Fem en fredag

Fem-en-fredag # 37 Namn

Av
den
12 september 2020

Tema Namn

Har du eller har haft något smeknamn?

Min mamma Ulla (på bilden) kallade mig för Puppe…hatade det namnet av hela mitt barnahjärta! Enda gångerna mamma kallade mig för Paula, ja då hade jag gjort något olovligt för då var hon förargad på mig! Det sägs att “kärt barn har många namn” …ler
I övrigt kan jag berätta att mamma och pappa funderade mycket över vilket namn jag skulle ha, det skulle fungera lika bra att säga på finska och svenska, eftersom vi bodde i Finland men hade svenska som modersmål. Första namnförslaget var Monika. Men, mammas väninna fick barn ett par veckor före min mamma och hennes dotter fick det namnet! Då föll valet på Paula, låter exakt lika på bägge språk..

Har du velat heta något annat?

Ja, minns inte riktigt hur gammal jag var (dock äldre än på bilden där jag är 3) då jag bestämde mig för att jag ville heta Cecilia, såpass mycket att jag ljög för mina kompisar och lade till Cecilia som förnamn efter mina Paula Veronica…

Vet du vad ditt namn betyder?

Jopp, det betyder “den lilla” eller “den ringa” På finska betyder ordet paula “snara” alltså ett fångstmedel (foto från 1987)

Finns det något namn som går igen i din släkt?

Nej det gör det inte, men min dotter Saija valde att döpa sin dotter till Paulina och det är jag så glad åt!
Fotot på Paulina och Daniel är taget för nio år sedan, Daniel var bara en valp och lillflickan har vuxit upp och ska bli mamma om ett par veckor! Tiden går…

Matchar ett namn med personligheten?

Ingen aning, jag tycker alla i min familj har passande namn, inte minst Vanessa, barnbarnsbarnet, här på bild med Daniel för ett par år sedan!

Flera svar på kluriga fredagsfrågor hittar du hos Elisa

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Efwa

  12 september 2020

  Så kul att läsa dina tankar om namn!

 2. Svara

  Hannas krypin

  12 september 2020

  Vilket härligt inlägg att få läsa!

 3. Svara

  tanthuset

  12 september 2020

  Hej lilla Puppe <3 😉
  Jag tycker du har ett jättefint namn, faktiskt finare än Cecilia 😀 Paulina och Vanessa är också fina, både som namn och på bild!
  Kram på er i Pörtet <3

 4. Svara

  tant Hanneles bokparadis på Hisingen

  12 september 2020

  jag fick även ett svensk namn, för min far hade tre bröder som var krigsbarn i Sverige, min far drömde alltid om Sverige, ett rikt land då.

 5. Svara

  Ditte

  12 september 2020

  Intressant att höra hur du fick ditt namn. Och Paula är ju alltid ett namn som “passa”r och går att säga/uttala på alla språk. Lätt att uttala.
  Vanessa och Paulina är ju också fina namn och jag gillar även namnet Saija..
  Väldigt fina bilder på dig, din mamma, flickorna och Daniel.
  Kram

 6. Svara

  Minton

  12 september 2020

  Kul att läsa om ditt namn och tankarna kri g detta. Är döpt till Ann-Christin men har kallats för Anki så länge jag minns.
  Kramar från oss

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  12 september 2020

  Jag gillar ditt namn, Paula, bättre än Monica. Men det är inte lätt veta vad ens barn ska tycka om de namn man har valt åt dem. Min äldsta dotter bytte sitt förnamn och trivs mycket bättre med sitt nuvarande. Det blir lite lustigt när man pratar om henne som liten för då använder vi det ursprungliga namnet. Min mamma hette också Ulla och jag kallades först för Pluttrik och senare för ii och lilla i. Det hängde kvar ändå upp i vuxen ålder när jag pratade med min mamma 😀 Vilka fina bilder på dig, din mamma, barnbarn, barnbarnsbarn och en liten Daniel 😀
  Kram

 8. Svara

  bpz3

  12 september 2020

  Paula är ett perfekt namn för dig, gångbart på alla språk förresten! Det är faktiskt du från dag 1 om jag får säga så. Du är dig så otroligt lik. Hade jag sett bilderna du lagt upp samt ett foto på hur du ser ut idag hade jag direkt kunnat gissa att det var du.
  Puppe betyder ju “docka” på svenska, vilket gräsligt smeknamn som inte ens passade in på dig. Monica är också ett namn jag inte är så förtjust i, främst för att så många tjejer över 50 har just det namnet. Så namnet har liksom ingen karaktär om du förstår vad jag menar.
  Paulina är också fint och annorlunda. Jag skrev ju häromdagen att den “vuxna” Paulina var mycket lik dig. Det var barnet Paulina också. Med andra ord ett perfekt namn för henne.

 9. Svara

  Ama de casa

  13 september 2020

  Jag tycker att Paula är ett jättefint namn! Mitt riktiga namn är superkrångligt att uttala för exempelvis spanjorer och engelsmän, så jag har börjat presentera mig med mitt andranamn (som står först i passet), nämligen Liz. Lättare för alla.

  Här kan du om du vill läsa en förklaring till att jag heter Johanne:

  https://amacasa.wordpress.com/2010/07/21/grattis-till-mig/

  😀

 10. Svara

  Ninni

  13 september 2020

  Hela din familj har fina namn, tycker jag, och att ditt barnbarn heter Paulina är väldigt fint.
  Kram.

 11. Svara

  Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  14 september 2020

  Roligt att se alla de gamla fotona. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn får man aldrig för mycket av! Paula är ett jättefint namn, hade gärna hetat det själv. Hade nog hellre hetat det än Paulina. Jag gissar att det lätt blir Lina istället :-).
  Ingrid

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 355
 • 450
 • 1 638 522
 • 5 097
 • 65 701
Sök här