Läst

Söndags-smakbit # 49

Av
den
11 december 2022

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser romanen Dagar i tystnadens historia av Merethe Lindström
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken som har vunnit Nordiska Rådets litteraturpris.

Smakbit sid 59

“Jag tror att jag var snygg en kort tid som ung. Det kändes som en distraktion. Att bli betraktad, bli omtyckt på grund av den egenskapen, en så diskutabel egenskap. Det verkade aldrig som om jag skulle kunna använda den till något för min egen skull. Den var inte värd något för mig, bara för andra.Ett drag som tillmättes alltför stor vikt, som ett handikapp. Snyggheten och jag. Vi gick inte bra ihop. Jag tyckte inte om den uppmärksamhet den gav mig.”

sid. 90

“Jag tyckte inte om att de skrev till varandra. Varför tyckte jag inte om det? När hon ringde pratade hon alltid tyska med mig. Tyska är ett språk där man skenbart kan prata ett helt kapitel till slut, mening på mening, utan att sätta punkt och avslöja vem och vad som omnämns, före de sista stavelserna. Själva innehållet är elegant förpackat, som gulan i ett ägg, man knackar försiktigt på en sida och innehållet rinner, självsäkert, segt, men vackert och fylligt ner i bullen. Man hat sich sorgen gemacht.”

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  11 december 2022

  Bra beskrivning på det tyska språket ? Boken kände jag inte till innan.

 2. Svara

  Lottens Bokblogg

  11 december 2022

  Jag läste den här förra året, och tyckte om hennes språk. Sen hade jag ännu högre förväntningar på boken som den inte riktigt levde upp till. Tack för smakbitar!

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  11 december 2022

  Dager i stillhetens historie läste jag på norska, gillar hennes sätt att skriva (hon vann 350 000 kronor i Nordiska rådets litteraturpris för den boken) gillar även Merethe Lindstrøms noveller,

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  11 december 2022

  har läst den här boken. tyckte mycket om den. tack för smakebit och påminnelse.
  https://mrscalloway.blogspot.com/search?q=lindstr%C3%B6m

 5. Svara

  Cinnamon

  11 december 2022

  Tack för smakbiten!

 6. Svara

  Bokdivisionen

  11 december 2022

  Jag tror jag hade den här som gratis e-bok och vet inte var den tog vägen. Den var i ropet när den kom har jag för mig.

 7. Svara

  Hanneles bokparadis

  11 december 2022

  rättelse:
  Aase Berg är inte feelgood:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2021/07/en-uppblast-liten-fittas-memoarer-av.html

 8. Svara

  Åsa

  11 december 2022

  Tack för smakbiten. Helt okänt författarnamn för mig.

 9. Svara

  Ditte

  11 december 2022

  Tack för smakbiten och jag var inne och läste på förlagets sida. Är en bok som jag gärna läser-. Hade inte hört talas om vare sig boken eller författaren.
  Lyssnar just nu på “De bortglömda namnens bok” av Kristin Harmel. Väldigt bra.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 323
 • 516
 • 1 578 860
 • 4 989
 • 64 288
Sök här