläkarrädsla, eller har den gått över?
  Jag har försökt få tid hos min i mer än två år, men de prioriterar de unga, så jag får fortsätta att vänta.
  Kram

 9. Svara

  LillaSyster

  17 juli 2022

  Skönt att vara klar med tandläkarbestyren. Mycket vackra blomlåda vid ån.

 10. Svara

  Susjos

  17 juli 2022

  Åhhhhhhh!!!!! Underbara foton från Falun, och jag känner igen mej i vart enda en! I Kristine Kyrka är jag ju döpt, och blev även gudmor till min brors äldsta dotter troligen 1990? Älskar Kristine Kyrka med de dalablå sittplatserna och fina orgel och ja, allt där inne, nu fick jag mer information via dej! Brukar tända två ljus där till mina föräldrars minne. Å så fina spruthuset, den gamla telefonkiosken och Faluån..visst är det en fin stad! Dalamuseet tror jag att jag besökt nån gång med skolan kanske, men inte i vuxen ålder, ska bli kul att se dina bilder därifrån. Vet att jag ätit på restaurangen som ligger utanför vid ån, minns inte vad den heter, men god mat hade de! (Kopparhatten googlade jag mej till, och inte så bra recensioner på tripadvisor, men det var många år sedan vi åt där, så mycket har säkert hänt, kanske byte av ägare?) Ha det fint!
  KRAM

  • Svara

   Paula

   18 juli 2022

   Roligt att du upplever nostalgi när du ser mina bilder! Tycker bra om Falun, speciellt att det finns mycket gammalt bevarat. Jag har mycket kvar att upptäcka! Kram

 11. Svara

  eklundk14gmailcom

  17 juli 2022

  Kyrkor är rena konstskatterna, för det mesta.
  Ibland tittar jag in i någon men om den känns för prålig blir jag inte långvarig,dessvärre. Men en enklare sådan känns ofta riktigt rofylld och ofta också lite svalare än ute sommartid.
  Telefonkiosken gillas…
  Fina foton Paula, tack för dem!
  kram

  • Svara

   Paula

   18 juli 2022

   För prålig? De flesta kyrkor är pråliga, men på olika vis. Denna kyrka var nog väldigt prålig men samtidigt pampig. Man kände historiens vingar. Kram

 12. Svara

  Ninni

  17 juli 2022

  Jag gillar att gå i kyrkor och titta. C och jag besökte ofta olika kyrkor när vi var på semestrar. Visst det var mest jag som ville titta men han var snäll och stannade så jag åtminstone fick fotografera kyrkan utanför och ibland fick jag med honom in också. Annars gick jag in själv.
  Du ser då till att lära känna din stad och vad mycket det finns att upptäcka där! Fina ställen du hittar för att få i dig lite näring. Mysigt!
  Kram.

 13. Svara

  Ninni

  18 juli 2022

  Kyrkan var förresten otroligt fin!

  • Svara

   Paula

   18 juli 2022

   Jag njuter mycket av sommaren och att tjejerna nu har semester. Idag möttes vi i stan, Saija hjälpte mig med nya simkortet och sen tog vi en gemensam lunch innan jag åkte hem igen. Nu åker flickorna till Stockholm för att hälsa på Simon några dagar, längtar verkligen inte dit till getingboet även om det vore kul att träffa vänner och bekanta. Kram

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  19 juli 2022

  Det kanske någon gång ibland kan vara en fördel att bussarna går så sällan. Annars kanske du inte skulle ha sett så mycket av stan som du har gjort. Jag kan också tycka att det är fint att gå in och titta i en kyrka trots att jag har gått ur kyrkan. Men jag gillar de små, lite enklare landsortskyrkorna bäst. Kanske just för att de är små och enkla och att det då inte blir så mycket att ta in 😀
  Man kan ju inte svälta sig själv bara för att man kommer från tandhygienisten men jag förstår precis hur du menar 😀
  Vilken fin promenad det blev också, med mycket fint att titta på.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 208
 • 770
 • 1 610 876
 • 5 044
 • 65 072
Sök här