Fem en fredag

Fem-en-fredag # 52 God Jul II

Av
den
25 december 2020

# 52 God Jul II

Hur blev julen som den brukar vara?

Jag är ingen julfirare, snarare en anti-jul-tant som ofta försökt smita undan hela julhysterin genom att åka bort.

I år då jag helst hade satt mig på tåget till Falun där alla samlades inklusive de nya familjemedlemmarna var det inte ens att tänka på! Så jag fick nästan lite långnäsa där, passar det inte att fira jul andra år så ska det inte firas i år heller…

Vad hände i år som inte hände förra julen?

Solen sken både på julafton och idag på juldagen!

Vad tittar du på varje jul?

Tittar på? Film? Teveprogram? Finns inga såna traditioner hos mig.
Jag slutade titta på Kalle Anka för många herrans år sedan då dottern med familj kom till mig för julfirande och jag stod i köket bland diverse julmatsuppläggningar medan programmet gick…Så jag kan säga att Kalle Ankas julafton för mig består av diverse ljudminnen!
Dottern gillar att titta på en massa julfilmer, det skulle aldrig falla mig in, hihi

Hur spenderar du helst juldagarna?

De bästa upplevelserna av julen har jag fått då jag varit bortrest och allt har varit kravlöst och skönt. Har fått se någonting nytt och annorlunda, bägge gångerna i riktig vintermiljö, en gång i Lycksele och en gång i Mattila i norra Värmland där fotot är taget 2009

Vad är det godaste på julen?

(foto från 2013, inte mycket har hänt…)

Grisfötterna kanske inte är godast, men har störst affektionsvärde då jag ätit dem sedan barnsben. Laxen är ett måste, skinkan vill jag inte avstå, inte köttbullarna eller jansson heller. När jag är ensam i jul delar jag upp julmaten på olika dagar, mycket praktiskt!

Idag på juldagen tog vi en promenad till hembygdsgården i det fina vädret

Nu önskar jag dig som tittar in ett någorlunda skapligt slut på detta eländiga år!

Flera deltagare hittar du som vanligt hos Elisa

TAGS
27 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  25 december 2020

  Då har vi samma jultraditioner eller icke traditioner. Skinka, brunkål och Janssons sen är kag nöjd. TVs julutbud är inget jag gillar. Det blir soffan boken och ett glas rött.
  Sköt om er.
  Kramar från oss

 2. Svara

  LillaSyster

  25 december 2020

  Exakt det bästa med julen är att resa bort….och slippa…..men inte i år. Jag hoppas att allt är som vanligt igen nästa jul, det är så mycket bättre att gå och bada i havet på julafton än frysa näsan av sig här hemma. Solsken både igår och idag, fast idag blev det ingen promenad, huvudet ville men inte knät.
  Förståndigt att dela upp julmaten =)
  Och bilden på tjejerna…..love it! Så synd att du inte fick vara med.

 3. Svara

  Hanneles bokparadis på Hisingen

  25 december 2020

  din julmat ser inte lockande ut… Vi tittar varje jul när Åbo kungör julfred direkt i SVT2 kl 10:55 på julafton, en gammal sed från 1320 som var allmän över hela Norden, seden finns kvar bara i min födelsestad Åbo, i år helt corona-tomt av invånare.

 4. Svara

  Åke

  25 december 2020

  Men god fortsättning i alla fall! Gullig bild, synd du inte kan få vara med.

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  25 december 2020

  Vilka goingar du fått bild på men ack så synd att inte få nosa på dom <3 tider skola komma…bättre sådana!
  Grisfötter, jodå vi har öppnat en burk men jisses så hårt det var och jag menar gelén! Men annars smakade det som jag minns från förr 🙂
  God fortsättning till er i Pörtet och varma kramar från mig!

  • Svara

   Paula

   28 december 2020

   menar du att den var fastare än vad du är van vid, gelen? Jag minns ju inte riktigt hur det var när jag var barn, skillnaden var i alla fall att man då köpte hela fossingar som man kokade in. Så de var inte så sönderkokta vid servering som dessa i burk är. Hoppas allt är bra med er, det är så tyst från dig…Bamsekram

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  25 december 2020

  Nästa jul kanske du kan fira jul med alla dina tjejer och förhoppningsvis har du redan hunnit träffa nytillskotten någon gång innan dess. Fin bild på dem 😀 Fördelen med att fira på egen hand är att man äter vad man vill och när man vill. Det är iofs inga problem för mig eftersom det är jag som har gett mina ungar deras vanor 😉 Jag längtar otroligt mycket efter dem men den här julen har det gått bra att vara ensam. Men jag vill inte ha det så nästa jul också.
  Kram

  • Svara

   Paula

   28 december 2020

   Nej inte en jul till på detta vis! Men vad vet vi? Sommaren hoppas jag mycket på, för även om inte hela problemet är borta så kan man ju umgås utomhus på ett annat vis. Bara att klara sig frisk fram till dess…också det en utmaning. Nog ska väl du också kunna träffa barnen så snart vårsolen tittar fram? Kram från pörtet

 7. Svara

  Klimakteriehäxan

  25 december 2020

  Att sprida ut “julrätterna” över flera dagar är ju alldeles nödvändigt, annars riskerar man ju att spricka! God forts!

 8. Svara

  Ditte

  25 december 2020

  Så fint och igenkännande att läsa dina svar. Jag är också en mycket ojulig person och vi brukar vara bortresta över julen. Har trivts så bra med det. Både långt och kort. Jag är ju inte heller förtjsut i den s.k. julmaten. För det mesta, utom då grisfötter och lutfisk , äter man ju när som. Julskinkan blir påskskinka osv. Skinka, Jansson och makens köttbullar hade vi och ett par sorters lax. Men i övrigt blev det skaldjur och annat som vi verkligen tycker om.
  Perfekt att sprida ut maten för man kan ju bara äta sig mätt.
  Njöt av att se dina bilder och fastnade extra för bilden från Mattilla. Bilden från dig idag är också fin och givetvis på de små “dockorna”. Helt ljuvliga.
  Och det är också solbilden.
  Nej, nu vill vi har ett bättre år 2021.
  Många tankar och en extra varm kram-

 9. Svara

  Anna-Lena

  25 december 2020

  Grisfötter, det är barndomsminnen. Insaltade, hämtade i jordkällaren. En spännande plats med alla syltburkar och saftflaskor och så två, tre potatisbingar. Samt en låda med kött i saltlake. Vilken rikedom. Så gammal man är som har dessa minnen.
  Julmat är inte min grej. Fattar inte vitsen med blandningen. Bättre att göra som du och ta en rätt varje dag, men då blir det ju som vanligt. Sånt man normalt äter. Kanske inte Jansson så ofta, men det händer.
  Roligare att fira Jul nu när man sent om sider!, fått barnbarn. Innan dess ville jag helst fara i väg någonstans.
  Julälskare blir jag dock aldrig. Tror f.ö. att det var första eller andra julaftonen som inte avslutades med att jag grät. Av trötthet och/eller besvikelse.
  Så det var en bra julafton detta år… och när julafton är över, ja, då är det nästan vardag igen.
  Filmer och tv-serier , ja, hela tv-utbudet är ju dessutom bra i juletid. Och det gillar jag.
  Kram på dej!

  • Svara

   Paula

   28 december 2020

   Mycket av det du berättar låter alltför bekant även i mina öron. När mina barnbarn var små var jag mitt inne i en intensiv jobbperiod, först i Stockholm och sen när vi flyttat ut på landet satsade vi på en egen verksamhet med värdshus och vandrarhem. Det enda jag såg av barnbarnen var när jag utfodrade dem när de var på besök. Men de tyckte nog det var rätt trevligt då vi hade mycket djur.Du växte kanske upp på landet? Jag minns ingen jordkällare i Helsingfors där jag bodde som barn. Man lägger nog på tok för stora förhoppningar framför allt på julhelgen. Som dottern berättade när jag frågade hur det var på julaftonen med alla tre av hennes barnbarn. Bebisarna bara skrek, blev svaret, haha, det är ju så bebisar gör…det blir sällan perfekt! Kram från pörtet

 10. Svara

  ElisabetR

  25 december 2020

  Bästa Paula, önskar dej god fortsättning på helgen.
  Vi har haft en ovanlig jul. Barnen med familjer har varit hos oss, första gången sen vi fick barnbarn. Alttid varit hos antingen dottern eller sonen. Vi hade knytis och svullade in som vanligt av allt möjligt gott.
  Jag har ingen direkt favorit, möjligen en riktigt god risgrynsgröt med en skinkmacka till. Det räcker faktiskt med det. Jag kan bli lite hispig över all mathysteri ibland. Väldigt kluvet, jag mår inte så bra av allt som man blandar och äter men sen är det ju gott. Ja, du hör, äta kakan eller inte. Bäst och äta da………..
  Underbar bild från Mattila, men sådär ser det säkert ut hos dej veckan som kommer. Ska tydligen ramla ner en massa snö, upp till 2 två dm.
  Härlig långpromenad idag men fick pälsa på oss, kall nordvästlig vind. Jo, nu kom jag på vi åt min favorit till middag, lutfisk med tillbehör. Det är ju bara bäst.
  Glömde säja att Freja har ju dina ögon.
  Ha det fortsatt bra……..

  • Svara

   Paula

   28 december 2020

   Knytis är bra, istället för att någon stackare ska jobba ihjäl sig inför julbesök av nära och kära. Man kan mycket väl skriva listor på vad var och en tar med sig. Jag är urless på att laga julmat då jag stått för julmathållningen för familjen i alla år och dessutom serverat julbord på värdshuset. När julaftonen kom o vi hade stängt stekte vi oss en god entrecote, julmat ville man inte mer av…
   Inga snömängder här, det lilla som inte kom som regn har slaskat bort. Tur man har hunden så man har anledning att bege sig ut i ruskvädret varje dag.
   Gott slut på året!

 11. Svara

  bpz3

  25 december 2020

  Låt mig gissa först – vem är Freja respektive Noelle på första bilden. Gissar på Noelle till höger och Freja till vänster;-)
  Vad gäller jul så har vi ungefär samma inställning. Det är först de senaste tre-fyra åren som vi varit hemma över jul och nyår. Å att fira jul i värmen i Spanien eller någon annanstans där det är mera än 20 grader skapar liksom ingen julkänsla direkt. Har aldrig saknat känslan heller, för jul är till för barn enligt mig.

  Precis som du har vi “portionerat ut” julmaten och ätit till exempel Janssons förra veckan. Detsamma gäller grisfötterna som ändå bara jag äter. Varmrökt lax är jag inte så förtjust i. Gillar gravad och rimmad lax bättre.

  Julskinkan skippade vi helt i år. Eller fel, vi lät killen hos den lokala ICA skära upp några skivor. För första gången någonsin kom vi på att det inte är så värst roligt att äta skinkrester i olika former till Trettondagen.

  Å stort GRATTIS till det fina vädret. Igår var det också blå himmel här, men idag blev det snöstorm som var väl i klass med den du visade upp nyligen;-)

 12. Svara

  Robert W

  25 december 2020

  Grisfötterna är ett måste för mig också. Jag åt också grisfötter som barn. Min pappa ville alltid ha dem.

 13. Svara

  LillaSyster

  26 december 2020

  PS Jag tror att receptet funkar utan socker, jag har mer än halverat det från den första pannkakan jag åt. Ha en bra dag!

 14. Svara

  Anki

  26 december 2020

  En härlig bild på småtjejerna! Förstår att du gärna hade varit där just i år … hoppas det kan bli nästa jul i alla fall!
  Önskar dig en God fortsättning – och håller tummarna för att du får snö snart!
  Kram

 15. Svara

  Ama de casa

  26 december 2020

  Snopet att det var just detta år som du tyckte att det skulle vara fint med julfirande. För mig var det snopet att jag nollade just detta år. Men, men. Det kommer fler och förhoppningsvis betydligt friskare år!

  Idag har vi planer på att äta det sista av Anders hemgravade lax med dillstuvad potatis. Jag längtar redan till lunchen!

  Ha en fin annandag!

 16. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  26 december 2020

  Grisfötter har jag inte ätit sen jag var barn – men då gillade jag det! Konstigt nog!? Men å andra sidan hade vi ett antal år ett helt grishuvud med äpple i munnen mitt på det jättestora matbordet, men jag kommer inte ihåg om jag åt av det faktiskt. Vi ungar fick nämligen lämna bordet innan allt var provsmakat…..
  KRAM och GOD FORTSÄTTNING/Susie

 17. Svara

  bokdamen

  26 december 2020

  Kött och fisk går bort hos mig, vegetarian, kålrotslåda vill jag ha på julen. Dela upp mat är ju ett måste, äter dock mycket mindre numera men det blir en del ändå. Här har det kommit lite snöflingor, lite sent om sider, är lite mysigt mot det mörka regniga som varit senaste månaden. God fortsättning!

 18. Svara

  Carita Liljendahl

  26 december 2020

  Ja, jag tänkte också att fotot med snön måste vara från ett annat år, eller i alla fall från trakter i norr.
  Det fanns år då jag också helst reste bort under julen, men det gick ju inte i år och sedan skilsmässan har jag inte heller rest ensam bort. Firar nog i någon form så länge mamma lever, hon blir 86 snart och mycket gör vi för hennes skull.

 19. Svara

  Kicki

  26 december 2020

  Fina bilder!
  Jag är ingen älskare av några högtider, men det har varit trist att inte kunnat träffa barn och barnbarn.
  Film tittar jag gärna på, om den är bra (tycke och smak förstås), men det måste vara en film som berör på det ena eller andra viset. Samma med böcker.
  Kram och gott slut på det här eländiga och ovanliga året!

 20. Svara

  Susjos

  26 december 2020

  God fortsättning på julen! Här har det firats med ungdomarna på julaftonen, men lite trött var jag efter bara tre timmars sömn då jag jobbade natten mot julaftonen!
  Lax är nåt av det bästa på julbordet, liksom sillen och Janssons!
  Nu laddar jag om för två nattpass igen!
  HA det fortsatt gott!
  Kram

 21. Svara

  Justina

  28 december 2020

  Trist julhelg Bara katten & jag Slutpå julskinka i affären, så det är första julen utan skinka i mitt liv LAX Blir det till nyår Och då blir jag väl tydigen ensam också TRIST TRÅKIGT Lika som vädret Inget att glädjas åt

 22. Svara

  Paula

  28 december 2020

  Det var värst, att julskinkan tagit slut! Jag har ju ett par djur fler än du, men annars var jag ensam i jul och samma gäller för nyår. Men jag kommer i alla fall ut varje dag o rastar hunden, det gör mycket. Vi håller tummarna för att du snart får vaccin som gör livet lite lättare igen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 419
 • 574
 • 1 610 329
 • 5 044
 • 65 061
Sök här