Fem en fredag

Fem-en-fredag # 43 Ord

Av
den
29 oktober 2021

# 43 Ord

Vad har du för favoritord?

Jag vet inte hur jag ska tolka frågan? Om det är något jag ofta säger så vet jag inte, förmodligen jisses eller nåt…
Men om det handlar om ord jag tycker om så tycker jag till exempel att ordet

skymning är fint!

Vilket ord kan du inte säga?

Numera kan jag säga SJU, men när jag flyttade till Sverige 1978 uttalade jag det på finlandssvenska.
Min lillasyster höll på att skratta ihjäl sig när jag fick mitt nya telefonnummer, 7710772 och då utbrast hon: OCH DET SKA EN FINNE SÄGA!

Vilket ord har du alltid svårt att stava?

Där får jag svara som Elisa, ord med dubbla konsonanter, t.ex abbedissa, ett ord man svänger med lite nu och då, eller hur?

Med vilka fyra ord skulle du beskriva veckan?

sorg, ytterligare två dödsbud…

avslappning

Äntligen fick jag gå och bada i byns fina bastu! Ikväll fegade jag med att ta ett dopp men har inte övergett tanken!

Förväntan

Har beställt en vinterjacka på nätet, jag som sa att jag aldrig köper flera jackor utan att känna, klämma och prova…

glädje

Titta vad jag hittade i min brevlåda! En fantastisk vän uppe i norr skickade mig smakprov på rökt älghjärta och filé!
Snålvattnet rinner varje gång jag öppnar kylskåpsdörren, men i helgen ska den avsmakas! Tusen tack Mia!

Finns det tillfällen som du ordbajsar?

Ja när jag bloggar!
Fast ni som läser ser inte så mycket av allt svammel utan jag rättar och tar bort och rättar och suddar eftersom jag är en riktig pladdermaja!

Nu önskar jag alla en trevlig helg med en bild på min lilla älsklingspumpa Noelle

Flera temabloggare hittar du som vanligt hos Elisa

TAGS
32 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  29 oktober 2021

  har aldrig uttalat på finlandssvenska… tråkigt med dödsbud
  (min kompis hette Käyhkö i efternamn, han hade besvär både i Sverige och i USA, dit han flyttade, men tog bort prickarna)

 2. Svara

  LillaSyster

  29 oktober 2021

  Vilken söt pumpa! Tur att du har de små småttingarna att glädjas åt när de tunga beskeden duggar tätt. Sjön finns ju kvar, men ju längre du väntar dessto kallare blir vattnet. Jag tror nog att det är bättre för kroppen att hoppa in i duschen efter och välja en behaglig temperatur. Kram

 3. Svara

  bpz3

  29 oktober 2021

  Så jag skrattade åt 7710772 på finlandssvenska typ shoo, shoo, ett, nöll, shoo, shoo, två – nåt sånt i alla fall. Har alltid tyckt att finlandssvenska är så himla charmigt tills jag lyssnade på Levengood. Då förlorade finlandssvenskan sin charm;-)

  Inte roligt med ytterligare två dödsbud. Tyvärr lär vi få gå på fler begravningar än dop i vår ålder. Det stämmer doch inte riktigt in på dig – Freja och söta Noelle bevisar liksom motsatsen.

  Åsså det vattnar i munnen på mig nu – rökt älghjärta och filé. MUMS!!! Som tur är fick jag en inbjudan/påminnelse av min lokala “viltleverantör” till den 27 november, då han ska vara med på Täby Marknad och sälja just dina läckerheter. Can’t wait som man säger. Så gulligt av Mia att skicka delikatesserna till dig:-)

  Nu hoppas jag bara att du gillar jackan du har beställt och att den passar. Jag har övergett denna form av köp vad gäller kläder. Har iofs bara testat två gånger, men det var två gånger för mycket om man säger så.

  • Svara

   Paula

   2 november 2021

   Så härligt att du får möjlighet att handla älgkött, jag har bott i älgland i över tjugo år utan att lyckas! Nu finns faktiskt även älgkött på den lokala gården här, men priset svindlar. Jackan var helt okej, men tyckte den var lite tunn, hade trott att den skulle haft tjockare foder. Kommer dock att behålla den och gå omkring som en pumpa i vinter för den är nämligen….ORANGE!

 4. Svara

  Ditte

  29 oktober 2021

  Alltid lika glädjefyllt att läsa dina svar. Men trist att du fått ytterligare två dödsbud.
  Spännande nu att se om förväntningarna på din jacka stämmer. Hoppas. Och skönt med ett finskt bastubad även om det inte blev ett dopp i sjön. Räcker ju med kallt vatten.
  Kan tänka mig att du blev glad över ditt “goda” paket.. Den rökta filén skulle jag gärna smakat men älghjärtat hade jag lämnat därhän. Men himla tur att vi är olika. Så trist det annars skulle bli.
  Vilken söt pumpa! Ljuvlig bild.
  Önskar dig en fin helg.
  Kram

 5. Svara

  Susjos

  29 oktober 2021

  Så trist med dödsbud, kram till dig!
  Nästa gång tar du ett dopp i sjön, du r ju finne gubevars! ( själv skulle jag aldrig göra det, jo kanske efter ett par klunkar koskenkorva?)
  Mums med både rökt älghjärta och filé, vilken lyx!
  Hihi, ja siffran sju är en utmaning för er finlandssvenskar/finnar!
  Underbart foto på älsklingspumpan!
  Ha en fin helg!
  Kram

 6. Svara

  Märtha

  29 oktober 2021

  Nä nu… Sju är inte alls svårt för finlandssvenskar. Där har ni alla fel. Sju är sju, och irnte ett ord med ett väsljud i början… Nu är jag elak, men vi i Finland roar oss frejdligt åt sverigesvenska chuu… Finnar har svårt med ordet, jovisst. Men vi som har svenska som modersmål klarar många fler ljud än folk med andra modersmål. Och det finns också flera uttalssätt i Sverige, det vet vi också. Förlåt, men såna här fördomar blir jag ilsken över.

 7. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  30 oktober 2021

  sån fin liten pumpa! oj, vad hon har växt! inte roligt när ens vänner faller ifrån. ha en skön helg!

 8. Svara

  Mirjam Halvarsson

  30 oktober 2021

  Så trist med dödsbud, oavsett om det är väntat eller ej, så stor varm kram till dig <3
  När det gäller bastun, så har nog halvfinnen i mig inte fattat att jag ska njuta av den 😉 När vi byggde hus en gång för länge sen, så ville jag ha en bastu men vad hände? Jo, det blev ett perfekt förråd 🙂 detta trots att jag tyckte det var så skönt när vi var hos mormor och morfar i Finland och vi bastade varje lördag.
  Siffran 7, jodå mamma sade su 🙂 hon hade också lite trixigt med bokstaven G, jag bodde i Gnarp och det blev Knarp 🙂
  Du, den där lilla söta pumpan, henne kan man ju ha på utställning och hon skulle lätt vinna! Jisses vad dom växer, de små liven <3
  Ha det nu så gott, finaste Paula….stor KRAM!!!

  • Svara

   Paula

   2 november 2021

   Oh, så mysigt det låter när du skriver om din mamma….jag blir rörd. Alla svenskars bastu har blivit förråd, snyft, det är ju så sorgligt. Finnar kan inte säga B, de säger P, till exempel Påååårlänge istället för Borlänge…men det är ju också lite charmigt. Nu ska jag nog lägga mig, dagarna är så korta så jag måste försöka ändra min inre klocka, sova tidigare, vakna tidigare…det går ännu inte så bra/Kram, o gissa om filen smakade gott ikväll!

 9. Svara

  Kristina Ponting

  30 oktober 2021

  Så trist med dödsbud, men döden är alltid en ovälkommen gäst! Jag har själv förlorad många goda vänner genom åren. Ju äldre man blir – Ju mer krymper vänskapskretsen:( Min mamma var från Finland men hon sade alltid: Sjjjjuuu långt och utdraget, egen variant skulle jag tro? Tänk ett ljus och känn frid – Os bloggare emellan:)

  • Svara

   Paula

   2 november 2021

   Din mammas variant låter som min! Jag känner frid, även om det är ledsamt när man förlorar vänner

 10. Svara

  ElisabetR

  30 oktober 2021

  Det var den finaste halloweenpumpan jag sett nån gång :-).
  Av hjärtat ljus och värme till dej, allt gott.

 11. Svara

  Anki

  30 oktober 2021

  Sorgebud är alltid svåra att få, men tyvärr inget vi kommer ifrån.
  Finaste pumpan … såå söt!
  Vilken härlig present från din vän i norr!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   2 november 2021

   Åsså svarar jag en tidig tisdag! Hinner inte med! Ja, rökta älgköttet var himmelskt, och vilken överraskning när det dök upp i posten! Nu ska jag tryna ner mig bland lakan, kuddar och Daniel. kramen

 12. Svara

  Anna-Lena

  30 oktober 2021

  Kom också på det, att mina blogginlägg är fulla av ordbajseri.
  Tänker att ingen är tvingad att läsa.
  Den som ordbajsar oralt, och som man måste lyssna på, den är ingen rolig pajsare. Ha det gott! Kram!

 13. Svara

  Ama de casa

  30 oktober 2021

  Då skulle du ha haft ännu svårare med telefonnumret jag hade i Skellefteå: 77777. Efter att jag flyttat till Stockholm så räckte det inte med fem siffror i telefonnumret, då bestämde dom att alla telnr som började på 7 skulle få en 7:a framför.
  – Hur kan du veta att dom har satt den längst fram? frågade jag mamma. Dom kan ju ha petat in den precis var som helst… 🙂

  Skönt med bastubad och gott med rökt älgkött, men jag beklagar verkligen sorgen.

  Det kan vara den gulligaste pumpan jag någonsin sett!

  Ha en fin stor-lördag!

 14. Svara

  Geddfish

  30 oktober 2021

  SÅ gullig pumpa, den fastnade jag för!
  Sjuorna i ditt telefonnummer, skrattade jag gott åt. Lätt att snubbla på sjuttisju för man säger ju inte sjuttiosju.
  Trist med sorg, livslinjen är dock att vi föds för att sedan dö.
  Varm kram!

 15. Svara

  it_is/Anette

  30 oktober 2021

  Så trevligt att kika in här hos dig o läsa dina svar på fredagens frågor.
  Älgköttet låter riktigt gott, hoppas du kan avnjuta det under helgen. Så söt tröja på den lilla 🙂

 16. Svara

  ibod11 - Ingrid

  30 oktober 2021

  Det är spännande med ord och den vikt vi lägger vid vissa av dem. Innan jag flyttade tillbaka hit från Mjölby var “hemma” mitt favoritord. Jag kunde inte tänka mig ett vackrare ord men nu när jag är hemma känns det inte lika viktigt. Mer som självklart 😀
  Vad jobbigt med flera sorgebud. Livet är inte alltid enkelt tyvärr men ibland blir det lite väl mycket <3
  Jag skrattar gott åt dina tidigare problem med sjuor 😀 Bra gjort att du har lärt dig uttalet nu men du har absolut inte varit ensam om det problemet.
  Finaste pumpan och nu är hon så stor att hon börjar få ett eget utseende. Fortfarande bebissöt men med egen mimik och utstrålning 😀
  Kram

 17. Svara

  Kina Hellquist

  30 oktober 2021

  Och och och vilken älsklingsunge! Världens sötaste pumpa! Visst är det tråkigt att det är så många av ens bekanta som dör! Men tråkigt nog börjar jag vänja mig.
  Det är många som har svårt för sju-ljudet. Engelsmännen har stora problem med det. Men huvudsaken man fattar vad folk säger, sen får de uttala det hur som helst. Det är rent av lite charmigt! Ha en bra helg!

 18. Svara

  Sognafaret

  30 oktober 2021

  Dødsbudskap er trasige

 19. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  30 oktober 2021

  Nej, det är inte ofta man använder ordet RELEGERA, vilket är tur för det är ett mycket fult ord….. 🙁
  Den där lilla Noelle var otroligt söt….. 🙂
  KRAM/Susie

 20. Svara

  bokdamen

  31 oktober 2021

  Söt pumpa! Tråkigt när nära och kära faller ifrån vilket en märker med årens lopp. Ja just det ordbajsar gör jag i en del utkastsinlägg och även en del som publiceras….Hoppas du får en fortsatt fin söndag och ny vecka.

 21. Svara

  Kicki

  31 oktober 2021

  Vilken söt liten pumpa!
  Sorgligt med nya dödsbud.
  Vi som gillar att läsa (även om jag får nöja mig med att lyssna nu för tiden) tycker väl också om ord, även om jag missbrukar mina med att svära mer än jag borde.
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram

 22. Svara

  Helen

  31 oktober 2021

  Så tråkigt med dödsbud, jag beklagar verkligen! Jag blir riktigt avundsjuk på dig som fått rökt älghjärta!! Min yngste son brukar röka själv (han är 26 år och började jaga älg själv ifjol) och det är så gott!

 23. Svara

  Minton

  31 oktober 2021

  Sorgebud är ledsamt men tyvärr något vi får ibland. Rökt älghjärta och file är så GOTT.
  din pumpa är värdens sötaste.
  Kramar från oss

 24. Svara

  Ninni

  31 oktober 2021

  Jag börjar med att beklaga sorgen. Det är jobbigt att få dödsbud men ju äldre vi blir desto fler dödsbud, tyvärr.
  Skrattar gott åt sjuorna. 😀 Kan förstå att det lät lite roligt. Min mormor föddes i norra delen av Sverige och hon sa sju så där norrländskt fint och det hade hon kvar så länge hon levde och hade så svårt för de “grova” sch-ljuden vi har häromkring där jag bor trots att hon bodde här själv i över femtio år.
  Dreglar då jag läser om det rökta köttet! Vilken festhelg du fick nu.
  Sötaste pumpan har då du bild på iaf.
  Kramen.

 25. Svara

  p169sun

  31 oktober 2021

  Bastu är verklig avslappning, min bror och jag badar bastu varje lördag em, det är ett par riktigt skön timmar med en stor kanna iskallt vatten. Älghjärta har jag aldrig ätit men älgfilé är god mat.

 26. Svara

  Scylla

  1 november 2021

  Skymning är fint. Mitt finska favoritord är pyörä. Taskigt telefonnummer till en finne 🙂 Renköttet ser ju väldigt lockande ut och den lilla pumpan är ursöt. Jag har tyvärr ingen bastu. Vi försöker få till en bygemensam nere vid älven, men det är knöligt med strandskyddet. Så hemskt med dubbla dödsbud, jag beklagar verkligen.

  • Svara

   Scylla

   1 november 2021

   Ops, ÄLG-kött var det visst.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 295
 • 380
 • 1 635 166
 • 5 092
 • 65 627
Sök här