Fem en fredag

Fem en fredag # 38 Uppkoppling

Av
den
20 september 2019

Uppkoppling

-När var första gången du kopplade upp dig mot Internet?

Jag jobbade med datorer i någon form ända sedan jag började på bank 1972.
Men vad jag kan minnas var vi inte uppkopplade på internet på mina olika arbetsplatser när jag slutade som anställd 1995 för att starta eget. I mitt eget företag använde jag dator bara för företagets bokföring.
Några år senare började dottern tjata om att jag skulle börja blogga. Jag var inte alls pigg på det, ville vara datorfri efter ett långt arbetsliv, men dottern gav sig inte, och jag började blogga 2005 för att 2006 flytta till egen domän.

-Var “hängde” du i början av din internettid?

Det vet jag inte, förutom att jag började leta efter andra bloggare.
Men nu måste jag bli lite nostalgisk, någon av er som spelade Farville?

Jag minns inte hur många år sedan det är nu, 5-6 år sen? I det träsket var jag helt fast, ett himla sjå att hinna vattna tomater och skörda gurkor innan de blev för gamla och försvann! Och så många nya vänner man fick genom spelet, från i stort sett hela världen!

-Vilken var din första e-postadress?

mitt namn på hotmail. Sen kom gmail som jag fortfarande använder.

-Vem skulle du vilja träffa på riktigt som du endast känner online?

Jag har träffat tiotalet bloggvänner IRL och träffar gärna dem igen samtidigt som jag har många som jag inte haft möjlighet att träffa, ännu…

-Vem i din närhet är minst uppkopplad?

Det är många här på orten som inte använder dator. Synd faktiskt, för med hjälp av dator och mobil kan man sköta så mycket ärenden och slippa åka 12 mil tur retur till stan.

Det är som vanligt Elisa som ställer frågorna och hos henne hittar du flera som deltar i temat

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  BP

  20 september 2019

  Då var du ute betydligt tidigare än jag, som skaffade den första PCn 1988, men inte internet förrän i slutet på 1990-talet. Du började även blogga tre år före mig.
  Farville har jag aldrig hört talas om, är urkass på alla sorters spel.
  Tycker faktiskt otroligt synd om gamla människor som varken kan eller vill lära sig datorer, trots att det finns hur många kostnadsfria utbildningar för seniorer som helst. Hoppas de gamla har barn/barnbarn som betalar deras räkningar.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  20 september 2019

  lite dumt att inte använda dator utan åka långa resvägar:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/09/uppkoppling-fem-pa-fredag.html

 3. Svara

  Ditte

  20 september 2019

  Kul att läsa dina svar. Och visst är har idag det uppkopplade livet både för och nackdelar. Vad gäller dator och uppkoppling kom det till vårt hus 1988. Men jag vet inte riktigt vad jag använde datorn till. Och du var tidigt ute med att börja blogga. Jag började i september 2007 då vi bott i Peking i sex månader.
  Visst är datorn till stor hjälp men jag tycker också att livet måste fungera utan den. Och det gör det ju runt om i Europa där man fortfarande kan besöka banker för att betala sina räkningar, liksom köpa resor på bussen o.s.v. Men försvinner strömmen så kör det ju ihop sig med det elektriska. Och ett bra hjälpmedel till mycket är ju datorn. Absolut. Jag åker nästan ingenstans utan att min lila Mac är med. På gott och ont kan jag tycka. Men den är gärna med mig.
  Kram

 4. Svara

  Ama de casa

  21 september 2019

  Du var tidigt ute (efter lite påtryckningar 😉 men tyvärr hittade jag inte dig förrän ganska nyligen.
  Jag började blogga i april 2009 efter att jag tyckte att jag tog på tok för stor plats på FB, och sen är jag fast 🙂 FB är jag väldigt sällan inne på nuförtiden, bloggen räcker.
  Har träffat MÅNGA människor via bloggen. Både andra bloggare och även bloggläsare (vilka vissa sedermera har börjat blogga dom med).

 5. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  21 september 2019

  Vilket minne du har!! Jag kommer inte ihåg sånt, så jag skulle nog aldrig kunnat svara på frågorna 🙂 Farmville kommer jag i alla fall ihåg, både avkopplande och stundom stressigt. Undrar om det fortfarande finns?? Fast numera är det Candy crush som gäller 😀
  Kram på’re

 6. Svara

  Karin Eklund

  21 september 2019

  Farville låter ju roligt, något som antagligen hade passat mig som hand i handske, trots att jag inte spelar särskilt mycket på datorn, annat än att jag drar någon Spindelharpa ibland för att bara slappa av.
  Jag var tidigt på det klara med att jag skulle ha dator så snart man kunde betala räkningar via en sådan, mot min tidigare makes vilja. Han var motståndare av stora mått, men genast efter skilsmässan ( så måste det ju bli om någon inte förstår att man kan betala räkningar hemifrån eller hur ?;) ) så köpte jag en Mac och sen dess är jag datoriserad ( 1996). Bloggandet kom igång rätt sent, någon gång år 2009 tror jag, fastän jag nog hade registrerats som bloggare år 2007.
  En dator har jag alltid med mig när jag reser bort hemifrån, eller vi har en gemensam liten bärbar sak, lätt att lägga i ryggsäcken. Allt för att kunna sköta det administrativa som krävs i dagens läge, betalningar, bokföring osv.
  Men jag lägger den gärna åt sidan, kollar endast e:posten varje dag. Hemma står datorn på för jämnan, det är bara att sätta sig ner och titta efter vad som har hänt, vad som är på gång. Men jag har lätt för att stänga av den och glömma bort den om så behövs.
  Ha en fin helg Paula!

 7. Svara

  "LillaSyster"

  21 september 2019

  Vilka superhärliga bilder du hittat! Jag kan inte avgöra om den på de som shoppar eller den med det äldre paret som krupit upp så långt det går in i skärmen är bäst. Du ha en riktigt fin lördag, här är promenaden avklarad…. Får se vad det blir idag! Kram

 8. Svara

  Carita Liljendahl

  21 september 2019

  Härliga bilder här! Och jo, Farmville spelade jag nån gång, men man skulle ju hålla på hela tiden så att gården inte skulle dö 😀

 9. Svara

  "LillaSyster"

  21 september 2019

  Såg inte att hon redigerade på skärmen =) Tack för den fina kommentaren hos mig. Ha det bäst!

 10. Svara

  Radka Little

  21 september 2019

  Great post! 🙂
  My early computer experience was very similar to yours, and it gave us a good “grounding” for what came later. But I didn’t start blogging until early in 2010, after I retired, when online craft forum I was a part of, closed down – I discovered blogging!
  Of course those of our generation, who didn’t work with computers in their job in those days, found it hard to get going, and one has to understand that. And yes, I know people of my age who still don’t use computer – yes, there still is a world like that 🙂
  xx

 11. Svara

  Anki

  22 september 2019

  Jisses vilket minne du har! Yngste sonen övertalade mig att börja använda dator och jag tror det var i mitten av 90-talet … han har nog lärt mig det mesta tror jag – sen gick jag en kurs i bildbehandling och mitt sista jobb var helt och hållet datorjobb med bilder som skannades och hamnade i en stor databas som Stadsmuseet och Stadsarkivet var engagerade i …
  Egen hemsida från 2005 – övergick sen till bloggandet och här blev jag visst kvar 🙂
  Kram

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  22 september 2019

  Du hittar alltid roliga bilder och jag fastnar lite i dem. Dator har jag använt i arbetet sedan 1987/-88 men då var det ordbehandling som gällde. Jag tror inte att jag heller kom i kontakt med internet under min banktid utan där var det snarare ett intranät, tillsammans med andra kontor inom samma bank. Vi använde iofs UC men det hade vi kanske tillgång till inom samma nät. Så mycket man inte vet 😉 Men jag vet att vi hade egen internetuppkoppling 1996 och då var det ransonering av tid vid datorn för både ungarna och oss. Dyrt och på telefonnätet.
  Farmville har jag aldrig lockats av och inte många andra spel heller. Jag gillade super Mario men det var väldigt länge sedan 😀 Nu måste jag bläddra tillbaka och skratta lite till åt dina rolig bilder 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 356
 • 630
 • 1 581 088
 • 4 994
 • 64 380
Sök här