Livets glädjeämnen! Nostalgi

För åtta år sedan…

Av
den
10 september 2020

Alla foton i dagens inlägg är från Säfsen och tagna av Jan-Eric Nygren, bosatt här på orten!
Stort tack för att jag får dela dem med mina besökare!

Jag kom hit till bygden med min sambo första gången i slutet av 90-talet, då flyttade vi till Kölaråsens gamla skola som ligger ca 3 mil härifrån.

Efter ett par år i ödemarken valde vi att hyra en bostad här i Fredriksberg, för att jag skulle komma lite närmare civilisationen och eventuellt kunna börja arbetsträna igen efter en lång sjukskrivning.

Sen blev det flera olika adresser här på orten, och efter att jag arbetstränat på vårt bibliotek så började jag jobba på ortens postkontor som samtidigt var Kassaservice, jag blev alltså åter lucknucka efter många år i förskingringen…

Sedan tog jag och dåvarande sambon an oss ortens korvmoj som vi döpte om till Lyan. Där jobbade under en period även dottern med sambo, tills de tröttnade på lantluften och flyttade till Falun.

För att göra en lång historia kort så drabbades jag efter några år åter av sjukdom och vi valde att flytta närmare Ludvika och landade då i Blötberget.
Där trivdes vi gott och det var täta bussförbindelser in till centrala stan vilket jag uppskattade mycket.
Men, min rastlösa själ hittade en trevlig lägenhet på Väster i Grängesberg, och hej och hå så flyttade vi dit.
Inte blev det så långvarigt heller för det råkade sig snart så att jag hittade ett hus att hyra, i Björsjö minsann..
Vi trivdes gott i den lilla byn, men längtan tillbaka till Säfsen satt som en tagg och 2012 styrde vi åter kosan tillbaka hit

Nu ska det baske mig mycket för att få mig ur den säfska myllan, även om vi som bor här upplever en klar försämring med servicen.
Nu får vi kämpa på och visa politikerna och ansvariga i kommunen att vi är att räkna med och att vi också kräver att få den service som alla andra kommuninvånare åtnjuter.

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  10 september 2020

  Tack, Paula för den här berättelsen med de väldigt vackra bilderna till. Så fint att du fick låna dem.
  Jag visste ju att du flyttat en hel del men hade missat mycket. Men nu är du tillbaka i Säfsen och verkar ha funnit fin ro och trivsel här.
  Men visst ska ni och alla andra som bor utanför de större tätorterna ha tillgång till den service som andra i kommunen har. Antar att ni liksom inte har lägre skatt än andra.
  Stor kram

 2. Svara

  bpz3

  10 september 2020

  Bilderna är helt underbara! Vilken duktig fotograf!
  Att du hade flyttat många gånger har du nog berättat någon gång, men jag visste inte att du har flyttat runt “bara” på landsbygden, långt från civilisationen. Och att du var kär i Säfsen visste jag inte heller.

  Det är en himla tur att vi alla är olika och på det sättet kan “ge” varandra både smaken av lugn från landet och lite storstadspuls från olika städer. Vill gärna tro att vi alla uppskattar olika “livsstilar” och lär oss nåt av varandras erfarenheter.

  Kan lugnt säga att jag lärt mig massvis om svampar av både dig och Anki.

  Tack att du delade med dig av det här inlägget och de otroligt läckra bilderna.

  PS. Nu när ni har varit med i radio och tv borde det ju hända nåt i kommunen. Annars är det bra gå till pressen igen Aftonbladet och Expressen är kanske intresserade. DS.

 3. Svara

  tanthuset

  11 september 2020

  Du har nog hittat din plats i livet och att du skulle göra din röst hörd var nog meningen, alla röster räknas <3 alla, inte minst du, är viktiga!!
  De bilder du visar, visar en mycket vacker bygd men det gör även de bilder du själv tagit <3
  Kram på're finaste Paula!

  • Svara

   Paula

   12 september 2020

   Jag är ju inte sån som vill ta till orda i varje sammanhang, men när ingen annan gör det kan jag känna att då får jag väl offra mig. Tack, jag valde ju Nygrens morgonfoton på solen då jag aldrig själv är vaken. Kramen

 4. Svara

  Tove Olberg

  11 september 2020

  Så vackra bilder – och tack för din historia! Jag ser att vi har flyttandet gemensamt … händelser i livet ger situationer och de får vi ta hand om och lösa 🙂 Som du gjort med ditt liv!
  Fin fredag till dig du som bor där du bor!
  Kram om du vill ha en?

 5. Svara

  Karin Eklund

  11 september 2020

  Bilderna är perfekta till dina minnen och berättelsen. Härligt att du har hittat din plats i livet, där du trivs så som man helst ska trivas för att må bäst.
  Tack Paula!
  Kram

 6. Svara

  Herr Nilssons Fru

  11 september 2020

  Kanonfina bilder. Fin historia som jag varit med o följt mycket av. Jag känner igen en del av dina flyttar:) de e några stycken. Men nu tycker jag du stannat upp rätt länge va. Någon gång blir de ju att man slår sig till ro och blir kvar.
  De lär vi bli här om ingen oförutsett händer vill säga, de vet man ju aldrig.
  Kramiz

 7. Svara

  Ama de casa

  11 september 2020

  Vilka fina minnen du delar med dig och bilderna är ju helt fantastiska. Men jag funderar främst över en sak… Jan-Eric Nygren… Undrar om det var han jag jobbade med på ABB/Tietoenator? Han var väldigt fotointresserad och fick/köpte delar av Anders kamerautrustning när vi flyttade till Spanien. Har för mig att han drog norrut då. Fast nej. Han hette nog Nyberg när jag tänker efter 🙂

 8. Svara

  Minton

  11 september 2020

  Så fint du skriver om dina flyttar och din längtan till Säfsen. Bilderna är underbara och passa till din berättelse.
  Kramar från oss

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  11 september 2020

  väldigt vackra bilder och vad roligt att få läsa om en del av ditt liv i och omkring Säfsen. Det är skönt att veta var man hör hemma och ännu bättre att få bo just där 😀
  Kram

 10. Svara

  Susjos

  11 september 2020

  Vilka fina bilder! Å jösses som du har flyttat runt i dalaskogarna! Till Grängesberg flyttade en av mina kompisar när jag bodde i Falun, minns att jag tog tåget dit en gång och hälsade på henne.
  Såklart ska ni ha den service som ni har rätt till!
  HA en bra helg!
  Kram

 11. Svara

  Kicki

  12 september 2020

  Ja, kära människa vad du har flyttat och farit. Jag minns knappt hur många olika ställen jag besökt dig på, men det är många.
  Kanske blir du kvar nu i din lilla skokartong, eller inte 😉
  Otroligt vackra bilder, men dina egna ligger inte efter.
  Kram/Kicki

 12. Svara

  Ninni

  13 september 2020

  Otroligt vackra bilder!
  Ja du har då flyttat så du lär inte ha en enda onödig pryl. 😀 Det brukar ju vara tillfälle att röja då man flyttar.
  Lär inte finnas någon som passat så bra att jobba på biblioteket som du.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 412
 • 574
 • 1 610 322
 • 5 044
 • 65 061
Sök här