Fem en fredag

Fem-en-fredag # 49 Retro

Av
den
9 december 2022

# 49 Retro

Vilken var den senaste fysiska bok du köpte?

julklappsböckerna till familjens två 2-åringar

Vilken CD lyssnade du senast på?

Jag och musik är ingen bra kombo sedan länge. Som ung lyssnade jag massor men efter första långa utmattningsperioden 1997 så blev det tvärstopp. Men om jag tänker på vilka CD-skivor jag ägde så spelade jag mycket Marie Fredriksson, Suzzies orkester, Dire Straits, ja ni hör ju att det inte var igår..

När tittade du senast på DVD?

Men snälla, vilka frågor, för typ hundra år sedan! Jag har aldrig varit någon DVD-köpare men har väl hyrt några filmer för länge sedan.

Hur längesen var det du pratade via fast telefoni?

Vi gav upp den fasta telefonen för bra länge sedan, kan inte minnas årtal. Däremot minns jag en seglingssommar 1989 när min man som var egenföretagare tog med sig mobiltelefonen för att vara anträffbar under semestern. Den var enorm, klumpig och vägde massor! Mottagningen var väl inte alltid så bra heller, men ute till havs funkade den ändå skapligt.

När använde du senast kontanter?

Det var längesedan, minns inte tillfället. Men, jag har just nu 120 kronor i mobilskalet. Det är nog för lite, får vi avbrott i elförsörjning eller andra problem så är det bra att ha lite kontanter så man kan betala för sig. Jag skulle helst ha 500 kronor, så det ska jag åtgärda.

Ja det var nog tidernas tråkigaste svar jag levererade idag, jag som som gillar retro!

Du finner säkert roligare svar av andra temabloggare hos Elisa

Trevlig helg!

TAGS
24 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  9 december 2022

  Har spelare för allt utom DVD. Ja ingen VHS heller förstås. Synd på alla bra filmer som fortfarande står kvar i en undangömd hylla.
  Lyssnar dock inte mycket på vare sig vinyl eller CD. Blir inte av. Radion står ju alltid på!
  När någon signal hördes från vår fasta telefon, det minns jag inte. Karla, som gick bort för två och ett halvt år sedan, brukade iaf ringa på den.
  Pengar? Maken brukar ha någon hundralapp. Jag hittade en konstig peng i en vinterkappa i dag. Ett guldmynt. Kunde utläsa siffran 5. Så fem kronor det äger jag.
  Har oftast en hundralapp i mobilfodralet. Får uppsöka rn bankomat och fylla på!
  Ha det gott! Kram

 2. Svara

  Bokdamen

  9 december 2022

  Mycket som jag inte kommer ihåg för att det känns så längesen, kontanter hanterar vi fortfarande på jobbet, både yngre och äldre som använder det, men kort används mest. Ha en skön fredagskväll!

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  9 december 2022

  tittar ofta på gamla brittiska dvd-filmer, har växt ifrån pottaböcker. Äffärerna tar ändå inte sedlar, i England är det kort överallt, de vill inte hantera sedlar efter pandemin.

  • Svara

   Hanneles bokparadis

   9 december 2022

   (Midsomer Murders är rent turist-program; underbara brittiska miljöer och trädgårdar! intriger underordnat

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  9 december 2022

  VHS hade jag glömt, men det har vi faktiskt möjlighet att spela också. liksom CD, DVD och Lp. lite kontanter bör en nog ha även om korten är behändigare. fast telefon har vi inte haft på väldigt länge

 5. Svara

  Mia

  9 december 2022

  Jag tycker inte alls att det var tråkiga svar! Sån där mobiltelefon har jag också erfarenhet av, min dåvarande sambo var långtradarchaffis och dom hade såna 🙂
  Vilka roliga barnböcker 🙂 jag hoppas innerligt att generationerna efter oss upptäcker läsandets glädje! Böcker kanske blir deras retro 🙂
  Kr5am på’re

  • Svara

   Paula

   11 december 2022

   Ja tack o lov verkar läsningen öka bland barn och ungdomar igen. Sen har ju faktiskt vetenskapen påvisat att barn lär sig att läsa bättre med böcker än via datorskärmar. Helt logiskt om du frågar mig.
   Kram från ett kylslaget pörte

 6. Svara

  Minton

  9 december 2022

  Jag lyssnar på musik ibland så en CD spelare finns och även en DVD som används sällan.
  Kramar från oss

 7. Svara

  LillaSyster

  9 december 2022

  Bra julklappar du köpt!
  450 tror jag mobil tfn modellen hette, stor och klumpig, men funkade rätt bra ändå vill jag minnas. Minns faktiskt koden på vår tfn för att låsa upp och kunna ringa =) Ha en bra helg ?

 8. Svara

  BP

  9 december 2022

  Ska kommentera likadant som jag gjorde hos Susjos. Du, Susjos och jag hänger med helt enkelt. CD och DVD minns vi knappt längre, inte fasta telefonen heller. Men precis som du påpekar – blir det ett långt strömavbrott är det inte så dumt att ha båda kontanter och en fast telefon. Men nu är det för sent – för telefonen alltså;-)
  Har också minst 500 kronor i plånboken. Känner mig naken annars. Men sedan ska jag inte bege mig till Täby Centrum vid strömavbrott, för där är det knappt någon butik längre som tar kontanter…

 9. Svara

  Ingrid

  9 december 2022

  Så roligt att ha två-åringar att köpa böcker till!
  Lite kul faktiskt att jag också har exakt 120:- i korthållaren. Jag brukar ta ut pengar på Konsum, för då kan man få lite lagom med växel. Går man i bankomaten blir det ju bara stora sedlar.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

 10. Svara

  Äventyret framtiden

  9 december 2022

  Tråkig? Du? Nu tar du väl i ändå Paula, det finns ingenting tråkigt hos dig, bara uppriktighet och det gillar jag.
  Här gäller kontanter och bankkort , tack och lov. Bankkort använder vi allra mest men vi har alltid ca 150 euro i kontanter hemma och de går åt på olika sätt.
  Fast telefon hade vi ända till hösten 2021, då vi sålde allt vi hade och drog iväg hit. När det var strömavbrott fungerade varken den eller gsm-en, då var det djungeltrumman som fick råda eller röksignalerna. Allt är ju så kopplat till el och går den så går allt ungefär.
  Retro och vintage är olika saker, tänker på att så många använder ordet retro när det egentligen är vintage. Retro är något som man har återskapat i gammal stil men det är nytt, vintage är gammalt. En tanke bara så där mitt i allt.
  Ha det gott!
  Kram från gränden!

  • Svara

   Paula

   11 december 2022

   Du har helt rätt angående retro och vintage, förstås! Men, vintage har jag bara sett användas i secondhand-affärer för dyra märkeskläder. Jag brukar titta in på Tradera där man kan handla allt mellan himmel och jord vad gäller begagnat, och där kallas definitivt allt för retro…Huvudsaken är ju att man begriper vad man pratar om. Jag handlar bara retro för den prisbilden passar min plånbok, hihi. Du skulle bara se vad dom begär för ett stycke Marimekko-tyg
   Kram från frostigt pörte, en brasa hade suttit fint

 11. Svara

  Ditte

  9 december 2022

  Tja, det kändes lite gammalt här med frågorna . Och jag förstår inte riktigt detta med en massa frågor. Men det är en annan sak.
  Däremot förstår jag och läser gärna dina svar. Härliga bilder.
  Kul med böcker till de små.
  Musik lyssnar jag mycket på och det jag lyssnar på varierar. Nu har det blivit en hel del av Leonard Cohen.
  Roligare svar än dina? Tveksamt.
  Kram!

 12. Svara

  Violen

  10 december 2022

  Det var kluriga frågor. DVD har jag ingen relation till men bokköp, fast telefon och kontanter kunde jag svara på. Vilka härliga böcker du köper till barnbarnen! Häftig mobiltelefon du visar, tur att de är lite mer hanterbara numera.
  Ha ett skönt veckoslut!

 13. Svara

  Lottens Bokblogg

  10 december 2022

  Vi lyssnar fortfarande på CD och ser DVD. Har inte gjort oss av med gamla, och det kommer lite nya då och då (all musik finns ju inte på streaming). Så jag hade lättare att svara på frågorna 😉

 14. Svara

  Anki

  10 december 2022

  Jag har faktiskt en femhundring inklämd i mobilskalet sedan länge – i övrigt vet jag knappt hur dagens sedlar ser ut och betalar aldrig kontant. Frågan är väl HUR man ska betala med kontanter vid strömavbrott – inga kassor fungerar och många affärer tar bara kort eller Swish.
  Cd och dvd känns avlägset, men jag har en del cd- skivor i en låda 🙂
  Fina böcker till tvååringarna! Jag har skickat efter en julklappsbok om uttrar till Ludvig. De är hans favoritdjur 🙂 Casper och Charlie ska också få julklappar såklart, men riktigt vad är oklart 🙂
  Ha en fin lördagskväll och en bra söndag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   11 december 2022

   Men var har Ludvig hittat uttrar att bli så förtjust i? De förekommer ju inte så ofta menar jag…dotterns favoritdjur är lemur, helst vill hon ha ett eget gäng. Visst är det så att när tekniken slås ut så står vi handfallna. Men jag tänker att kanske kan iaf mataffärerna sälja dagligvaror mot kontanter, de kan ju sätta priserna ändå…
   Kramen

 15. Svara

  Orsakulla+mamma+vid+20+-+Dalaliv,+finporslin+&+pudelliv

  10 december 2022

  Mysigt handlat till minstingarna. Det där med kontakter, borde verkligen tänka till och ta ut.

 16. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  10 december 2022

  Vilken härlig bild med vovven och alla söta kissar 😀 Mest ser katten som hålls om av vovven ut att trivas. Den tänker nog att “haha, jag hann hit först och här stannar jag”.
  Jag skulle ha varit mycket tråkigare än du. Jag har inte ens köpt en bok. Använder inte kontanter och ser inte på DVD. Men jag lyssnar faktiskt just nu på en CD med julmusik så kanske är det där jag har något att komma med 😀
  Min man hade också en uråldrig mobiltelefon och den första var ännu tidigare än den på bilden. Den var fastmonterad i bilen och hade en vanlig telefonlur. Han byggde någon slags låda så att vi kunde koppla den till 12V-uttaget i båten också och det var ju bra 😀 Tänk att den första, otympliga och stora modellen kostade ca 20.000:- och det var ca 35 år sedan. Oj, vad gammal jag är 😀
  Kram

 17. Svara

  Carita Liljendahl

  10 december 2022

  Ja, det där med kontanter kan vara bra att tänka på i dessa tider 🙂
  Kul att läsa allas svar kring cd:n och dvd:n också.
  Böcker tycks ju ändå inte vara helt utdömda och bortglömda.

 18. Svara

  Klimakteriehäxan

  10 december 2022

  Marie Fredriksson kan man lyssna på än och länge till tror jag.

 19. Svara

  Kina

  11 december 2022

  Det märks att vi är av ungefär samma årgång! Mina svar var precis lika tråkiga! Hade faktiskt nästan 700 kronor liggandes för eventuella aktiviteter, men nu har jag bara 50 kvar. Måste börja på ny kula, ifall kri……..sen kommer! Ha det bra i Pörtet! Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 271
 • 388
 • 1 575 266
 • 4 983
 • 64 169
Sök här