Fem en fredag

Fem-en-fredag # 49 Antingen eller

Av
den
10 december 2021

# 49 Antingen eller

Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför?

Legot kan du ju alltid bygga upp igen, det är ju liksom hela tanken med byggsatserna!

Pepparkakshus tror inte jag är så goda, degen måste vara ganska tjock för att den ska vara hållbar att bygga av och det blir nog smaken lidande av.

Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför?

Jag vet inte om jag ätit hembakade pepparkakor, jag vet däremot helt säkert att jag inte bakat några!
Själv skulle jag välja de köpta som är spröda och tunna, på med ädelost så förvandlas de till läckra snacks till osötad glögg…

Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför?

Jag har mysiga grannar men jag vill inte tvingas till umgänge med någon, undantaget min familj!

En grön jul eller en regnig jul, och varför?

Men fy vilka trista alternativ!
Så här ska julen se ut, som den gör idag i Dalarna!
Men risken finns att snön inte ligger kvar i jul för prognosen ser rätt dyster ut…

En plastgran eller riktig gran, och varför?

En äkta gran går inte att jämföra med en plastig! En äkta gran ska vara lite ojämn, man ska jämka den i hörnet så den fulare sidan inte syns så mycket. Den ska helt enkelt inte se perfekt ut vilket plastgranen gör
Jag har dock full förståelse för att man väljer en plastvariant eftersom de går att återanvända och inte barrar.
Men vad gör väl lite barr i hörnen??

Flera deltagare i temat hittar du hos Elisa

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  10 december 2021

  Pepparkakshus kan vara så otroligt fina, jisses vilka mästerverk folk kan göra, fast det gäller förstår lego också, Inte vill jag heller äta pepparkakshus, smakade en gång och det smakade damm!
  Jag bakar skurna pepparkakor med mandel i, hatar att kavla deg, den tar ju aldrig slut!! När jag var liten bakade vi vita pepparkakor, i form av gummor, gubbar och grisar, sen målade man dom med hushållsfärg och så skulle dom upp i granen!
  Insnöad är jag så det räcker men en vit jul vill jag ha, inte regn eller grön!
  En äkta gran är det finaste men det är inte så lätt att få tag på nu för tiden, så där håller jag med dig. Vi har en halv gran 🙂 i plast, alltså halv längs med “stammen”, den tar inte så stor plats och det passar oss bra.
  Det är alltid kul att läsa dina svar, kram fina du <3

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  10 december 2021

  Vi gör egen pepparkaksdeg med massa kryddor och äter pepparkaks”huset” Annandag Jul, mums!

 3. Svara

  Helen

  10 december 2021

  Jag håller helt med dig om att julen helst ska vara vit men det ser lite osäkert ut trots att vi haft ett vitt vinterlandskap sen i slutet av november.

 4. Svara

  bpz3

  10 december 2021

  Du skulle nog bli ledsen om du såg hur det ser ut i nollåttaland idag. Det har regnat hela dagen och den lilla snömängd som fanns är ett minne blott. Till och med jag föredrar en grön jul utan regn;-)
  Pepparkakor gillar jag inte i någon form. Å baka kan jag inte heller, så…
  När jag var liten hade vi alltid en äkta julgran. Minns doften men minns också föräldrarnas svordomar när granen skulle ned. Hela huset var fullt av barr. Så de tyckte varje jul att det var sista gången med en riktig julgran. Sedan var ju plastgranar på den tiden otroligt dyra, då det var “rariteter”.

 5. Svara

  Bokdamen

  10 december 2021

  Vilka fina bilder! Påtvingat umgänge lockar inte här heller. Pepparkakor har jag bakat men länge sen jag gjorde vanliga. I år fick jag ett ryck och gjorde en egen variant som mer är som småkakor. Känner flera som gillar ädelost på pepparkakor men det är inget för mig även om jag är ostoman;) ha en skön helg.

 6. Svara

  Ditte

  10 december 2021

  Som vanligt gillar jag dina bilder och svar. Och båda yfter verkligen frågorna.Pepparkakor tycker jag om , spröda, och köper dem hela året- Vad gäller att baka var det länge sen. Men gjorde det med döttrarna när de var små och även med barnbarnen. Och bara för att…Dock bakade min mamma alltid pepparkakor. men jag var inte så road då heller att medverka.
  Jag gillar också att umgås i lagom dos och trivs ganska bra på egen hand. Här är vi lika.
  Förr hade vi alltid levande granar som vi högg på egen mark. Men nu? Vad ska vi med en gran till?

 7. Svara

  Anna-Lena

  10 december 2021

  Fin gran!
  Inga pepparkakshus här inte. Förstår inte vitsen.
  Men pepparkakor har jag bakat med barnbarnskillarna. Ska baka egna i morgon. Gott!
  Grön jul föredras. Alltid. Men visst är det vackert med snö. Krsm!

 8. Svara

  Susjos

  10 december 2021

  Som BP skrev, sååå trist väder här i 08-landet idag, regn och grått, den vita snön är ett minne blott! Suck, för nog ska det va lite vitt på marken när det är jul, hoppa sni får ha kvar snön!
  Pepparkakor med ädelost, mums, då kan jag äta pepparkakor, har köpt två tuber med ädelost nu, även fast en riktig hård ädelost är att föredra!
  Snygg upplyst gran där i skogen, men inomhus är det enklare med plastgran…
  Ha en fin helg!
  Kram

 9. Svara

  Robert W

  10 december 2021

  Pepparkakor med ädelost är gott, men jag tycker om att doppa vanliga pepparkakor i glöggen också.

 10. Svara

  Ingrid

  10 december 2021

  Det finns inget bättre än en fin väldöftande gran. Det går aldrig att ersätta med plast, ändå är det det jag har nu, fast bara en liten bordsvariant. Jag ser den helt enkelt som en liten ljuspunkt i ett hörn.
  Ha en fin helg!

 11. Svara

  ElisabetR

  10 december 2021

  Pepparkakshus har jag en erfarenhet av att de smakar damm när de fått stå tillräckligt länge. Gjorde med barna när de var små, sparade i kartong i förrådet och sen bättrade vi på nästa år.
  Nej tack, ingen granne, fast de är bra, men inte insnöad tillsammans. Trivs i mitt eget sällskap, är nog tillräckligt insnöad ;-), och så gu’bens sällskap förstås.
  Grönt eller regn, det var svårt. Grönt kanske för då är det roligare att trampa ner julmaten. Här har regnat ikväll.
  Plastgranen står på altanen år efter år och sover gott i sin kartong efter tjänstgöring.
  Ha en fin tredje adventshelg.

 12. Svara

  Ama de casa

  11 december 2021

  Jag har bakat pepparkakor, men med köpedeg. Har aldrig gjort degen själv, men har bakat med hemgjord deg som min svägerska hade gjort. Dom godaste pepparkakorna är dock Kung Oscars (tror jag dom hette) som jag åt när jag var liten.

  Jag vill ha en grön jul med blå himmel. I Sverige ville jag dock att julen skulle vara vit. Härlig bild på dig!

  Ha en fin fortsättning på helgen!

 13. Svara

  Anki

  11 december 2021

  Bra svar på frågorna – och de blev nog så som jag trodde de skulle bli ::)
  Om man nu ska ha en gran, så ska den såklart vara riktig! 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

 14. Svara

  Kina Hellquist

  11 december 2021

  Kan instämma i alla dina svar. Pepparkakshus skulle jag inte vilja äta av alls! Tänk så mycket damm dom måste ha samlat på sig när dom står där och ser mysiga ut. Tar hellre en kaka med ädelost och lite glögg till. Ha det gott!

 15. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  11 december 2021

  fina bilder som vanligt. hemma i skogen i Blekinge står en klädd gran. ingen vet som som står för den , men jägarna och de andra skogsvandrarna uppskattar tilltaget. bakar endast de franska skurna pepparkakorna med finhackad mandel i. ska jag äta ändra pepparkakor får det vara med ädelost till

 16. Svara

  Kicki

  11 december 2021

  Jag har aldrig gjort nåt pepparkakshus, men gjort dess då mer pepparkakor.
  Plastgran har vi sen vi flyttade hit, men i år blir den kvar i garderoben precis som de flesta julsakerna.
  Vi bojkottar julen på hemmaplan i år.
  Kram

 17. Svara

  ibod11 - Ingrid

  11 december 2021

  De pepparkakshus min mamma gjorde smakade alldeles förträffligt när vi äntligen fick äta upp dem efter jul. De jag själv har gjort senare i livet har också smakat bra så nog finns det skäl att både riva och mumsa i sig av det goda. Min äldsta dotter kan inte riktigt förstå att jag vill äta något som har stått framme i flera veckor och samlat damm men jag har inga svårigheter med att stoppa i mig det 😀 Extra gott med glasyren och det godis som används. Jag har bara gjort egen deg en gång men det blev väldigt bra. Trots det har jag gjort det enkelt för mig och köpt deg när mina barn ville baka. Nu köper jag en burk med färdiga pepparkakor och det duger bra. När min man levde fanns det inget alternativ till en riktig gran. Jobbar man i skogen så ska det vara så. Men även i det fallet har jag förenklat tillvaron och köpt en plastgran. Funkar jättebra. Inte sjutton vill man ha en grön eller en regnig jul. Där är vi helt överens 😀
  Kram

 18. Svara

  Minton

  11 december 2021

  Har aldrig gjort något pepparkakshus pch i te några pepparkakor.
  Äter gärna pepparkakor med mögelost och glögg.
  Har haft plastgran i många år men nu står den kvar i förrådet.
  Kramar från ett vintrigt Rottne

 19. Svara

  it_is/Anette

  13 december 2021

  Härliga vinterbilder du delar med sig – håller med det är så vintern, julen ska se ut.
  Ja det är ju faktiskt sant, pepparkakshus görs i för tjocka för att vara goda att äta o att dom stått ett tag o dragit till sig en del dam gör dom inte så lockande att äta 🙂
  Ha en fin lucia.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 179
 • 505
 • 1 628 933
 • 5 076
 • 65 458
Sök här