Fem en fredag

Fem-en-fredag # 49 Yttranden / Färgsprakande fredag

Av
den
8 december 2023

# 49 Yttranden

Vilka ord använder du för ofta?
“Ingen aaaaaning!!!” Så svarar jag ofta när jag fått en fråga…

Vilka ord använder du inte tillräckligt?
Jag är snål med beröm, jag märkte speciellt när jag flyttade till Sverige att man här öser beröm på ett helt annat vis än i Finland. Trots att jag bott här över 40 år så sitter det djupt inne att ge beröm, tyvärr!

Vilket ord har du nyligen lärt dig?
“smygflation”, när handlare höjer priserna mer än motiverat…grrrrr

Vilka ord älskar du att höra?
Momi, mamma

Vad är ditt favorituttryck?
1/ Men jösses!
2/ Jag fattar inte!
3/ “Som man sår får man skörda”…

Här kommer några färgsprakande fredagsfoton:

En av många brandbilar som stod uppställda på julskyltningen

Vackert lysande ljus i mörkret

Vackert målad fönstermosaik i stan.

Du hittar flera temabloggare hos Elisa
Du kan se flera färgsprakande bilder hos Lillasyster

Trevlig andra advent till dig som tittar in!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  8 december 2023

  Fniss jag brukar också säga ingen aning. Har lätt för att ge beröm men svårt att ta emot. Har samma favorit uttryck som du.
  Det var fina färger .
  Kramar från oss

 2. Svara

  Anna-Lena

  8 december 2023

  Vackert!
  Använder nog ordet USCH, väldigt mycket. Märker att maken gör det samma. Aå här är det uschigt….
  Vackraste ordet: Mormor! Tveklöst! Jag som aldrig trodde att jag skulle bli mormor. Och så kom det tre ( nästan) på stört…. Kan fortfarande bli tårögd av att höra när barnbarnen säger mormor…..
  “Jag vet inte”…det gillar jag inte det uttrycket. Jag vill ju veta!
  Försöker berömma. När det finns fog för det. Vill ju själv ha så mycket bekräftelse. Fast har svårt att ta emot beröm.
  Tycker f.ö. att du är bra på att ge beröm via bloggen!
  Kram på dej !

 3. Svara

  Mia

  8 december 2023

  Min ungdomsvän Sigrid har ett favoritord, dagsmeja….eller favorit vet jag inte men hon tycker det är vackert och det håller jag med om. Vackert och färgglatt är det på dina bilder också, kram på’re

 4. Svara

  Hannas krypin

  8 december 2023

  Ingen aning säger jag också när jag inte vet. Beröm är svårt, särskilt om man inte är van vid att ge beröm.

 5. Svara

  Boklysten

  8 december 2023

  Känner igen det där med att man har svårt att ge beröm. Men efter xx antal år i Sverige så känns det som att jag börjar bli bättre på det.

 6. Svara

  Kina

  8 december 2023

  Lustigt med svaret på fråga 2, för jag tycker att vi svenskar ofta talar om vad andra gör fel, vilket man ju alltid är medveten om själv, i stället för att påvisa det som någon gör bra. För alla, och speciellt ungdomar, behöver höra att dom är bra på saker och ting! Det stärker självkänslan! Och som man sår får man skörda ju! Kram till Pörtet!

 7. Svara

  Susjos

  8 december 2023

  Åh…gissa om jag längtar efter att Samuel ska säga Farmor! Men det är visst lite svårt att säga , Fafa går bra, och igår blev det Mommo han kallade mej för ! 😉
  Ja, beröm är man inte uppvuxen med, men trots min uppväxt så är jag ganska bra på att ge beröm tycker jag, men kan alltid bli bättre!
  Smygflation var ett nytt ord, hm!
  Fina färgglada foton som du visar, jag hade inget färgglatt till dagens inlägg tyvärr!
  Ha en fin helg!
  Kram

 8. Svara

  Hanneles bokparadis

  8 december 2023

  Skapligt bra på beröm.

 9. Svara

  LillaSyster

  8 december 2023

  Det var ett sprakande fönster =)
  Beröm är ju alltid kul att ge och trevligt att få. Önskar dig en fin helg! Kram

 10. Svara

  BP

  8 december 2023

  Tycker du verkligen att vi svenskar är duktiga på att ge beröm!!!??? Det gäller kanske i jämförelse med de andra skandinaviska länderna, men inte jämfört med sydeuropeiska länder och Frankrike. För att inte tala om USA. Personligen gillar jag att ge beröm, ofta.

  “Smygflation” är ett klockrent ord liksom “novent”.

  “Men jösses” påminner om min gulliga granne från Finland. Hon säger det ganska ofta hon med;-)

  Den där brandbilen är ju sprillans ny. Gissar att varenda barn ville leka brandman i den:-)

  Fönstermosaiken är helt i min smak, men jag trodde att den fanns i en kyrka…

 11. Svara

  Karin

  8 december 2023

  Intressant att vi i Sverige är bättre på beröm än Finland! Jag jämför med USA där de strösslar komplimanger mycket mer generöst än vad som är brukligt här hemma. Men å andra sidan har det nog hänt, då och då, att jag tvivlat på deras “Oh, you look lovely today!” de där dagarna då jag verkligen inte hade tid med mig själv, med två småttingar att ta hand om.

 12. Svara

  Birgit

  9 december 2023

  Kluriga frågor denna gång. Jag gillar ord, men funderar nog inte så mycket på vilka jag använder ofta. Jag får fråga nån, för prata gör jag alldeles för mycket- ibland iaf ??.
  Jag är bra på beröm, men sämre på att ta emot det. Jag tränar på det.

 13. Svara

  Anki

  9 december 2023

  Snyggt sprakande bilder! Fönstret är verkligen fint!
  Jag har nog lätt att ge beröm, men svårt att ta emot … tycker aldrig jag är värd det 🙂
  Kram

 14. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  9 december 2023

  Vilka bra svar du har på frågorna. Jag skulle ha svårt med att spontant komma på vilka ord jag använder för ofta eller för sällan. Det är bättre att fråga andra om det. Men jag gissar att ett av mina vanligaste ord är “njuta” och då får det vara så 😀
  Jättefina färgsprakande bilder. Jag gillar särskilt den tjusiga ljusstaken där snön har smält lite runt ljusen så att fina mönster bildas. Eller ljus är det väl inte utan snarare marschaller. Petitesser 😀
  Trevlig andra advent önskar jag dig också 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 471
 • 520
 • 1 640 663
 • 5 101
 • 65 736
Sök här