Fem en fredag

Fem-en-fredag # 42 Kultur

Av
den
22 oktober 2021

# 42 Kultur

Vart går du helst för att se konst?

Jag blir nog tvungen att säga att jag endast njuter av naturens konstverk, och det är ju inte så bara!
Möjligheterna att se utställningar med tavelkonst och annat är ganska begränsat när man bor på landet utan bil…

Vad såg du senast på bio?

Jag går aldrig på bio, ser inte på film på teve ofta heller, bara tanken på att “sitta still på rumpan” i 2-3 timmar får det att krypa i kroppen!

Vilken typ av ställe skulle vi kunna hitta dig en fredagkväll?

Det realistiska svaret är hemma i mitt eget pörte…
Men, nu när jag bor närmare stan så vill jag gärna..

gå till den engelska puben Bishops Arms och svänga en bägare med min dotter.
Jag hoppas vi kan genomföra planen innan året är slut!

Vilken bok kom senast i din ägo?

Jag köper aldrig böcker, men ibland får jag böcker i present.

Den här otroligt fina boken fick jag som flyttpresent i somras av en god vän, här kan du läsa mer om den, finns även en uppföljare

Vem ser du gärna på scen?

Att trängas på konserter har aldrig varit min grej, i mitt tidigare liv gick jag ganska ofta på teatern.
Numera skulle jag njuta mest av att se en dansföreställning,

Jag älskar dans som uttrycksform!

Flera temabloggare hittar du hos Elisa

Dagens blomma har sett sina bästa dagar…

Önskar dig som tittar in en trevlig helg!

TAGS
37 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  22 oktober 2021

  Den solrosen står där och väntar på fåglarna =) Det blir nog barbesök för dig och dottern innan året är slut. Ha en bra kväll och hemma är skönt att vara =)

 2. Svara

  Karin

  22 oktober 2021

  Dina foton är som konstverk ?
  Jag har också en solros som nu har börjat sloka, jag är glad att den hant slå ut, för jösses så den växte på höjden. Maken mätte den, han fick den till 3,10 meter, den är jättehög ?
  Trevlig helg ?

  • Svara

   Karin

   22 oktober 2021

   Meeeen, jag har inte skrivit frågetecken, jag gjorde ju smileys =)

 3. Svara

  Justina

  22 oktober 2021

  Jag går heller aldrig på bio eller konserter Svärt när man bor på landet utan bil Sist jag var på bio var för 50 år sen 1970

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  22 oktober 2021

  De flesta filmer är 1,5 timmar, i svtPlay kan man spara resten till nästa dag, min far sa alltid att dumt att titta på filmer för nästa dag har man ändå glömt… tråkig inställning. Då var han ganska ung, men dog i alzheimer i 90-års ålder.
  Teater är trevligt, såg ganska ofta med dottern, borde ta upp intresset igen.

 5. Svara

  Sara

  22 oktober 2021

  Ja solrosornas tid börjar vara över! Jag skulle inte heller ha något emot en pub en fredagkväll.

 6. Svara

  bpz3

  22 oktober 2021

  Japp, den solrosen ser ut att tacka för sig och buga, väluppfostrad som blomman är;-)
  Lite gemensamt har vi här, speciellt vad gäller biobesök. Kollar inte filmer på tv heller av samma anledning som du. Däremot kan jag njuta av serier med fler avsnitt som är max. 60 minuter långa. Även reklampauser välkomnas, för då kan man gå på toa;-)

  Att ta en öl eller två med dottern är väl en realistisk plan tycker jag. Utomhuskonserter med till exempel Bruce Springsteen älskade jag. Dans och musikal däremot har aldrig varit min grej.

 7. Svara

  Mirjam Halvarsson

  22 oktober 2021

  Åh vilken ledsen solros men den kommer säkert att glädja småfåglarna med sina frön 🙂 Apropå solrosfrön, så verkar det lögn i helsicke att hitta det i affärerna nu, förstår inte varför??
  Men oooohhhhhh den boken är underbar!! Jag vet inte om det är i den eller uppföljaren som greve Magnus Stenbock är med i. Jag fick jobb hos honom men tackade nej efter att ha varit dit på intervju 🙂 Det kanske var dumt…hmmm…..
  Sen finns det annan man med i nån av böckerna som är från min grannby, han var fantastiskt duktig på att “konservera” djur i alla former, Sjöblom hette han men jag minns inte om han hette Jan-Erik i förnamn. Det var så sorgligt för han fick besök av tjuvar som tog hela samlingen!
  Tack för ett härligt inlägg som fick mig att minnas <3 Å du! Jag hoppas ni får ert barbesök, kram på're

  • Svara

   Paula

   25 oktober 2021

   det verkar finnas i affärerna i stan, jag har tagit beslutet att bara servera talgbollar. Mina grannar har så många fågelbord både på fram.- och baksidan så det räcker och blir över. Och jag kan se dem från mina fönster. Varför då släpa tunga frön från stan…inte lär de här fåglarna svälta…
   Ja jag hoppas också att vi kan komma iväg , hoppet lever
   Kram, o så tråkigt med Nelly, men hon fick ett långt lyckligt liv! Vi får hoppas våra ljyckar ockå får det!

 8. Svara

  Bokdamen

  22 oktober 2021

  Solrosor har nog gjort sitt nu när vi närmar oss november, en fattar ju inte det men snart är vi där. Köper inte heller böcker mer än någon enstaka gång, har en guldgruva på jobbet och det blir en viss mättnad när en hanterar tusentals böcker…bio går jag väldigt sällan på men ser en del film liksom serier. Ha en skön kväll!

 9. Svara

  Geddfish

  22 oktober 2021

  Jag tycker du har bra planer, nu när allt har stått på paus, så måste man/vi försöka ta oss ut lite också!
  Vidga vyerna är inte dumt.
  Kram!

 10. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  22 oktober 2021

  så trevligt att gå på puben med dottern! De ovanliga är en fantastisk bok. gillar dina fotografier. headern är så fin!

 11. Svara

  Ditte

  22 oktober 2021

  Önskar dig också en fin helg. Och alltid lika roligt att läsa dina svar.
  Trevligt med ett planerat pubbesök med dottern. Klart det blir av.
  Jag ser helst en film på bio men det blir ju inte så ofta. Har inga problem med att se en bra film där. Hemma blir det ganska trist.
  Men är glad nu att teatrar har öppnat igen. Går gärna dit och har ju dessutom nära och bokat in lite i höst.
  Är nog mer radio än tv människa. Ska jag titta på tv ska det vara något intressant eller roligt.
  Kram

 12. Svara

  ElisabetR

  22 oktober 2021

  Jag tycker solrosen är fantastisk. Den bugar inför sitt öde som är fullbordat. Berörde mej verkligen, bilden säger så mycket, ett riktigt konstverk.
  Dina svar berör också, mycket för att jag har liknande känsla inför frågorna.
  Önskar en trevlig helg till dej :-).

  • Svara

   Paula

   25 oktober 2021

   har inte tagit mig tid att svara på kommentarerna i helgen, ber om ursäkt. Hoppas ni hade en trevlig helg!

 13. Svara

  Ingrid

  22 oktober 2021

  Jaså du gillar inte att sitta still och se på film. Då är seriemaraton ingenting för dig förstår jag.
  Jag kollade på grannens stiliga solrosor i dag och de ser ännu rätt fräscha ut. Vi har ju nästan inte haft någon frost.
  Ha en fin helg!

 14. Svara

  Scylla

  22 oktober 2021

  Men hörru! Lilla Hyttnäs!? Den där boken har jag länge tänkt läsa, men det har visst inte blivit av. Dansfilmen var kul. Jag gillar de där gamla filmerna med Astaire och Gene Kelly. Och Cyd Charisse, jisses vilka ben hon hade! De var rasande söta i de där trikåerna, ha ha!

 15. Svara

  LillaSyster

  23 oktober 2021

  Svar : vill du slippa kånka solrosfrön el jordnötter så beställ maten fr zooplus.se, de har frifrakt nu tror jag, gäller på beställningar gjorda till den 25e. Talgbollshängaren har jag köpt klar. Den andra har jag satt ihop själv av två förvaringskorgar fr dollar store. Jag ska sätta ihop en annan modell till solrosfröna också. Ha det bäst!

 16. Svara

  Anki

  23 oktober 2021

  Som alltid trevligt att läsa dina svar och se dina bilder.
  Den solrosen blir kalas för traktens fåglar ?
  Pubbesök med dottern låter trevligt.
  Ha en fin helg!
  Kram

 17. Svara

  Anna-Lena

  23 oktober 2021

  Naturens konstverk, de är sevärda.
  Men att inte kunna sitta still och se en film…du har missat något.
  Dans är knte min grej. Om den inte framförs i en musikal förstås. Gårdagen “She loves you” hade flera fartfyllda dansinslag. De flesta i samband med sång
  Love musicals!
  Boken skulle säkert passa mig! Kram!

 18. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  23 oktober 2021

  Visst är naturen den vackraste konsten man kan se, det har du helt rätt i! 🙂
  Sen är jag precis som dig, jag älskar att se dans och tackar så mycket för ditt inslag. Det måste jag se fler gånger….. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

 19. Svara

  Ama de casa

  23 oktober 2021

  Naturkonsten är absolut den bästa! Så många vackra och undersköna platser det finns här på vår jord.

  Vi har bland annat rest runt i många av USAs otroligt storslagna nationalparker. En av mina favoritbilder därifrån är den här på Anders i Monument Valley:

  https://amacasa.files.wordpress.com/2016/09/96.jpg

  När jag tog den så tänkte jag: ”Naturen är storslagen, människan är liten”.

  Hoppas ni kommer iväg till Bishops Arms snart!

  Ha en finfin stor-lördag 🙂

 20. Svara

  Mormor

  23 oktober 2021

  Åbo konstmuseum (som jag gör översättningar åt) borde man besöka oftare. Wäinö Aaltonens konstmuseum är också fint, men de fokuserar på modernare grejer, som jag inte riktigt förstår mig på.
  På bio har jag inte varit på många många år. Filmen om Tove Jansson hade jag tänkt se, men tro inte att jag kom iväg nånstans. Tittar gärna på filmer som kommer itv, men det ska allt vara en toppenbra film om jag ska orka sitta och titta i 2-3 timmar! Vi har en sån där antik digibox, så jag brukar spela in intressanta filmer och sedan se dem när jag vill, oftast i etapper. Lite kylskåpsbesök mellan verserna …
  Lyckas du verkligen låta bli att köpa böcker? Grattis! Jag beslöt också att Absolut Inte Köpa Fler Böcker, men hm … Vi har alldeles för trevliga bokhandlar här i stan, och det är ju så roligt att bläddra runt i Adlibris på datorn.
  Må väl, trevligt veckoslut!

  • Svara

   Paula

   25 oktober 2021

   Jag vill se Tove-filmen men lär inte komma iväg så jag får vänta tills den visas på någon streamingkanal på tv. Jag har inte på många år haft en bokhandel i min närhet, den i min nya hemstad Falun har jag visserligen passerat men inte gått in i. Men jag följer bokflödet på många sätt, har koll på utgivningarna men kan ju inte ta i boken o bläddra förstås. Men alla böcker som jag finner intressanta finns på läslista. Den är orimligt lång, måste nog leva i minst 200 år…Vill gärna tipsa dig om https://www.selmastories.se/ som jag anser vara den ultimata boktipsarsidan med både ny och äldre litteratur. Tipsen är toppenbra då de delar in böckerna i kategorier beroende på vad de handlar om, när de utspelar sig, var de utspelar sig och vad handlingen handlar om. Veckoslutet kom och gick, men snart kommer ett nytt, det förbenade otyget Halloween…
   Ha det gott

 21. Svara

  Sognafaret

  23 oktober 2021

  Det finnes knapt noe bedre enn naturens egne kunstverk.

 22. Svara

  Åke

  23 oktober 2021

  Jag håller med dig, konst ser man ute i naturen… jag förstår inte konstverk heller… dessutom ser man sig omkring i bloggvärlden där mycket dyker upp. Bio det minns jag inte ens… 7-10 år sedan… jo kan ha varit em James Bond. jag sitter hellre i soffan hemma och njuter till något bra på tv:n. Min senaste bok var Honkens: Stolparna var mina vänner. På scen vill jag se Micke Rickfors, Uffe Lundell och John Holm, som jag sett dom senaste åren innan pandemin. Vart du hittar mig en fredagskväll är nog med en riktigt bra engelsk deckare på tv:n

 23. Svara

  ibod11 - Ingrid

  23 oktober 2021

  Naturen bjuder absolut på de vackraste konstverken och dessutom finns det alltid något nytt att se 😀 Jag kan stanna upp framför ett fint konstverk i en stad ibland men jag har aldrig längtat efter att leta upp konsten någon annanstans.
  Jag inser att jag är väldigt tråkig för jag längtar varken efter bio eller något uteliv bland krogar eller dansställen. Jag skulle gärna gå fler buggkurser men kroppen säger nej och då återstår promenader i naturen. Det är att gå ut från mitt perspektiv 😀 Böcker skulle jag önska att jag orkade fokusera tillräckligt mycket på för att kunna läsa men om inte en grej funkar så får man hitta andra alternativ. På scen kan nog lite av varje locka men man ska ju ta sig dit också 😉 Det är en väldig massa “men” och det är bara att acceptera och se till att livet blir bra ändå 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   25 oktober 2021

   Vissst är livet bra fast man inte flänger och far hit och dit. Fast det gör ju du, ler!Men mest i form av resor till spännande platser med härliga upplevelser. Du prioriterar helt rätt. Läsningen ja, jag läser mycket men kan känna av koncentrationsproblem, då byter jag bok! Har alltid tre på gång, lite schizofrent men det funkar för mig
   Kram

 24. Svara

  Kicki

  23 oktober 2021

  Oj! Nu har jag suttit med ett stort leende i hela ansiktet, sen jag tittat på din video om olika dansstilar de senaste 50 åren. Vilka duktiga danare!
  Kram

 25. Svara

  Minton

  23 oktober 2021

  Håller med dej på alla svaren. Vi har haft sol och blå himmel idag så det har blivit 3 långpromenader i naturen.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   25 oktober 2021

   Det var inte illa! Men det är så man ska göra, ta tillvara på de få dagar den här årstiden som är riktigt fina. Grått har det varit idag och blåsigt. Ett blåshål har jag hamnat i. fälten här omkring gör att vinden får fritt spelrum.
   Kram till er!

 26. Svara

  Helen

  23 oktober 2021

  Naturen är definitivt den bästa konsthallen! Jag njuter så just nu när vi har ett litet snötäcke som gör allt så orimligt vackert.

 27. Svara

  birgittamalmstedt

  24 oktober 2021

  Först av allt vill jag tacka dig, som inspirerade mig att gå med i gruppen Fem en fredag. Jag har just gjort mitt första inlägg.
  Javisst är naturen det bästa konstverket av alla. Man kan visserligen se tavelkonst på datorn, men det blir aldrig samma sak som att se den i verkligheten.
  Hoppas du och din dotter kommer iväg och får er öl på puben.

  • Svara

   Paula

   25 oktober 2021

   Men vad skoj! Det är kul när vi blir flera! Och Elisa är en hejare på att komma på intressanta ämnen.
   Nog ska vi kunna pricka in en pubkväll, hunden får stanna hos dottern och sen får jag övernatta där, sista bussen från stan går klockan kvart över sex!

 28. Svara

  Kina Hellquist

  25 oktober 2021

  Naturen är ju verkligen ett konstverk! Det allra vackraste! Det syns inte minst på dina underbara foton. Men du, det var också en helt fantastisk dansvideo! Den gillar jag! Fast det är en sak jag undrar över: Varför tar manliga dansare sig så ofta på “det onämnbara” (min mammas uttryck)?
  Hoppas du och dotra kommer iväg till puben! Jag älskar att gå på lokal med mina barn! Kram till dig!

  • Svara

   Paula

   25 oktober 2021

   Haha, ja vilket otyg det är som grabbarna håller på! Som om inte alla visst vad som dinglar där! Fenomenet började väl med Michael Jackson som använde gesten i sina dansnummer. Men det var ju så länge sen så det borde begravts för många år sedan. För trevligt ser det inte ut! Måndagskram till dig

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 145
 • 596
 • 1 636 089
 • 5 093
 • 65 655
Sök här