Läst

Jag har läst…

Av
den
21 oktober 2021
Sammetsdiktaturen - Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland Bokomslag Sammetsdiktaturen - Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland
Anna-Lena Laurén
historia, socialantropologi
Norstedts
2021
202

"Jag får ofta frågan hur jag står ut med att bo i Ryssland, både av ryssar och västerlänningar.
Varför bo och arbeta i ett land där vardagen är så fylld av besvär? Där byråkratin är så snårig och myndigheterna så opålitliga? Du skulle ju kunna ha ett mycket enklare liv i Europa.
Det är sant. Men också ett mycket mindre intressant liv".

Sammetsdiktaturen ger levande och personliga inblicka i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.

Smakbit sid. 69

"Förmågan att uttrycka sig högtravande och pompöst betraktas som nödvändig om man vill framstå som en utbildad person. Det leder till att ryskan, detta vackra, rika och mångfacetterade språk, instrumentet för några av världens största författare, som erbjuder oändliga möjligheter att uttrycka sig högt och lågt, humoristiskt och infernaliskt, direkt och indirekt och med ett aldrig sinande förråd av olika verbformer, sinnrika idiom och mångtydigheter, plötsligt förvandlas till en uppsättning klichéer, plattityder och byråkratiska klumpfötter"

sid. 165

"Putinregimen gillar inte självständighet. I en sammetsdiktatur är det tillåtet med korruption, godtycklighet och ineffektivitet. Illojalitet är däremot förbjudet. Den som inte rättar in sig i ledet, måste avlägsnas."

En intressant dokumentär bok som är lättläst, indelad in korta kapitel med olika teman.
Vart är Ryssland på väg? Det ger inte boken svar på, men den berättar om det ryska kynnet, och om hur man får vardagen att fungera, om hur man behandlar de oppositionella och varför Putin är totalt oberäknelig...

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  ElisabetR

  21 oktober 2021

  Den blir intressant att läsa. Ryssland har alltid intresserat mej, mor blev arg när jag sa det, hon hade ju sett avigsidorna. Men vilken stat är korrupitionsfri, bara priset är tillräckligt högt.
  Tack för tipset.

  • Svara

   Paula

   22 oktober 2021

   I mitt fall var det mormor som var rysshatare, och jag förstår henne,,,,och alla finnar också. I ett krig blir fienden väldigt synlig och verklig. Jag hade velat läsa ryska i skolan som andra språk, men mormor satte stopp för det. Himla tråkigt för jag tycker språket är vackert och jag hade kunnat få en intressant karriär om jag behärskat språket. Nå, ingen större skada skedd, livet blev väl intressant ryskan förutan. Korruption finns i alla länder, men i Ryssland är det ingen som ens försöker göra något åt det….

 2. Svara

  Ditte

  22 oktober 2021

  Åh, en bok jag läst. Och jag läste den med stort intresse.
  Kan rekommendera boken “De förklädda flickorna i Kabul” av Jenny Nordberg. En “dokumentär” bok från 2015 som verkligen är aktuell även nu.
  Kram

  • Svara

   Paula

   22 oktober 2021

   Jag blev faktiskt lite besviken, hade velat ha mera “kött på benen”, lite mustigare berättelser. Ja, boken om Afganistan ska jag kolla om jag hittar på biblan, högaktuell! Tack för tips/Kram

 3. Svara

  Märtha

  23 oktober 2021

  “De är inte kloka, de där ryssarna” är en annan bok av Anna-Lena som är rolig. Hennes “kollega”, Kerstin Kronvall, har gett ut en bok om människor hon mött på sina reportagefärder i landet som också är bra – tyvärr endast på finska. Kerstin har en förmåga att bara stöta på människor som hon kommer till tals med. Har känt henne sen 1970-talet, tror jag, hon bor i Borgå när hon inte reser för radions räkning i Ryssland. Anna-Lena känner jag inte, men jag kände hennes mamma, och hajade till när jag hörde Anna-Lena i radion första gången – mor och dotter låter precis lika. Anna-Lena skriver visst i Dagens Nyheter. Läser det hon skriver i Hufvudstadsbladet med stor behållning.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 131
 • 440
 • 1 628 000
 • 5 074
 • 65 433
Sök här