Fem en fredag

Fem-en-fredag # 35 Thank You for the Music

Av
den
3 september 2021

# 35
Thank You for the Music

Vilket passande tema nu då Abba överraskat med att presentera nytt skivmaterial!
Dock är jag något stressad, för om en stund ska jag ta bussen till stan för att träffa mina tjejer.
Det får bli mindre genomtänkta svar, men ibland är ju det första man tänker på helt rätt!
Musiken var viktig för mig under barn- och ungdomsåren men minskade i betydelse, och när jag drabbades av utmattningssyndrom försvann musiken i ett töcken.
Sedan dess lyssnar jag inte på mycket musik alls, jag lyssnar faktiskt hellre på tystnaden,,,

Vilken artist eller band skulle du gärna se göra en comeback?

ELO, eller varför inte Roxette! (jag tolkar frågan som fri från fakta som att någon artist avlidit)

Om du bara fick lyssna på en artist/ett band i ett år, vilken/vilket skulle det bli?

Marie Fredriksson

Vad spelar du mest för typ av musik?

Ingen alls, men när jag lyssnar så gillar jag de unga svenska artisterna som sjunger på svenska med fantastiskt fina texter, t.ex Felix Sandström, Molly Sandén mfl.

Har du något speciellt musikminne?

Japp, jag var mycket ung, hade köpt LP:n Bridge over troubled water med Simon & Garfunkel Jag var så exalterad för det var första gången man fick tillgång till låttexterna på skivkonvolutet! I ett nafs lärde jag mig alla texter utantill, och dem kan jag fortfarande idag, över 50 år senare! Och som bekant är bandets texter vääääldigt långa och snabba!

Vilken artist eller band gjort första stora intrycket när du var barn?

Beatles blev ju populäraste bandet i mitten av 60-talet när jag var tio år. Utan tvivel satte de ett musikaliskt avtryck.

Flera som svarar på temafrågor hittar du hos Elisa

Nu önskar jag dig som tittar in en solig och fin första hösthelg!
Jag tittar in till er andra när jag kommit hem

TAGS
27 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 september 2021

  Maria Fredriksson och Roxette är så bra, dansanta, Beatles bättre än min 60-åriga lärare sa i finska skolan på 1960-talet, de lever ju än! Ha det trevligt med dina tjejer!

 2. Svara

  Anna-Lena

  3 september 2021

  Visst var Beatles bra. Håller än. Var ju lite skämmigt att gilla ABBA…iaf om manville vara lite cool. Visst är dom bra..Men ändå inte de jag gillar allra mest… trots att jag inte behöver vara cool längre….
  Queen är favoriter… Freddie Mercurys röst är oöverträffad…. David Bowie är jag också svag för…samt Björn Afzelius.
  Alla är borta tyvärr…
  Häftigt ned ABBA – comebacken. Anser att BennyAndersson är en av alla tiders största kompositörer.
  Kram på dej!

  • Svara

   Paula

   7 september 2021

   Jag bodde i Finland när Abba-febern grasserade , kan inte påstå att jag blev så exalterad. Mercurys röst håller jag med om, men Queens som sådana. njae, Bowie däremot var en favorit jämte Bruce Springsteen…Ja nog har vi musikminnen att vårda ömt/Kram

 3. Svara

  LillaSyster

  3 september 2021

  Ha en härlig helg med tjejerna!

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  3 september 2021

  Queen var jättebra, jag rycr av välbehag vid blotta tanken på Montserrat Caballé och Freddy Mercury när de sjunger Barcelona.

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  3 september 2021

  Vilket märkligt sammanträffande, för just igår kväll satt jag och mindes min ungdomsmusik och varför det kom sig att jag alltid valde de minst kända när andra valde de mer kända….kom på att det var enbart för att redan då vara kärringen mot strömmen 😉 Kul att läsa dina svar Paula, kram på’re

  • Svara

   Paula

   7 september 2021

   Jag var nog inte så mycket käringen mot strömmen….däremot gillade jag George Harrison bäst i Beatles o det var nte så vanligt! Kramen, hoppas du haft en givande njutbar septemberdag!

 6. Svara

  Karoleen

  3 september 2021

  Beatles hade varit väldigt häftigt att se live! Oj vilken hype de hade! Och karisma!

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  3 september 2021

  Jag har också oftast tyst här hemma eftersom det är skönast för hjärnan. Jag gillar musik av olika slag men har aldrig haft någon idol. Visst har jag gillat en del artister lite mer än andra, t ex Pugh Rogefeldt, men numera har jag inte någon riktig koll. Det finns så många bra. Och många av dem är, som du skriver, unga och sjunger på svenska. Beatles hade jag inte mycket koll på men jag minns att jag i fem- sexårsåldern stod med kompisar på en bänk och skreksjöng tjolattjojäjäjä 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   7 september 2021

   Men va gulligt, tjolattjojäjä , hahahaha, ja det var sannerligen inte lätt innan man lärt sig engelska. Och irriterande nog fanns inte texterna att få tag på och de flesta band sjöng ganska otydligt. Kram

 8. Svara

  Minton

  3 september 2021

  I ungdomen var Elvis favorit men numera lyssnar jag sällan på musik. Föredrar tystnad eller trädens sus i skogen.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   7 september 2021

   Elvis kom lite före min tid men nog lyssnade jag mycket på honom, han var ju bäst som lite yngre, sen blev det en rätt sorglig historia.
   Kram från pörtet

 9. Svara

  Robert W

  3 september 2021

  Simon&Garfunkel har jag inte tänkt på på länge. En kultduo!

 10. Svara

  ElisabetR

  3 september 2021

  Oj, det finns ju så mycket bra, allt detta som du/ni har nämnt här, går hem hos mej också. Jag är en periodare på musik.
  Har senast hittat en ung man från Kasakstan som är helt otrolig, han heter Dimash Quidaibergen, hans röst spänner över ett otroligt spann. Låtar som S.O.S, Svanen, och mycket mer, finns på Youtube.
  Amelia Brightman med Join me, slår definitivt sin syster Sarah.
  The Shadows kan gärna få återupppstå.
  Önskar dej en trevlig helg.

  • Svara

   Paula

   7 september 2021

   Jag hör att du njuter och lyssnar på musik på ett helt annat sätt än jag. Man kan krasst säga att mitt musiklyssnande tog slut 1997 då vi satte oss i en stuga i Kölaråsen i två år och bara lyssnade på vindens sus…Suget efter musiken har liksom aldrig återkommit, men gissa vem som slaviskt följer Idol!?! Men där är det kombinationen av unga talanger och den musik som sjungs huvudsaken….
   Ha en fortsatt fin vecka, imorgon infaller Morsmäss, enligt bondepraktikan dags för sommarens sista värmebölja! Prognosen verkar stämma här!

 11. Svara

  Scylla

  3 september 2021

  ELO var en av de första LP-skivorna jag köpte när familjen äntligen skaffade stereo – typ tio år senare än alla andra. Jag minns att jag satt med hörlurar och lyssnade medan jag åt frukost på mornarna. Och Simon and Garfunkel är ju fantastiska.

 12. Svara

  bpz3

  3 september 2021

  Det är rätt märkligt – även jag/vi har slutat lyssna på musik. Minns att det alltid var radion, en LP-skiva, ett kassettband eller en CD på på hög volym när jag/vi var “yngre”. Nuförtiden står tvn på och radion har jag inte satt på på decennier…
  Beatles var också min första musikminne.
  ELO – var ju kult, gillade dom skarpt. Det gäller även Roxette och Simon & Garfunkel – kultband allihopa skulle jag säga.
  Hoppas du haft en toppen dag med dina tjejer:-)

 13. Svara

  Bokdamen

  3 september 2021

  Jag spelar inte heller musik numera, behovet av tystnad är större och så har ljudböcker tagit en del av platsen. Felix Sandström gillar jag.

 14. Svara

  Ditte

  3 september 2021

  Kul att läsa dina svar och jag känner igen mig till stor del
  Jag lyssnar mycket på musik och kan fastna i 60-90-tals musik. Beatles gillar jag, S&G också, liksom Roxette , ABBA, Queen och ELO. Många fler.
  Eva Dahlgren och Niklas Strömstedt faller mig också i smaken.
  Hoppas du haft en bra dag med dina tjejer.
  Kram

 15. Svara

  Ama de casa

  4 september 2021

  Jag lyssnar inte heller så mycket på musik nuförtiden, men ABBA är en klar favorit och jag är väldigt glad att dom gör comeback nu 🙂

  Jag gillade även den där bro-skivan med S&G. Såg faktiskt den duon live på Råsunda i förhistorisk tid. Ännu längre tillbaks såg jag även ABBA på Skellefteå Folkets Park. Minnesvärda konserter båda två 🙂

  Hoppas du fick en fin dag med tjejerna!

 16. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  5 september 2021

  Simon & Garfunkel tillhörde favoriterna, trots att dom egentligen inte spelade den typ av musik som vi gillade bäst!
  Du påpekade att du inte kände till Balham Alligators – vilket det är det nog inte många som gör i Sverige. Det var ett mycket känt pubband i England som vi flera gånger tittade på när vi besökte London – och naturligtvis kom i snack med medlemmarna. Det blir gärna så där när man sitter längst fram och skriker högst! *fniss* Sen visade det sig att en av dom, Robin, hade bott i Stockholm i 1 år och gått förbi vår affär på söder där vi sålde delar till veteran-, race- och rallybilar. Vilket han tyckte var spännande…..
  KRAM/Susie

 17. Svara

  Ingrid

  5 september 2021

  Det är roligt att läsa de olika svaren en här veckan. Man märker verkligen hur åldersskillnader gör att man har olika favoriter. I musiken finns det verkligen något för alla.
  Ha en skön söndag!
  Kram

 18. Svara

  Klimakteriehäxan

  5 september 2021

  Jag har Simon&Garfunkel-skivan kvar. Såg dem på Globen också. Så bra!

 19. Svara

  Ninni

  5 september 2021

  Jamen tänk en comeback med ELO! Det vore nåt det. Men kul att ABBA gör en ny skiva. Kan ju inte påstå att de var mina största favoriter förr men det har ju visat sig att de låtar de gjorde håller fortfarande. Hoppas de gör en cd som jag kan köpa. De flesta artister nu släpper ju sin musik på Spotify och möjligtvis vinyl. Vinylskivorna är ofta jättedyra och jag har inget att spela dem på och Spotify har jag gratisvarianten av och då blir det mycket stökigare att lyssna på. Måste väl till sist bita i det sura äpplet och betala för den tjänsten… men jag stretar emot in i det längsta även fast jag är en stor musikälskare.
  Beatles spelades mycket då jag var hemma hos min mormor och morfar och där tillbringade jag mycket tid som liten. Min morbror (som bodde hemma då) gillade Beatles och även min mormor lyssnade gärna på dem.
  Det kommer många bra svenska artister nu som faktiskt också sjunger på svenska och det gillar jag för det går åt mindre energi att lyssna på svenska låtar jämfört med låtar på engelska.
  Hoppas du haft en skön helg!
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   7 september 2021

   Ja du är en mycket större musikkonsument än jag. Ibland saknar jag suget jag hade förut, att vid viss sinnesstämning vilja lyssna på en speciell låt. Så funkar jag inte alls längre…tyvärr!
   Håller med om våra svenska artister när de sjunger på svenska, då är de som bäst!
   Kramen

 20. Svara

  Susjos

  5 september 2021

  ELO, vilka minnen de väcker från Hofors och min tonårstid där! Tror minsann de nyligen var i Sverige och spelade på Globen …googlar och ser att det är Jeff Lynne som var här 2018 med ett 12 manna band och spelar ELO:s låtar! Synd att jag missade det!
  Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 466
 • 559
 • 1 651 898
 • 5 116
 • 65 976
Sök här