Fem en fredag

Fem-en-fredag # 7 Problemlösning

Av
den
19 februari 2021

# 7 Problemlösning

Vad lagar du till middag om du inte har något i kylen?

Om jag varken har något i kyl eller frys

så har jag alltid ett välfyllt skafferi! Makrillfilé, tonfisk, soldatens ärtsoppa, det är totalt omöjligt att finnkäringen skulle svälta ihjäl…

Vad gör du om håret är blött och du är sen någonstans?

Då går jag ut med blött hår, är det vinter drar jag på mig en mössa! Skämt åsido, visst kan jag offra ett par minuter på att blåsa håret torrt, om jag vill

Om mobilen inte fungerar, hur får du tag i någon?

Det hemska ödet drabbade mig för inte alls länge sedan då min mobil bara tvärdog!

Då tar jag förstås datorn till hjälp, men ett tag var jag faktiskt onåbar eftersom datorn befann sig hos doktorn, samtidigt! En riktig mardröm!

Vad gör du om du inte hittar något i en butik och ingen personal finns i närheten?

Det händer ibland, även i min egen lilla närbutik, men där finns alltid någon till hands att fråga. Jag gillar inte att irra runt utan att hitta, skulle förmodligen ställa frågan till en annan kund om ingen personal fanns att tillgå.

Om du gick vilse i en skog utan karta eller kompass, skulle du kunna hitta ut?

Jag har alltid inbillat mig att jag inte kan gå vilse i skogen! Men, det hände en gång för några år sedan då jag var ute och plockade svamp med vänner. Vi kom ifrån varandra och jag hamnade i en våtmark där jag var tvungen att hoppa från tuva till tuva för att slippa bli blöt över stövelskaften. Plötsligt hade jag totalt tappat orienteringen! Det var en ny och annorlunda upplevelse…tack o lov hade vi telefonkontakt så väninnan gick till vägen och satte sig i bilen, sen körde hon långsamt framåt med tutan på! Och efter en liten stund hörde jag biltutan och kunde hitta upp till vägen igen…
Nuförtiden kan man med mobilens gps se var man är, man kan även märka ut ett bra svampställe där man precis har gjort bästa svampfynden, för att sedan via koordinaterna hitta tillbaka till samma ställe! Nästan fusk tycker jag, hihi

Flera deltagare till fredagstemat hittar du hos Elisa

Dagens blomma inte att förglömma!

Trevlig helg!

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  19 februari 2021

  Det är så kul att läsa era olika svar. Det finns alltid något i skafferiet som man kan äta.
  Blomman är så vacker och vi längtar.

 2. Svara

  Anna-Lena

  19 februari 2021

  Här oxå irrat bort mig en gång för mycket länge sedan . I blåbärsskogen. Man går med huvudet nedböjt och vet inte åt vilket håll näsan pekar. Numera visar ju, som du påpekar, mobilens GPS ganska bra vad man befinner sig! Tack och lov för den utvecklingen.
  Mat, ja, det finns det alltid hemma och blött hår, det ser jag heller inte som ett problem. Kram på dej!

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  19 februari 2021

  ängsklockor är en favorit bland alla klockor, promenerar sällan så långt i okända skogar.

 4. Svara

  LillaSyster

  19 februari 2021

  Skir blomma! Bra att du har ett välfyllt skafferi, då känner man sig rik. Ha en bra helg! Imorgon får man planera promenaderna efter skidskyttet =)

 5. Svara

  Robert W

  19 februari 2021

  Soldatens ärtsoppa åt vi till middag idag. Jag tog lite varm punsch också. Gott! Och pannkaka efteråt.
  Var hittar du alla fantastiska teckningar. Den med paret som kom till affären eftersom datorn kraschat var ju helt underbar :))

 6. Svara

  bpz3

  19 februari 2021

  Vilken fin blomma – den älskar jag:-) Snacka om vårkänslor:-)
  Soldatens ärtsoppa har vi faktiskt också i skafferiet. Den glömde jag helt.
  Fönar aldrig mitt hår och agerar precis som du. Ja, vad gjorde vi egentligen innan mobilen/datorn var uppfunnen. Nej, det var inte bättre förr, jag vet;-)
  Har ett uruselt lokalsinne, men med en karta i näven mitt i en okänd stad klarar jag mig bra faktiskt. Annars är det mannen i familjen som är navigatorn.

 7. Svara

  Tove Olberg

  19 februari 2021

  Jag säger bara skafferi! Skaffa skafferi! Och de där hoppen i våtmarken betyder ju att du inte gick vilse – du hoppade vilse 🙂 Kul bilder och de sista två får plats i mitt njutskafferi.

 8. Svara

  Mirjam Halvarsson

  19 februari 2021

  Skafferi!!! Jag älskar mitt skafferi 😀 Ja, det som finns i köket innehåller bara varor som används mer eller mindre dagligen men i källaren har jag ett litet rum med hyllor, där jag fyller på skafferivaror för framtida behov, helt fantastiskt <3
  Himla tur att ni hade telefonerna till hands när du gick vilse!! Jag hade nog fått panik…
  Kram goa Paula <3

 9. Svara

  Ditte

  19 februari 2021

  Roligt att läsa lite olika svar på frågorna. Och ibland blir de väldigt olika.
  Mat har vi alltid hemma så risken att det inte skulle finnas är noll. Men ibland kan jag bli sugen på sushi eller annat och då går vi och köper det. Har ju nära till många restauranger och butiker.
  Om mobilen dör så har jag datorn eller paddan där jag kan ringa via Skype. Har lagt in telefonnumren så de finns. Sen har jag en gammal mobil med simkort i som är i reserv,
  Går jag i skogen har jag alltid en kompass med mig och även om jag är i en okänd trakt.
  Lite läskigt när du kom bort men tur att det fanns täckning för mobilen.

  Blomman piggade upp. Så fin.

  Kram!

 10. Svara

  Bokdamen

  19 februari 2021

  Vackra bilder och årstid att längta till. Gå vilse i skogen är inte kul, skönt att det löste sig! Mitt lokalsinne är ganska bra, men inte i skogen.

 11. Svara

  ElisabetR

  19 februari 2021

  Jag har turen att ha jordkällare och skafferi och böcker med ätliga vilda växter, så vi överlever säkerligen. Om inte annat så kan man fasta på bara vatten nån vecka.
  Mitt blöta hår blåser jag med fönen.
  Jaa, det där med mobiler är en sak för sej. Har sparat nån gammal som kanske hostar igång. Har en solcellsradio/uppladdare ifall strömmen strejkar. Man kan veva upp energin om det är mulet.
  Hittar jag inget i affären, beror på vad det är, så funderar jag över om jag behöver det. Efter 20 år i affärsyrket så vet jag lite var det kan finnas i vilken varugrupp. Men allt är ersättningsbart i min värld vad gäller matlagning.
  Jag har gått så löjligt vilse på en stig där jag gått många gånger så jag fick vända. Det var riktigt obehagligt. Som att nått hindrade mej från att gå dit.
  Puh, härligt med blommor i min favoritfärg, det var skönt efter tankearbetet.
  Ha en trevlig lördag. Hoppas det blåser mildare vindar härifrån. Varit fem grader varmt idag, lite grådisigt, men skönt.

 12. Svara

  bpz3

  20 februari 2021

  Svar: Ja tänk att du i Fredriksberg får se designade munskydd. Kan lugnt säga att jag inte sett många här. Nästan inga. Å då bor jag ändå 16 km norr om huvudstaden och med Täby Centrum på gångavstånd.
  Ärligt talat är det otroligt få som har munskydd på sig här. Å det är absolut inte “gamlingarna” som “leder” – om man vill göra det till en tävling alltså. Det är förvånansvärt många unga mellan 15-35 som bär de tråkiga munskydden från Apoteket som kostar en förmögenhet. Idag såg jag till och med några barn mellan 10 och 13 som bar munskydden.
  Kul att du får se nåt om jag är svältfödd på. Ut med dig och fota!!! Att leka mammarazzi är ju faktiskt rätt kul;-)

 13. Svara

  Anki

  20 februari 2021

  Haha … härliga svar från dig – och nog har vi en del gemensamt! Ingen risk för svält här heller – en del konserver finns förstås även här.
  Här är det sällan man ser någon med munskydd över huvud taget, men det är ju inte så tättbefolkat direkt.
  Ha en fin lördag!
  Kram

 14. Svara

  Ama de casa

  20 februari 2021

  Fy vad läskigt att gå vilse i skogen sådär! Himla tur att mobilen fanns till hands den gången i alla fall och att ni hittade en så kreativ lösning på problemet.

  Ha nu en riktigt skön lördag 🙂

 15. Svara

  Kicki

  20 februari 2021

  Jag har också svårt att tänka mig att du skulle stå utan mat, även om kylen var tom.
  Det är ganska obehagligt att gå vilse, Tack för tipset om koordinater till främmande svampställe. I kända skogar hittar man tillbaka till sina ställen utan karta och kompass.
  Fin bild på Dalarnas landskapsblomma.
  Ha en skön helg!
  Kram

 16. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv?

  20 februari 2021

  Jag borde onekligen bli bättre på att nyttja skafferiet ser jag. Det svaret har många haft och det tänkte jag inte ens tanken på ;D.

 17. Svara

  Ingrid

  20 februari 2021

  Tack för dina svar Paula. Det är så roligt att läsa alla olika varianter. Gå vilse i skogen vill jag inte och jag ser nogsamt till att mobilen är med och laddad när jag ger mig iväg på egen hand.
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

 18. Svara

  Kina Hellquist

  20 februari 2021

  Så kul det var att läsa dina svar! Kan se framför mig hur du virrar runt i skogen, och vännen som kryper fram på vägen, vansinnigt tutande! Det kunde ingå i en rolig film, där också kunderna i närköpsbutiken fick ingå! Du har förgyllt min annars så grådaskiga lördag! ? Tack för det!

 19. Svara

  ibod11 - Ingrid

  20 februari 2021

  Inga problem för dig när det strular men att både mobilen och datorn samtidigt inte funkar eller är tillgänliga är ju lite otur. Jag har några gamla, halvt fungerande mobiler liggande så jag skulle försöka få liv i någon av dem om det skulle hända mig. Jag är ofta ute ensam i skogarna men jag förlitar mig på gps:en i mobilen om jag hamnar lite fel. Men oftast följer jag stigar som jag känner till väl.
  Kram

 20. Svara

  Susjos

  20 februari 2021

  Börjar med den fantastiskt vackra blomman som jag minsann tror är Dalarnas landskapsblomma : Ängsklockan! Njutbart med längtan om sommaren….
  Såklart har finnkärringen mat i skåpen, makrill i tomatsås på hårt bröd har jag också i skåpen, men ingen ärtsoppa dock!
  Blött hår går jag inte ut med, möjligen till soprummet, men inte längre!
  Vilka roliga bilder du lägger ut, den tecknade bilden på paret som handlar i underkläder, haha!
  Skogen ska man ha respekt för , skulle säkert lätt gå vilse, men kanske google maps skulle rädda mej om mobilen är med, och det är den ju alltid!
  Må så gott! Kram

 21. Svara

  Lena Lindgren Hertz

  21 februari 2021

  Hahaha det var skönt att höra att du inte tänker svälta ihjäl i första taget. Makrillmacka är ju välldans gott hade helt glömt dess existens, tack för påminnelsen. Roligt att läsa dina svar och att se dig! Avslutningsblomman gav ett härligt hopp om vår.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 231
 • 770
 • 1 610 899
 • 5 044
 • 65 073
Sök här